14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Vánočka, jak ji dělám já:
Kilo polohrubé mouky, 1 máslo, tři plné hrsti cukru krystal, ličku soli, tři loutky, 1 a půl kostky kvasnic, mléko, do rumu namočené rozinky, případně oloupané mandle.
V hrníčku přihřeju mléko ( nesmí být horké, kvasnice by se spařily) asi tak půl deci, přidám trochu cukru a rozdrobím kvasnice. Přikryju ubrouskem a nechám nabobtnat ( asi 10 minut)
Mezitím si prosiju třičtvrtě kila polohrubé mouky do mísy, přidám nakrájené změklé máslo, sůl, cukr, loutky, slité rozinky. Jakmile mám kvásek vykynutý, naleju ho do mísy k ostatním přísadám a přidám asi půl hrnku teplého mléka. Vařečkou začnu mísit těsto. Pomalu přidávám mléko, těsto udělám trochu řidí, protoe budu přidávat mouku. Jakmile mám těsto trochu zpracované, předělám ho na pomoučený vál a přidám zbytek mouky a rukama zadělávám a mísím těsto tak dlouho, a se nelepí. Přendám zpátky do mísy, popráím hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám kynout. Po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem. Přendám na vál, udělám vánočku ( já ji pletu ze esti dílů najednou, ale dá se rozdělit na osum dílů a ze tří největích uplést spodek, ze tří meních vrek a dva poslední jen zamotat a dát nahoru, vechno propíchnout pejlema, aby se nerozjela), dám na pečící papír na plech, potřu rozkvedlaným vajíčkem s mlékem a nechám opět půl hodinky kynout. Peču na 250 asi 15 minut, pak ztlumím na 200, případně přikryju pečícím papírem. Peče se asi 45 minut. Ihned po vytaení ji potřu rozehřátým máslem s rumem a vanilkovým cukrem ( hodně!). Krásně nasákne a je voňavá a vláčná. Dobrou chu !!
Není tady
Taky chci letos zkusit vánočku. Po zkuenostech s kynutým těstem ji určitě nechám kynout v ledničce přes noc a pak budu vzpomínat na svou brigádu v pekárně, kde jsme třeba i celou směnu pletli a pletli... (ze esti pramínků).
Rybí polívku jsme měli jednou jedinkrát. Na tom místě, kam jsme ji vylili, rok nerostla tráva
Kynout přes noc? To jsem jetě neslyela, čéče
Není tady
U nás se zase dává upinky do peněenky, ale popravdě nevím zda to někdy zabralo. Ráno snídáme vánočku a kakao a kávu, oběd nic nebo kdo si co urve a večer rybí polévka / manel ji nejedl, ale kdy ochutnal tu podle naeho receptu, tak ji normálně jí /, obalovaný kapr a salát. Polévku a salát dělám den dopředu, aby se zaleely.
Není tady
Ale docela ráda si přečtu nové recepty na kapra, jednou jsem také dělala pečeného lososa a nebylo to patné.
Není tady
Zrovna jsem přemýlela, jak bych vás vechny umístila v naí malilinkaté kuchyni. Do naí kuchyně vejdu já a pes a to nesmí mávat ocáskem! Já bych tak chtěla velkou kuchyň
Upravil(a) aprill (11. 11. 2006 9:51)
Není tady
Voňavá vánočka:
50 dkg pol. mouky, sůl, kostka drodí, 250 ml mléka, 180 dkg másla, 100 dkg cukru, 3 loutky, petka mukátového květu, anýzu, citronová kůra z 1 citronu, mandle, hrozinky, rum ( v troce namočíme hrozinky, zbytek během pečení vypijeme ) . Postup je tradiční.
Právě jsem vánočku dopekla, uberte mléka. Myslím, e tak maximálně 200 ml bude stačit.
Upravil(a) aprill (12. 11. 2006 17:12)
Není tady
Aprill, já mám velkou kuchyň, tam se vechny vejdeme a ty povede kurz pečení vánoček.
Není tady
Tak to se teda moooooooooooooooooc těím.koda e mám malou kuchyň, jinak by jste mohly k nám.Bylo by to pro vechny napůl cesty.
Není tady
Rum z rozinek, to miluju. Vánočku taky peču, ale pletu jen 3 řady, ze 4. pak ze 3 a nahoru ze 2. Nala jsem letos po tchýni keramickou formu na vánočku - vůbec s tím nemám zkuenosti, prosím napite mi jak s tím zacházet - to se do ní nacpe to těsto jen tak nebo se tam dává to zapletené? Díky.
Není tady
lueta napsal(a):
Vánočka, jak ji dělám já:
Kilo polohrubé mouky, 1 máslo, tři plné hrsti cukru krystal, ličku soli, tři loutky, 1 a půl kostky kvasnic, mléko, do rumu namočené rozinky, případně oloupané mandle.
V hrníčku přihřeju mléko ( nesmí být horké, kvasnice by se spařily) asi tak půl deci, přidám trochu cukru a rozdrobím kvasnice. Přikryju ubrouskem a nechám nabobtnat ( asi 10 minut)
Mezitím si prosiju třičtvrtě kila polohrubé mouky do mísy, přidám nakrájené změklé máslo, sůl, cukr, loutky, slité rozinky. Jakmile mám kvásek vykynutý, naleju ho do mísy k ostatním přísadám a přidám asi půl hrnku teplého mléka. Vařečkou začnu mísit těsto. Pomalu přidávám mléko, těsto udělám trochu řidí, protoe budu přidávat mouku. Jakmile mám těsto trochu zpracované, předělám ho na pomoučený vál a přidám zbytek mouky a rukama zadělávám a mísím těsto tak dlouho, a se nelepí. Přendám zpátky do mísy, popráím hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám kynout. Po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem. Přendám na vál, udělám vánočku ( já ji pletu ze esti dílů najednou, ale dá se rozdělit na osum dílů a ze tří největích uplést spodek, ze tří meních vrek a dva poslední jen zamotat a dát nahoru, vechno propíchnout pejlema, aby se nerozjela), dám na pečící papír na plech, potřu rozkvedlaným vajíčkem s mlékem a nechám opět půl hodinky kynout. Peču na 250 asi 15 minut, pak ztlumím na 200, případně přikryju pečícím papírem. Peče se asi 45 minut. Ihned po vytaení ji potřu rozehřátým máslem s rumem a vanilkovým cukrem ( hodně!). Krásně nasákne a je voňavá a vláčná. Dobrou chu !!
lueto, jestli se můu zeptat, z toho 1 kila mouky dělá 1 nebo 2 vánočky? Loni jsem toti z 1 kila udělala jednu a byla z ní obluda přes celou troubu, rodinka ji nazvala "teta Matylda" (viz "Jak utopit doktora Mráčka"), tak abych letos nedopadla stejně. Ale je moné, e mi jenom poněkud překynula.
Není tady
Mně vánočku upeče tchýně - doufám
Jinak my děláme hrachovku (ta letos nebude, kojený Adam by se asi zbláznil...), salát a kapra.
Tchýni dělá rybí, nae máti bramoboračku s houbama - manel nechce bramboračku a já nemám ráda rybí, take kompromis.
Není tady
Romča napsal(a):
Ano je to na Nový rok,Apriil to tak psala.
dusička napsal(a):
a není to pověra a na Nový rok k novor. obědu? Bez peří a bez upin?
Já vím, e je to pověra -take platí a na Nový rok.
Take Nikiska (nebo mí kluci) můeme mít ke tědrovečení večeři - kuřecí řízky.
Není tady
mia napsal(a):
lueta napsal(a):
Vánočka, jak ji dělám já:
Kilo polohrubé mouky, 1 máslo, tři plné hrsti cukru krystal, ličku soli, tři loutky, 1 a půl kostky kvasnic, mléko, do rumu namočené rozinky, případně oloupané mandle.
V hrníčku přihřeju mléko ( nesmí být horké, kvasnice by se spařily) asi tak půl deci, přidám trochu cukru a rozdrobím kvasnice. Přikryju ubrouskem a nechám nabobtnat ( asi 10 minut)
Mezitím si prosiju třičtvrtě kila polohrubé mouky do mísy, přidám nakrájené změklé máslo, sůl, cukr, loutky, slité rozinky. Jakmile mám kvásek vykynutý, naleju ho do mísy k ostatním přísadám a přidám asi půl hrnku teplého mléka. Vařečkou začnu mísit těsto. Pomalu přidávám mléko, těsto udělám trochu řidí, protoe budu přidávat mouku. Jakmile mám těsto trochu zpracované, předělám ho na pomoučený vál a přidám zbytek mouky a rukama zadělávám a mísím těsto tak dlouho, a se nelepí. Přendám zpátky do mísy, popráím hladkou moukou, přikryju utěrkou a nechám kynout. Po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem. Přendám na vál, udělám vánočku ( já ji pletu ze esti dílů najednou, ale dá se rozdělit na osum dílů a ze tří největích uplést spodek, ze tří meních vrek a dva poslední jen zamotat a dát nahoru, vechno propíchnout pejlema, aby se nerozjela), dám na pečící papír na plech, potřu rozkvedlaným vajíčkem s mlékem a nechám opět půl hodinky kynout. Peču na 250 asi 15 minut, pak ztlumím na 200, případně přikryju pečícím papírem. Peče se asi 45 minut. Ihned po vytaení ji potřu rozehřátým máslem s rumem a vanilkovým cukrem ( hodně!). Krásně nasákne a je voňavá a vláčná. Dobrou chu !!lueto, jestli se můu zeptat, z toho 1 kila mouky dělá 1 nebo 2 vánočky? Loni jsem toti z 1 kila udělala jednu a byla z ní obluda přes celou troubu, rodinka ji nazvala "teta Matylda" (viz "Jak utopit doktora Mráčka"), tak abych letos nedopadla stejně. Ale je moné, e mi jenom poněkud překynula.
No, já dělám jednu velkou, ale má pravdu, e mohla překynout. Moje dcera se vloni při pečení vánočky podívala do trouby a ptala se mně, proč peču krocana
Upravil(a) lueta (11. 11. 2006 19:42)
Není tady
http://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ … ml#pleteni
Tady je recept na vánočku i s přílohou fotek jak uplést vánočku.
Myslím,e si zkusím jednu na zkouku upéct teď před Vánoci.Aby to nedopadlo jako před 2 lety,kdy jsem z trouby vytáhla vánočku, se kterou se daly zatloukat hřebíky.
Není tady
Jak to tady vechno čtu, tak u se na Vánoce moc těím.
U nás snídaně klasika: vánočka, čaj, káva. Oběd bílá klobása s chlebem, večeře: polévky rybí a hrachová, bramborový salát, kapr a kuřecí řízek (jedno dítě nejí rybí polévku a druhé je líné vybírat kosti z kapra), vánoční kompot. Ten se dělá jenom na Vánoce:
nakrájená jablka, fíky, vlaské ořechy, suené vestky, rozinky, mandarinky, banány, hřebíček, celá skořice, kolečka citronu i s kůrou a cukr se zalijí trochu vodou a uvaří, a je ovoce měkké. Kdy přidáte ličku rumu, je to jetě lepí.
Není tady
he: to video je super! Já jen dávám do vánočky více tuku, je pak daleko vláčnějí.
Není tady
http://www.ceskahospodynka.cz/
Na tomhle webu je asi 6 receptů na vánočku a mám dojem , e to video je z tohoto webu.V článcích v "Archivu" jsou dva s názvem pečení vánoček.Kromě toho je tu spousta skvělých receptů na papu!
Není tady
svas - já u jsem to někde psala, kecám vude, tak nevím kam co dávám - ale přesto dávám nae vánoční menu - z Prahy ze Stodůlek
na tědrý den snídaně nic moc, oběd v podstatě taky, styl co si kdo urve
večer: polévka hovězí , knedlíčková a pak rybí - problém: půlka rodiny jí rybí polévku, půlka ZÁSADNĚ ne, pak bramborový salát - dělám ze syrové nakrouhané zeleniny, je skvělý, pak opět na výběr - kuřecí řízky (dle Labuníka - nejůasnějí řízečky - ano i s tím kroukem nad U v receptu - vřele doporučuji) no a pak klasika smaený kapr, pak je doma spousta odoce, nikdo u stejně nemůe, sladkosti jsou tento den opomíjené. Dřív jsem dělávala poháry , chlebíčky, to u máme za sebou. Nějak stárneme a tolik toho nezvládnem.
Dalí den buď dojídáme předchozí menu a nebo - kdy na mne vyjde řada a přijdou moji rodiče tak dělám krůtu, ale ne tak jako moje maminka. Jsem líná, tak jsem vymyslela hlavou rychlejí variantu. Krůta na porce (teda to vyndavání lach z nohou je za trest), ty porce obalím v anglické slanině a peču namásle. Podle mojí maminky mám vychytávku - peču to večer před, pak dalí den jen dopeču. V tomto případě to trvá pak jen chvíli. Take ty porcičky jsou měkké, voňavé a je spousta skvělé távy. Já k tomu podávám pro zájemce br. salát a druhá alternativa jsou opečené brambory. Odpoledne se sejde celá rodina (máme to s bráchou na střídačku - take jednou za dva roky u mne) a to se podávají chlebíčky, utopence a jiné nezdravé pochoutky, protoe cukroví má kadý doma. Nesmí chybět kvalitní víno a fernet na vytrávení. To tak.
Není tady
Tak, já jsem si u cvičně upekla vánočku, byla hned fuč. Jen dodám méně mléka, těsto musí být tuhé, aby se vánočka nerozlila .
Není tady
Tak mi moc doma nepečem ale babička nám posílá třeba linecký koláčky,pracny,plněný oříky,.........Ale jsou vynikající
Není tady
My doma pečeme taky linecký koláčky,pičky,medvědí tlapky,.......
Není tady
Iveta X napsal(a):
Tak mi moc doma nepečem ale babička nám posílá třeba linecký koláčky,pracny,plněný oříky,.........Ale jsou vynikající
Tak tenhle příspěvek s hrubkou psala moje dcera, neodhlauju se a ona na to zapomněla. Dík za pochopení......
Není tady
Holky - jak děláte bramborový salát?
Napite recepty pro inspiraci.
Není tady
Dusičko,ač ne holka,tak na Vánoce dělám "zednický" salát,jinej u moje holky nechtějí.Dělá se jako klasický,ale bez uzeniny,mrkve a hráku.Hodně cibule,okurek,dle chuti česneku a místo majonézy napůl tatarka/bílý jogurt.
Upravil(a) Ota (20. 11. 2006 7:34)
Není tady