Ozn�men�

30. listopadu : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

30. listopadu : Pracny, zázvorky a anýzky. Trojice voňavého cukroví, bez kterého nejsou Vánoce!

30. listopadu : Originální vánoční dekorace. Stačí pár klacíků a bílá barva.

#1 11. 10. 2006 8:40

Chyara
♥♥-----
Registrovaný: 2. 3. 2006
Příspěvky: 25

Jak na halušky?

Milé Babinetky, jak děláte halušky s uzeným a se zelím?

Není tady

 

#2 11. 10. 2006 8:57

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Registrovaný: 16. 1. 2006
Příspěvky: 1466
Web

Re: Jak na halušky?

Syrové brambory rozmixuju na kaši, přidám sůl, pepř, vajíčko a tolik mouky až mixer skoro netáhne. Přes sítko naházím do vody a uvařím. Na cibulce osmahnu uzené na kostičky (nebo mᚠplátek jako přílohu), na halušky v pekáči vyklopím uvařené zelí a na to naliju cibulku a všechno promíchám. Pokud je to málo slané, ještě takhle horké malinko přisolím.


Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

 

#3 11. 10. 2006 9:14

Jesi
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 421

Re: Jak na halušky?

Já si kupuju halušky v prášku, uvařím akorát zelí rodna

Není tady

 

#4 11. 10. 2006 9:34

jasminka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 4. 2006
Příspěvky: 647

Re: Jak na halušky?

Halušky         
Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 10 lžic mléka, sůl, 2 lžíce oleje
Postup přípravy: Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové těsto uložíme na hodinu do lednice. V hlubokém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu se dvěma lžícemi oleje. Těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do hrnce s vařící vodou. Když halušky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, ihned propláchneme studenou vodou a necháme okapat. S tvarohem, brynzou,masem nebo škvarkami je můžeme podávat jako hlavní chod.I nasladko jsou vynikajici.
Uzené mám ve sklenici zavařené,takže jen prohřeju a zelí?Na sádle cibulku,zelí,zaprášíme hladkou moukou(nemícháme,jen přiklopíme pokličkou a necháme zatáhnout),po chvíli promícháme,malinko podlijeme a provaříme.Mňam
DOBROU CHU

Není tady

 

#5 11. 10. 2006 9:54

Décima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 892

Re: Jak na halušky?

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

Není tady

 

#6 11. 10. 2006 10:01

jasminka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 4. 2006
Příspěvky: 647

Re: Jak na halušky?

ano,takto je dělá má babička...Je také ze Slovenska.Dělávám je také,ale ty,co jsem sem teď psala jsou takové rychlohalušky.Jinak ty pravé jsou vynikající...S opraženou strouhankou a cukrem

Není tady

 

#7 11. 10. 2006 10:04

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 14. 2. 2006
Příspěvky: 14365

Re: Jak na halušky?

Jasminko najlepsie rychlohalusky su tie v prasku od Natury smile
Ale ciste zemiakove su aj tak naj ...


http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

 

#8 11. 10. 2006 10:05

bobeš
♥♥♥----
Místo: Rokycany
Registrovaný: 17. 5. 2006
Příspěvky: 158

Re: Jak na halušky?

Já dělám jak řiká Jasninka ty rychlohalušky, akorát větší množství - 0.5l mléka,0.5kgpolohr.mouky a 4vejce.A místo uzenýho dávam anglickou.Zkusím i ty pravé od Décimi


http://sirmi.ic.cz/cara/154.gif

Jsem něžný, jsem krutý, ale jsem život. Pláčeš? I v slzách je síla. Tak jdi a žij.

Není tady

 

#9 11. 10. 2006 10:18

Lenka
♥♥♥----
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 230

Re: Jak na halušky?

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

A jsou jemnější jestliže , je nechᚠnastrouhané (na struhadle na brambory - mají je i roboty) chvilku odstát. Odstátou tekutinu z nich vyliji a nahradím mlékem. (Taky je  nestrouhám ručně , ale robotem. Při těch mých hladovcích bych je strouhala celý den.) A existuje přímo takový jakoby cedník s dírama (asi 0,8cm) a přes ten se protlačí hmota na halušky přímo do vařící osolené vody. Pokud náhodou zbydou, tak na ně dát trošku tuku a promíchat - nelepí se po vychladnutí tak moc  k sobě.A kyselé zelí je dobré uvařit , scedit, opepřit (trošku - nemusí být) a na cibulce se slaninou ještě osmažit. Asi tak 10 minut . Pozor musí se míchat  - rado se přichytává.   Dobrou chu.  Takto mne to naučil kamarád -Východňár a  vynikající kuchař .

Upravil(a) Lenka (11. 10. 2006 10:19)


Neukazuj světu slzy. Svět nemá slzy rád. Otočí se k tobě zády a nechá tě stát.

Není tady

 

#10 11. 10. 2006 10:27

jasminka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 4. 2006
Příspěvky: 647

Re: Jak na halušky?

OXI  to asi určitě jsou rychlejší,ale nepoužívám skoro vůbec tyhle práškový směsi.Ale třeba někdy,uvidíme.Díky za tip

Není tady

 

#11 11. 10. 2006 10:36

Décima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 892

Re: Jak na halušky?

Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou lžičku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou lžičku), okmínuju, trošku podleju vodou a dusím, až se všechna voda vydusí. Nakonec přidám lžíci octa. Záleží na chuti každého, možno přisolit, přisladit, přioctovat....mouku žádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.

Není tady

 

#12 14. 10. 2006 16:05

Zuzka...
♥♥-----
Registrovaný: 23. 4. 2006
Příspěvky: 27

Re: Jak na halušky?

Spravne do halusek vejce nepatri,aby nebyly tuhe.Brambory je lepsi umlyt na masovem strojku,nepusti vodu a prida se jen sul a hladka mouka.Testo by melo byt trocu hustsi nez na bramborak a pak protlacime pres siti na noky.Jde to lehce.Na osmazenou cibuli se da kysane zeli,podusi se,ochuti a do zeli se da prohrat nakrajene uzene maso a nakonec zcezene halusky a zlehka promichame.Vylepsime jeste vyskvarenou slaninou.Dobrou cut!

Není tady

 

#13 27. 2. 2007 18:18

hanina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 17. 3. 2006
Příspěvky: 6635

Re: Jak na halušky?

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

A zelí se tam nedává jen čistě uvařené, ale normálně ochucené jako ke knedlu vepřu?

Není tady

 

#14 1. 3. 2007 11:53

Décima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 892

Re: Jak na halušky?

Jako k vepřu-knedlu. Já ho dělám takhle (viz kopíruju příspěvek výše)

Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou lžičku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou lžičku), okmínuju, trošku podleju vodou a dusím, až se všechna voda vydusí. Nakonec přidám lžíci octa. Záleží na chuti každého, možno přisolit, přisladit, přioctovat....mouku žádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.

Není tady

 

#15 7. 5. 2007 9:28

hanina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 17. 3. 2006
Příspěvky: 6635

Re: Jak na halušky?

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

A na čem smažíš tu cibulku? Taky na sádle nebo na máslíčku???? Radši se ptám smile

Není tady

 

#16 7. 5. 2007 11:11

Décima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 18. 9. 2006
Příspěvky: 892

Re: Jak na halušky?

Na sádle nebo trocha oleji (ta angl. slaninka taky pustí tuk). Cibuli na másle dělám jen u smetanových omáček (kuře na paprice apod.....)

Není tady

 

#17 7. 5. 2007 11:57

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 5487
Web

Re: Jak na halušky?

Mám babičku východňárku od Humenného, a ta dělá halušky  moc jednoduše.
Asi 4 velké branbory rozmixuje (jinak se dělají na struhadle s čtverčkovými otvory, pekelná dřina), přidá dost soli, hrubou mouku a míchá, až se těsto přestane přichytávat na stěny mísy. Pak rozškvaří obyčejný špek, ale když je anglická slanina, je to lepší. V hrnci uvaří sáček obyčejného kysaného zelí, které jen trochu osolí.
Těsto na halušky vařečkou  vmíchá přes cedník na halušky do vroucí vody, a až halušky vyplavou, vodu sleje, přidá slité zelí a rozškvařený špek.Zapíjí se pivem! Mňam!
Obyčejné, rychlé, jen je kolem děsnej smrad ze zelí a bordel od mouky....Cedník a hrnce myju hned, jinak těsto, které zaschne, je schopné pořezat ruce...


Krása a zdraví Před svítáním je největší tma.

Není tady

 

#18 7. 5. 2007 12:15

bílá kočka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 19. 3. 2007
Příspěvky: 256

Re: Jak na halušky?

Já mám halušky za chvíli,vezmu hladkou mouku sůl a pomalu přilévám vodu,aby těsto bylo tažné a ani řídké ani husté.Do osolené vařící vody seškrabávám malou lžičkou z prkýnka malé halušky.Vařím ve vřící vodě jen pár sekund až vyplavou nahoru jsou hotové,někdy to trvá 1minutu,kdyby jsi je nevytáhla,tak by ti ztrvrdli a pak by si je musela vařit 15 minut.Pak vezmu na kostičky nakrájenou anglickou slaninu,osmahnu ji a vytáhnu,na sádle z aglické osniny osmahnu dohněda 3velké cibule pak přidám kysané zelí a tak 3až 5minut restuji na cibuli podle toho jak je zelí tvrdé pak vrátím zpět slaninu.Sundám ze sporáku a přidám do toho halušky.Jak je to vše teplé,tak se ty chutě dobře promnou.Přeji dobrou chu.Někdy umím pro zdraví přidat trochu celozrné mouky tummenupp Děckam nestačím ani nakládat jak jedou tongue


Kočka

Není tady

 

#19 7. 5. 2007 15:13

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Jak na halušky?

Bílá kočko - to co vaříš jsou noky, halušky jsou z brambor.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#20 8. 5. 2007 11:02

bílá kočka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 19. 3. 2007
Příspěvky: 256

Re: Jak na halušky?

Je to starý cikánský recept a jsou to halusky,halušek je několik druhů nejen bramborové a moučné ale i jiné.


Kočka

Není tady

 

#21 8. 5. 2007 11:50

Janila
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 4. 2006
Příspěvky: 13062

Re: Jak na halušky?

Bílá kočko,tak já ještě vařím brambory a ke konci tam dám noky.Je to uhlířina a moc mi chutná.

Není tady

 

#22 8. 5. 2007 13:39

savéla
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 3. 2007
Příspěvky: 651

Re: Jak na halušky?

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

Halušky dělám tak jak Décima, akorát dávám hrubou mouku. Všechno dávám od oka, jenom se snažím slít co nejvíce vody, /strouhám na robotě/, množství dělám mnohem větší, vajíčko dávám jen jedno. Tak to dělala moje slovenská babička. Halušky "hážu" do vroucí vody z prkénka vidličkou, jsou lepší jak z haluškovače.
Nejoblíbenější úprava je s vejci. Na sádle můžu rozškvařit špek, anglickou nebo škvarky, nebo taky nic /je to dietnější/, vejce rozklepnu do většího hrnku, počet podle množství halušek, já dávám tak 5-6, rozředím mlékem, rozkvedlám a vleju na pánvičku s rozehřátým sádlem a příp. slaninou atd. Udělám škvařežinu, ne moc vypečenou a tu dám do halušek a rozmíchám. Podávám se zeleninovým salátem, u nás je oblíbený z čínského zelí, nebo nakráju rajčata, kluci si dají někdy i kečup.
Tyto halušky milujeme, nejlepší jsou teplé a čerstvé. S brynzou jsem neuspěla vůbec, se zelím to taky nemusí.

Není tady

 

#23 8. 5. 2007 13:41

savéla
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 3. 2007
Příspěvky: 651

Re: Jak na halušky?

Moučné halušky, neboli noky se na Slovensku dělaly jako příloha k omáčkám, někdy je taky dělám a to jedině ke králíku nebo kuřeti na paprice. Taky velmi výtečné.

Není tady

 

#24 8. 5. 2007 16:10

svaclavka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 14. 4. 2007
Příspěvky: 273

Re: Jak na halušky?

Savélko to s těmi vejci neznám,ale může to být dost dobrý.Ke kuřeti na paprice mám ráda i ty bramborové.

Není tady

 

#25 10. 5. 2007 20:46

dasad
♥♥♥----
Registrovaný: 15. 7. 2006
Příspěvky: 126

Re: Jak na halušky?

Ja dela halusky podle tohodle receptu http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=19139

Není tady

 
NÁŠ TIP:

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů