29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ach jo, je mi trapný tady tuhle věc rozebírat, ale nevím, jestli nejsem zaujatá, a tak by mi možná pomohlo, kdybych si mohla přečíst i názory jiných lidí.
Včera jsem zažila docela šok. Prohlíželi jsme si s manželem na počítači fotky, které fotil můj otec (můj manžel mu nabídl, že mu pro jistotu udělá kopie cédéček s fotkama). Věděli jsme, že na těch fotkách bude i naše pětiletá dcera. Takže jsme si je prohlíželi a oba jsme konstatovali, že nám není příjemný ani sympatický, jak děda fotí naši dceru jako nějakou dospělou ženskou a schválně od ní chce, aby pózovala a tvářila se jako modelka. Když přišly fotky, kde dcera "svůdně" kouše do banánu, tak už mě to docela naštvalo. Ale pak nám doslova spadla brada: následovalo několik fotek, kde naše malá leží úplně nahá (po koupání v bazénku) v takových pozicích, o kterých si myslím, že ji musel instruovat děda, protože takhle "detailně propracované" by je sama od sebe nevymyslela. Nejneuvěřitelnější je pro mě to, že si dokonce dovolil ji vyfotit s nohama od sebe... Udělalo se mi z toho i fyzicky špatně a začala jsem brečet. Vzpomínala jsem si i na jiné, mírně řečeno "divné" otcovo chování - např. když se dcera jednou převlíkala, naprosto nepokrytě jí civěl do rozkroku. Nebo jsem slyšela (byla jsem zrovna ve vedlejším pokoji), jak děda naši malou nějak lechtá nebo pošťuchuje a ona mu říkala, že nechce a ať jí to nedělá. Odpověděl jí na to svým klasickým "chlípáckým" hlasem, kterým s ní mluví dost často, něco v tom smyslu, že někdy zlobí - jako třeba teď, když nechce, aby ji lechtal.
S otcem mám hodně špatný vztah. Vážím si na něm hodně mála věcí a naopak je spousta toho, co se mi na něm vysloveně hnusí. Mj. je to právě jeho "slizkost", nebo jak bych to slušně nazvala, v jeho sexuálním vyzařování, které z něj čiší na sto honů. Pokud si vzpomínám, tak minimálně od mojí puberty až doteď se štítím každého jeho dotyku a je mi to hodně nepříjemné, kdykoli se snaží o nějaký kontakt se mnou. Zní to možná jako banalitka, ale když jsem dospívala, měla jsem docela slušné trauma z toho, když jsem musela poslouchat z ložnice za zdí jeho hekání a jiné "zajímavé" zvuky při jeho častých aktivitách... Teď to možná vyznívá tak, že jsem puritánka, ale dovoluju si tvrdit, že je to přesně naopak. Ale naskakuje mi husí kůže v souvislosti s otcem. Zlobím se na něj i proto, jak se chová k mojí mamince - neustále ji slovně ponižuje a snad ve všech směrech ji využívá (jak mi kdysi maminka naznačila, choval se k ní jako sobec i v posteli).
Teď nevím, co mám dělat. Mám na tátu hrozný vztek za to, že mohl zneužít důvěřivosti tak malýho "bobka", který absolutně nemá páru o tom, co některý věci znamenají a nemůže se sám za sebe bránit. Myslela jsem si, že kvůli tomu, že já se s tátou nesnesu, nemusím tím připravit i dceru o jejího dědu (to, že např. naprosto nerespektuje mě ani manžela v různých otázkách výchovy a dovoluje malé i v zásadnějších věcech to, co my ne, jsem brala jako nutné zlo). Ale teď mi připadá, že tohle už možná nemusí být legrace. V žádným případě nechci dopustit, aby se na naši dceru díval jako na sexuální objekt a možná jí nastavil v téhle otázce do hlavy "program", který by ji třeba mohl ovlivňovat i v budoucnosti. Ale jak ji máme ochránit? Pokud jde o mě, přerušila bych s otcem veškerý kontakt (nejen kvůli tomuhle). Ale myslím, že to nemůžu udělat. Jednak kvůli mé mamince, které si naopak nesmírně vážím za to, jaká je, a rozhodně si nezaslouží, aby přišla o vnučku. A i dcera, když jedeme na návštěvu za mýma rodičema, se tam vždycky hrozně těší - hlavně na babičku, ale i na dědu. Přemýšlela jsem, že bych třeba dceři řekla, ať se před dědou nepřevlíká. Ale jak jí mám vysvětlit, že je v pořádku, když ji třeba koupe její tatínek, ale děda nesmí?
Omlouvám se za tu délku příspěvku, ale asi jsem to potřebovala ze sebe vypsat a taky jsem chtěla vysvětlit okolnosti. Budu ráda, když mi napíšete, jak to vidíte vy - děkuju.
Není tady
Hele, já nevím, ale mně se to moc nezdá!!! To, že ji fotil s banánem bych ještě brala, ale nahou a s nožičkama od sebe?!!! A jak říkáš, tak sama by asi takovýhle pozice nevymyslela a tak bych z toho taky asi měla docela obavy.Tvýho otce neznám,ale podle toho co píšeš bych mu moc nevěřila. Manžel na něj nevlítnul, když ty fotky viděl?
Není tady
A co si o tom promluvit - že vám to prostě není příjemný a nelíbí se vám, jak ji fotí. A bokem bych promluvila i s maminkou, aby na otce dohlížela, aby nebyl s malou sám. Je to strašně těžké a budeš asi muset být velký diplomat, ale rozhodně pokud se vám jeho chování nelíbí a máte tušení, že malou k pózování naváděl, bych to řešila. Musíte to utnout hned od začátku,to je důležité. Přestat tam najednou bez vysvětlení a pokusu o nápravu jezdit asi opravdu jak sama cítíš není to správné řešení a navíc bys tím asi nejvíc potrestala maminku a dcerku taky. Dceru bych určitě vynechala, ona tomu ještě nemůže vůbec rozumět a jakákoliv tvá snaha by ji mohla jen zmást. Držím palce, aby se vám to podařilo vyřešit co nejlépe, musíte jednat v zájmu dcery a bude-li to nutné, nebudete tam moct malou nechávat rodičům samotnou. Tak hodně štěstí
Není tady
Tak z toho bych měla docela velký strach,to není normální.Prvně bych asi řekla něco otci a potom bych zašla za psycholožkou.....i když v tom hraje roli vlastní otec.Jde tu o dítě....
Není tady
Ahoj,priznam se ze to co pises me dost vydesilo.Je to tezky,ale v prvni rade jde o vasi holcicku.Pokud to jde ohlidat urcite bych dohlizela na to aby deda nebyl s vasi malou sam.Ja treba svym dvema detem vysvetlila ze se jich nikdo nesmi dotykat tak jak nechteji..ve skolce,skole ani doma.Naucili se koupat a myt sami zvlaste na tech citlivych mistech,my jako rodice jen dohlizime.Memu synovi jeste neni pet a myslim ze to chape.Tak cekej na vhodnou prilezitost a zkus to,nikoho konkretniho pritom nejmenuj.Treba v tom opravdu nic neni,cloveku se takovym vecem nechce verit protoze si stale rika jak by nekdo mohl takhle chtit ublizovat,ale opatrnost je urcite namiste.Kdyz bude tvoje podezreni pokracovat nevahej a navstiv detskeho psychologa,dokazou deti rozpovidat neuveritelnym zpusobem a urcite i poradi jak dal. Preji hodne stesti,urcite se ozvi.
Není tady
No Mayo nemáš to jednoduché. Asi bych si v první řadě promluvila s otcem a řekla mu všechno na rovinu. Za druhé, ho nikdy nenechávej s malou samotného. Když jsem pracovala jako sociální pracovnice, řešila jsem jednou případ pohlavního zneužívání vlastním dědečkem a byl to hnus, hnus, hnus. Jsem ráda, že tu práci už nedělám. Určitě bych zašla za odborníkem (psychologem) aslespoň na radu, jak se chovat dál. Jde o dítě a musíš udělat všechno pro to, aby nedošlo k nejhoršímu. A jak říká Nebero, mluv s malou o těhle věcech. Že se jí má právo kdokoliv dotýkat jen a jen když jí to bude příjemné. Držím Ti palce.
Upravil(a) lueta (15. 11. 2006 9:20)
Není tady
Zasáhni a to okamžitě. Čím dýl to necháš, tím potom bude horší s tím cokoliv dělat. Nejlepší bude vzít pod křídlo manžela a otce a promluvit si mezi 6 očima - narovinu. Určitě bude říkat, že o nic nejde atd. Ale trvejte na svém.
Pokud to necháš tak, může to dcera odskákat - a to by asi nikdo nechtěl...
Není tady
já bych se asi neudržela a vlítla na něho... i s manželem, co si to dovoluje... asi bych to neustála a vynechala diplomacii a taktiku... držím pěsti, ať to vyřešíš co nejlépe!!!
Není tady
Osobně bych na tatínka vyletěla takovým způsobem, že by to nerozdýchal, vyslechl by si cosi o to úchylech a o tom, že pokud se to bude opakovat normálně ho udám a ty fotky předložím jako důkaz a vůbec nebudu řešit, že je to rodina.
Myslím si, že by bylo lepší se s ním prostě nestýkat, maminka může třeba jezdit k vám nebo něco. Malá nemusí mít dědečka za každou cenu, když je to takový dědeček. Navíc, teď jí jenom fotí, ale co může být dál si nechci ani představit.
Není tady
Asi bych si s otcem promluvila (a při mém temperamentu pěkně od plic) a potom i s matkou (předpokládám, že o těch fotkách nic neví). A nikdy už bych ho nenechala s dcerkou samotného...
Mayo, mě zarazila jiná věc - tvůj vztah s otcem - jsi si jistá, že se ti v tvém dětství nestalo nic, co třeba tvůj mozek schoval někam dozádu a na co si odmítá vzpomenout?
Není tady
Souhlasím s Míšou Kuličkou -
také mě napadlo to samé - tvůj vztah s otec (když s byla malá)
No já na mou povahu bych za ním vlítla hned (i třeba bez manžela) a jak se znám, tak bych hysterčila. Třeba by se zalekl.
A řekla bych to i mamce. Ukázala bych jí ti fotky.
Není tady
Děkuju vám všem za názory. Mého manžela to samozřejmě taky strašně naštvalo a říkal to, co já - že pokud jde o něho, řekl by dědovi nashledanou a víckrát se s ním nestýkal, protože i kvůli mnoha jiným věcem ho považuje za člověka, se kterým se zkrátka vyjít nedá (a to je manžel k lidem hodně tolerantní a dokud to jen trochu jde, snaží se s nimi dohodnout). Ale jde o kompromis na všechny strany - samozřejmě ne za každou cenu. V tomhle problému je pro nás na 1. místě naše dcera, pochopitelně - ale právě proto chceme vybrat menší zlo. Myslím, že otec by se (aspoň doufám) zajít dál neodvážil, už kvůli strachu z prozrazení. Ale i tohle je pro mě humus a nepřijatelný stav - vědomí, že děda se na naši dceru dívá nenormálně.
Zajistit, aby s ní děda nebyl sám, v podstatě není možný. Bydlíme od mých rodičů 200 km daleko, takže k nim jezdíme jen na občasné návštěvy a někdy tam dceru na pár dní necháme. Moje maminka chodí do práce, takže malá je s dědou sama bohužel často.
Říct to mamince, toho asi nejsem schopná. Myslím, že vím, co by mi řekla. Snažila by se mi moje obavy rozmluvit, že je to určitě jinak, než si myslím, protože by nevěřila, že by její manžel byl něčeho takového schopný. Nedokážu tady v krátkosti popsat jejich (pro mě nepochopitelný) vztah, ale mamka je extrémně obětavý a zároveň submisivní člověk, který i když vidí tátovy chyby, vždycky ho bude obhajovat a něčím omlouvat. To, abychom my přestali jezdit k nim a maminka by jezdila za náma, nepřichází v úvahu, protože když už k nám jednou za uherský rok jede, musí si pro tátu vymyslet nějaký dostatečně nezpochybnitelný důvod, proč k nám musí, protože jinak ji táta "nepustí" - přišel by mj. o svoji služebnou, která mu bude nosit 3x denně jídlo k TV a dělat hromosvod jeho náladám...
A jestli jsem si jistá, že se v mém dětství nestalo v souvislosti s otcem v tomhle směru něco zásadního, co jsem zasunula do podvědomí, to bohužel nevím - na vědomé úrovni si na nic nevzpomínám.
Jinak jsme se s manželem rozhodli, že při příští návštěvě otci řekneme, že si nepřejeme, aby ji fotil nahou. Už teď si dovedu představit, co asi bude následovat - teatrálně se nám vysměje, co blbneme, a bude nám tvrdit, že jsme to my, kdo je naprosto mimo. Naštve se a ještě to obrátí proti nám, co si to dovolujeme a místo toho, abychom mu byli vděční, tak ho obviňujeme z takových nesmyslů. Problém je v tom, že ty fotky jsou tak "na hraně" - nemůžeme mu (ani sobě) 100% dokázat, že to myslel tak, jak se nám to jeví.
Není tady
tak to jsi docela kaskadér...
jsem si vzpoměla na ty matky, který přehlížeji jasný náznaky zneužívání dětí, protože to přece neni možný...
tak ať se ti dobře spí, až tam dcerku odvezeš na pár dní
Není tady
Jája napsal(a):
tak to jsi docela kaskadér...
jsem si vzpoměla na ty matky, který přehlížeji jasný náznaky zneužívání dětí, protože to přece neni možný...
tak ať se ti dobře spí, až tam dcerku odvezeš na pár dní
Myslíš si, že je mi to fuk? Kdybych si myslela, že něco opravdu hrozí a byla si jistá tím, že je otec pedofil, tak tam samozřejmě dceru nikdy nedám. Ale není tak jednoduchý vzít dceři prarodiče. Mám jí říct - protože to sice nevíme jistě, ale máme podezření, že tvůj dědeček je úchyl, tak už nikdy nepojedeš za babičkou a za dědou, i když je máš ráda? Jak bys jí to, Jájo, konkrétně vysvětlila Ty?
Není tady
Nechci te nejak strasit ale pri cteni tveho prispevku a predstaveni toho co jsi popiosovala se mi "zvedal zaludek" a bylo mi tak nejak divne.Nechci tveho otce nijak napadat ale pokud je to tak jak popisujes tak s tvym otcem to opravdun neni v poradku.
je jasne ze kdyz si s nim promluvis tak to neprizna ,ja nevim ale nechta stykat dite dal s pedofilem bych asi nedokazala.
Není tady
Asi bych natrvdo rekla ze s malou se bude vidat ale jen za pritomnosti dalsi osoby,urcite bych mu ji nedavala samotnou.
Není tady
nemyslim si, že je ti to fuk - to bys to snad ani neřešila - ale že před tim zavíráš oči to si myslim...
nikdy bych neriskovala a nečekala na jistotu - protože jistotu můžeš získat až už bude pozdě
a klidně bych jí i v jejím věku řekla, že takhle se holčičky nefotografují, že to neni správný.
a zbytek bych si vyřídila s rodiči - jasně bych stanovila pravidla a vždy tam byla přítomna
Není tady
Já ty tvoje úvahy moc nechápu, podle mě fotit malou holčičku nahou v lascívních polohách normální není, ať už jsou ty fotky na hraně nebo ne. Nechápu proč by mělo být v téhle souvislosti podstatné jak jí to řekneš nebo úvahy na téma jak malá potřebuje prarodiče...sorry, ale takové prarodiče nepotřebuje, to jí chceš vážně vystavit riziku, že její dědeček je možná pedofil ? Vážně chceš čekat až to budeš vědět jistě ?
Není tady
Já myslím, že otce bráníš také jako máma - i když nevědomky.
Jak můžeš třeba napsat - že si nejste na 100 procent jistý.
Ale vždyt máš důkaz - focení v bazénu v neobvyklých polohách. Vždyt si to sama psala v prvním příspěvku.
Bojíš se toho, že ti mamča neuvěří, proto jí to raději nebudeš říkat, aby si jí uchránila.
Ale tím ji stejně neuchráníš.
Máš na výběr -bud to mamče neříct - a nedávat tam holky (nebo riskuješ to, že dcera necháš o samotě s dědou, když tvoje maminka bude v práci?) A jen by mě zajímalo - jestli tohle by ti dovolil manžel.
A nebo - to mamče říct - a prostě když u nich holku necháš, aby si ní byla doma (vzala si dovolenou) a dědu s ní nenechávala samotnou.
Nebo vidíš nějaké jiné řešení? Jak by to řešil manžel?
Upravil(a) dusička (15. 11. 2006 12:58)
Není tady
Mám 5ti letou dceru, nemáme už žádné prarodiče, ale kdyby se tohle vyskytlo, byť jen náznak podezření, nikdy, nikdy bych nenechala dceru s dědou o samotě!
Jestli si tvoje matka neumí ve svém věku dupnout a říct, já prostě jedu za dcerou a ty si tu dělej co cheš, pak je to smutné.
Tvůj otec je despota a tyran, doufám, že nic horšíhose nedokáže, ale jestliže je u vás dcera na prvním místě, nezkoušejte, jak daleko tohle může zajít.
Jezděte za babičkou a dědou, ale nikdy ji tam nenechávejte o samotě, nikdy.
I kdybych tak měla přijít o oba rodiče a dcerka o prarodiče, všechno je lepší než pohlavní zenužití.
A tvůj otec to jasně nikdy nepřizná.
Vzpomínáte na relaci Na vlastní oči, kdy dcera žalovala až v dopělosti otce za zneužívání, že zenužíval i ostatní sourozence a oni pak byli za ním a ten hajzl se na ni díval a smál se, že si to vymyslela. Holka má trauma do konce života a maminka o tom věděla a nic neřekla, aby byl klid v rodině.
Není tady
Zapoměla jsem napsat, že samozřejmě přeju, ať to dopadne dobře a máš pevné nervy se s tím vším poprat.
Není tady
Je to opravu hrůzný co tady čtu, jen mi nějak nejde do hlavy, proč by vám ty fotky dával, přece musel vědět, že se na to podíváte... že by si byl jistej, že nic nepodniknete, že se mu nikdo nevzepře jako manželka...no nevím A taky má ještě jiné vnoučata, co se zeptat jich, zda se i u nich neděje něco podobného? Přeju moc moc štěstíčka, aby všechno dobře dopadlo
Upravil(a) anitaak (15. 11. 2006 13:25)
Není tady
Mayo, málokdy se při čtení příspěvků rozčílím, ale Tvoje odpověď mě pěkně nadzvedla. Píšeš, že nemáte 100% jistotu a nemůžeš zabránit, aby s ní děda byl sám. Chceš mít 100% jistotu? Takže budeš čekat? Na co, proboha? Mayo, víš kolik je zneužívaných dětí jenom v tomto státě? Budeš si pak celý život vyčítat až budeš mít tu jistotu a Tvá dcera zničený život? Pedofil dokáže svoji oběť velmi dobře zmanipulovat: "dědeček Tě má rád, nikomu to neříkej, maminka by se zlobila apod...." I kdybych měla jen malé podezření, nikdy, rozumíš NIKDY bych nedovolila, aby ten člověk zůstal s mým dítětem o samotě. To bych si radši platila chůvu na hlídání. Mayo, nezavírej před tím oči!! Ty následky za to nestojí.
Upravil(a) lueta (15. 11. 2006 13:55)
Není tady
Tak tohle je vážně síla!
Chápu tvé obavy, takové obvinění zní člověku tak absurdně, že se dá prostě nemožné, že by děda takto zneužil svou vnučku... Na druhou stranu - pokud bys byla sama, kdo by měl toto podezření, dalo by se uvažovat o tom, že svého otce máš tak moc nerada, že si do něj projektuješ to nejhorší, na co přijdeš... pokud však i někdo další jasně cítí, že něco není v pořádku, pak bych opravdu raději riskovala to, že "ublížím nevinnému", než že o n ublíží mému dítěti.
Tvého otce neznám a tak těžko mohu jistě soudit, ale z toho, co jsi sem napsala je mi opravdu zle od žaludku. Dceři bych určitě začala vysvětlovat (nejen kvůli dědovi), že si nemá nechat líbit některé věci od ůcizích" lidí a nikdy bych ji nenechala samotnou v tom domě. i kdyby babička nechodila do práce... veřím, že kdyby ho popadla opravdová "chuť, našel by si příležitost i tak.
Vzpomínám si na případ, kdy nějaký chlap chodil s ženou, matkou malé holčičky. když byla její matka v práci, ten prasák nadopoval holčičku prášky na spaní a užíval si... dokonce k tomu hledal i "kamaráda" přes internet... a právě tak ho načapali. Vypadal jako normální chlápek...
Já vím, tohle obvinění je opravdu vážné, asi bych dál sledovala dědu, jak se tváří, ael už bych nikdy nedopustila, aby dcera s ním byl sama. Babičce bych nic neříkala, už tak si chudák asi musí vytrpět svoje vedle takového člověka a aby jí ještě tohle hlodalo v hlavě... ale jak říkám, dceru už tam nikdy nenechávat bez vaší přítomnosti.
Není tady
Fatimo, samozřejmě souhlasím s tím, co jsi napsala, jen už dávno nevěřím na "chudáky" ( babičky, manželky apod...) Já bych s takovým člověkem prostě nežila. S prasákem, který mě celý život ponižuje? Každý jsme za sebe odpovědní. Jen matky jsou odpovědné za své děti, než je dovedou do dospělosti, nebo věku, kdy můžou rozhodovat za sebe!
Není tady