Oznámení

4.března : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

4.března : Směňování věcí provází lidstvo od jeho počátků.Nový SWAP Babinet pro všechny!

4.března : Stálice mezi moučníky? Vláčná a rychlá hrníčková bábovka z Granka

4.března : Krásná velikonoční dekorace. Stačí stará dřevěná krabička

#1 4. 11. 2006 12:55

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Žemlovka

Sem s recepty a s různým ,,vylepšením".

Není tady

 

#2 4. 11. 2006 14:26

x256987
Host

Re: Žemlovka

Jedna možnost je nedávat do žemlovky syrová jablka, ale nechat je na pánvi zkaramelizovat s máslem a cukrem (v tom případě je lepší nastrouhat je na plátky nebo i pokrájet nožem, nestrouhat na nudličky). Druhá možnost vylepšení je přidat do mlíka pár žloutků, nebo rovnou použít 12% smetanu. Jinak já většinou dělám žemlovku z obyč rohlíků, nechám je nacucat mlíkem a vrstvím s ochucenými jablky a taky s tvarohem z vaničky (do toho zamíchám vanilkový cukr, rozinky a žloutek).

Čerstvě vyzkoušený tip: povrch žemlovky hustě poklást tenkými proužky másla, v průběhu pečení posypat moučkovým cukrem a ještě chvíli péct - udělá to krásnou křupavou kůrčičku.

Pokud jde o  ochucování jablek, poslední dobou nám (třeba i ve štrůdlu) chutná varianta bez skořice a bez rozinek, zato s nasekanými oříšky nebo mandlemi, notně ovoněná rumem.

 

#3 4. 11. 2006 15:00

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 12184

Re: Žemlovka

Na povrch zapečené žemlovky dát  sníh z bílků a nechat znovu zapéct. Na talíři pak hustě šlehačka, mňam.

Není tady

 

#4 4. 11. 2006 15:34

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 2655

Re: Žemlovka

Jo, to máslo je fajn, přidávám do ní zavařené broskve a rozinky.


Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

 

#5 4. 11. 2006 20:52

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Re: Žemlovka

Je to ostuda, ale já ve svých 42letech ještě nikdy nedělala žemlovku a doma si ji žádají-tak co mám sdělat! Zkusit se má vše.

Není tady

 

#6 4. 11. 2006 21:03

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 13. 1. 2006
Příspěvky: 3060

Re: Žemlovka

Káča napsal(a):

Je to ostuda, ale já ve svých 42letech ještě nikdy nedělala žemlovku a doma si ji žádají-tak co mám sdělat! Zkusit se má vše.

Já ji dělala poprvé vloni,taky ve 42 letech.

Není tady

 

#7 4. 11. 2006 21:44

x256987
Host

Re: Žemlovka

Káčo, a co to rodinku popadlo? Ten úplně nejzákladnější recept je vzít nějaké bílé pečivo (rohlíky, veku, bagetu, toustový chleba - nebo všechno dohromady), ideálně dva tři dny staré, nakrájet, dát do misky a zalít mlíkem, nechat nacucat. Vymazat pekáč, naskládat vrstvu pečiva (hodně k sobě), dát náplň (nastrouhaná ochucená jablka, nebo jakékoli jiné ovoce, i kompotované) a druhou vrstvu pečiva. Nahoru trochu másla a zapéct, popřípadě znovu náplň a znovu pečivo. Někdo to mlíko sladí, někdo má rád, když jsou v tom chuťově poznat ty rohlíky. U nás doma je největší problém, že koupím pytel rohlíků, aby zbylo na žemlovku, a miláček je zvládne všechny zbouchat lol

 

#8 4. 11. 2006 22:32

Gia
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 4267

Re: Žemlovka

Doporučuju udělat žemlovku z vánočky a já dávám ještě jablka a tvaroh ( na vaničku tvarohu 1 vejce a 1 vanilkový cukr)


http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1VrIGXDASuAKh96.png  http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1U7IGXDASwQKk57.png

Není tady

 

#9 4. 11. 2006 23:21

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 2655

Re: Žemlovka

Já ta jablka raději krájím na plátky, není to potom tak rozhňácané a líp to působí.


Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

 

#10 5. 11. 2006 8:51

jasminka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 4. 2006
Příspěvky: 647

Re: Žemlovka

ja ji dělam s banany,ktere napřed podusím s malinko vody na masle se skořicí a rozinkami ,davam vrstvy housky,zaliji slehačkou,bananovou smes a opet housky,dokud mi staci smes a koncím houskami,zaliji šlehačkou opet,posypu skořicovým cukrem a dám pect...na talíři to někdy poleji vanilkovým pudinkem (to spíš slavnostně),ale je to super

Není tady

 

#11 5. 11. 2006 11:39

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2802

Re: Žemlovka

Tak teď nevím, který recept vybrat!

Není tady

 

#12 6. 11. 2006 7:58

ivca
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 1059

Re: Žemlovka

já nemám ráda sladké, tak jsem zkusila žemlovku na slano - bylo to výborný. Náplň byla ze šunky a sýra. Taky jsem to už dělala s houbama a chystám se dát tam lečo nebo zbytky pečeného masa.

Není tady

 

#13 6. 11. 2006 19:22

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Žemlovka

Káčo to je přece jedno, vyber tu na kterou máš doma suroviny, stejně ji nebudeš dělat pořád stejně ale budeš obměňovat podle sezóny a podle toho co zrovna budeš mít doma! Jednu udělej (já mám žemlovku moc ráda, nejradši mám z vánočky...)


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#14 7. 11. 2006 15:31

Décima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 892

Re: Žemlovka

Sestřenice ji dělá z kupované vánočky a je vynikající, lepší jsem nejedla

Není tady

 

#15 7. 11. 2006 17:15

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 13. 1. 2006
Příspěvky: 3060

Re: Žemlovka

Takže dnes jsem zkoušela žemlovku z vánočky a všichni jsme se shodli na tom,že je lepší z rohlíků.Bylo to takové blátivé.Z rohlíků je taková křupavější.

Upravil(a) Ivča K. (7. 11. 2006 17:16)

Není tady

 

#16 7. 11. 2006 19:08

jasminka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 4. 2006
Příspěvky: 647

Re: Žemlovka

když ji dělám z vánočky nebo sladkých rohlíku,nezalévám tolik a ke konci hodim pod gril,je nahoře taková křupavá krusta a uvnitř proschne...zkus to příště Ivčo K. uvidíš...jinak,když se žemlovka dobře udělá,chutná výborně ať s rohlíkem nebo s vánočkou...ale každý má jiný chutě ...

Není tady

 

#17 7. 11. 2006 19:18

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 13. 1. 2006
Příspěvky: 3060

Re: Žemlovka

jasminka napsal(a):

když ji dělám z vánočky nebo sladkých rohlíku,nezalévám tolik a ke konci hodim pod gril,je nahoře taková křupavá krusta a uvnitř proschne...zkus to příště Ivčo K. uvidíš...jinak,když se žemlovka dobře udělá,chutná výborně ať s rohlíkem nebo s vánočkou...ale každý má jiný chutě ...

Gril nemám,ale asi jsem tam opravdu dala víc mlíka.

Není tady

 

#18 7. 11. 2006 19:24

jasminka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 4. 2006
Příspěvky: 647

Re: Žemlovka

tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají  rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...

Není tady

 

#19 7. 11. 2006 19:46

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 13. 1. 2006
Příspěvky: 3060

Re: Žemlovka

jasminka napsal(a):

tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají  rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...

Já mám jen obyčejnou plynovou troubu,starou. butter

Není tady

 

#20 7. 11. 2006 19:57

jasminka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 4. 2006
Příspěvky: 647

Re: Žemlovka

Ivča K. napsal(a):

jasminka napsal(a):

tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají  rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...

Já mám jen obyčejnou plynovou troubu,starou. butter

aha sad tak příště dej míň mlíčka amáš to jak pod grilem smile ,,, usch

Není tady

 

#21 9. 11. 2006 22:58

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 5. 2006
Příspěvky: 17508

Re: Žemlovka

Já dělám želmovku pro dva, takže na to stačí remoska. Vymažu ji Florou a dávám kolečka rohlíků a ty jen tak lehce pokapu mlékem - nenamáčím je, protože ji máme radši sušší. Jablka na plátky, rozinky, vanilku a hlavně hodně skořice. Vrchní vrstvu rohlíků pomažu zase florou, aby to křupalo. Tvaroh nedávám. Jo, a připíjíme k tomu mléko. Mňam.


Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

 

#22 8. 12. 2006 21:17

cojka
♥------
Registrovaný: 8. 12. 2006
Příspěvky: 1

Re: Žemlovka

Káča napsal(a):

Sem s recepty a s různým ,,vylepšením".

Já dělám žemlovku takhle: vymažu pečící mísu máslem,poskládám starší rohlíky pokrájené na kolečka,na to nakrájím jablka,posypu skořicí, vanilkovým cukrem,rozinkami, a na to opět kolečka rohlíků. A to celé zaliju mlékem s rozšlehanými vejci. Asi půl litru mléka a 4-5 vajec, trošku osolím a osladím, rozšlehám a zaliju stejnoměrně po žemlovce. Vrch pokladu máslem, nebo Herou a dám péct. Peču pomalu a do růžova, udělá to křupavou kůrčičku a nádherně to voní. Je to jednoduché, rychlé a dobré.

Není tady

 
NÁŠ TIP:

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů