14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Dostala jsem nový recept na nemíchaná rychlá povidla.
Vypeckované vestky zasypat cukrem a nechat pod poklicí stát 24 hodin. Potom zahrkat s hrncem a zapnout na tolik hodin, kolik je kilo ovoce v hrnci. A to je ve. Myslíte, e kdy to pak horké nandám do sklenic, e to vydrí dlouho? Jedla jsem je, jsou super, ádné zbytečné ingredience navíc, ale nevím, zda se tím pádem nemusí uchvovávat v chladnu a vydrí jen pár týdnů či měsiců. Znáte, máte zkuenosti?
Není tady
Já jsem měla podobný recept na povidla bez míchání, ale v troubě.Po uvaření a vychladnutí jsem je normálně sterilovala na 85°C 20 min.Jedu na jistotu.
Není tady
Já jsem dělala 4 plechy povidel podle receptu , který psala - mia - o stránku zpět . Z plechu jsem plnila rovnou do sklenic , zavíčkovala a to je ve . Zatím je ve v pořádku . A chuově jsou taky velice dobrá .
Pamatuju se , kdy jsem byla malá , měli jsme doma povidla v komoře v " kameňáku" přikryté jen poklicí . Nepamatuju si , e by kdy byla zkaená . Nebo e by chytily nějakou plíseň .
Není tady
Správně udělaná povidla se opravdu nekazí a to i po několik zim. Babička povidla ve sklenici, před zavíčkováním zalévala rumem. Já je zasypávám troičkou sorbanu.
Není tady
cilka napsal(a):
Správně udělaná povidla se opravdu nekazí a to i po několik zim. Babička povidla ve sklenici, před zavíčkováním zalévala rumem. Já je zasypávám troičkou sorbanu.
Tak teď jsem na vákách. Ten recept od známé jsem dostala i se sklenicí jejich povidel z minulého týdne. Ona mi dala ochutnat z otevřené a mi dala plnou zavřenou, zataenou tak, e nela málem ani páčidlem. Včera jsem to nevydrela při loupání vestek jsem ji vypáčila a s hrůzou zjistila, e kvasí a na povrchu mají plíseň. (ca. týden stará povidla). To je zoufalství, teď mám naloeno 4 kila vestek v cukru a dneska se chystám na to jít... Bojím, bojím... Rum u mám taky nachystaný, tak snad to pořádný zalití pojistí...
Není tady
On problém bude hlavně v tom, e na správná vestková povidla cukr nepatří nebo jen v minimálním mnoství.
Správná povidla se vaří tak dlouho, dokud nezmizí vechna voda, co je tak tři hodiny (ale vařím i pět), prská to okolo, připaluje... Letos jsem je "pekla" asi 4 hodiny, bez cukru, jen vestky. Nekořením, nic nepřidávám. Pokud má naloené vestky v cukru, jak jsi psala, tak je normálně rozvař a přidej elírovací přípravky dle potřeby - mnoství a nemusí to pak zavářet, bude vlastně postupovat podle návodu na sáčku. Nebo do hotových přidej ten sorban - je to protiplísňový prostředek, zabraňuje i kvaení. Ale raději bych to udělala jako tu marmeládu, neboj bude to dobrý.
Není tady
Tak jsem to včera v noci sfoukla. Začla jsem s vařením v osm večer, ale o půl druhé teprve dostaly tu správnou hustotu. Naplnila jsem skleničky, zalila rumem, zatáhla a děj se dílo boí... Uvidíme, a nějakou otevřu... Jinak na dně hrnce je asi půl centimetrová připečená vrstva, ale snad půjde dolů a chutná výborně, taková dobrá přičmoudlá povidla... Nemíchla jsem ani jednou, dokonce jsem asi na dvě hodiny usnula.... ani minutka mne nezbudila... :-)
Není tady
jsi dobrá!!!!
Není tady
cilka napsal(a):
jsi dobrá!!!!
No, moná jsem dobrá, ale ne zas tolik, abych dostala ten připečený půl centimetrový nános z hrnce. Je to jako přibetonovaný, u mi to tři dny stojí ve vodě a drí jako potvora...
Ale na druhou stranu dvě skleničky u jsou zblajznuté a batí to i ti, kteří povidla nesnáejí... Holt dostatek rumu, udělá svoje... :-)
Není tady
Zkus do té vody nasypat sodu...
Není tady
Myslí sódu bikarbóónu a asi tak přiměřeně? :-))
Není tady
Tak jsem tam nasypala půl sáčku sody, ale nic se nestalo... Zkusila jsem to opařit horkou vodou, studenou, odstát, drápat násilím, prosit, hladit, ale drí to tam, jak kdyby to tam patřilo. Chtěla jsem jete tento týden uvařit dávku, ale s tímhle těko a dalí hrnec na to neobětuju...
Není tady
Macex napsal(a):
Tak jsem tam nasypala půl sáčku sody, ale nic se nestalo... Zkusila jsem to opařit horkou vodou, studenou, odstát, drápat násilím, prosit, hladit, ale drí to tam, jak kdyby to tam patřilo. Chtěla jsem jete tento týden uvařit dávku, ale s tímhle těko a dalí hrnec na to neobětuju...
Pokud je to opravdu taková katastrofa, tak jediná monost. Pokud je hrnec smaltovaný, neponičený nebo nerez pouij Dranu. Přípravek na připálené trouby. Nalij na dno 1:1 s vodou lehce ohřej a nech stát. Průběně opakuj.Je to na dýl ale nakonec to pustí. Dost to smrdí. Poklice nutná. Věř zkuené, včera jsem do půlnoci vařila u čtvrtou dávku povidel, co kdyby zase dva roky nebyly vestky. Jsem prostě cvok.
Není tady
Tak jsem úspěně vyčistila po týdne hrnec... Byla to fuka... Jako první kolo el osvědčený práek do pečiva /rady z netu/, povařit a nechat působit ... nic. Druhé kolo - jedlá soda .... taky skoro nic...., pak ocet s velkým mnostvím soli, taky nic... Pak povařit práek do myčky, taky nic, pořád jako beton.... Tak jsem najela na metodu, písek, drátěnka umělá - za chvilku na hadry a la do koe..., tak drátěnka nerezová - za chvilku na hadry a la do koe... Tak jsem to strčila chytrému manelovi, a něco udělá... On chemik amatér, vzal krtka na odpad, povařil a světe div se, vechno se uvolnilo a za chvilku plavalo na hladině... Ale povidla u v tom vařit nebudu, přece jen ta drátěnka tam nechala stopy... Koupila jsem nový smalák za dvě stovky v akci Hypernově, tak mi drte palce, a to zase neumís týden páčit... Dnes jdu toti vařit dalích 5 kilo vestek... :-)) Ty původní u jsou skoro snědený... :-))
Není tady
Jeí...to jsou pěkně drahý povidla, na kadý nový hrnec....
Taky mám ráda povidla.
Není tady
Bety napsal(a):
Jeí...to jsou pěkně drahý povidla, na kadý nový hrnec....
Taky mám ráda povidla.
Má pravdu, ten druhý hrnec rovnou letěl z okna, take ta druhá várka drahá byla, ale stojí to za to, protoe té chui se ádný kupovaný černý rosol v kelímku od hořčice - opravdu nevyrovná....
Není tady