Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 6. 10. 2006 9:59

tmavovlaska
♥♥♥♥---
Registrovaný: 8. 4. 2006
Příspěvky: 490

Kynuté těsto (ovocné knedle)

Manžel si včera vymyslel že by chtěl jahodové knedlíky. V životě jsem to nedělala.
Teoreticky vím jak, ale nemám droždí, jen sušené nebo kypřící prášek, na tvarohové nemám tvaroh. Bohužel nemůžu jít teď nakoupit a tak dumám jak to vyrobit..
grater
Nevíte?? Díky moc

Není tady

 

#2 6. 10. 2006 10:04

Honey
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 5. 2006
Příspěvky: 340

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

Udělej to ze sušeného droždí a místo tvarohu můžeš dát opraženou strouhanku s cukrem.To mám moc ráda.

Není tady

 

#3 6. 10. 2006 10:06

tmavovlaska
♥♥♥♥---
Registrovaný: 8. 4. 2006
Příspěvky: 490

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

A ze sušeného se dělá kvásek stejně jako z normálního? 
Přidejte prosím ještě recept na těsto.. díky moc

Není tady

 

#4 6. 10. 2006 10:35

Honey
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 5. 2006
Příspěvky: 340

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

Možná Ti někdo poradí jinak,ale taky potřebuju recept,když je dělám,ale teď bohužel ho nemám k dispozici.Ale přibližně podle oka dělám těsto takhle : 1/2 kg pol.mouky,asi lžička soli ,trochu cukru...asi tak 3 lžíce,trochu rozpuštěného másla ...třeba 1/4 kostky nebo trochu oleje,do mouky zamíchat suché droždí a asi tak 1/4 litra vlažného mléka a asi tak 1 vejce a 1 žloutek.Nevím jak ostatní,ale moc se s tím nepářu.Ten žloutek můžeš vynechat a mléka tolik,aby nebylo těsto moc řídký.Ale pozor ,je lepší mít těsto řídší a mouku přidávat než naopak.Snad jsem na něco nezapomněla.

Není tady

 

#5 6. 10. 2006 12:11

Jana22
♥♥-----
Registrovaný: 28. 4. 2006
Příspěvky: 59

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

Ja robím ovocné knedlíky zo zemiakového cesta.

Není tady

 

#6 6. 10. 2006 17:04

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

Na kynuté knedle je lepší těsto bez vajec, líp se s ním pracuje a míň pak lepí
http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotoezvrqirrin78293.jpg

Upravil(a) Bety (6. 10. 2006 17:05)


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#7 6. 10. 2006 17:08

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

Zkus tyhle, jsou výborné! Pokud mᚠsušené droždí, zamíchej ho do mouky nanísto dělání kvásku:
Kynuté knedlíky vařené v páře


Co budeme potřebovat:

Na kvásek:
0,25 l mléka
lžíci cukru
1 kostku (42 g ) droždí

Dále:
500 g polohrubé mouky
trošku soli
0,5 dl oleje

Na náplň:
ovoce – čerstvé, dobře osušené, nebo velmi dobře okapané kompotované – pokud bude vlhké, bude se špatně zabalovat, pokud není ovoce, můžete použit např. povidla nebo tvaroh s cukrem rozinkami a žloutkem (bílek nedávejte, tvaroh by byl mokrý a špatně by se zabaloval knedlík). Pozor na marmelády – rády vytečou, povidla nevytečou, ani meruňková marmeláda nevyteče.

trochu oleje na pařák, na který budeme knedlíky pokládat

Vajíčko chybí úmyslně, do tohoto těsta ho nedávám – knedlíky se lépe zabalují, při „paření“ se nelepí k sobě a vychladnuté se dají skvěle zmrazit , nejsou potom na povrchu slizké.

Postup:

Nejdříve připravíme kvásek: mléko s cukrem ohřejeme tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Rozdrobíme do něj kvasnice a chvilku počkáme, až vzejdou. Kdyby se vám stalo, že kvasnice nevzejdou, do těsta se ani nepouštějte.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme olej a kvásek, velmi dobře promícháme tak, aby se v těstu tvořily bubliny a nechytalo se na povrch mísy.
Pokud máme robot, neváháme ho použít – stačí i ruční s hnětacími háky!
Když máme těsto vypracované, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Jakmile mírně nakyne, ještě jednou přemícháme, stačí jen tak ho „promíchnout“. Počkáme až vykyne na dvojnásobek.
Připravíme si kastrol s pařákem, voda nesmí sahat nad pařák. Pařák a okraje kastrolu pomastíme olejem, aby se knedlíky nepřichytily. Počkáme až voda začne vařit a tvoří se pára.
Vykynuté těsto někdo vyvaluje a vykrajuje, ale mně to připadá jako zbytečná práce – odebírám pokud možno stejnoměrné kousky lžící, udělám placičky, naplním je ovocem, nenechávám dále kynout! Vytvořené knedlíky trochu pomastím zespodu a dokola olejem, aby se nepřilepily k sobě, až v páře vykynou. Položím na pařák a zakryté pařím 20 minut. Pokud se nutně potřebujete pod pokličku kouknout, a také když ji po 20 minutách budete sundávat, dávejte pozor, aby vám voda z pokličky nekapala na knedlíky – mohou se na nich udělat neestetické flíčky. Zbytečně poklici nesundávejte.  Po 20 minutách pomocí dvou lžic či vidliček knedlíky po jednom odebereme, zkontrolujeme stav vody, případně vodu pod pařák dolijeme, připravíme si další várku knedlíků a tak pokračujeme, dokud máme těsto. Nepřipravujte si novou dávku dopředu, překynou, budou řídké, prasknou a splasknou! Nové knedlíky si připravte těsně před tím, než začnete vytahovat hotové.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#8 7. 10. 2006 15:47

Honey
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 5. 2006
Příspěvky: 340

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

No Bety,hned dávám mezi recepty.Upřímně....nemám kynutý těsto moc ráda.......myslím výrobu.No prostě k tomu nemám ten správný vztah,ale bez vajíčka neznám a určitě vyzkouším.

Není tady

 

#9 7. 10. 2006 16:24

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Kynuté těsto (ovocné knedle)

Tohle těsto je tuhé - na knedlíky, kdo by chtěl na koláč na plech -   řidší těsto, aby se dalo vyklopit a roztahat na plech ( u nás název "lijanec") tak to dělám s vajíčkem a dvojnásobek mléka.


Strach je malá smrt...

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů