29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Pre každého je mágia asi niečo iné. Pre vás je možno mágiou, keď niekto "pričaruje" šťastie pre seba alebo pre druhého, pre domorodca z Novej Guiney je mágia, keď pred ním zapálite zapaľovač. Zase je to len o slovíčkach, našich predstavách a defíniciách slov...
Není tady
Alimak napsal(a):
Vezmime si praktický príklad zo života. Ľúbostná mágia patrí medzi tzv. bielu mágiu - takže takýto príklad:
Dievčine sa páči mládenec. Ten si ju aj všimne ale nič iné sa nedeje. Dievčina zájde za vešticou či mágom, aby "mu pomohla". Kúzlo sa vydarí, mládenec nevidí nič iné, iba túto dievčinu. Zakrátko sa vezmú a začnú problémy. Ona zrazu zistí, že nie je taký, ako si ho predstavovala a on je nešťastný a nerozumie tomu, prečo si ju zobral. Ak prídu v takomto manželstve na svet deti, trpia aj ony. Toto je vonkajší pohľad, ktorý čoskoro skončí rozvodom.
Alimaku, toto nepovažuji za příklad bílé magie. Jedná se o ryze manipulativní jednání, které vůbec nebere v úvahu svobodnou vůli jedince a nejedná pro dobro všech. Člověk, který se uvolí k realizaci této dle mého názoru "těžké manipulace" si sám zadělává na hezkou karmu. Protože pokud by to byl skutečný čaroděj, věřil by na zákon tří - co do vesmíru vyšleš, trojnásobně se ti vrátí........ V tomto případě se nejedná o žádnou "pomoc", ale o manipulaci s oním hochem!!!!!! Pokud by to byl dobrý čaroděj, mohl by poradit afirmaci, aby ona dívčina potkala někdy a někde někoho, kdo naplní její citové potřeby, byť to nebude onen vyhlídnutý mladík.
Upravil(a) lvice (18. 12. 2006 9:38)
lvice,
a čo ty považuješ za dobrý príklad bielej mágie? Požehnávania?
Není tady
Příklad bílé magie? Nedávno mě zaujal v pořadu Alterna v TV mladík, který se vrátil z Bolivie, kde žil půl roku se šamanem. Bílou magii považuji za takovou (a je úplně jedno, jaká je to forma, zda bylinky, homeopatie, reiki....), která respektuje svobodnou vůli všech a jedná ku prospěchu všech. Takže např. léčení nemocných, ale tak, aby to nebylo na úkor někoho či něčeho jiného. Dobrý čaroděj (šaman) také ví, že není vševědoucí a pokud nemůže pomoci on, otevřeně to řekne a může ho směrovat k někomu jinému. Také určitá metoda může být pro někoho účinná více, pro jiného méně.
Upravil(a) lvice (18. 12. 2006 10:07)
Dnes som si pozrel film The Visitation. Samozrejme, je to iba film, odráža iba postoj, nie reálnu situáciu, ja viem. Ibaže... stiahnite si ten film a pozrite si ho. Bola tam vykreslená temnota, ale prejavovala sa ako svetlo. Súhlasím, že nezáleží na forme, ovšem... stačí, keď "to" rešpektuje slobodnú vôľu? V Biblii je príklad prvotného zvedenia - nebolo to násilím. Ani žiadne naše chyby, či padnutia, nie sú proti našej vôli, dobrovoľne ich urobíme.
Niekde to tu už tuším bolo spomínané, ak nie, urobím to ja: nie vždy vieme, čo je pre nás najlepšie. Biela mágia (a tí, čo za ňou stoja), ale majú pocit, že vedia, preto liečia, privolávajú atď. Je jedno, či za účelom prospechu, alebo zdravia, či za "temnejšími" cieľmi, nie je dôležitý cieľ, ale tá cesta k nemu. Chcela by si požehnanie, ak by si vedela, že by to bolo nepriaznivé pre iného? Alebo chcela by si napr. uzdravenie z choroby, keby si vedela, ako veľmi ťa tá choroba očisťuje a zdokonaľuje? Myslím že nie. Ale my nevieme všetko. Vie to snáď biela mágia?
Není tady
Alimak,
no tak pokud za "bilou magii" povazujes manipulaci s clovekem - kouzlo pro ziskani lasky, tak to uz jsem doma Jak rikam: mas v tom hokej
Není tady
No, čo som našiel...
http://www.realmagic.estranky.cz/
Biela mágia,čo to vlastne je?
Je to druh mágie,ten dobrý,ktorý sa snaží konať dobro,jej cieľom je pomáhať a nie ničiť a zaklínať,biela mágia sa používa napríklad u veštice.Biela mágia sa presadzuje teda aj v dnešnej dobe.
Každý už určite skúšal čarovať a väčšinou to bola biela mágia.Takýto druh mágie sa snaží všade šíriť dobro,zdravie a úspech.Je to vlastne snaha šíriť dobro mysľou.Niektorý tvrdia,že biela mágia je čierna mágia zahalená do náboženského šatu,no to nikto nevie. Z ľudského pohľadu je biela mágia vnímaná ako ovládanie energií, ktoré sú prospešné pre dušu a túto rozvíjajú a posúvajú v schopnostiach vyššie.Majster Bielej mágie je schopný tak pôsobiť magickou energiou, že vytvára život a podporuje život.
http://sk.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1gia
Mágia
mágia (z gr. MAGEIA = čarodejníctvo) = čarodejníctvo, strigônstvo, bosoráctvo je jedna zo základných foriem osvojovania si sveta človekom, v rámci ktorej človek numinózne a s manipulatívnou snahou prežíva transcendentno. Zvykne sa rozlišovať čierna mágia, biela mágia, vysoká mágia a nízka mágia. V magickom prístupe k svetu dominuje tendencia manipulovať silou mysle alebo vôle, čiže prostredníctvom zaklínania, modlitieb, amuletov, maskotov a pod. bez toho však, aby sa na začiatku uvádzali do chodu kauzálne série účinkov (cf.an.). Slovo mágia pochádza z Perzie. Mágovia tu boli pôvodne príslušníkmi kňazskej kasty vyznávajúcej Zoroastrovo učenie .
Podľa Frazera je mágia staršia než animizmus; orientuje sa na neosobné sily; je to naivný omyl prvobytného človeka.
A pre tých, ktorí sa vyznajú: citoval som to správne podľa citačnej normy?
Není tady
alimak, julo,
probuh o jakem "nadprirozenu" to tu vlastne mluvite???? Ja zadne neznam, znam jen veci lidskym rozumem a poznanim vysvetlitelne a nevysvetlitelne.
Nu a pokud nekdo zahrnuje mezi "bilou magii" vse, co se tyka lasky, tak je skutecne z meho pohledu dost pomyleny, protoze takovehle "skatulkovani" je tezce zavadejici stejne jako tvrzeni, ze magie neobsahuje zadnou pokoru.
KAZDY, kdo k magicke praci pristupuje bez pokory, je kolosalni hlupak a jednou si nabehne.
Stejne jako kazdy, kdo ji demonizuje a strasi lidi nesmyslnymi definicemi. Mozna jste prilis pohlceni svou lecitelskou praci a potrebujete znovu ziskat nadhled.....
Magie je soucasti prirody, stejne tak jako my...takze ano, i lekar, ktery svou praci vykonava s laskou je mag Jednoho takoveho jsem potkala dnes v noci, prijel v jednu hodinu zkontrolovat stav meho triasedmdesatileteho otce, ktery najednou dostal vysokou horecku a po*n zvracel. Vysetril ho bez blbych kecu, ze zbytecne volam zachranku a kdyz svou praci dokoncil, podival se na mne a rekl: Vy vypadate mnohem hur nez otec, ten bude rano fit, ale vas asi neco trapi.... Kdyz jsem mu kratce vylicila svoje tydenni martirium se zuby, rekl konejsive: Nebojte se, tatinek bude v poradku a vy jdete rychle zpet do postele. Pohladil mne po ruce a odjel......
Zazitek jak z pohadky Sedla jsem do auta a vratila se domu. A spala jak zabita az do deviti hodin
Myslite, ze tohle neni magie???? A nebo snad ze je to skodliva magie????
Není tady
Pandorra, vôbec ste si nevšimli jedno jediné slovo, ktorým rozlišujeme čo je a nie je mágia - a síce konanie, ktoré je zamerané PROTI slobodnej vôli človeka. Mágia je snaha OVPLYVNIŤ niekoho proti JEHO vôli, s tým, že ak sa mu snažím podľa môjho názoru pomôcť, je to tzv. biela mágia, ak sa mu snažím uškodiť, je to tzv. čierna mágia. Ale ten človek NECHCE, aby sme zasahovali do jeho osudu a preto sa mág (nech je to ktokoľvek) previňuje proti Božiemu zákonu, lebo slobodnú vôľu nám dal Boh a nikto ju nemá právo narušovať! A o tomto stále hovoríme, len v rôznych obrazoch a pojmoch.
Není tady
Alimak napsal(a):
Definícia mágie podľa Slovníka cudzích slov ISBN 80-08-02054-7:
Mágia - umenie, ktorým sa majú pomocou istých praktík dosiahnuť výsledky nadprirodzenej povahy, kúzelníctvo, čarodejníctvo: biela m. ktorá má pomáhať, liečiť; čierna m. ktorá má škodiť, slúžiaca na vyvolávanie démonov
A práve ja upozorňujem na to, že je to "pomocou istých praktík". Dajte si tú námahu a zistite si "tie praktiky".
Pandorra, čítaj dobre, čo som napísala.
Hokej v pojmoch máš ty a nasledovný:
Pozitívne myslenie NIE JE biela mágia, lebo nepoužíva rituály.
Pohladenie NIE je biela mágia, lebo aj matka hladí svoje dieťa a tiež nepoužíva pri tom rituály.
Človek, ktorý žije pre svoje povolanie /tvoj príklad lekára/ NIE JE mág, lebo pri uzdravovaní nerobí rituály, ale snaží sa pomôcť podľa Ježišových slov: miluj blížneho svojho ako seba samého.
Na vaše vysvetlenie, čo to mágia SKUTOČNE JE - je to ovládanie iných za účelom pomôcť niekomu tretiemu.
Moderátori duchovna, buďte takí láskaví, skôr ako budete niekoho tlačiť k stene vašimi názormi, overte si láskavo PRAVÝ VÝZNAM SLOV, ktoré používate!
Není tady
Takže teraz je to jasné... podľa vás (Julo, Alimak) je mágia iba to, pri čom sa používajú rituály... a keď sa mágia používa proti vôli človeka, je to čierna a keď v súlade s vôlou, tak biela... a niekde ste tvrdili, že čierna aj biela mágia použitá proti vôli je "zlom"... hmmm... takže napríklad rituál pokrstenia dieťaťa (samozrejme proti jeho vôli) je alebo nieje "zlom"?
Není tady
lvice napsal(a):
Alimak napsal(a):
Vezmime si praktický príklad zo života. Ľúbostná mágia patrí medzi tzv. bielu mágiu - takže takýto príklad:
Dievčine sa páči mládenec. Ten si ju aj všimne ale nič iné sa nedeje. Dievčina zájde za vešticou či mágom, aby "mu pomohla". Kúzlo sa vydarí, mládenec nevidí nič iné, iba túto dievčinu. Zakrátko sa vezmú a začnú problémy. Ona zrazu zistí, že nie je taký, ako si ho predstavovala a on je nešťastný a nerozumie tomu, prečo si ju zobral. Ak prídu v takomto manželstve na svet deti, trpia aj ony. Toto je vonkajší pohľad, ktorý čoskoro skončí rozvodom.Alimaku, toto nepovažuji za příklad bílé magie. Jedná se o ryze manipulativní jednání, které vůbec nebere v úvahu svobodnou vůli jedince a nejedná pro dobro všech. Člověk, který se uvolí k realizaci této dle mého názoru "těžké manipulace" si sám zadělává na hezkou karmu. Protože pokud by to byl skutečný čaroděj, věřil by na zákon tří - co do vesmíru vyšleš, trojnásobně se ti vrátí........ V tomto případě se nejedná o žádnou "pomoc", ale o manipulaci s oním hochem!!!!!! Pokud by to byl dobrý čaroděj, mohl by poradit afirmaci, aby ona dívčina potkala někdy a někde někoho, kdo naplní její citové potřeby, byť to nebude onen vyhlídnutý mladík.
Ivica, ľúbostná mágia je na hranici medzi bielou a čiernou mágiou. To, čo napísala Alimak - teda jednoduchý pokus o získanie niekoho bol príklad bielej mágie. Niekedy sa však ľúbostná mágia spájala aj so snahou o odstránenie neželaného konkurenta (dokonca smrťou), čo už je typická čierna mágia. To, či si dotyčný človek (mág), ktorý sa tým zaoberal uvedomoval následky alebo nie je úplne iná vec a nemá nič do činenia s tým, že mágiu robí.
Není tady
Marek, pokrstenie dieťaťa je úkon, nie rituál a nie je to mágia.
Není tady
hmmm... aký je rozdiel medzi tým "úkonom" a rituálom? Resp. čo je rituál?
Není tady
Marek, máte pravdu - pri mágii sa robia magické rituály za účelom ovplyvnenia jeho konania. Ak sa chce dotyčnému pritom uškodiť, je to čierna mágia, ak sa mu nechce uškodiť, je to biela mágia. Ale aj tzv. biela mágia je v skutočnosti škodlivá, lebo sa to vždy robí proti slobodnej Vôli toho človeka - napr. už spomínaný príklad s ľúbostnou mágiou - tá nechce dotyčnému zdanlivo uškodiť, iba ho chce získať pre niekoho tretieho, koho by si v skutočnosti nezobral (konkrétny príklad z nášho susedstva). Preto je to zlé - lebo hoci mu to "neuškodí", privedie ho to k inému rozhodnutiu, aké by zo slobodnej vôle urobil. Je to teda tak, ako keby sme Vám dali klapky na oči a povedali - urobte tak, ako vidíte. Videli by ste iba to, čo by sme Vám vez tie klapky ukázali.
Není tady
Marek_ napsal(a):
hmmm... aký je rozdiel medzi tým "úkonom" a rituálom?
Tak to je naozaj zaujímavá a dôležitá otázka. Úkon je niečo, keď to robíme s pokorou v srdci, ktorej predchádza - a to je to najdôležitejšie - úprimná modlitba k Bohu
Rituál je niečo, keď to nerobíme s pokorou v srdci a nepredchádza tomu žiadna modlitba k Bohu.
Pravdaže, pod modlitbou nemyslíme žiadne odrapotané slová, ktoré znejú ako prázdne zvony, ale úprimný cit, ktorý slová, city a myšlienky s nimi spojené vynáša vysoko nahor.
Není tady
Marek_ napsal(a):
Pre každého je mágia asi niečo iné. Pre vás je možno mágiou, keď niekto "pričaruje" šťastie pre seba alebo pre druhého, pre domorodca z Novej Guiney je mágia, keď pred ním zapálite zapaľovač. Zase je to len o slovíčkach, našich predstavách a defíniciách slov...
Marku, popsal jsi to zcela jasně. Proč, když si lidé neumí něco vysvětlit, okamžitě použijí slovo magie? Strach z nepoznaného je větší, než pochopení zákonitostí tohoto světa.
Upravil(a) Ilseli (18. 12. 2006 17:51)
Není tady
julo napsal(a):
Ale aj tzv. biela mágia je v skutočnosti škodlivá, lebo sa to vždy robí proti slobodnej Vôli toho človeka
Julo, nemusíš mi navykať... a ani nikomu na fóre...
A toto tvrdenie sa mi nezdá. Predstav si, že by si poznal nejaký ten rituál a mal by si takú moc, že by si dokázal prerušiť všetko násilie vo svete. Že by ľudia zrazu pochopili, aké je super byť k sebe milí, rešpektovať sa a mať sa rád. Neurobil by si to pre pocit, že by si robil niečo škodlivé?
Není tady
Ilseli - úplne s Vami súhlasím. Ale aj definíciu slov si musíme niekedy vyjasniť, lebo práve z nej je najviac nedorozumení. Niekedy dvaja zdanlivo hovoria to isté a nie je to isté a inokedy je to presne naopak. A prečo sa ihneď použije slovo mágia - ja to neviem, toto slovo nemám veľmi v láske, ale pričarovávanie náklonnosti sa s tým úzko spája.
Není tady
Marek_,
nazvať krst mágiou - to myslíš vážne? Tak mi povedz, aký prirodzený účinok má krst? Mám na mysli: je cieľom krstu vytvoriť z dieťaťa supermana? Alebo skôr ide o odovzdanie dieťaťa do Božích rúk s tým, že on už vie, čo s ním? Myslím, že to je rozdiel medzi mágiou a spiritualitou: v jednom rozhodujeme my, v druhom necháme rozhodovať Boha.
Není tady
no nájdem si ja teda nejaké "odborné" definície slova rituál...
1. zdroj
Rituál - predpis alebo návod na vykonávanie rítu (stanovený súbor vyslovovaných slov, predpísaných gest a manipulovaných predmetov, ktoré sprostredkovávajú prítomnosť niečoho alebo niekoho (často nadprirodzených síl alebo bytostí), s ktorými treba vstúpiť do kontaktu); v prenesenom zmysle rítus sám, čiže činnosť, ktorá sa uskutočňuje podľa určitého opakovateľného vzorca, podporovaná tým, že má zvyklostný charakter, opatrená symbolickým významom, ktorý však spravidla nemožno vystihnúť slovami, ktorými by ho vysvetlil ten, kto rituál praktikuje. Rituál býva nepružný, resp. odolný voči zmenám; patrí k nemu, že ho chápu ako niečo, čo sa vynucuje nejakým morálnym alebo duchovným príkazom, ktorého neuposlúchnutie by bolo svätokrádežou alebo prinajmenšom vážnou urážkou. Často sa uvádza, že rituál je základným nástrojom sociálnej súdržnosti, pretože všeobecne zdieľaná forma konania, nasýtená spoločenskými významami, ľudí zjednocuje. Odtiaľ dôležitosť rituálu v armáde a v inštitúciách občianskeho života, na odborárskych zhromaždeniach v Anglicku a pri konaniach súdov.
2. zdroj
Rituál (z latinského ritualis = obřadný) je způsob chování založený na tradičních pravidlech. Pojem je velmi blízký pojmům obřad a ceremoniál. Díky své opakovatelnosti slouží rituál k upevnění společenské organizace a norem. Rituály jsou součástí kultů a náboženství. Psychologickou funkcí náboženského rituálu je podpora a posílení náboženské cítění, případně navození vytržení. To je podporováno hudbou, zpěvem, osvětlením, užíváním symbolů, vonnými kuřidly apod.
3. zdroj
• obřadní úkon
• pevná pravidla významného aktu
Podľa všetkých týchto zdrojov je kresťanský krst rituálom... a ja som ho tak tiež vždy bral...
Není tady
Marek, pokúšam sa robiť všeličo pre to, aby nebolo násilie na svete - ale ako som už uviedol, pred tým je vždy úprimná modlitba k Bohu. A nerobím pritom rituály, pretože viem, že to nemá zmysel - načo by mi bolo nejaké tancovanie okolo totemu, miešanie nápojov, ktoré aj tak nemôže celý svet vypiť a pod. Mám veľkú vieru v Boha, ale viem, že žiadne kreslenie čiar po Zemi nezmení slobodné chcenie ľudí. Nechcem, aby ľudia konali zlo, ale nesmiem ich nútiť konať dobro - a verte mi, mám aj v tomto svoje skúsenosti. To jediné, čo môžem urobiť a aj robím je, že ich na tie chyby upozorním. Rozhodnúť sa však musia sami. Ak by som zasahoval násilím, previnil by som sa proti prvému Božiemu prikázaniu a všetky duchovné dary by mi boli odňaté.
P.S. Vykanie patrí k môjmu spôsobu komunikácie a nebudem ho meniť.
Není tady
Marek_ napsal(a):
... Predstav si, že by si poznal nejaký ten rituál a mal by si takú moc, že by si dokázal prerušiť všetko násilie vo svete. Že by ľudia zrazu pochopili, aké je super byť k sebe milí, rešpektovať sa a mať sa rád. Neurobil by si to pre pocit, že by si robil niečo škodlivé? ...
Marek_,
ty by si radšej zrušil slobodnú vôľu len preto, aby si nevidel utrpenie? Hm....
Není tady
backy007 napsal(a):
Marek_,
nazvať krst mágiou - to myslíš vážne? Tak mi povedz, aký prirodzený účinok má krst? Mám na mysli: je cieľom krstu vytvoriť z dieťaťa supermana? Alebo skôr ide o odovzdanie dieťaťa do Božích rúk s tým, že on už vie, čo s ním? Myslím, že to je rozdiel medzi mágiou a spiritualitou: v jednom rozhodujeme my, v druhom necháme rozhodovať Boha.
Backy, ja naozaj nechápem, o čo kresťanom pri krste ide...
Není tady
backy007 napsal(a):
Marek_ napsal(a):
... Predstav si, že by si poznal nejaký ten rituál a mal by si takú moc, že by si dokázal prerušiť všetko násilie vo svete. Že by ľudia zrazu pochopili, aké je super byť k sebe milí, rešpektovať sa a mať sa rád. Neurobil by si to pre pocit, že by si robil niečo škodlivé? ...
Marek_,
ty by si radšej zrušil slobodnú vôľu len preto, aby si nevidel utrpenie? Hm....
Kto hovorí o zrušení slobodnej vôle? Hovorím o "abrakadabra", po ktorom by ľudia pochopili...
Není tady