6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
A jak přesně se dělají halušky s brynzou? Konečně ji v mém obchodě začali nabízet a sítko na výrobu halušek jsem dostala dávno s věnem, tak chci jít do toho
Judita napsal(a):
A jak přesně se dělají halušky s brynzou? Konečně ji v mém obchodě začali nabízet a sítko na výrobu halušek jsem dostala dávno s věnem, tak chci jít do toho
Tak já dělám takto: do uvařených halušek vmíchám brynzu a nastrouhaný eidam (poměr i množství podle chuti) a posypu rozškvařenou slaninou
Není tady
Uvarim halusky, brynzu rozmicham v trosce mleka, dam na halusky a posypu slaninou a lehce pokapu omastkem.
Není tady
Pokud jsi chtěla vědět jak na těsto (i ty v prášku jsou dobré): Nastouhám na jemno syrové brambory, přidám stejné množství mouky (hl.+ polohr.), 1 vejce, sůl. Těsto musí být asi tak husté, aby se dalo krájet do osolené vařící vody z prkénka (tak to dělají na Slovensku). Taky používám síto - těsto protlačím do vařící vody a chvilku povařím. Scedím a propláchnu vařící vodou, pak přidám brynzu (míchám s jogurtem) a opraženou slaninu.
Upravil(a) ita (12. 6. 2008 21:47)
Není tady
Zasadne sa nedava tolko muky ako zemiakov, maju prilis mucnu chut. Mukou sa len dohustuju zemiaky na spravnu konzistenciu, 100, max 200g muky na 1/2 kg zemiakov. Zo zemiakov sa po nastruhani najskor vymacka voda (ta sa nepouziva) a az potom sa pridava muka, takze jej nieje potreba velke mnozstvo. Halusky maju chutit zemiakovo, nie sama muka.
Na salasi v Detve som prvy raz v zivote jedol halusky s pecenou klobasou miesto slaniny a bolo to skvele.
Casto sa bryndza rozmiesa s trochou mlieka alebo kyslej smotany.
Oskvarena slaninka na vrchu nesmie chybat
A uz som videl aj to, ze niektori setrilkovia bryndzu namiesaju s kopou tavenaku, cim usetria kopec prachov, ale vysledny efekt nema so skutocnymi bryndzovymi haluskami vela spolocneho.
Není tady
a muka ... ma byt hladka.
Tak to robia na Slovensku
Není tady
Joj Oxi, skoro som zabudla, taká májová bryndza...mňam... A do halušiek vajce nejde, len zemiaky. Ak vajce bez zemiakov, to sú len noky.
Ale halušky nasladko v tejto forme som teda na Sk nepočula...
Slíže ano.
Není tady
preco na sladko?
Není tady
Takže nastrouhané syrové brambory vymačkat, zaprášit hladkou moukou, asi trošku přisolit?, těsto protlačit přes cedník do vařící vody, po scezení propláchnout horkou vodou, bryndzu rozmíchat s trochou mléka nebo kysané smetany, slaninku oškvařit.
Tak mě napadá, co kdyby se na halušky dalo zelí i bryndza najednou? Čo by na to povedali bratia Slováci?
Jj, Judit, presne tak.
Ale kysla kapusta a bryndza dohromady ... to by asi nebolo to prave orechove, myslim ze by ste doma drzali radsej dietu
Není tady
Já taky dělám halušky z hladké mouky a syrových brambor. Zrovna zítra je chce manžel k obědu a aby zbyly ještě na neděli. Mám natočené video jak se dělají a to najdete na adrese http://ekucharka.net/hlavni-jidla/halus … veprmasem/ nejsou sice s brynzou, ale myslím, že je to jedno.
Není tady
Halušky miluju, i mí kluci se jich často dožadují. Máme je rádi jak s bryndzou, tak i s kysaným zelím. Jenže jsem barbar a dělám halušky z prášku, nedá to tolik práce.
Není tady
Jsem taky barbar (dělám je taky z prášku) a dělám je s vaječinou na špeku.S brynzou a žinčicou jsem je jedla asi před 35 lety na kolibě a vůbec mi to nechutnalo. Od té doby ani do pusy.
Není tady
Taky dělávám halušky z prášku a jsou dobré, Moje babička taky pocházela ze Slovenska a ta jen nastrouhala brambory, vymačkala je, zahustila polohrubou moukou a trochu osolila a těsto buď odkrajovala nožem z prkénka do vařící osolené vody nebo později přes to nokové síto. Nedávala žádné vajíčko. Kyselé zelí jen ovařila ve vodě, zcedila a vyklopila na uvařené a zcezené halušky a na to ještě osmaženou uzeninu, promíchala a je to mňamka. A říkala, že z hrubé mouky jsou moc tvrdé a z hladké moc oslizlé.
A výborné jsou posypat nadrobeným tvarohem a polít osmaženou pažitkou na másle a posolit, promíchat. Není to takové řídké jak s bryndzou. Taky mňamka.
Není tady
halušky jedině s brynzou a slaninou, mňam, dneska jsem je měla, vařil děda
Není tady