Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 4. 11. 2006 23:24

Simona Janoušková
♥♥♥♥---

Kdy postavit dítě po prvé na lyže?

V kolika letech jste začali dítě učit lyžovat? Malému byly právě 2 roky a já bych ho nejradši na lyže postavila už někdy koncem zimy, ale není ještě brzy?

Není tady

#2 5. 11. 2006 0:12

katafyge
♥♥♥♥♥--

Re: Kdy postavit dítě po prvé na lyže?

4,5 ročné tummenupp  / to rozmedzie v mojom okolí je od 3, niekedy, 4 až 5 ročné bežné /
mojim deckám to bol ideálny vek, trafila som sa

Není tady

#3 5. 11. 2006 0:22

katafyge
♥♥♥♥♥--

dosť sa hovorí o zdravotnej stránke veci - či už na korčule, alebo lyže, kôli správnemu vývoju kĺbov, myslím, že to záleží od teba, a či sa malému špuntovi chce, ak to budete brať čisto ako zábavu, aby dokázal na nich aspoň stáť godlike  a nebudete lámať traťové rekordy yikes, tak je to podľa mňa OK

Není tady

#4 5. 11. 2006 10:23

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

.

Upravil(a) misha88 (13. 2. 2011 20:40)

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#5 5. 11. 2006 10:29

Lulu
♥♥♥----
Místo: Východní čechy

Ahoj, lyže se doporučují nejdřív od 3l, dříve sou nevhodné ze zdravotního hlediska že klouby ještě nejsou plně vyvinuty. Co jsem slyšela tak ani do žádného lyžařského kurzu nepřijímají děti pod 3r. My sme starší dceru postavili na lyže poprvé myslím ve 3l, no dřív určitě ne a dnes jako 7l umí celkem pěkně lyžovat. Druhou taky dřív jak ve 3l nedám na lyže, vždyť sáňkování je taky zábava...

Není tady

#6 5. 11. 2006 10:30

choysia
♥♥♥♥♥♥♥

Simono smile , moje dvě neteře začly, když jim byly tři roky. To je myslím tak ideální. V těch dvou letech jsme to s nima zkoušely, ale  byly ještě takový nemotorný lol. Spíš si ty mrňavý lyžičky tak oťukávaly. Tahaly jsme je se švagrovou za sebou na hůlkách. Jen aby zkoušely, jak se na tom stojí.
A za rok už jsme je braly na malý sjezdovky a pak větší. Jedný je už osm a lyžuje super...tummenupp
Tak ať vám to jde smile ...

Není tady

#7 6. 11. 2006 9:05

step
♥♥♥♥♥♥-

Mého syna jsem začala učit když mu bylo pět....dítě musí pochopit základy lyžování, pluh brzdění a přenášení váhy....když vidím ty malé tříleté děti jak si to šusem vrčí dolu po svahu, protože jejich mozek to co jsem psala výše moc nebere....a rodiše buď za nimi nebo je drží na vodítku (což neuznávám) tak mi opravdu nepřijde vhodné stavět děti na lyže tak brzy...

Není tady

#8 6. 11. 2006 9:55

mufina1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek za Prahou
Web

Naše dcerka stála poprvé na lyžích, když jí bylo asi 4 a půl... nejdřív jen taková "oťukávačka" a pak si jí brácha vzal na "vodítko" - možná to někdo neuznává, ale nám docela pomohlo - dítě s jeho pomocí lépe pochopí jak má stát... no a další rok jsme jí zaplatili instruktora a to byla úplná parádička... po dvou hodinách na "dětské" sjezdovce byla schopná sjet normální... nevím jak jsou na tom vaše děti, ale ta naše, když jí něco učíme my, tak to jsou divadla... wink a v momentě, kdy nastoupí někdo koho nezná, je to pohodička... prostě větší respekt... tummenupp  tummenupp
Jinak prcek od kamarádky brázdil kopce od tří let, ale fakt je, že ten se snad už s těma lyžema narodil... lol lol lol lol

Upravil(a) mufina1 (6. 11. 2006 9:55)

Není tady

#9 6. 11. 2006 10:08

simply.net
♥♥♥♥---

Opravdu jezdit tak od tří, taky podle rozumu, aby dítě už chápalo základní pokyny a bezpečnost. Ale zkoušet už může  tak od dvou a třičtvrtě se dá dítě "zvykat" do lyžiček, jen na čtvrt hodiny mezi sáňkováním, aby si to neznechutilo a skoro na rovině, jen vyzkoušet skluz a postoj. Na rozdíl od toho co někdo radil výše já jsem výslovně odpůrcem těch skluzek co se nasazují přes boty, dětem lyže jen zprotiví a jsou nebezpečně neovladatelné, šla bych rovnou do malých přezkáčů a hodně krátkých lyží ( max. 70 cm), je to i bezpečnější. Děti tak začly obě, žádné ortopedické problémy z toho nemají, nikdy se díky včasnému začátku na lyžích ničeho nebály a lyže milujou.

Není tady

#10 6. 11. 2006 10:11

simply.net
♥♥♥♥---

jo a bez helmy ani na krok.

Není tady

#11 6. 11. 2006 10:30

jery
♥♥♥♥♥♥-

Ahoj, naše mladá poprvé stála na lyžích vloni, když jí byly 2 roky a 3 měsíce... jen to zkoušela, max. 1 hodinu denně. Ale i tak se to celkem naučila, letos se těší jako blázen... Bydlíme pod Ještědem, takže žádný problém... wink Taky neuznávám celý den nechat děti na lyžích a taky neuznávám ty plastové lyže. Malé jsme půjčili normální lyže, přezkáče a helmu a vyšlo nás to cca 150 kč na celý den...

http://lilypie.com/pic/071106/LlDY.jpghttp://b1.lilypie.com/DEO3p1/.png
http://lilypie.com/pic/071106/W6Uo.jpghttp://b5.lilypie.com/SzSRp1/.png

Není tady

#12 6. 11. 2006 11:31

Kido12
♥♥♥♥---

Syn poprvé na lyžích ve dvou letech a pěti měsících. Prvotní nadšení vyprchalo vždy
tak po 8-10 min. Nenutila jsem ho, lyže a boty jsme zase sundali a šli sáňkovat a
bobovat. Tak to probíhalo po celou zimní dovolenou - během dne tak čtyři pokusy...
Řekla bych, že šlo spíš o seznamování se sněhem, s novým sportem, rád se díval
jak ostatní děti lyžují (musím říci, že např. místní děti tam skvěle jezdily, některé neměly ani tři roky, obvykle bez hůlek, zaujalo mě i pojetí procházky místní MŠ -
procházka na běžkách - věk dětí 3-6 let).
Loni byly prckovi tři roky a šest měsíců a prošel lyžařskou školkou, naučil se udržet
na vleku, a malé sjezdovky v pohodě zvládá.

S bruslemi podobná zkušenost. V roce a půl jsme ho vzali na stadion ještě se staršími
dětmi. Polovinu dobu ležel a hladil led, po zbytek času jsme ho táhli na kačenkách (
dvojlyžičky, připínají se páskama na obuv). Podobně to probíhalo i následující rok.
Od třech let už má brusle standartní, letos začal chodit do kurzu bruslení.

V plavání jsme byli asi nejúspěšnější. Do pěti měsíců ho navštěvovala lektorka v
domácím prostředí (trénování ve vaně, posilování svalstva, nácvik ponoření obličeje,
zavřít pusu a oči atd..), od pěti měsíců jednou týdně plavání ve skupince (plavání batolat) + moje soukromá výuka. Plavat pod vodou se naučil dříve - někdy kolem
2,5 roku. Od třech let navštěvuje plaveckou přípravku. V současné době jsou mu
čtyři roky a s destičkou, bez přídavného pásu uplave při každém tréninku zhruba
225-250 m. (9-10 bazénů á 25 m)
S šikovností potíže nemá, do všeho nového jde vždy s plným nasazením, ale také se
zdroj jeho zájmu často mění, nemá jako většina dětí tu trpělivost a fakt jsme začínali
tak po 10 min. Spíš to bylo o seznamování se sportem než o samotném sportování či
učení se správných návyků a postupů.

Není tady

#13 6. 11. 2006 11:46

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

možná něco jen zopakuju
- v žádném případě nedávat plastové lyže nebo lyžičky s lyškou
- nenutit dlouho, často měnit, tedy spíš blbnout s mrňousem na sněhu
- lepší je nechat to na kvalifikovaných cvičitelých

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#14 6. 11. 2006 20:44

Simona Janoušková
♥♥♥♥---

Díky všem za odpovědi.
Už loni jsem malého postavila ma malé dvojbřité brusle, měl je skoro 2x tak delší než boty, tak jsem s ním bruslila na kluzišti a pak jsem ho na umrzlé cestě učila "lyžovat", za úspěch jsem považovala, že pochopil, že má držet nohy u sebe a ne cupitat. Byl z toho docela veselý. Sníh nám loni už lezl krkem, bydlím v nížině úrodného Pojizeří, ale ve svahu, k baráku v zimě nezajedu autem, přímo na cestě se dá dobře sáňkovat, ale to už nás po pár týdnech ani nebavilo. Ono je jedna věc výhoda, že při lyžování na zahradě se vymáchá a můžeme jít domů a je to určitě levnější ,ale druhá věc je, že nebude mít možná tu motivaci, neuvidí lyžovat ostatní kromě mě. Tak to asi budeme muset vyrazit na hory častěji. Loni jsem tady u nás jezdila na běžkách až do března a někdy i s malým na zádech v krosně. Docela se mu to líbilo.
Lyžičky na uvázání jsou na půdě ještě po mně, ale ty tu zrovna nedoporučujete... Kde jste koupili dětem lyže? Malý má jen 87cm výšku a nohu 22, tak to asi nemá smysl kupoval nové vybavení, za rok by mu to bylo asi malé, co myslíte? Nevíte někde v okolí MB nebo v Praze o second-handu s lyžemi pro děti? Tak malý lyže jsem nikde v bazaru neviděla. Do půjčovny je od nás daleko. Učila bych lyžovat na Kozákově u Semil, tam mají moji rodiče chalupu, půjčovna tam taky není.
Já jsem lyžovala až od osmi let na normálních lyžích a styl mám dost nedokonalý. Můj otec hokejista mě naučil dobře bruslit, snad to naučíme spolu i Jiříka. Můj přítel neumí bohužel ani lyžovat ani bruslit.
Kido, to máš šikovnýho kluka. Můj malý se bohužel osype exémem i po koupeli ve vaně :-(, jen ho sprchuju.
Pane primáři, Vám děkuji za příspěvek. Teď vím, že malému lyže na klouby neuškodí a že nemám učit plužit, to bych jinak určitě udělala. Ta poznámka o Němcích mě pobavila, asi budu dělat, že nerozumím :-). Do Alp pojedeme nejdřív za rok, teď jsem na MD a nemám na cestování peníze :-(

Není tady

#15 6. 11. 2006 21:52

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Simono, najděte si bazary na internetu, v MB nevím, ale v Praze jich je dost a dají se tam najít i prťavé lyže. Na tu jednu zimu, kdy to dětem je, to stačí.
S plužením bych si starosti nedělala. Někdy je to naopak dobré, když to dítko umí..  V úzkém vyjetém ledovatém korytu (třeba na cestě), kdy nejde nic jiného dělat, je to
způsob jak si aspoň trošičku přibrzdí.      To lano je bezva věc, ale spíš proto, aby vám dítě neujelo někam, kam nechcete. Malé děti někdy nemívají zábrany a řítí se
beze strachu rovně dolu...    Vyjela bych někam kousek od vás, dala prcka na hodinu do lyžařské školičky, aby se nenaučil něco, čeho se bude pak obtížně zbavovat.

Pane doktore, chcete říct, že dítěti změníte těžiště tím, že zatáhnete za kšandu ? Přibrždění je jasné...   
Ale změna těžiště na lyžích tím, že zatáhnete za jednu nebo druhou kšandu  ? - to  mi přijde jako velký nesmysl.   Pokud vím, tak těžiště a tudíž docílení změny jízdy dosáhnu tím,
že zatlačím na jazyk boty a koleno do vnitř.     Ale nejsem doktor,  tudíž  možná plácám ...    jen kdysi dávno jsem byla donucena udělat si cvičitelák ...  a pár cizých dětí jsem lyžovat
snad trochu naučila.. 

Samozřejmě, že je fajn, vzít děti do Alp, ale každý na to nemá.
I u nás se dají děti naučit lyžovat. Ideálních kopců pro ně je dost.
Na začátek stačí i ta neprojetá silnice u domu.  Mrňouska to za chvíli přestane bavit a   2x lyžování neholdujete, bylo by zbytečné se vydávat na dlouhou cestu...

Není tady

#16 8. 11. 2006 7:38

step
♥♥♥♥♥♥-

Frigo, ve všem s tebou naprosto souhlasím ...

Není tady

#17 8. 11. 2006 9:13

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

step napsal(a):

Frigo, ve všem s tebou naprosto souhlasím ...

to jsem ráda, protože jsem z tohohle svého příspěvku neměla dobrý pocit..  a příspěvek pana doktora jsem si v hlavě dost promítala..    Nevím proč, ale neustále jsem měla před očima jednoho skvělého prcka, zapřaženého za provaz, jak se řítí z kopce, tatínek vlající na laně za ním, ono na mně mává a huláká a jízdě se absolutně nevěnovalo... prostě bylo jištěno od tatínka... 
Své první dítě jsem postavila na lyže v necelých dvou letech. Byly to lyžičky s lyškou, strašně se mu na to lepil sníh a absolutně ho to nebavilo. Dost mi to mrzelo, přemýšlela jsem, co s tím budu dělat... Měla jsem štěstí, dostali jsme od známých z Rakouska kvalitní lyže a boty a najednou ho to chytlo.(já předtím ani netušila,že něco takového prťavého existuje). S odstupem 14ti dnů nastal naprostý obrat.  Dceru jsem na to postavila skoro ve stejném věku a než jsem vyjednala školičku, tak najednou zírám a ona si to sama šinula na pomu. Nastalo mé zděšení, pak jsem si řekla, noco, nabije si čumák a
přijde na to, že by se měla trošku bát... No, nestalo se, vlek vyjela ani nevím jak bez problémů a už se hrnula dolu. Byla jak sněhulák, ale zábrany jí bohužel nepřešli dodnes.

Není tady

#18 8. 11. 2006 10:02

Simona Janoušková
♥♥♥♥---

Frigo, to zní hezky, já si úplně přestavuju malého sněhuláka na lyžích... Snad to mého broučka bude trochu bavit. Jinak ze začátku bych ho asi taky jistila na laně, aby se někam nekontrolovatelně neřítil.
Ty vleky jsou dnes asi nějaký lepší. Já jsem začala jezdit na vleku na pomě v 8 letech, to jsem vážila míň než 20 kg a vždy mě to nejdřív vyhodilo do výšky a pak až to jelo dopředu... takže než jsem vyjela, tak jsem několikrát spadla. Docela jsem z toho byla špatná, že si to ještě dnes pamatuju.

Není tady

#19 8. 11. 2006 11:22

step
♥♥♥♥♥♥-

Já právě Frigo mám obdobné zkušeností....dítě zapraženo... jede šusem a rodič za ním....absolutně nejede žádným stylem jen si to frčí dolů....jediné na co je to dobré, že ti dítě nikam neodfrčí....A co se týká plužení...pokud dítě najede na ledovou plotnu pluh to přibrzdí...až zastaví. Nejsem lyž.instruktor, to jsou čistě jen mé poznatky...malého jsem učila a taky se hodně dívala kolem sebe a ptala se....

Není tady

#20 8. 11. 2006 14:45

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

Simčo, mně se to stávalo i na kotvě. A co jsem k smrti nenáviděla, to byly vleky, kde jsem si sama musela nahodit kotvičku na lano.  A nahoře zase uvázat kolem pasu.  Co bývalo třeba dobré pro mrňousky - bylo takové silné lano, někde celkem na rovince, kde se jen děti čapli a už je to táhlo.  V některých školičkách už to mají.   Vzpomněla jsem si, kde je celkem dobré lyžování pro dětičky - jmenuje se to Kněžický vrch.
Myslím, že mají i webovky.  Pro začínající lyžaře je to tam fajn, parkoviště hned u vleku, lyžařská školička tam bývala taky a neměli to tak předražené.   A teď si nejsem jistá, jestli to je hned za Vrchlabím nebo u Jilemnice. Já a zeměpis nejde moc dohromady a už je to delší dobu, co jsme tam párkrát byli.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí