Oznámení

16.srpna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

16.srpna : Co upéct z ostružin? Dvoubarevný suverénně snadný ostružinový koláč s drobenkou a mandlemi

14.srpna : Poprvé do školky aneb školka není bubák.

#1 8. 10. 2006 10:25

x256987
Host

Musaka

Nedávno jsem v řecké restauraci ochutnala musaku a ráda bych se ji naučila. Poradíte někdo recept?

Určitě tam byly brambory, lilek, mleté maso a nahoře nějaké nejspíš rozšlehané vajíčko, ale bylo to takové nadýchanější... Je to takový nákyp, který se peče na plechu a krájí na dílky. Bylo to moc dobré, hlavně tápu v koření. Je zde nějaký Řek?  kapitulation

 

#2 8. 10. 2006 10:31

dzifdayly
♥♥♥♥---
Místo: Ústí n.Labem
Registrovaný: 29. 4. 2006
Příspěvky: 311

Re: Musaka

stránka 5 druhý řádek odspoda tam jsou asi 3recepty

Není tady

 

#3 8. 10. 2006 11:01

x256987
Host

Re: Musaka

Jé, díky. Vidím, že variant existuje spousta. Ta omáčka mi vrtala v hlavě. Kdyby někdo znal originál řecký recept, určitě se pochlubte!

 

#4 8. 10. 2006 21:39

Maxík
Host

Re: Musaka

Pravá řecká musaka

4 lilky (v případě nouze lze i cuketa)
1 velká cibule
4 brambory
4 rajčata (zralá!)
1/2 kg mletého masa
2 lžíce másla
0,25 l červeného vína
skořice, pepř, sůl, olej na smažení
+ 3 lžíce másla, 1/4 l mlíka, hl. mouka, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr (na bešamel)

Lilky umýt, nakrájet na 1 cm plátky, z obou stran osolit a nechat "vypotit". Opláchnout, v utěrce osušit, osmažit. Podobně osmažit i brambory nakrájené na plátky.
Cibuli nastrouhat na hrubo, spařit v hrnci s trochou vody. Až se voda vpije, přidat máslo a cibuli osmahnout. Přidat mleté maso, sůl pepř, vše orestovat. Přidat špetku skořice, podlít vínem, nechat projít varem. Přidat propasírovaná rajčata, podlít trochou vody a dusit pod pokličkou na mírném ohni až se voda odpaří. Nechat trochu vychladnout a vmíchat sníh z bílků.
Na pekáč poklást po vrstvách lilky, maso, brambory, lilky, maso, brambory ... končí se lilkem.
Připravit bešamel: rozpustit máslo, přidat mouku, osmažit do zezlátnutí, za stálého míchání přidat horké mléko. Dál už nevařit a vmícht žloutky, nastrouhat kousek muškátového oříšku a přidat strouhaný sýr. Zamíchat, nalít do pekáče a zapést ve středně vyhřáté troubě cca 40 min.

Je to strašně pracné, protože každá vrstva se musí nejprve udělat zvlášť, ale výsledek stojí za to!

Upravil(a) Maxík (8. 10. 2006 21:40)

 

#5 8. 10. 2006 22:22

x256987
Host

Re: Musaka

Maxíku, díky http://smajlici-1.ic.cz//kuchari/1/013.gif

 

#6 28. 10. 2006 17:46

x256987
Host

Re: Musaka

Maxíkův recept dnes vyzkoušen - ano, přesně TAKHLE to chutnalo v té řecké restauraci!!! "Pracné" bohužel znamená hlavně to, že se zašpiní docela hodně nádobí. Celá příprava (bez zapékání, zato s průběžným úklidem) trvala necelé dvě hodiny.

 
NÁŠ TIP:

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů