19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Nedá mi to a zeptám se - jak si představujete ideálního učitele? A jak si představujete "zjednávání pořádku" ve třídě? Co na ty vae drobečky platí doma? Ona ve kole trochu funguje jakási "psychologie davu", v chumlu spoluáků si dítko dovolí výraz či tón, který by při jednání "jeden na jednoho" větinou nepouilo (a nepouije ho ani ve kole, pokud si ho vezmete stranou a mluvíte s ním o jeho chování v hodině). Jinak - někdy stačí vidět rodiče a člověk pochopí, e to dítko ani jiné být nemůe...
Judito, chápu, e se chce zastat učitelů - taky jsem to zkusila (bez úspěchu) Ale toho ideálního učitele u tu vichni v podstatě popsali. Ideální kantor samozřejmě neexistuje, vdycky se najdou nespokojení, ale vdy tady vichni popisují stejné zlozvyky a ty by moná stálo za to odbourat. Psaní nesmyslných poznámek, neschopnost zabavit děti v hodinách, chyby při výuce, neznalosti učitelů - to jsou oprávněné výtky, nemyslí?
Není tady
Ideální kantor je takový kantor, který umí děti zabavit a nenásilnou formou je přesvědčit k procvičování dané látky. V jazycích např. formou různých básniček, písniček, scének, pexesem aspol., nikoliv kadou hodinu na ně vychrlit xx slovíček a řvát, kdy dítě v jejich přepise do slovníku nedělá "komínky hezky pod sebe"..
V četině nehustit do dětí denně diktát (ve kterém děti stejně dělají stále tyté chyby) a zaměřit se víc na procvičování, doplňování, vysvětlování a odvozování..
Nebazírovat na nesmyslných detailech (to se týká vech předmětů), v matyce je důleitý výsledek, nikoliv přesně daný postup (vdy mnohdy těch moných postupů je hned několik, ale kantor chce zrovna ten jeden jediný, nejhůře pochopitelný - viz. popsané problémy s prováděnou zkoukou v matemat. příkladech) ..
.. nedělat z dětí nesvéprávné blbce, ale dát jim jetě druhou anci, kdy se něco nepovede (né vdy je dítko 100% naučené, kadý máme své dny, stačí nastupující nemoc, zvýená únava, u holek menstruační syndrom atp.. a kdy u se stane a zkouení - písemka zrovna nedopadne dobře, nedělat z toho vědu, nedávat hned 5-4 do ákajdy, ale např. zkusit říct - fajn, dnes ti to nevylo, tu známku si k sobě s tím, e přítí hodinu se nechá vyzkouet a bude to umět, pokud se vyzkouet nenechá nebo pokud raději do koly nepřijde vůbec, budu tuhle známku počítat, kdy se vyzkouet nechá, zapíu ti jen tu novou známku a tuhle počítat nebudu) ..
Jsou různé monosti, jak si kantor můe dítě naklonit na svou stranu, jen mít vůli, chtít a nekompenzovat si na dětech své komplexy !
Není tady
Z despektu některých příspěvků mi připadá, e kola je protivník. Doma se řekne blbej kantor a děti pak ve kole k dospělému nemají ádnou úctu. Stává se to. Mám kolegy, které bych jako učitele nechtěla, ale kdy není z čeho vybírat.... Někdy je opravdu chyba u učitelů, protoe jsou nedůslední a něco slíbí a nesplní a svým chováním si sami podrývají autoritu. Někdy je to chyba rodičů, e svými nevhodnými poznámkami odsoudí vechny učitele. Nebo e si sami nevědí rady s vlastními dětmi. Tyhle debaty budou věčné.
ALe myslím si přes to vechno, e ve kole se učí mnohem důleitějí věci ne citroníky a války. Je to způsob , jak vyjít s hloupým éfem, jak rozpoznat autoritu a jak si zvyknout na určité povinnosti. Jak se naučit vycházet s různými lidmi.
Váení ,na co byste pak vzpomínali na srazech, kdyby nebylo těch blbých učitelů a jetě hloupějích poznámek
Není tady
PavlaH napsal(a):
... Váení ,na co byste pak vzpomínali na srazech, kdyby nebylo těch blbých učitelů a jetě hloupějích poznámek
Tady nejde o vzpomínání na srazech, ale o trvalé kody v dětské psychice, které takový "kantor - nekantor" způsobí.
Není tady
Elo, tohle co píe, nejde...
zkusím trochu argumentovat: V jazyce jsou slovíčka základ a u pubertáků se scénkami a říkadly neprojde, pokud na to u nejsou zvyklí, stydí se. Fakt e slovíčka nejsou ve sloupečku - to je opravdu kravina.
Neustálé procvičování a doplňování v četině jde, ale nejúčinnějí bývá dril. Sposta kantorů ho vyuívá. Na prvním stupni má i opodstatnění, protoe děti tam mají spíe mechanickou pamě. Souhlasím s tím, e denně diktát je blbost.
I ty postupy jsou důleité v matematice. Učí mylení. Mnoho vědců přiznalo, e jim postupy přily zbytečné, ale časem nalezli jejich potřebnost. Tady ovem vycházím z tvrzení z druhé ruky, to , co jsem vyčetla z rozhovorů.
Druhá ance je velmi oidná. Děti si pak myslí, e se ze veho vylou. Na druhou anci začnou spoléhat. A to mám vyzkoueno. Málokdo se natolik sebere, e se jde dobrovolně opravit. Kdo jim druhou anci dá v ivotě? Jak se naučí vyrovnat se s neúspěchem? S nespravedlností?
Není tady
Studenti by se měli rozhodně setkat se zákonem akce a reakce: nesplní, co bylo domluveno = bude mít problém. Zbývají vyřeit dvě maličkosti - jak a na čem se domluvit (pravidla, práva a poadavky) a jakou podobu má mít ten "problém". Souhlasím, e učivo je předimenzované a je potřeba jej hlavně v naukových předmětech po pečlivém zváení důkladně "prořezat". Docela dobře to jde třeba v dějepise něbo dějinách čehokoli - nezmíním se o tomhle spisovateli, a svět se nezboří. Vynechat ale nějakou pasá v gramatice se časem krutě vymstí, protoe jazyk funguje jako systém a ten dílek do skládačky by zkrátka chyběl. O tom, co se má učit a co ne, je třeba diskutovat, ale při ví úctě o tom nelze diskutovat se studenty, protoe mají vlivem svého nízkého věku a malých ivotních zkueností velmi úzký výhled. Ty kontury předmětu, vědomí, kam se výklad povede, co musíme zvládnout, to můe mít jedině učitel. Není dobré nutit děti slepě papoukovat, ale stejně tak není moné kadou hodinu sáhodlouze rozebírat, "k čemu nám to bude" a "proč to musíme dělat".
Domluvit se s třídou na pravidlech vzájemné spolupráce zní sice hezky, ale zaila jsem i skupinu, která si demokraticky odsouhlasila, e je moné druhého fyzicky napadnout, pokud s ním nesouhlasí. Ty hranice se prostě musí vymezit a za jejich překročení musí následovat sankce. Pokud se někdo hlasitě vybavuje se sousedem ve chvíli, kdy vysvětluju zadání skupinové práce na několik přítích hodin, znamená to docela velký problém pro celou třídu. Znám několik učitelů, kteří si zakládají na tom, e si se studenty vechno vyřídí sami a nepíou ádné hloupé poznámky. A jake si to vyřídí? Recept je jednoduchý, dítko je potřeba před vemi ztrapnit, aby ho přítě přela chu něco vykřikovat. Neříkám, e neexistují jiné metody, ale ne tohle, to mi přijde ta poznámka lepí. Zkraje roku jsme měli problém, e si dítka nenosily učebnice. Pak seděli tři u jedné kníky a prostě to nelo. Take si vichni, kdo kníku neměli, napsali do ákovské "dnes jsem neměl pomůcky". Poprvé jich bylo est, podruhé tři, pak dva, a pak u měli kníku vichni. Pokud se poznámky nastřádají, udělit důtku, sednout si se studentem a ideálně i s jeho rodiči, probrat, proč to drhne, a společně vymyslet, co mohou jednotlivé strany udělat pro nápravu situace. Sama důtka nic neřeí, ale věčné domlouvání a sliby, jak u to víckrát neudělám, taky ne.
K chybám a neznalostem jediné - je třeba umět je přiznat a popřípadě napravit, jinak je ovem nesmysl domnívat se, e učitelé nepatří do mnoiny omylných smrtelníků.
Naklonit si děti, přesvědčit je, získat, zaujmout... To mi zní, jako by učitel byl nějaký varietní umělec, který si musí zaslouit svůj potlesk. Děti si velmi brzy zvyknou, pokud se jim snaíte vyjít vstříc. Kadou novou aktivitu vyzkouejí a pak ji hodí do kouta, asi jako hračku, která je po týdnu přestala bavit. A čekají, co jim nabídnete dalího, hlavně aby to nebylo moc namáhavé a dalo se u toho pod lavicí esemeskovat. A ten mobil mi přece nesmíte vzít, já to řeknu mamince! Trochu přeháním, ale ne zas tak moc.
Děti mám ráda, snaím se hodiny zpestřovat, nebráním se nezvyklým řeením, jsem otevřená dialogu. Ale o některých věcech prostě debatovat nebudu, na poadavcích trvám a vůbec mi nevadí, pokud mě někteří studenti nebudou mít rádi. Já toti nejsem jejich kamarád, ale učitel.
Konečně diskuse, po keteré v klidu usnu...........váně. Nejedu v tom sama a to mně děsně těí.
Idelálního učitele neudu popisovat, ale vzhledem k tomu, e v prvním pololetí páté třídy se jetě nekontrolovaly domácí úkoly ( tak nač je psát?!) , nezkouelo se( proč se učit?) a za devět hrubek v diktátu dostal dvojku ,( to jsme rozdýchávali týden - navíc jsem tam nala dalí tři chyby, ale vzhledem k počtu áků est v jedné třídě (dvojtřídka) nměla čas opravit dsledně), jsem si stěovalana kolské radě. Reakce - dalí den - naučit se edesát slovíček z angliny, dalí den z toho psali písemku. Z první dostal tři, z druhé za čtyři, pak vydedukoval, e učitelka dává jen slovíčka která jetě nepsali take nač se učit ty co neuměl, stačí se učit ta co budou.............
Změna koly nepřipadá v úvahu, ve spádovém městě jsou jeho ročníky přeplněny.
Rezignovala jsem, a to mně na mně samotné mrzí nejvíce. Ale jak chcete pochválit dítě za dovjku, kdy v tom diktátu má devět hruek!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jo, a obalené učebnice a okraje, nebudu is kazit večer.................. Pozdnámky nenosíme, v je v pořádku, nae kola NESMÍ MÍT problémy, přeci.
Upravil(a) Májajája (17. 11. 2006 9:37)
Není tady
PavlaH napsal(a):
... Druhá ance je velmi oidná. Děti si pak myslí, e se ze veho vylou. Na druhou anci začnou spoléhat. A to mám vyzkoueno. Málokdo se natolik sebere, e se jde dobrovolně opravit. Kdo jim druhou anci dá v ivotě? Jak se naučí vyrovnat se s neúspěchem? S nespravedlností?
Pavlo, proč oidná ? Nejsi to ty, kdo má v tu chvíli co ztratit, ale ty děti. Pokud je ona patná známka "podmíněná", jetě nezapsaná v ákajdě s moností opravy na lepí, co myslí, kdo má větí zájem na moné nápravě ? U nás ve kole tenhle "model" praktikuje jedna učitelka a má s tím obrovské úspěchy. Děti jí berou, důvěřují jí a onu druhou anci vyuívají, ale nezneuívají ! Učitelka je spokojená, protoe díky tomu se děti opravdu učí (neumí jednu hodinu, ale bezpečně jsou naučeni na dalí), děti pochopily, e je lepí se dát znovu vyzkouet, ne se pak doma zpovídat ze patné známky..
Hezky to napsala Judita: "Studenti by se měli rozhodně setkat se zákonem akce a reakce: nesplní, co bylo domluveno = bude mít problém".
Je to tak. Učitel můe ukázat dobrou vůli v podobě "druhé ance" a je na studentovi, zda jí vyuije nebo zda si tu patnou známku "vylíe" a do dna.
K těm tvým slovům .. Kdo jim druhou anci dá v ivotě ? Jak se naučí vyrovnat se s neúspěchem, s nespravedloností ?
Pavlo, mluvíme tady o dětech, nikoliv o dospělých ! Pokud bude chtít, aby se dítko zocelovalo u od ranného věku, protoe na něj v ivotě "čekají jen kopance", bude z něj vyrůstat zakřiknutý a věčně vystresovaný jedinec, který od ivota nic pozitivního očekávat nebude. Dítě se nemůe chovat jako dospělák, ani to neumí, tak proč na ně pouívat stejné metody jako na dospěláka ? Ty neúspěchy a nespravedlnosti, o kterých se zmiňuje, přijdou sami, k někomu víckrát, někdo je zaije jen okrajově. Nikoho to vak nemine. Tím spí by si děti - alespoň dokud jsou jetě dětmi - zaslouily podat pomocnou ruku, nikoliv házet dalí klacky pod nohy. Nemyslí ?
Dítě tráví ve kole mnohdy víc času, ne které stráví s rodiči. Je to dané dobou, která na rodiče i na děti klade obrovské nároky. Bohuel je čím dál častějí fenomén, e dítě vidí rodiče a večer, kdy spolu pobydou dvě - tři hektické hodinky a jde se spát. Pokud se něco děje s dítětem, nelze dnes u tvrdit - můe za to jen rodina. Není to pravda.
kola má na dítě obrovský vliv, v pozitivním i negativném směru. Kantor by měl mít i velmi dobré psychologické znalosti, o speciální pedagogice ani nemluvě (SPU jsou čím dál rozířenějím jevem). Proto tvrdím, e dobrý kantor by měl být placený zlatem, naopak znám mnoho kantorů, kteří se na dětské psychice "podepsaly" na dlouhá léta dopředu - a ti, aspoň dle mého názoru, ve kolství nemají co dělat.
Není tady
Já mám se základkou (2 děti) otřesné zkuenosti. Děti nedostávaly domácí úkoly, učitelé asi nechtěli nebo nestačili opravovat seity. Ukate mi průměrné dítě, které se samo důsledně ve doma naučí a opakuje, prostě domácí úkoly jsou potřeba. Take teď je ve třídách pár těch premiantů, kteří jsou od Boha nadaní a ostatní čtyřkaři. To za mých kolních let nebývalo. Ve třídě byly 3-5 dětí s vyznamenáním, 2-3 čtyřkaři, kteří byli zprominutím opravdu blbí a ostatní střed. Dále se mi nelíbí , e od 2. stupně zachází s dětmi jako se středokoláky ne-li s vysokokoláky. Učitel vykládá a ty si zapi, co stačí - a stačí jen těch 5 premiantů, studijních typů, ostatní tápou. O výuce cizích jazyků ani nemluvím. Učebnice bez jediného čes. slova(Project), ádné překlady do druhého jazyka, gramatika. Já jsem to řeila, e jsem si pro svého bystrého leč průměrně nadaného syna zajistila doučování v matematice
Není tady
Elo, má pravdu v tom, co píe. A velikou. Samozřejmě. Ale já nevím o jakém věku mluví. V tom bývá obrovský rozdíl. To, co je v pohodě na prvním stupni, na druhém nefunguje. Moje zkuenost s druhou ancí je, e to, co funguje v jedné třídě, naprosto nefunguje ve druhé. Mám kuli, neva, já se přítě přihlásím. Přihlásí se za týden a jetě se spoustou keců, proč se mu známka nesmae. Kdy to nebylo hned následující hodinu? To je přece fuk............ Mnozí po druhé anci ani netouí, je jim to jedno, protoe je to jedno rodičům.
Kdy si tak tvůj příspěvek pročítám znova, kdy si pročítám i svoje slova, moná to opravdu nejlépe vyjádřila Judita. Měli by se potkat se zákonem akce reakce, ale pokud budou chtít, měli by dostat anci, a je jedno kolikátou.
Vzpomněla jsem si na jednu učitelku, která s námi byla skvělý kamarád a u matury celou třídu topila. Takového člověka ted nemám problém poznat. Právě díky té negativní zkuenosti. Nemyslím tím takové ty tragické zkuenosti, pod kterými se dítě hroutí, ale normální běný ivot. Myslím, e jsem to napoprvé napsala moc tvrdě...
Kvalitní učitel je problém, zvlá kdy to má být mu. Kdy se dívám na něteré svoje kolegy, jemi hodně smutno. Jak je mohou děti brát, kdy je sama nemůu ani cítit...
¨
Domácí úkoly - i stěmi bývá problém, třetina je napíe doma, třetina je opíe ve kole, třetině je to jedno, e je nemá, protoe je to opět ukradené jeho rodičům.
Décimo: Výuka cizího jazyka se řídí jinými trendy ne za naeho mládí. Překlady opravdu zdrují a jsou zbytečné. Gramatika - to u záleí na typu učebnice. Problém není v učebnicích, ale v nekvalifikovaných učitelích. Bohuel, kvalitních jazykářů je velmi málo. S jazykovým vzděláním si lze v trní sféře vydělat několikanásobně více ne ve kolství. Vím, o čem mluvím.
Není tady
Nevím, asi jsem u "stará páka", nemám nic proti novým vyučovacím trendům, ale proč je výsledek tak tristní. Viděla jsem to na třídních shůzkách, pětkami se to ve výkazech jen hemilo, to přece není normální, aby půlka třídy málem propadala. A takové jsou zkuenosti i mých kamarádek, které mají/li děti na základce. Opakování je matka moudrosti, a proto se přimlouvám za ty domácí úkoly, i kdy se napíou o přestávce. Nae latinářka, říkávala, e uznává i taháky, děcko si "opakuje" u tím, e je píe.
Ale je pravda, e hodně záleí na učiteli, jak svou práci (předmět) má rád a jak zajímavě tu látku umí podat. Děti to vycítí.
Ale nejsem na druhé straně barikády, take nemohu objektivně posoudit...
Není tady
Tak si jdu zase trochu postěovat. Syn psal domácí úkol - sloh - o naem pejskovi.
Napsal větu:Vybral jsem si ho z pěti těňátek, protoe byl ze vech nejhezčí.
Víte jak to opravila p. učitelka? "s pěti" a ve slově "vech" mu krtla c. Fakt nevím, co si o tom mám myslet. V úterý jsou schůzky, tak si za ní asi skočím. Jene nechci dělat synovi zbytečně zle, aby si na něj nezasedla kvůli protivné matce. Ale na druhou stranu, kdy ho to naučí učitelka patně, jak ho já pak přesvědčím o tom, e je to jinak? Jak byste postupovali, máte nějaký nápad?
Není tady
A co říkáte učitelce, která říká dětem od první třídy příjmením?
Není tady
Vlaďka napsal(a):
Tak si jdu zase trochu postěovat. Syn psal domácí úkol - sloh - o naem pejskovi.
Napsal větu:Vybral jsem si ho z pěti těňátek, protoe byl ze vech nejhezčí.
Víte jak to opravila p. učitelka? "s pěti" a ve slově "vech" mu krtla c. Fakt nevím, co si o tom mám myslet. V úterý jsou schůzky, tak si za ní asi skočím. Jene nechci dělat synovi zbytečně zle, aby si na něj nezasedla kvůli protivné matce. Ale na druhou stranu, kdy ho to naučí učitelka patně, jak ho já pak přesvědčím o tom, e je to jinak? Jak byste postupovali, máte nějaký nápad?
Promluvila bych s učitelkou - a pokud by to nepomohlo, la bych s tou slohovkou za ředitelem koly ... a pokud by ani to nepomohlo, nechala bych dítko přeřadit jinam.
Judito - souhlas, jen není podmínkou, e učitel, který si to s ákem vyřizuje bez poznámky, ho musí nutně ztrapnit před třídou...
Pavlo - Já vidím druhou anci jako přínos pro vechny (vč. vymazání předchozí známky).... Přiznej si - ty ses vdycky učila z hodiny na hodinu? Já ne... A kromě toho, e se studenti probíranou látku podruhé skutečně naučí (co by mělo být prvotním zájmem učitele), naučí se také, e poskytnout druhou anci lidem můe být pro vechny přínosem....
Upravil(a) Mía Kulička (23. 11. 2006 9:32)
Není tady
Mío Kuličko ale jo, beru Druhá ance určitě, nad nikým nelámat hůl, kdy přijde zavčas a bez keců. Ale ve mě asi převládla konkrétní vzpomínka, která mě hodně dlouho mrzela. Tehdy jsem vyla vstříc a milí áčci to pochopili, e se nic neděje, e to prostě budou zkouet. Jiná třída, jiné podmínky. Chtělo to trochu pevnou ruku , jednou oznámit písemku a neustoupit, a pak byla moje pravidla pochopena. Vechno jde zneuít i dobrou vůli.
Vlaďko - Co se týče učitelky, v četině nebude nic moc a tyhle chyby by se stávat neměly. Tady to opravdu vypovídá něco o schopnostech učitele. Zváila bych postup ona a pak ředitel. Takhle učí děti blbosti a kdy si není jistá, má se podívat do pravidel, čas na to si najít musí.
Není tady