29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mini bounty
250 g kokosové moučky
1 kondenzované mléko
150 g moučkového cukru (možno i méně, prostě jak má rád kdo sladké)
rum dle chuti
poleva : čokoládová, bílá
Vše vypracujeme na vále nebo v míse a tvarujeme kuličky, válečky apod., necháme zatuhnout a potom napíchneme třeba na párátko a namáčíme v čokoládové polevě, pak pocákáme ještě bílou čokoládou.
(můžeme si těsto rozdělat do misek a do každého třeba přidat trochu barevného kokosu.
Já todle dělala loni poprvé, vyhrála jsem si s tím, nazdobila - vypadá to úžasně, chutná to výborně a zmizlo to mezi prvním cukrovím
Není tady
Rumovo-kokosové kostky
25 dkg cukru
15 dkg másla
3 žloutky - sníh z bílků
1/2 kg hladké mouky
1,5 prášku do pečiva
skoro 1/2 l mléka
Cukr a máslo třeme do pěny, pak přidáme žloutky a ostatní ingredience, nakonec tuhý sníh a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, upečeme.
Vychladlé krájíme na pásky - asi 3 cm a ty potom na 3 cm kostičky (klidně i menší, čím menší tím hezčí
Poleva na namáčení :
2x100% tuk + 5 dkg kakaa + 5 lžic rumu rozpustíme ve vodní lázni, jednotlivé kousky napíchneme na vidličku, ponoříme do kakaové směsi a nakonec obalujeme ve 40 dkg kokosu smíchaného s moučkovým cukrem. Pokládáme jednotlivě na tácek a necháme ztuhnout.
Je to opravdu velká dobrota a je toho hooooodně
Není tady
Vánoční tvarohová štola
40 dkg hladké mouky
20 dkg rozpuštěného másla
15 dkg cukru krupice
2 prášky do pečiva
1/4 kg tvarohu
2 vejce
vanilkový cukr, rozinky, mandličky, kandované ovoce, sušené meruňky i švestky...
Máslo a cukr třeme do pěny, pak přidáme tvaroh, vajíčka a ostatní suroviny, přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme hladké těsto, nakonec do něj zapracujeme nakrájené sušené a kandované ovoce, rozinky, mandličky...
Utvoříme bochánek, který vyválíme na obdélníkovou placku asi 3-4 cm silnou. Delší okraje složíme proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly, poté přehneme ještě na polovinu.
Štolu pečeme na plechu na pečícím papíru cca na 180 stupňů - elektrická - asi 35-40 minut. Upečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle, zůstane-li po vytažení suchá a nelepí se, je štola upečená.
Ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme. Nemusíme nechávat uležet jako štolu z kynutého těsta, takže se může péct těsně před vánocemi.
Moje zkušenost s tímhle receptem je (dělala jsem ho poprvé, vlatně štolu jako takovou vůbec), že se mi těsto při pečení trochu "roztáhlo" do stran, ovšem to nic neměnilo na tom, že chuťově byla vynikající a rodinka se olizovala .
Není tady
Holky, pište pište.....vánoce se blíží
Našla jsem tyhle stránky, taky prima inspirace :
http://bedrunka.unas.cz/recepty/vanoce.htm
Není tady
Asi je to klasika, ale my doma milujeme škebličky.
Suroviny na těsto: 25dkg hl.mouky, 25dkg másla, 1vejce + 1 bílek.
Suroviny na nádivku: 10dkg mletých ořechů, 10dkg mouč.cukru , 1 vejce.
Zpracujeme těsto, které vyválíme na placku a vykrajujeme z ní kolečka, průměr asi 2-3cm.Do prostřed nádivku a přehneme kolečko na půl.Klademe na plech, pečeme do růžova, po upečení obalujeme v cukru.
Není tady
Tak ještě jeden recept na podělení :
Srdíčka z dvojího těsta
1.těsto : 50dkg hl.mouky, 25dkg másla - hery, 9dkg mouč.cukru,3žloutky, citr.kůra.Zpracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme srdíčka,pečeme do růžova a hlídáme.
2.těsto : 0,5kg mouč.cukru,1 žloutek, 4dkg másla, 6dkg mletých ořechů, 2lžíce rumu,kakao na obarvení.Zpracujeme těsto a opět vykrajujeme srdíčka,vál podsypáváme mouč.cukrem.
Upečená srdíčka spojujeme s nepečenými rybízovou zavařeninou, a poléváme citronovou polevou.
To zmizí nejdříve a je toho hodně.
Není tady
AndreaP: Chci se taky pokusit poprvé o štolu, ale nemusíme moc sladkou ( koupená je vždycky přeslazená),ale tvarohová mě zaujala a jak dlouho asi vydrží?
Není tady
Ivet, nám moc dlouho nevydržela, protože jsme jí snědli, byla fakt dobrá První den mi připadala taková suchá, ale dala jsem jí pod utěrku a ona tak krásně navlhla, super
Není tady
Ahojky všem! Přopojuji svůj oblíbený recept na nepečené cukroví:
150g mléčné čokolády
100g hořké čokolády
10g másla
1 balíček vanilkového cukru
Ve vodní lázní necháme vše rozpostit a umícháme dohladka. Necháme zchladnout a pak vmícháme:
75 g strouhaného kokosu
1/2 balíčku (85g) cornflakes
Hmotu plníme lžičkou do malých papírových košíčků a necháme ztuhnout v ledničce.
Není tady
Milé čtenářky ,
redakce pro Vás připravila na prosinec seriál Tradice českých Vánoc, který začne vycházet 30.11. V jednotlivých dílech, doplněných příběhem či pohádkou, se dočtěte, kdy a jak vznikaly tradice českých Vánoc.
Touto cestou bych Vás chtěla poprosit, pokud budete zmíněný seriál číst, zda byste pod články nepřispěly nějakou odlišnou či neznámou krajovou nebo místní tradicí, kterou znáte, či samy dodržujete. Prosím, seznamte i nás ostatní se svými vánočními tradicemi a zvyky.
Děkujeme
Za redakci Babinet
Hana Formánková
Není tady
Milé čtenářky,
Pro Vaši konkrétní představu o seriálu Tradice českých Vánoc, sem dávám odkaz na první článek:
Advent a adventní svátky
http://babinet.cz/zobraz.php?3095
Za redakci Babinet
Hana Formánková
Není tady
Milé čtenářky, zde najdete recepty na zdravé vánoční cukroví.
http://babinet.cz/zobraz.php?3100
Není tady
dagi napsal(a):
Perníčky plněné povidly (recept jsem našla někde na internetu, loni jsem poprvé vyzkoušela a musím říct, že jsou prostě MŇAM!)
500 g hl. mouky
160 g cukru krupice
200 g medu
125 g hery
2 ks vejce do těsta + 1 ks na potření
asi půj balíčku perníkového koření
Med a tuk rozpustíme. Ze všech surovin (kromě povidel) uděláme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Druhý den vykrajujeme větší kolečka (já to dělala skeničkou), doprostřed vždy dáme lžičku povidel a v polovině přehneme a stlačíme.
Potřeme vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě ne pečícím papíru.
Doba přípravy cca 1 hod.
musí se nechat uležet nebo už jsou akorát k jídlu? Dík za odpověď
Není tady
Gia napsal(a):
dagi napsal(a):
Perníčky plněné povidly (recept jsem našla někde na internetu, loni jsem poprvé vyzkoušela a musím říct, že jsou prostě MŇAM!)
500 g hl. mouky
160 g cukru krupice
200 g medu
125 g hery
2 ks vejce do těsta + 1 ks na potření
asi půj balíčku perníkového koření
Med a tuk rozpustíme. Ze všech surovin (kromě povidel) uděláme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Druhý den vykrajujeme větší kolečka (já to dělala skeničkou), doprostřed vždy dáme lžičku povidel a v polovině přehneme a stlačíme.
Potřeme vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě ne pečícím papíru.
Doba přípravy cca 1 hod.musí se nechat uležet nebo už jsou akorát k jídlu? Dík za odpověď
Já se je taky chystám dělat A jak dlouho vydrží,neztvrdnou do Vánoc? Možná hloupý dotaz, ale jsem ve vaření a pečení amatér
Není tady
neztvrdnou, právě tou marmeládou nebo povidly změknou, natáhnou z toho vlhkost
Není tady
Tak jsem dělala před 3 dny tyhle Mrkvánky, těsto se velmi dobře zpracovává a vykrajuje ... Velmi dobré, vše mi přes víkend snědli, takže dnes to peču znova.
200g hladké mouky, 200g polohrubé mouky, 250g másla, 300g karotky, 1 prášek do pečiva, špetka soli. Mouku prosijeme s práškem do pečiva a solí. Karotku nastrouháme na jemném struhadle a přidáme společně s tukem do mouky. Zpracujeme těsto a necháme odpočinout. Pak vyválíme plát (asi 3 mm) a vykrajujeme kolečka. Doprostřed dáme trošínku marmelády nebo povidel, přehrneme a okraje spojíme - uhňácáme vidličkou. Po upečení obalíme v mouč. cukru.
Není tady