18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jak je to vlastně v křesanské nauce s duí? Křesané podle veho věří v existenci due nezávislé na těle (poslední soud, očistec, zmrtvýchvstání), ale na reinkarnaci ne? Kdy tedy due vzniká?
Judita napsal(a):
Jak je to vlastně v křesanské nauce s duí? Křesané podle veho věří v existenci due nezávislé na těle (poslední soud, očistec, zmrtvýchvstání), ale na reinkarnaci ne? Kdy tedy due vzniká?
Pokud si dobře vzpomínám na své dříve získané informace, tak due je člověku "vdechnuta" Bohem při početí.
Není tady
No já jsem četla v Bibli toto. " Bůh vytvořil člověka z prachu zemské půdy a vdechl do jeho chřípí dech ivota, a člověk se stal ivou duí." ivou duí, neboli ivým tvorem, osobou. Tak to chápu já.
Není tady
to. algidda:
Já bych to viděla trochu jinak...
Bůh vytvořil člověka z prachu zemské půdy (stejně, jako zvířata) a vdechl (on sám osobně) do jeho chřípí dech ivota a člověk se stal ivou duí. (která jej odliuje od ostatních tvorů)
Ne, e by jej oivil, na to měl jiné "fígle", ale tím pomyslným "vdechem" jej povýil nad ostatní tvory. Tak má člověk v sobě dui, tj. nepatrnou část boí podstaty.
Není tady
Judita napsal(a):
To je tak sloitá otázka, e by ti "fundovaně" odpověděl tak moná teolog... Jene tomu se zas nedá dost dobře, bez průpravy, rozumět...
Není tady
Matně se mi vybavuje, e představa očistce jako jakési "čekárny" (snad věřící neurazím ) na poslední soud vznikla a někdy ve středověku... Tedy e to, co říká Bible, a to, co v průběhu vývoje formulovala křesanská teologie, není moná úplně toté.
Fakt by to chtělo nějakého teologa...
Judita napsal(a):
Matně se mi vybavuje, e představa očistce jako jakési "čekárny" (snad věřící neurazím ) na poslední soud vznikla a někdy ve středověku... Tedy e to, co říká Bible, a to, co v průběhu vývoje formulovala křesanská teologie, není moná úplně toté.
Fakt by to chtělo nějakého teologa...
Judito, neboj, vsak on se objevi Backy
Není tady
A Backy sa u objavil...
Judita,
k dui: kresanská náuka nehovorí o dui nezávisle od tela, právee hovorí skôr o dui, ktorá je súčasou osoby, akousi jeho podstatou. Vzniká tým rozdiel s napr. tým, čo hovoril Salvator o dui, ktorá napája v čase tisícky tiel. Jedna dua - jeden človek. Čo sa týka vzniku due, práve okolo toho boli tieto blbostičky. Základný omyl o tom, e prvotná Cirkev učila o reinkarnácii je úzko spojený práve s teóriou vzniku due, podža istého mysliteža Origena. Tento myslitež sa pokúsil o "obohatenie" kresanskej náuky Platónom a ktovie čím ete, vylo mu, e dua, síce nechodí medzi telami, ale existuje skôr, ne človek, takpovediac ete pred splodením. Táto heréza ale bola odsúdená. V súčasnosti - aj keď to je myslím "názor" od nejakého 4., či 5. storočia, sa hovorí o vzniku dui práve pri splodení, to jest pri spojení vajíčka a spermie. Niektorí budú mono namieta, ako to napr. urobila nemenovaná politička u nás a strči do toho chudáka myslím Tomáa Akvinského, ale vzhžadom k tomu, e nemal dogmatické právo, je aké sa na to odvola. Pravda je, e v určitom smere o tom je istá mystéria, Cirkev zaujíma toto stanovisko, ale nebolo dané dogmaticky a mono ho podloi len nepriamo.
k očistcu: myslím, e nie je uráka, ak o očistci hovorí ako o čakárni. Je to trochu zjednoduenie, ale budi. Problém je k vyformovaniu náuky ako takej. V prvotnej Cirkvi naozaj pojem očistec nepadol. Ale z pár nepriamych výrokov z Písma ( o ohni v Listoch, o odpúaní v ďalom svete z Jeiových úst ) mono predpoklada existenciu sveta ( aj výraz svet je prikrtený ), v ktorom nám sú postupne odpúané určité nae tresty či menie hriechy...
Není tady
Hellga:Take, podle toho co jsi napsala člověk má dui, ale zvířata dui nemají?
Není tady
Backy, díky. Ptala jsem se právě proto, e jsem si chtěla ujasnit rozdíl mezi křesanským pojetím a učením o reinkarnaci.
algidda napsal(a):
Hellga:Take, podle toho co jsi napsala člověk má dui, ale zvířata dui nemají?
A jsme u toho! Co rozumí tím pojmem due?
Není tady
Hellga: ivou duí, neboli ivým tvorem, osobou. Tak to chápu já.
A jak to chápe ty?
Není tady
ivý tvor není ivá due... Člověk je ivá due, protoe v sobě nese, by nepatrnou, část boí podstaty a to ho dělá odliným od veho ostatního ivého. A právě tahle odlinost jej udělala Bohem vyvoleným, aby vládl na zemi.
A teď jsme u toho, co ti asi vrtá v hlavě... Tím vládnutím je mylena správa, ádná totalita.
Člověk byl ustanoven jakýmsi "hospodářem", který by spravoval zemi, ku prospěchu veho bohem stvořeného...Strácem toho, co On stvořil.
Jene praxe je jiná. Člověk se ustanovil diktátorem a protoe to přehání, země mu to nandá. Co se asi u začíná dít.
Já to nevymyslela, tak nějak, "v kostce", to říká bible.
Take zvířata, ač stvořena Bohem, "dui" nemají.
Není tady
Hellga napsal(a):
ivý tvor není ivá due... Člověk je ivá due, protoe v sobě nese, by nepatrnou, část boí podstaty a to ho dělá odliným od veho ostatního ivého. A právě tahle odlinost jej udělala Bohem vyvoleným, aby vládl na zemi.
A teď jsme u toho, co ti asi vrtá v hlavě... Tím vládnutím je mylena správa, ádná totalita.
Člověk byl ustanoven jakýmsi "hospodářem", který by spravoval zemi, ku prospěchu veho bohem stvořeného...Strácem toho, co On stvořil.
Jene praxe je jiná. Člověk se ustanovil diktátorem a protoe to přehání, země mu to nandá. Co se asi u začíná dít.
Já to nevymyslela, tak nějak, "v kostce", to říká bible.
Take zvířata, ač stvořena Bohem, "dui" nemají.
Teda , a u si říká Bible cokoli, nače čivava dui rozhodně má a nikdo jí ji nevezme. Kdy si člověk uvědomí, e Bible jako taková byla sepsána a asi 300 let po Kristu, do té doby se informace předávaly jen ústně ..... nikomu neberu jeho názor, ale a nikdo nebere dui jak naí čivavě tak i slonům, delfínům, stromům a vůbec vemu a to jen proto, e se to někomu nehodí do krámu !!!!
Není tady
Ale di ty... Nikdo nikomu nic nebere, akorát jsme tu probírali, co e to ta due vlasně má být...
Jene to by jsi si musela přečíst celou diskusi a ne jen dva poslední příspěvky... On u i ten název napoví...
Upravil(a) Hellga (10. 10. 2006 15:00)
Není tady
Judita,
you are welcome... U len zisti, čo tento výraz znamená
Hellga,
inu, ak sa bavíme o kresanskom pojatí due, tak a musím poopravi - i čivava má duu. Nie takú ako my, ale tie má duu. O jej dui sa hovorí ako o animálnej, o naej ako o spirituálnej, ale kresania uznávajú, e VETKO IVÉ má duu...
Není tady
to. Backy
No a co povídám? ivý tvor není toté, co ivá due! Ze začátku se tu probíralo křesanské pojetí due v souvislosti s vdechnutím dechu ivota Bohem ! To je TA "Due" o které mluvím a čemu asi dík tomu, e to neumím "tak podat" a najít vhodná slova nerozumíte...(Nejsem teolog a nejsem rétorik...) Takovou "ivou dui" zvířeta nemají... Jinak dui,(energii, auru...) má i tráva... a vechno, co má schopnost růst a plodit, rodit se a umírat tj. začínat a končit existenci (cyklus, atd.) ... Tak se můe zas podle jiných náboenství stát po meních průpravách v dalím ivotě třeba brabencem! Ale v křesanském pojetí ne a ivou, potamo ivoucí, Dui "od Boha vdechnutou" má jenom člověk... to bylo základní téma téhle diskuse. BB má pravdu, e bible byla sepsána sebráním ústního pojetí, ale upamatuj se na hellénistické pojetí, kdy due a tělo nejsou v jednotě a to je zas jen překlenovací můstek k reinkarnaci, jak ji uznávají východní učení...Bible tenhle dualismus popírá a my jsme tady začali biblí...Mě to přijde, e se přeme, jako tataři...
Není tady
Slovami myslím sv. Pavla:
"Bžaboceme o veciach nebeských."
No a k BB: úplnú pravdu zasa nemá, Biblia bola spísovaná u od prvého storočia, ako prvé bolo myslím Jánovo evanjelium jeho koncom, a to nehovorím o Pavlových listoch, ktoré boli dávno skôr...
Není tady
Ty "ouro"! Nevytahuj na mě sv. Pavla! ...a nekal vodu! A nechej spisů objevených, či objevených a ztracených a zas objevených, potamo dřívějích, jen se jeví pravějími, ne ty dříve objevené, nebo skončíme fakt u Siónu... Ty se mi diskutant... Přiletí, odletí a nic rozumnýho z tebe jeden "nevyrazí"...
Není tady
Ja kalím? A v čom? A čo sa tých spisov týka, to som u vonkoncom tvoje slová nepochopil.
Není tady
Křesané odmítají představu due, která putuje z těla do těla. V tradici vdy Církev uznávala, e due je určitým způsobem svázána s tělem i po smrti, i po definitivním zániku těla. Proto byla od nepaměti pěstována k úcta k lidským ostatkům, ostatkům svatých, a proto do teď mnozí katolíci povaují kremaci za nevhodnou.
Pokud si dobře pamatuji, tak před začátkem posledního soudu má zatroubit polnice, hroby se otevřou a vekeré lidstvo se shromádí před trůnem nejspravedlivějího Soudce. Dále se praví, e nezůstane nic skryto a kadý bude povolán ke skládání účtů ze svého jednání. Patrně se tedy počítá i se vzkříením těl. Ovem, je to obraz plný symbolů, e... jako ostatně vetina věcí v Bibli.
Není tady
Maklaro, hezké motto
Moná nemístně zjednoduuju, ale stačí mi, e křesané to mají tak, e jeden člověk=jedna due, ádná "recyklace"
Myslíte, e je to ekologické?
Maklara
Zrovínka tak, akorát e ta due se z těla vytratí kamsi, snad do očistce, či snad někam jinam, nejsem si jistá, jestli čeká, nebo co zatím provádí a tělo pak zůstává, jako záruka toho případného vzkříení.. Jene to je nový zákon a evangelia a těm moc nerozumím... Přijde mě to moc zpolitikovaný a nejasný...
Backy
Kalí, protoe jsi mě neodpověděl...
Není tady
Judita
Nejni to ekologický... Due, zatím co tělo čeká na ten poslední soud, je v očistci a podle toho, jak je "upiněná" Tak dlouho tam je...Ty čisounké putují k Bohu, ty vyčitěné se vracejí zpátky a kdy je moc pinavých, krátkodobě nereclyklovatelných, rodí se děti bez due....
Není tady
Mé znalosti teologie jsou ji zaneseny prachem...ale myslím, e ono to není a tak jednoduché...křesanský pohled na dui se různil u klasických církevních otců, svatého Augustina, zřejmý je vliv Aristotela... Due neboli Pneuma(duch, due, vítr, vánek), spirit(latina), he psýché(řecky). Je známo, e středověké pojetí je značně dualistické....je třeba umrtvovat těla a vyzdvihnout dui...bylo by vak marné tvrdit, e je tomu tak vude a vdy. Říká se, e učení o reinkarnaci bylo u určitých raných křesanských sekt poměrně běné(např. gnostici?)...ale poměrně brzy na koncilu prohláeno za nesprávné. Jak e se jemnuje křesanská disciplina, co učí o posledních věcech...soteriologie? Zde je mono se dočíst disputace učenců, o nebeských a ďábelských řádech, Dantově očistci i o posledním příchodu Pána....
Není tady