29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Milé Babinetky, jak děláte halušky s uzeným a se zelím?
Není tady
Syrové brambory rozmixuju na kaši, přidám sůl, pepř, vajíčko a tolik mouky až mixer skoro netáhne. Přes sítko naházím do vody a uvařím. Na cibulce osmahnu uzené na kostičky (nebo máš plátek jako přílohu), na halušky v pekáči vyklopím uvařené zelí a na to naliju cibulku a všechno promíchám. Pokud je to málo slané, ještě takhle horké malinko přisolím.
Není tady
Já si kupuju halušky v prášku, uvařím akorát zelí
Není tady
Halušky
Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 10 lžic mléka, sůl, 2 lžíce oleje
Postup přípravy: Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové těsto uložíme na hodinu do lednice. V hlubokém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu se dvěma lžícemi oleje. Těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do hrnce s vařící vodou. Když halušky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, ihned propláchneme studenou vodou a necháme okapat. S tvarohem, brynzou,masem nebo škvarkami je můžeme podávat jako hlavní chod.I nasladko jsou vynikajici.
Uzené mám ve sklenici zavařené,takže jen prohřeju a zelí?Na sádle cibulku,zelí,zaprášíme hladkou moukou(nemícháme,jen přiklopíme pokličkou a necháme zatáhnout),po chvíli promícháme,malinko podlijeme a provaříme.Mňam
DOBROU CHUŤ
Není tady
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.
Není tady
ano,takto je dělá má babička...Je také ze Slovenska.Dělávám je také,ale ty,co jsem sem teď psala jsou takové rychlohalušky.Jinak ty pravé jsou vynikající...S opraženou strouhankou a cukrem
Není tady
Jasminko najlepsie rychlohalusky su tie v prasku od Natury
Ale ciste zemiakove su aj tak naj ...
Není tady
Já dělám jak řiká Jasninka ty rychlohalušky, akorát větší množství - 0.5l mléka,0.5kgpolohr.mouky a 4vejce.A místo uzenýho dávam anglickou.Zkusím i ty pravé od Décimi
Není tady
Décima napsal(a):
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.
A jsou jemnější jestliže , je necháš nastrouhané (na struhadle na brambory - mají je i roboty) chvilku odstát. Odstátou tekutinu z nich vyliji a nahradím mlékem. (Taky je nestrouhám ručně , ale robotem. Při těch mých hladovcích bych je strouhala celý den.) A existuje přímo takový jakoby cedník s dírama (asi 0,8cm) a přes ten se protlačí hmota na halušky přímo do vařící osolené vody. Pokud náhodou zbydou, tak na ně dát trošku tuku a promíchat - nelepí se po vychladnutí tak moc k sobě.A kyselé zelí je dobré uvařit , scedit, opepřit (trošku - nemusí být) a na cibulce se slaninou ještě osmažit. Asi tak 10 minut . Pozor musí se míchat - rado se přichytává. Dobrou chuť. Takto mne to naučil kamarád -Východňár a vynikající kuchař .
Upravil(a) Lenka (11. 10. 2006 10:19)
Není tady
OXI to asi určitě jsou rychlejší,ale nepoužívám skoro vůbec tyhle práškový směsi.Ale třeba někdy,uvidíme.Díky za tip
Není tady
Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou lžičku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou lžičku), okmínuju, trošku podleju vodou a dusím, až se všechna voda vydusí. Nakonec přidám lžíci octa. Záleží na chuti každého, možno přisolit, přisladit, přioctovat....mouku žádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.
Není tady
Spravne do halusek vejce nepatri,aby nebyly tuhe.Brambory je lepsi umlyt na masovem strojku,nepusti vodu a prida se jen sul a hladka mouka.Testo by melo byt trocu hustsi nez na bramborak a pak protlacime pres siti na noky.Jde to lehce.Na osmazenou cibuli se da kysane zeli,podusi se,ochuti a do zeli se da prohrat nakrajene uzene maso a nakonec zcezene halusky a zlehka promichame.Vylepsime jeste vyskvarenou slaninou.Dobrou cut!
Není tady
Décima napsal(a):
A zelí se tam nedává jen čistě uvařené, ale normálně ochucené jako ke knedlu vepřu?
Není tady
Jako k vepřu-knedlu. Já ho dělám takhle (viz kopíruju příspěvek výše)
Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou lžičku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou lžičku), okmínuju, trošku podleju vodou a dusím, až se všechna voda vydusí. Nakonec přidám lžíci octa. Záleží na chuti každého, možno přisolit, přisladit, přioctovat....mouku žádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.
Není tady
Décima napsal(a):
A na čem smažíš tu cibulku? Taky na sádle nebo na máslíčku???? Radši se ptám
Není tady
Na sádle nebo trocha oleji (ta angl. slaninka taky pustí tuk). Cibuli na másle dělám jen u smetanových omáček (kuře na paprice apod.....)
Není tady
Mám babičku východňárku od Humenného, a ta dělá halušky moc jednoduše.
Asi 4 velké branbory rozmixuje (jinak se dělají na struhadle s čtverčkovými otvory, pekelná dřina), přidá dost soli, hrubou mouku a míchá, až se těsto přestane přichytávat na stěny mísy. Pak rozškvaří obyčejný špek, ale když je anglická slanina, je to lepší. V hrnci uvaří sáček obyčejného kysaného zelí, které jen trochu osolí.
Těsto na halušky vařečkou vmíchá přes cedník na halušky do vroucí vody, a až halušky vyplavou, vodu sleje, přidá slité zelí a rozškvařený špek.Zapíjí se pivem! Mňam!
Obyčejné, rychlé, jen je kolem děsnej smrad ze zelí a bordel od mouky....Cedník a hrnce myju hned, jinak těsto, které zaschne, je schopné pořezat ruce...
Není tady
Já mám halušky za chvíli,vezmu hladkou mouku sůl a pomalu přilévám vodu,aby těsto bylo tažné a ani řídké ani husté.Do osolené vařící vody seškrabávám malou lžičkou z prkýnka malé halušky.Vařím ve vřící vodě jen pár sekund až vyplavou nahoru jsou hotové,někdy to trvá 1minutu,kdyby jsi je nevytáhla,tak by ti ztrvrdli a pak by si je musela vařit 15 minut.Pak vezmu na kostičky nakrájenou anglickou slaninu,osmahnu ji a vytáhnu,na sádle z aglické osniny osmahnu dohněda 3velké cibule pak přidám kysané zelí a tak 3až 5minut restuji na cibuli podle toho jak je zelí tvrdé pak vrátím zpět slaninu.Sundám ze sporáku a přidám do toho halušky.Jak je to vše teplé,tak se ty chutě dobře promnou.Přeji dobrou chuť.Někdy umím pro zdraví přidat trochu celozrné mouky Děckam nestačím ani nakládat jak jedou
Není tady
Bílá kočko - to co vaříš jsou noky, halušky jsou z brambor.
Není tady
Je to starý cikánský recept a jsou to halusky,halušek je několik druhů nejen bramborové a moučné ale i jiné.
Není tady
Bílá kočko,tak já ještě vařím brambory a ke konci tam dám noky.Je to uhlířina a moc mi chutná.
Není tady
Décima napsal(a):
Halušky dělám tak jak Décima, akorát dávám hrubou mouku. Všechno dávám od oka, jenom se snažím slít co nejvíce vody, /strouhám na robotě/, množství dělám mnohem větší, vajíčko dávám jen jedno. Tak to dělala moje slovenská babička. Halušky "hážu" do vroucí vody z prkénka vidličkou, jsou lepší jak z haluškovače.
Nejoblíbenější úprava je s vejci. Na sádle můžu rozškvařit špek, anglickou nebo škvarky, nebo taky nic /je to dietnější/, vejce rozklepnu do většího hrnku, počet podle množství halušek, já dávám tak 5-6, rozředím mlékem, rozkvedlám a vleju na pánvičku s rozehřátým sádlem a příp. slaninou atd. Udělám škvařežinu, ne moc vypečenou a tu dám do halušek a rozmíchám. Podávám se zeleninovým salátem, u nás je oblíbený z čínského zelí, nebo nakráju rajčata, kluci si dají někdy i kečup.
Tyto halušky milujeme, nejlepší jsou teplé a čerstvé. S brynzou jsem neuspěla vůbec, se zelím to taky nemusí.
Není tady
Moučné halušky, neboli noky se na Slovensku dělaly jako příloha k omáčkám, někdy je taky dělám a to jedině ke králíku nebo kuřeti na paprice. Taky velmi výtečné.
Není tady
Savélko to s těmi vejci neznám,ale může to být dost dobrý.Ke kuřeti na paprice mám ráda i ty bramborové.
Není tady
Ja dela halusky podle tohodle receptu http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=19139
Není tady