14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Vizovické pečivo
Začíná být ten správný čas pro chystání bytu na vánoce. Venku je sice stále krásně, ale je podzim, stačí líce vody a je konev bláta. Jeden den je krásně a druhý den mlha jak u rybníka Brčálník. Jeden den je dítě čilé a druhý den na něj leze viroza. Prostě je podzim.... Začíná se čím dál častěji mluvit o vánocích, co komu kdo koupí či vyrobí za dárek, co kdo upeče za cukroví, případně kam letos o vánocích pojede. Za měsíc se začnou péct první perníčky, byty se provoní skořicí a badyánem. A najednou tu bude první adventní neděle, svoje příbytky vyzdobíme větvičkami jehličnanů, rozvěsíme světýlka, děti začnou psát Jeíkovi a vichni se začneme těit na vánoce. Kadý svým způsobem, jeden se bude usmívat, dalí bude připomínat tvanou zvěř. Jsou i tací, co se na vánoce netěí, z nejrůznějích důvodů, ale těm, kteří svoje bytečky kadý rok zdobí, připomínám, e začíná být nejvyí čas pustit se do Vizovického pečiva.
Potřeby k výrobě vizovického pečiva:
1. 250 g hladké mouky (nejlepí je ta s vysokým obsahem lepku, dávám 1:1)
2. 1 dl vody
3. mísa
4. vařečka
5. sklenička
6. nůky
7. hřebínek
8. noík
9. vykrajovací formičky na cukroví
10. celý pepř
11. slámka
12. tenká stuka nebo provázek
13. vajíčko a malovačka
Postup výroby vizovického pečiva:
1. Na vál nasypeme mouku a v hromádce mouky vyhloubíme důlek, do kterého po částech nalijeme vodu. Pečlivě a vytrvale zpracováváme těsto asi hodinu, a vznikne tuhá hmota. Uhnětené těsto zabalíme do igelitového sáčku a v ledničce ho necháme asi est hodin odleet, je vhodné vzniklé těsto rozdělit na několik dílů, kadý zabalit zvlá - z troky těsta se dá udělat hodně ozdob, tak aby těsto zbytečně neosychalo. Jakmile uplyne určená doba vybalíme těsto a noem ho rozřízneme, přesvědčíme se, zda-li je těsto uvnitř na dotek hladké. Pokud je těsto plné hrudek, musíme ho jetě jednou zpracovat.
2. Máme-li těsto ve správném stavu, můeme začít s vlastním modelováním a vykrajováním. Těsto necháme v igelitovém sáčku, aby nám neoschlo a vdy si odkrojíme jen takový kousek, který budeme zrovna potřebovat. Sklenička nám dobře poslouí k vyválení placek, z kterých potom můeme formičkami vykrajovat různé tvary. Zdatnějí se mohou vrhnout na vlastní modelování. pičkou nůek nebo hřebínkem se na těstě dá vyznačit různé vroubkování. Nůkami se těsto také různě nastřihává. Potřebujeme-li na sebe přilepit dva kousky těsta, musíme spoj nejdříve lehce navlhčit vodou. Pepřem můeme vytvořit třeba očička zvířátek a slámka nám poslouí k propíchnutí otvoru k zavěení. Při původním zpracování vizovického pečiva se uívalo pět základních technik: krájení, stříhání, maličkování, vpichování a obtisk.
3. Vechny hotové ozdůbky poloíme na nemastný plech a tam je necháme na tři hodiny oschnout. Chceme-li mít ozdoby hezky lesklé, rozleháme vajíčko a vechny ozdoby natřeme. Pro větí lesk můeme natírání za půl hodiny zopakovat. Potom dáme plech s ozdobami do trouby a pomalu je suíme při 50°C asi tři a pět hodin. Vyí teplota by mohla způsobit bobtnání těsta. Po upečení a vychladnutí můeme otvory v ozdůbkách provléct provázek nebo stuku a ozdobu zavěsit.
Na jednom plechu je třeba mít ozdoby - pečivo vdy stejně vysoké, aby pečivo prosychalo stejně. Velmi patně se suí pečivo vyí ne 05,cm.
Z těsta se vyráběly různé tvary: zvířátka, kytky a figurky, které měly svůj symbolický význam. Lidé věřili, e kdy budou mít doma určitou figurku z vizovického pečiva, vyplní se jim to, co daná figurka symbolizuje. Základní vizovické figurky byly tyto: čáp, miminko, holubice, jelen, jetěrka, jeek, kachna, kohout, koník, labu, mořská panna, mrtvá holubice, ovečka, páv, pavouk, rak, ryba, slunce, strom, tika, veverka, zajíc a ába. Kadý z těchto symbolů něco znamená. Například miminko znamená radost, ovečka dobrou úrodu, pavouk přináí těstí, ába je znakem čisté vody...
Vizovické těsto se modeluje stejně jako modurit, hlína, či modelína, fantazii se meze nekladou. Lze z něj vyrobit v podstatě cokoli, včetně rámečků na jmenovky, krouků na ubrousky,.... Velmi pěkně vypadá "kolekce ozdob" vyrobená naimi dětmi, uloená v krabičce a darovaná babičkám. Tuto koleci ozdob je dobré kombinovat i s ozdobami vyrobenými z jiných materiálů. Vdy jsem slavila úspěch a čím jsou moje děti starí, tím víc si i já cením andílků podobných pejskům, komet podobných mrakům, .....
Není tady
Vypadá to tedy nádherně, ale nepřijde mi vůbec moné e tohle bych zvládla .............. je tu někde smajlík se zjeenými vlasy??
Jinak tvoříme to na vánoční besídce ve skanzenu, ono to z toho těsta jde, ale jak udělat to těsto aby to lo, to si neodvauju představit
Není tady
Já ti moc děkuju za názorný postup
Není tady
O víkendu jsem navtívila skanzen kde se prezentovala výroba vizovického pečiva, tak jsem vám vyfotila ta umělecká dílka :
Není tady
A takhle vypadalo podékování pánů sluce. Takový třináctý plat
Není tady
No a tohle s dětma zuvládnete určitě, je to zábava:
Není tady
Ahoj, já u dávno nemám čas vánoční ozdoby vyrábět Ale kdy u je kupuju, snaím se vybírat kvalitní a originální výrobky. Úplně nejraději mám skleněné ozdoby - baňky, figurky a tak:)
Není tady