4.března : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 4.března : Směňování věcí provází lidstvo od jeho počátků.Nový SWAP Babinet pro všechny! 4.března : Stálice mezi moučníky? Vláčná a rychlá hrníčková bábovka z Granka 4.března : Krásná velikonoční dekorace. Stačí stará dřevěná krabička |
|
|
Sem s recepty a s různým ,,vylepšením".
Není tady
Jedna možnost je nedávat do žemlovky syrová jablka, ale nechat je na pánvi zkaramelizovat s máslem a cukrem (v tom případě je lepší nastrouhat je na plátky nebo i pokrájet nožem, nestrouhat na nudličky). Druhá možnost vylepšení je přidat do mlíka pár žloutků, nebo rovnou použít 12% smetanu. Jinak já většinou dělám žemlovku z obyč rohlíků, nechám je nacucat mlíkem a vrstvím s ochucenými jablky a taky s tvarohem z vaničky (do toho zamíchám vanilkový cukr, rozinky a žloutek).
Čerstvě vyzkoušený tip: povrch žemlovky hustě poklást tenkými proužky másla, v průběhu pečení posypat moučkovým cukrem a ještě chvíli péct - udělá to krásnou křupavou kůrčičku.
Pokud jde o ochucování jablek, poslední dobou nám (třeba i ve štrůdlu) chutná varianta bez skořice a bez rozinek, zato s nasekanými oříšky nebo mandlemi, notně ovoněná rumem.
Na povrch zapečené žemlovky dát sníh z bílků a nechat znovu zapéct. Na talíři pak hustě šlehačka, mňam.
Není tady
Jo, to máslo je fajn, přidávám do ní zavařené broskve a rozinky.
Není tady
Je to ostuda, ale já ve svých 42letech ještě nikdy nedělala žemlovku a doma si ji žádají-tak co mám sdělat! Zkusit se má vše.
Není tady
Káča napsal(a):
Je to ostuda, ale já ve svých 42letech ještě nikdy nedělala žemlovku a doma si ji žádají-tak co mám sdělat! Zkusit se má vše.
Já ji dělala poprvé vloni,taky ve 42 letech.
Není tady
Káčo, a co to rodinku popadlo? Ten úplně nejzákladnější recept je vzít nějaké bílé pečivo (rohlíky, veku, bagetu, toustový chleba - nebo všechno dohromady), ideálně dva tři dny staré, nakrájet, dát do misky a zalít mlíkem, nechat nacucat. Vymazat pekáč, naskládat vrstvu pečiva (hodně k sobě), dát náplň (nastrouhaná ochucená jablka, nebo jakékoli jiné ovoce, i kompotované) a druhou vrstvu pečiva. Nahoru trochu másla a zapéct, popřípadě znovu náplň a znovu pečivo. Někdo to mlíko sladí, někdo má rád, když jsou v tom chuťově poznat ty rohlíky. U nás doma je největší problém, že koupím pytel rohlíků, aby zbylo na žemlovku, a miláček je zvládne všechny zbouchat
Doporučuju udělat žemlovku z vánočky a já dávám ještě jablka a tvaroh ( na vaničku tvarohu 1 vejce a 1 vanilkový cukr)
Není tady
Já ta jablka raději krájím na plátky, není to potom tak rozhňácané a líp to působí.
Není tady
ja ji dělam s banany,ktere napřed podusím s malinko vody na masle se skořicí a rozinkami ,davam vrstvy housky,zaliji slehačkou,bananovou smes a opet housky,dokud mi staci smes a koncím houskami,zaliji šlehačkou opet,posypu skořicovým cukrem a dám pect...na talíři to někdy poleji vanilkovým pudinkem (to spíš slavnostně),ale je to super
Není tady
Tak teď nevím, který recept vybrat!
Není tady
já nemám ráda sladké, tak jsem zkusila žemlovku na slano - bylo to výborný. Náplň byla ze šunky a sýra. Taky jsem to už dělala s houbama a chystám se dát tam lečo nebo zbytky pečeného masa.
Není tady
Káčo to je přece jedno, vyber tu na kterou máš doma suroviny, stejně ji nebudeš dělat pořád stejně ale budeš obměňovat podle sezóny a podle toho co zrovna budeš mít doma! Jednu udělej (já mám žemlovku moc ráda, nejradši mám z vánočky...)
Není tady
Sestřenice ji dělá z kupované vánočky a je vynikající, lepší jsem nejedla
Není tady
Takže dnes jsem zkoušela žemlovku z vánočky a všichni jsme se shodli na tom,že je lepší z rohlíků.Bylo to takové blátivé.Z rohlíků je taková křupavější.
Upravil(a) Ivča K. (7. 11. 2006 17:16)
Není tady
když ji dělám z vánočky nebo sladkých rohlíku,nezalévám tolik a ke konci hodim pod gril,je nahoře taková křupavá krusta a uvnitř proschne...zkus to příště Ivčo K. uvidíš...jinak,když se žemlovka dobře udělá,chutná výborně ať s rohlíkem nebo s vánočkou...ale každý má jiný chutě ...
Není tady
jasminka napsal(a):
když ji dělám z vánočky nebo sladkých rohlíku,nezalévám tolik a ke konci hodim pod gril,je nahoře taková křupavá krusta a uvnitř proschne...zkus to příště Ivčo K. uvidíš...jinak,když se žemlovka dobře udělá,chutná výborně ať s rohlíkem nebo s vánočkou...ale každý má jiný chutě ...
Gril nemám,ale asi jsem tam opravdu dala víc mlíka.
Není tady
tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...
Není tady
jasminka napsal(a):
tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...
Já mám jen obyčejnou plynovou troubu,starou.
Není tady
Ivča K. napsal(a):
jasminka napsal(a):
Já mám jen obyčejnou plynovou troubu,starou.
aha tak příště dej míň mlíčka amáš to jak pod grilem
,,,
Není tady
Já dělám želmovku pro dva, takže na to stačí remoska. Vymažu ji Florou a dávám kolečka rohlíků a ty jen tak lehce pokapu mlékem - nenamáčím je, protože ji máme radši sušší. Jablka na plátky, rozinky, vanilku a hlavně hodně skořice. Vrchní vrstvu rohlíků pomažu zase florou, aby to křupalo. Tvaroh nedávám. Jo, a připíjíme k tomu mléko. Mňam.
Není tady
Káča napsal(a):
Sem s recepty a s různým ,,vylepšením".
Já dělám žemlovku takhle: vymažu pečící mísu máslem,poskládám starší rohlíky pokrájené na kolečka,na to nakrájím jablka,posypu skořicí, vanilkovým cukrem,rozinkami, a na to opět kolečka rohlíků. A to celé zaliju mlékem s rozšlehanými vejci. Asi půl litru mléka a 4-5 vajec, trošku osolím a osladím, rozšlehám a zaliju stejnoměrně po žemlovce. Vrch pokladu máslem, nebo Herou a dám péct. Peču pomalu a do růžova, udělá to křupavou kůrčičku a nádherně to voní. Je to jednoduché, rychlé a dobré.
Není tady