14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Nedávno jsem v řecké restauraci ochutnala musaku a ráda bych se ji naučila. Poradíte někdo recept?
Určitě tam byly brambory, lilek, mleté maso a nahoře nějaké nejspí rozlehané vajíčko, ale bylo to takové nadýchanějí... Je to takový nákyp, který se peče na plechu a krájí na dílky. Bylo to moc dobré, hlavně tápu v koření. Je zde nějaký Řek?
stránka 5 druhý řádek odspoda tam jsou asi 3recepty
Není tady
Jé, díky. Vidím, e variant existuje spousta. Ta omáčka mi vrtala v hlavě. Kdyby někdo znal originál řecký recept, určitě se pochlubte!
Pravá řecká musaka
4 lilky (v případě nouze lze i cuketa)
1 velká cibule
4 brambory
4 rajčata (zralá!)
1/2 kg mletého masa
2 líce másla
0,25 l červeného vína
skořice, pepř, sůl, olej na smaení
+ 3 líce másla, 1/4 l mlíka, hl. mouka, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr (na beamel)
Lilky umýt, nakrájet na 1 cm plátky, z obou stran osolit a nechat "vypotit". Opláchnout, v utěrce osuit, osmait. Podobně osmait i brambory nakrájené na plátky.
Cibuli nastrouhat na hrubo, spařit v hrnci s trochou vody. A se voda vpije, přidat máslo a cibuli osmahnout. Přidat mleté maso, sůl pepř, ve orestovat. Přidat petku skořice, podlít vínem, nechat projít varem. Přidat propasírovaná rajčata, podlít trochou vody a dusit pod pokličkou na mírném ohni a se voda odpaří. Nechat trochu vychladnout a vmíchat sníh z bílků.
Na pekáč poklást po vrstvách lilky, maso, brambory, lilky, maso, brambory ... končí se lilkem.
Připravit beamel: rozpustit máslo, přidat mouku, osmait do zezlátnutí, za stálého míchání přidat horké mléko. Dál u nevařit a vmícht loutky, nastrouhat kousek mukátového oříku a přidat strouhaný sýr. Zamíchat, nalít do pekáče a zapést ve středně vyhřáté troubě cca 40 min.
Je to straně pracné, protoe kadá vrstva se musí nejprve udělat zvlá, ale výsledek stojí za to!
Upravil(a) Maxík (8. 10. 2006 21:40)
Maxíku, díky
Maxíkův recept dnes vyzkouen - ano, přesně TAKHLE to chutnalo v té řecké restauraci!!! "Pracné" bohuel znamená hlavně to, e se zapiní docela hodně nádobí. Celá příprava (bez zapékání, zato s průběným úklidem) trvala necelé dvě hodiny.