29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jak je to vlastně v křesťanské nauce s duší? Křesťané podle všeho věří v existenci duše nezávislé na těle (poslední soud, očistec, zmrtvýchvstání), ale na reinkarnaci ne? Kdy tedy duše vzniká?
Judita napsal(a):
Jak je to vlastně v křesťanské nauce s duší? Křesťané podle všeho věří v existenci duše nezávislé na těle (poslední soud, očistec, zmrtvýchvstání), ale na reinkarnaci ne? Kdy tedy duše vzniká?
Pokud si dobře vzpomínám na své dříve získané informace, tak duše je člověku "vdechnuta" Bohem při početí.
Není tady
No já jsem četla v Bibli toto. " Bůh vytvořil člověka z prachu zemské půdy a vdechl do jeho chřípí dech života, a člověk se stal živou duší." Živou duší, neboli živým tvorem, osobou. Tak to chápu já.
Není tady
to. algidda:
Já bych to viděla trochu jinak...
Bůh vytvořil člověka z prachu zemské půdy (stejně, jako zvířata) a vdechl (on sám osobně) do jeho chřípí dech života a člověk se stal živou duší. (která jej odlišuje od ostatních tvorů)
Ne, že by jej oživil, na to měl jiné "fígle", ale tím pomyslným "vdechem" jej povýšil nad ostatní tvory. Tak má člověk v sobě duši, tj. nepatrnou část boží podstaty.
Není tady
Judita napsal(a):
To je tak složitá otázka, že by ti "fundovaně" odpověděl tak možná teolog... Jenže tomu se zas nedá dost dobře, bez průpravy, rozumět...
Není tady
Matně se mi vybavuje, že představa očistce jako jakési "čekárny" (snad věřící neurazím ) na poslední soud vznikla až někdy ve středověku... Tedy že to, co říká Bible, a to, co v průběhu vývoje formulovala křesťanská teologie, není možná úplně totéž.
Fakt by to chtělo nějakého teologa...
Judita napsal(a):
Matně se mi vybavuje, že představa očistce jako jakési "čekárny" (snad věřící neurazím
) na poslední soud vznikla až někdy ve středověku... Tedy že to, co říká Bible, a to, co v průběhu vývoje formulovala křesťanská teologie, není možná úplně totéž.
Fakt by to chtělo nějakého teologa...
Judito, neboj, vsak on se objevi Backy
Není tady
A Backy sa už objavil...
Judita,
k duši: kresťanská náuka nehovorí o duši nezávisle od tela, práveže hovorí skôr o duši, ktorá je súčasťou osoby, akousi jeho podstatou. Vzniká tým rozdiel s napr. tým, čo hovoril Salvator o duši, ktorá napája v čase tisícky tiel. Jedna duša - jeden človek. Čo sa týka vzniku duše, práve okolo toho boli tieto blbostičky. Základný omyl o tom, že prvotná Cirkev učila o reinkarnácii je úzko spojený práve s teóriou vzniku duše, podľa istého mysliteľa Origena. Tento mysliteľ sa pokúsil o "obohatenie" kresťanskej náuky Platónom a ktovie čím ešte, vyšlo mu, že duša, síce nechodí medzi telami, ale existuje skôr, než človek, takpovediac ešte pred splodením. Táto heréza ale bola odsúdená. V súčasnosti - aj keď to je myslím "názor" od nejakého 4., či 5. storočia, sa hovorí o vzniku duši práve pri splodení, to jest pri spojení vajíčka a spermie. Niektorí budú možno namietať, ako to napr. urobila nemenovaná politička u nás a strčiť do toho chudáka myslím Tomáša Akvinského, ale vzhľadom k tomu, že nemal dogmatické právo, je ťažké sa na to odvolať. Pravda je, že v určitom smere o tom je istá mystéria, Cirkev zaujíma toto stanovisko, ale nebolo dané dogmaticky a možno ho podložiť len nepriamo.
k očistcu: myslím, že nie je urážka, ak o očistci hovoríš ako o čakárni. Je to trochu zjednodušenie, ale budiš. Problém je k vyformovaniu náuky ako takej. V prvotnej Cirkvi naozaj pojem očistec nepadol. Ale z pár nepriamych výrokov z Písma ( o ohni v Listoch, o odpúšťaní v ďalšom svete z Ježišových úst ) možno predpokladať existenciu sveta ( aj výraz svet je priškrtený ), v ktorom nám sú postupne odpúšťané určité naše tresty či menšie hriechy...
Není tady
Hellga:Takže, podle toho co jsi napsala člověk má duši, ale zvířata duši nemají?
Není tady
Backy, díky. Ptala jsem se právě proto, že jsem si chtěla ujasnit rozdíl mezi křesťanským pojetím a učením o reinkarnaci.
algidda napsal(a):
Hellga:Takže, podle toho co jsi napsala člověk má duši, ale zvířata duši nemají?
A jsme u toho! Co rozumíš tím pojmem duše?
Není tady
Hellga: Živou duší, neboli živým tvorem, osobou. Tak to chápu já.
A jak to chápeš ty?
Není tady
Živý tvor není živá duše... Člověk je živá duše, protože v sobě nese, byť nepatrnou, část boží podstaty a to ho dělá odlišným od všeho ostatního živého. A právě tahle odlišnost jej udělala Bohem vyvoleným, aby vládl na zemi.
A teď jsme u toho, co ti asi vrtá v hlavě... Tím vládnutím je myšlena správa, žádná totalita.
Člověk byl ustanoven jakýmsi "hospodářem", který by spravoval zemi, ku prospěchu všeho bohem stvořeného...Strážcem toho, co On stvořil.
Jenže praxe je jiná. Člověk se ustanovil diktátorem a protože to přehání, země mu to nandá. Což se asi už začíná dít.
Já to nevymyslela, tak nějak, "v kostce", to říká bible.
Takže zvířata, ač stvořena Bohem, "duši" nemají.
Není tady
Hellga napsal(a):
Živý tvor není živá duše... Člověk je živá duše, protože v sobě nese, byť nepatrnou, část boží podstaty a to ho dělá odlišným od všeho ostatního živého. A právě tahle odlišnost jej udělala Bohem vyvoleným, aby vládl na zemi.
A teď jsme u toho, co ti asi vrtá v hlavě...Tím vládnutím je myšlena správa, žádná totalita.
Člověk byl ustanoven jakýmsi "hospodářem", který by spravoval zemi, ku prospěchu všeho bohem stvořeného...Strážcem toho, co On stvořil.
Jenže praxe je jiná. Člověk se ustanovil diktátorem a protože to přehání, země mu to nandá. Což se asi už začíná dít.
Já to nevymyslela, tak nějak, "v kostce", to říká bible.
Takže zvířata, ač stvořena Bohem, "duši" nemají.
Teda , ať už si říká Bible cokoli, nače čivava duši rozhodně má a nikdo jí ji nevezme. Když si člověk uvědomí, že Bible jako taková byla sepsána až asi 300 let po Kristu, do té doby se informace předávaly jen ústně ..... nikomu neberu jeho názor, ale ať nikdo nebere duši jak naší čivavě tak i slonům, delfínům, stromům a vůbec všemu a to jen proto, že se to někomu nehodí do krámu !!!!
Není tady
Ale di ty... Nikdo nikomu nic nebere, akorát jsme tu probírali, co že to ta duše vlasně má být...
Jenže to by jsi si musela přečíst celou diskusi a ne jen dva poslední příspěvky... On už i ten název napoví...
Upravil(a) Hellga (10. 10. 2006 15:00)
Není tady
Judita,
you are welcome... Už len zistiť, čo tento výraz znamená
Hellga,
inu, ak sa bavíme o kresťanskom pojatí duše, tak ťa musím poopraviť - i čivava má dušu. Nie takú ako my, ale tiež má dušu. O jej duši sa hovorí ako o animálnej, o našej ako o spirituálnej, ale kresťania uznávajú, že VŠETKO ŽIVÉ má dušu...
Není tady
to. Backy
No a co povídám? Živý tvor není totéž, co živá duše! Ze začátku se tu probíralo křesťanské pojetí duše v souvislosti s vdechnutím dechu života Bohem ! To je TA "Duše" o které mluvím a čemu asi dík tomu, že to neumím "tak podat" a najít vhodná slova nerozumíte...(Nejsem teolog a nejsem rétorik...) Takovou "živou duši" zvířeta nemají... Jinak duši,(energii, auru...) má i tráva... a všechno, co má schopnost růst a plodit, rodit se a umírat tj. začínat a končit existenci (cyklus, atd.) ... Tak se můžeš zas podle jiných náboženství stát po menších průpravách v dalším životě třeba brabencem! Ale v křesťanském pojetí ne a živou, potažmo živoucí, Duši "od Boha vdechnutou" má jenom člověk... to bylo základní téma téhle diskuse. BB má pravdu, že bible byla sepsána sebráním ústního pojetí, ale upamatuj se na hellénistické pojetí, kdy duše a tělo nejsou v jednotě a to je zas jen překlenovací můstek k reinkarnaci, jak ji uznávají východní učení...Bible tenhle dualismus popírá a my jsme tady začali biblí...Mě to přijde, že se přeme, jako tataři...
Není tady
Slovami myslím sv. Pavla:
"Bľaboceme o veciach nebeských."
No a k BB: úplnú pravdu zasa nemá, Biblia bola spísovaná už od prvého storočia, ako prvé bolo myslím Jánovo evanjelium jeho koncom, a to nehovorím o Pavlových listoch, ktoré boli dávno skôr...
Není tady
Ty "šťouro"! Nevytahuj na mě sv. Pavla! ...a nekal vodu!
A nechej spisů objevených, či objevených a ztracených a zas objevených, potažmo dřívějších, jenž se jeví pravějšími, než ty dříve objevené, nebo skončíme fakt u Siónu... Ty seš mi diskutant...
Přiletíš, odletíš a nic rozumnýho z tebe jeden "nevyrazí"...
Není tady
Ja kalím? A v čom? A čo sa tých spisov týka, to som už vonkoncom tvoje slová nepochopil.
Není tady
Křesťané odmítají představu duše, která putuje z těla do těla. V tradici vždy Církev uznávala, že duše je určitým způsobem svázána s tělem i po smrti, i po definitivním zániku těla. Proto byla od nepaměti pěstována k úcta k lidským ostatkům, ostatkům svatých, a proto do teď mnozí katolíci považují kremaci za nevhodnou.
Pokud si dobře pamatuji, tak před začátkem posledního soudu má zatroubit polnice, hroby se otevřou a veškeré lidstvo se shromáždí před trůnem nejspravedlivějšího Soudce. Dále se praví, že nezůstane nic skryto a každý bude povolán ke skládání účtů ze svého jednání. Patrně se tedy počítá i se vzkříšením těl. Ovšem, je to obraz plný symbolů, že... jako ostatně vetšina věcí v Bibli.
Není tady
Maklaro, hezké motto
Možná nemístně zjednodušuju, ale stačí mi, že křesťané to mají tak, že jeden člověk=jedna duše, žádná "recyklace"
Myslíte, že je to ekologické?
Maklara
Zrovínka tak, akorát že ta duše se z těla vytratí kamsi, snad do očistce, či snad někam jinam, nejsem si jistá, jestli čeká, nebo co zatím provádí a tělo pak zůstává, jako záruka toho případného vzkříšení.. Jenže to je nový zákon a evangelia a těm moc nerozumím... Přijde mě to moc zpolitikovaný a nejasný...
Backy
Kalíš, protože jsi mě neodpověděl...
Není tady
Judita
Nejni to ekologický... Duše, zatím co tělo čeká na ten poslední soud, je v očistci a podle toho, jak je "ušpiněná" Tak dlouho tam je...Ty čisťounké putují k Bohu, ty vyčištěné se vracejí zpátky a když je moc špinavých, krátkodobě nereclyklovatelných, rodí se děti bez duše....
Není tady
Mé znalosti teologie jsou již zaneseny prachem...ale myslím, že ono to není až tak jednoduché...křesťanský pohled na duši se různil u klasických církevních otců, svatého Augustina, zřejmý je vliv Aristotela... Duše neboli Pneuma(duch, duše, vítr, vánek), spirit(latina), he psýché(řecky). Je známo, že středověké pojetí je značně dualistické....je třeba umrtvovat těla a vyzdvihnout duši...bylo by však marné tvrdit, že je tomu tak všude a vždy. Říká se, že učení o reinkarnaci bylo u určitých raných křesťanských sekt poměrně běžné(např. gnostici?)...ale poměrně brzy na koncilu prohlášeno za nesprávné. Jak že se jemnuje křesťanská disciplina, co učí o posledních věcech...soteriologie? Zde je možno se dočíst disputace učenců, o nebeských a ďábelských řádech, Dantově očistci i o posledním příchodu Pána....
Není tady