21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
A jak přesně se dělají haluky s brynzou? Konečně ji v mém obchodě začali nabízet a sítko na výrobu haluek jsem dostala dávno s věnem, tak chci jít do toho
Judita napsal(a):
A jak přesně se dělají haluky s brynzou? Konečně ji v mém obchodě začali nabízet a sítko na výrobu haluek jsem dostala dávno s věnem, tak chci jít do toho
Tak já dělám takto: do uvařených haluek vmíchám brynzu a nastrouhaný eidam (poměr i mnoství podle chuti) a posypu rozkvařenou slaninou
Není tady
Uvarim halusky, brynzu rozmicham v trosce mleka, dam na halusky a posypu slaninou a lehce pokapu omastkem.
Není tady
Pokud jsi chtěla vědět jak na těsto (i ty v práku jsou dobré): Nastouhám na jemno syrové brambory, přidám stejné mnoství mouky (hl.+ polohr.), 1 vejce, sůl. Těsto musí být asi tak husté, aby se dalo krájet do osolené vařící vody z prkénka (tak to dělají na Slovensku). Taky pouívám síto - těsto protlačím do vařící vody a chvilku povařím. Scedím a propláchnu vařící vodou, pak přidám brynzu (míchám s jogurtem) a opraenou slaninu.
Upravil(a) ita (12. 6. 2008 21:47)
Není tady
Zasadne sa nedava tolko muky ako zemiakov, maju prilis mucnu chut. Mukou sa len dohustuju zemiaky na spravnu konzistenciu, 100, max 200g muky na 1/2 kg zemiakov. Zo zemiakov sa po nastruhani najskor vymacka voda (ta sa nepouziva) a az potom sa pridava muka, takze jej nieje potreba velke mnozstvo. Halusky maju chutit zemiakovo, nie sama muka.
Na salasi v Detve som prvy raz v zivote jedol halusky s pecenou klobasou miesto slaniny a bolo to skvele.
Casto sa bryndza rozmiesa s trochou mlieka alebo kyslej smotany.
Oskvarena slaninka na vrchu nesmie chybat
A uz som videl aj to, ze niektori setrilkovia bryndzu namiesaju s kopou tavenaku, cim usetria kopec prachov, ale vysledny efekt nema so skutocnymi bryndzovymi haluskami vela spolocneho.
Není tady
a muka ... ma byt hladka.
Tak to robia na Slovensku
Není tady
Joj Oxi, skoro som zabudla, taká májová bryndza...mňam... A do haluiek vajce nejde, len zemiaky. Ak vajce bez zemiakov, to sú len noky.
Ale haluky nasladko v tejto forme som teda na Sk nepočula...
Slíe ano.
Není tady
preco na sladko?
Není tady
Take nastrouhané syrové brambory vymačkat, zapráit hladkou moukou, asi troku přisolit?, těsto protlačit přes cedník do vařící vody, po scezení propláchnout horkou vodou, bryndzu rozmíchat s trochou mléka nebo kysané smetany, slaninku okvařit.
Tak mě napadá, co kdyby se na haluky dalo zelí i bryndza najednou? Čo by na to povedali bratia Slováci?
Jj, Judit, presne tak.
Ale kysla kapusta a bryndza dohromady ... to by asi nebolo to prave orechove, myslim ze by ste doma drzali radsej dietu
Není tady
Já taky dělám haluky z hladké mouky a syrových brambor. Zrovna zítra je chce manel k obědu a aby zbyly jetě na neděli. Mám natočené video jak se dělají a to najdete na adrese http://ekucharka.net/hlavni-jidla/halus … veprmasem/ nejsou sice s brynzou, ale myslím, e je to jedno.
Není tady
Haluky miluju, i mí kluci se jich často doadují. Máme je rádi jak s bryndzou, tak i s kysaným zelím. Jene jsem barbar a dělám haluky z práku, nedá to tolik práce.
Není tady
Jsem taky barbar (dělám je taky z práku) a dělám je s vaječinou na peku.S brynzou a inčicou jsem je jedla asi před 35 lety na kolibě a vůbec mi to nechutnalo. Od té doby ani do pusy.
Není tady
Taky dělávám haluky z práku a jsou dobré, Moje babička taky pocházela ze Slovenska a ta jen nastrouhala brambory, vymačkala je, zahustila polohrubou moukou a trochu osolila a těsto buď odkrajovala noem z prkénka do vařící osolené vody nebo později přes to nokové síto. Nedávala ádné vajíčko. Kyselé zelí jen ovařila ve vodě, zcedila a vyklopila na uvařené a zcezené haluky a na to jetě osmaenou uzeninu, promíchala a je to mňamka. A říkala, e z hrubé mouky jsou moc tvrdé a z hladké moc oslizlé.
A výborné jsou posypat nadrobeným tvarohem a polít osmaenou paitkou na másle a posolit, promíchat. Není to takové řídké jak s bryndzou. Taky mňamka.
Není tady
haluky jedině s brynzou a slaninou, mňam, dneska jsem je měla, vařil děda
Není tady