|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Ahoj holky, zdravím při pátku :-))
Přemýšlíme s přítelem o pořízení nějakého vlastního bytečku - krásná představa :-)) Ale já mám hrůzu z toho zadlužit se na celý život. Vlastních peněz moc nemáme, takže nás čeká hypotéka a já se toho fakt bojim. Jak řešíte svoje bydlení? Jak se žije s hypotékou na krku .... :-)))?
Není tady

Ahoj zelvičko,
věřím, že máš strach - je to obrovský závazek téměř na celý život... Ale mě to zase tak strašidelné nepřijde, protože to beru jako dnešní realitu. Vždyť nejsi sama, v dnešní době většina mladých lidí, pokud chce vlastní bydlení se musí zadlužit... není to jako dřív. Jde jen o to si to dobře promyslet, počítat se vším, promyslet do čeho můžete jít, co je na vaše finanční možnosti...
Není tady
S hypotékou se žije docela normálně. Buď platíš někde nájem nebo platíš hypotéku, z tohohle pohledu v tom není moc rozdíl. Navíc - vlastní bydlení vidím při cenách dnešních pronájmů jako nutnost a pokud ty peníze nemáš, jakože píšeš, že nemáš, tak ti stejně nic jinýho než hypotéka nezbyde.
Není tady

Mňa to tiež čaká v dohľadnej dobe. Hypotéka je sviňa, ale bez nej to nejde... Mám kamošku, čo bola nútená si vziať hypotéku, lebo v rámci reštitúcií jej majiteľka ponúkla buď nejakú malú dieru do prenájmu ako náhradu, alebo nejaké peniaze s tým, že zvyšok si doloží sama a kúpi si byt do osobného vlastníctva. Spočiatku bola zúfalá, ale teraz si našla spôsob, ako sa vysporiadať s občasnými suchotami, baví ju zariaďovať si byt a meniť jeho usporiadanie(hlavne prestavovať v rámci už existujúceho nábytku) a minule mi prezradila, že sa už teší, keď si hypotéku splatí(nemala požičané veľa, tak sa jej to kráti), a buď si znovu požičia a kúpi väčší byt, alebo začne vymýšľať bývanie spolu s priateľom, bytík prenajme a bude z neho ešte mať príjem...
Bratranec má tiež hypotéku, založil rodinu a jeden čas mal problém splácať, lenbo mu operovali oba menisky, žena bola na materskej, no skrátka nočná mora... Ale zašiel do banky, dohodol sa s nimi, že chvíľu bude splácať nižšiu čiastku, aby sa nemuseli s deťmi ísť pásť, a keď bol znovu práceschopný, našiel si lepšie platenú robotu a spláca o dačo viac. Spýtaj sa dopredu na podmienky, na prípadné odklady alebo zníženie splátok v prípade núdze, a neváhaj. S chuťou do toho! V Blave už skoro neexistujú obecné či štátne byty, všetky sú v osobnom vlastníctve, a tak sú len dve možnosti: Buď platiť strašné prachy donekonečna za podnájom, alebo si požičať a platiť strašné prachy banke, ale s vyhliadkou na vlastný byt.
Není tady
Já vím, taky vím, že to je realita dnešní doby a nic jiného nezbývá pokud chceš bydlet ve svém...
Lepší by to bylo bez dluhů, ale našetřit v Praze na byt z průměrného platu fakt nejde..... :-)))
Potřebovala jsem jen trochu duševně podpořit :-))) Díky a mějte se kráááásně :-)
Není tady

Taky jsme se uvázali na třicet let, už máme rok zaplacenej:-)) Holt buď budem platit někomu za podnájem nebo si zaplatíme svoje:-)

Není tady
Jestli jste dva, je to ještě OK. Já mám úvěr ze stavebka sama a občas je to pěkná noční můra :-(
Ale fakt je, že rozdíl pocitů "bydlení ve svém" a "cpu prachy cizím a sám mám prd" je obrovský.
Držím palce.
Není tady
Taky mě v budoucnu čeká hypotéka. Chtěli bysme si s přítelem koupit byt, doteď bydlíme v podnájmu, a předtím jsem bydlela v podnájmu 4 roky sama, když si představim kolik jsem do toho nacpala peněz, je to strašný. Chceme novostavbu, v Praze, to bude asi pěkná sumička peněz....
Nevíte někdo, jestli se nějak zvýhodňuje, když si berou hypotéku manželé, nebo když si jí vezmem spolu bez svatby??
Není tady

Holky, teď je možné získat i nějakou pomoc od státu, myslím, že to je bezúročná půjčka, ale možná se pletu. Občas se u nás na družstvu objeví mladí, co potřebují něco kvůli tomu potvrdit. Myslím, že to dělá ministerstvo obchodu. A že když nejsou manželé, musí mít dítě. Když se jim narodí další, odečte se z půjčené částky snad 15 tis. . Zkuste si zjisti přesně. Myslím, že za trochu námahy to stojí. Snad je to limitováno do 35 let....
Není tady
jo, to poskytuje státní fond na rozvoj (nebo podporu?) bydlení... Musí to být buď manželé a jeden z ich nesmí být starší než 35 let, nebo mladí lidé (zase aspoň jeden do 35 let) a mít v péči nezletilé dítě. Je tam výhodné úročení a nízké splátky...
Není tady
Mohu se prosím zeptat jak jsou asi ty splátky?
Není tady

záleží snad kolik si půjčíš... jak na hypotéku, tak z fondu... Podívej se na banky i na ten fond. Určitě mají všude podmínky. Záleží kolik ti je let, záleží čím ručíš...
např. můj otec splácí 5 let z 1.100.000,- kolem 21 tis., ale dostal hypotéku a bylo mu přes šedesát..
Upravil(a) Frigo (31. 10. 2006 8:05)
Není tady
Když jsem si brala hypotéku, docela se mi šikla stránka www.mesec.cz - můžeš porovnávat různý parametry různých bank. ústavů.
Není tady
případně Vám mohu udělat přímo propočet na danou situaci a pak pomoci s vyřízením dokladů (někdy je to celkem vopruz
) - je to zdarma - platí mě pak banka za vyřízení (mám nasmlouvané všechny mimo Ebanky - zatím)
Není tady