Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 6. 10. 2006 14:35

Jesi
♥♥♥♥---

Re: Špatná máma

Můj malej se dřív taky vztekal, válel po zemi, 2x jsem ho osprchovala a pak jsem to už moc neřešila- prostě jsem ho překročila a šla dál, at se třeba postaví na hlavu. A přešlo to. Spíš mám ted problém, že jsme třeba v obchodě a on najednou vykřikne na někoho NE a zle kouká - jako by si ten dotyčný třeba nemohl nabrat rohlíky, když tam stojíme i my. To samé s mojí mamčou- křičí na ní NE, s náma nepůjdeš, i jí strčí nebo trochu kopne do nohy atd. Je to každou chvilku, i na cizí lidi, domluvy ani plácnutí nepomáhá. Jak by jste to řešili vy?

Není tady

#27 6. 10. 2006 15:25

Káča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Morava

Můžu Tě uklidnit, tohle je úplně stejné,jako u nás (dcera 3 a půl roku). Jak píše Cilka, prošly jsme si i záchvatama vzteku, kdy zmodrala a omdlela. Na radu neuroložky jsme ji párkrát strčili pod studenou vodu a po pár ,,spláchnutích" už stačí, když začne řvát se zeptat: chceš jít pod vodu? A rázem je po záchvatu...

Není tady

#28 6. 10. 2006 15:35

maya
♥♥♥♥♥--

1Barbora napsal(a):

Taky jsme kolem 3.roku prošly studenou sprchou. ALE!!!! U nás to mělo opačnou reakci, Natálčina už tak hysterická reakce přešla v ještě hysteričtější až začala modrat. Pak se mi dostala do ruky chytrá knížka - bohužel už si nepamatuji její název - a v ní jsem se dočetla docela logické věci. To, že dítě řeší situaci takovouto extrémní akcí je proto, že čeká reakci. Jakákoliv naše reakce i negativní pro něj znamená zkušenost, že to funguje. Rada zněla - nevšímat si toho a stát si za svým a za každou cenu zůstat klidná. Dítěti jde o to nás vytočit, když už nedosáhne svého. A toto fungovalo u nás. Dopracovala jsem to až tak daleko, že když ulehla v obchodě na zem, kopala nožičkama, pěstmi bušila do země a řičela na celé kolo, klidně jsem ji překročila a pokračovala v nákupu. Po několika týdnech byl klid. A ne dočasný - klid jednou pro vždy. Prošly jsme tím všechny. Psychologové to nazývají období vzdoru, má je každé dítě, některé méně, jiné více. Rozhodně to není tím, že bys byla špatná matka. Přeju Ti pevné nervy. smile

Nám ta sprcha taky nezafungovala, i když mi moje mamka říkala, že na mě jako na malou to jednou výborně zabralo... Naše dcera z toho taky dostala ještě větší záchvat a taky mi jí pak bylo líto - neměla jsem z toho zkrátka dobrý pocit, jako by najednou dcera byla neskutečně zklamaná z toho, že jí chci cíleně ublížit . Ale určitě to u spousta dětí funguje a připadá mi to obecně jako dobře použitelné.
Jinak jsem četla opravdu hodně zajímavou knížku od dětské psycholožky Prekopové - "Malý tyran", kde se mj. popisuje metoda tzv. pevného objetí. Téhle metodě věřím, ale je dost náročná na čas i fyzické síly. Když se pro tuhle metodu rodiče rozhodnou, musí ji praktikovat důsledně. Jde o to, že když dítě dostane záchvat, rodič ho pevně chytne do náručí a drží tak dlouho, dokud záchvat trvá, což může někdy trvat dokonce i pár hodin... Ale nikdy nesmí pustit dřív, než záchvat odezní, protože tím by si dítě jen ještě víc posílilo svou vítěznou pozici. Pevným objetím dá rodič dítěti najevo 2 důležité věci - že ho miluje a zároveň je pro něj autoritou, která mu určuje hranice.

Není tady

#29 6. 10. 2006 17:18

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Říkala jsem si, že je toho na tebe moc. Holka zlatá, někdy se taky bojím říct si o pomoc, ale snad kdyby sis babičkám řekla...třeba pohlídají.... Třeba se chtějí cítit důležité, že je požádáš...... Já sama mám velký problém někomu o pomoc říct.

Myslím, že si potřebuješ čas od času odpočinout a být sama.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#30 6. 10. 2006 18:14

keny
♥♥♥♥♥--

Tak pravda je že jsme si zkoušela i o pomoc(hlídání)říct...třeba jen večer kdyby spal aby jsme mohli s manželen třeba na jídlo,i by jsme je odvezli zas domů................ale vždy to "nějak "nevyšlo.....:-(

http://www.etickr.com/ticker.php?img=9,99,122,0,CD,MjAwNy8xMS8wNg==,QW5kZWxrYQ==http://www.etickr.com/ticker.php?img=9,111,130,0,CD,MjAwNC8wOC8yMQ==,TWlrdWzhcw==

Není tady

#31 6. 10. 2006 19:04

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ja som "týrala" dokonca nevlastného syna. On to bol trošku chudáčik(matka sa naňho vykašľala, keď mal 7 mesiacov) a trošku vychcánek, lebo presne vedel udrieť na citlivú strunu u všetkých, hlavne u ženských. No a na mňa to skúšal tiež, už mal 5 rokov, keď som sa s ním zoznámila, ale ja som mala prísnu, aj keď nie sadistickú výchovu, a bola som neoblomná. No a on začal učebnicovo trucovať - a ja som si z neho robila akurát srandu. Keď reval, revala som hlasnejšie(aj vonku), keď si dupol, požiadala som ho, aby sa hodil o zem. Keď sa hádzal o zem, oznámila som mu, že nemôžeme ísť do parku(na kolotoče, na bicykel, k babke, apod.), lebo sa musíme vrátiť vyprať šaty. Horšie bolo, keď dostal skutočné hysterické záchvaty. To už nebolo "skúšanie terénu", ale nefalšované modranie, tras a lapanie po dychu. Tiež mi napadla len studená sprcha a mala pomerne úspech. Moja vtedajšia svokra mi raz na rodinnej sešlosti vyhodila na oči, čo som to za macochu, že tak týram chlapčeka(ktorého ona, mimochodom vrátila v sobotu ráno - vzala si ho v piatok večer - a so slovami "To je vaše decko, starajte sa vy!" mi ho vrazila do rúk dumbom ) . Je mi zadosťučinením, že mi neskôr, keď sa oňho po našom rozchode s B začala starať ona, povedala: "Prepáč, čo som vetdy povedala. Ja som neskôr bojovala s pokušením obariť ho horúcou vodou, tak vyvádzal!"

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#32 6. 10. 2006 19:06

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

A ľutujem, že som vtedy nečítala o tom objatí, to sa mi veľmi páči, a asi by to naňho malo lepší účinok. On tie objatia potreboval, ale občas asi aj na zadok...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#33 6. 10. 2006 19:27

SLUNÍČKO
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VYSOČINA

AHOJKY HOLKY.
ČETLA JSEM JEN PÁR POSLEDNÍCH PŘÍSPĚVKŮ,ALE ÚPLNĚ JSTE MI VRÁTILY "AFEKTIVNÍ ZÁCHVATY" NAŠÍ DCERKY. ZAČLA S NIMI VE TŘECH LETECH,KDY U DĚTÍ NASTUPUJE TZV. PRVNÍ PUBERTA A TY NEJHORŠÍ TRVALY DVA ROKY. BYLY TO FAKT  ZÁŽITKY! NEJDŘÍV JEČELA,PAK SEBOU FLÁKLA O ZEM A NAKONEC JÍ ZAPADL JAZYK A ZAČALA SE DUSIT. TO UŽ BYLO O ŽIVOT. NEUROLOŽKA TAKY RADILA STUDENOU SPRCHU,NEBO VODU DO OBLIČEJE,ALE BYLO TO JEŠTĚ HORŠÍ. A PAK JSEM PŘIŠLA NATO,ŽE I KDYŽ JÍ TO LÍZÁTKO NEKOUPÍM,ALE CHYTNU JÍ V ZÁCHVYTU DO NÁRUČÍ A ODVEDU POZORNOST....TŘEBA NA AUTO CO MÁ BARVU SLUNÍČKA ,NEBO NA PTÁČKA CO PRÁVĚ LETÍ,ZVÍTĚZÍM NEJENOM NAD ZAPADAJÍCÍM JAZYKEM,UJEČENOU DCERKOU,ALE I SAMA NAD SEBOU.VŽDYCKY NĚ JEJÍ VZTEKÁNÍ MOC ZLOBILO,ALE TAKHLE JSEM SE ZLOBIT NEMUSELA,PROTOŽE JSEM HO V ZAČÁTKU STOPLA.PEVNÉ OBJETÍ JEN VŘELE DOPORUČUJI......I KDYŽ NĚKOLIK HODIN......TO BYCH ASI NEZVLÁDLA!
PŘEJI VŠEM MAMINKÁM MALÝCH TYRÁNKŮ gloria PEVNÉ NERVY A OBJETÍ......A NEBOJTE....ONI Z TOHO VYROSTOU!!!

Není tady

#34 6. 10. 2006 21:43

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Keny, netrap se, že jsi špatná máma,není to pravda, to by potom byla i většina z nás. Moje první dcera byla andělíček, spala od narození celou noc, poslechla na slovo, uklízela hračky atd.  Prostřední syn byl neposeda, v jeho nejhorším období jsem z něj měla tiky v obličeji a on také přišel párkrát do styku se studenou sprchou jako děti ostatních Babineťaček. Třetí syn byl moc hodný miminko, ale kolem dvou let začal dostávat děsný záchvaty vzteku, někdy se dovztekal až do bezvědomí, dělal to doma i na veřejnosti, v obchodě....Jednou jsme ztratili soudnost a šli jsme na výletě na prohlídku zámku. Nejmladší syn tam začal vyvádět, při výkladu křičel, běhal všude, strkal do lidí, takže nás vyhodili a raději vrátili vstupný. Dovedeš si představit, jak trapně mi bylo a jak jsem si za ten nápad nadávala. Jednou mi ho dokonce vrátili z dětskýho koutku v Olympii, po čtvrthodině mi zavolali, ať si pro něj přijdu, že je nezvladatelný. Na něj výprask nezabíral, naopak to bylo ještě horší. Pak jsem vypozorovala, že nejúčinější je, když ho pevně zmáčknu a chytnu a odnesu do jiný místnosti, zavřu za ním a nepustím ho dokud se neuklidní. No nějak jsme to období přečkali, teď je mu 4,5 roku a už je to úplně jiný člověk. Věř, že bude líp. Určitě by sis potřebovala odpočnout. Já taky nemám poblíž žádnou babičku, manžel pracuje až do večera včetně sobot. Když jsem pak dala nejmladšího syna od tří let na těch 5 dní v měsíci do školky, tak jsem měla pocit, že mi narostly křídla.

Iveta X

Není tady

#35 6. 10. 2006 22:33

keny
♥♥♥♥♥--

Jo ve školce už má rezervované místo a úderem září příštího roku pomaže.....dudlik
A já doma:sova:vissla
Díky

http://www.etickr.com/ticker.php?img=9,99,122,0,CD,MjAwNy8xMS8wNg==,QW5kZWxrYQ==http://www.etickr.com/ticker.php?img=9,111,130,0,CD,MjAwNC8wOC8yMQ==,TWlrdWzhcw==

Není tady

#36 7. 10. 2006 8:25

Káča
♥♥♥♥♥♥-

No tak to pevné objetí nám radila psycholožka a dcera to nesnášela a ječela ještě víc.
S tím, nechat dítě v jiném pokoji a jít pryč-stalo se mi, že jsem to udělala na začátku a najednou slyším ránu, běžela jsem zpátky a dcera ležela modrá na zemi a jazyk zapadnutý-tohle fakt nikdy nedělejte, pokud vám dítě ,,odpadává"-musíte ho mít pod dohledem, je to nebezpečné!!!!

Není tady

#37 7. 10. 2006 8:48

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj

To pevné objetí mi dcera taky nesnášela, připadalo mi, že to bere jako agresi, vyváděla ještě víc a kolikrát jsem měla od ní modřiny po hrudníku. Stejně jako Káča, v pokoji jsme ji taky nemohla nechat o samotě. Ale zase mi to objetí zabíralo na prostředního kluka, jenže u něj jsem nikdy nemusela řešit takové stádium, jako měla dcera. No a nejmladší nepotřeboval nic z toho, ten tohle období asi minul a ač je mu 12, za život dostal 4x po jednom plácnutí po zadku. To je děcko, na které se stačí křivě kouknout a má vygruntovaný pokojík a ještě uklízí v kuchyni a dobrovolně si uklidí i školní tašku. Jo, takových mít klidně deset....

Není tady

#38 7. 10. 2006 10:20

Simona Janoušková
♥♥♥♥---

Keny, asi jsem Ti moc neporadila, když manžel fakt hlídat nemůže. Já mám docela hodnýho kluka, teď v říjnu mu budou 2. Takový záchvat vzteku, který popisuješ, jsem ještě nezažila, ale kňučení, brečení a menší vztekání je teď na denním pořádku. Oblíbil si slovo: Ne.
V noci se mi taky vzbudí v postýlce a brečí. Pak spí zbytek noci se mnou v posteli. Sice se ještě do rána párkrát vzbudí, ale stačí mu zjištění, že je se mnou a spí dál. On si mě hlídá. Zkus třeba jednu noc spát s malým a uvidíš, jestli se víc vyspíš.
Chodíme často na procházky a bývá to většinou bez problému. Ale včera jsem si dovolila jít s kamarádkou a jejím miminkem (v kočárku) a můj chlapec vůbec nechtěl jít, chtěl se nosit. Tak jsem ho táhla za ruku a kňučel a pak jsem ho i nesla. Dokonce jsem zkusila nechat ho ležet na zemi a jít dál, ale s ním to ani nehnulo, aby šel, jen jeho vzek nabíral na síle. Jelikož na cestě sice asi jen jednou do hodiny jede auto, tak jsem stejně šla ho zvednout. Takže zase dosáhl svého. Při téhle procházce včera jsem se utvrdila v názoru, že dítě chce být středobodem vesmíru. Když má moji pozitivní pozornost, tak je s ním vše v pořádku, ale jakmile si dovolím věnovat se kamarádce nebo nějaké práci a ne zrovna jemu, už mám za sebou zlobícího a kňučícího chlapečka, který chce zase jen moji pozornost. Když jsem zároveň vynervovaná mamina (že nestihnu ani uklidit a uvařit), tak na něj křičím, což teoreticky vím, že se dělat nemá, ale neudržím se.
V obchodě se mi taky začal rozcapovat, ale zatím se dá zvládnout. Doufám, že nezažijeme zde popisované záchvaty.
Dnes jsem malého poslala na víkend s dědou a s babičkou na chalupu, půjdu večer zapařit na školní sraz a pak ze mě bude po víkendu zase odpočatá mamča. Určitě budu na malého trpělivější a on bude hodnější.

keny napsal(a):

Viš ono to s tím aby si vzal službu manžílek je těžší on pak ráno vstává v 5hod do práce a to opravdu nejde,ale když má náhodou volno tak pomůže.Malej spí sám a v noci přechází k nám,už jsem rezignovala akolem tý 3-4hod si ho dám k sobě abych do těch 6:30 co vstává byla v klidu...Manžel se snaží,ale jak říkám má dvě práce a školu...spíš ty babičky kdyby trochu projevily zájem...jenže co naděláš oni už mají odhlídáno..jsme každý nejmladší ze třech sourozenců...tedy náš syn je 5 vnouče na obě strany a to už na něj neni nikdo zvědavej...
Ale moc díky za radu....tummenupp

Není tady

#39 7. 10. 2006 10:40

maya
♥♥♥♥♥--

Káča napsal(a):

No tak to pevné objetí nám radila psycholožka a dcera to nesnášela a ječela ještě víc.
S tím, nechat dítě v jiném pokoji a jít pryč-stalo se mi, že jsem to udělala na začátku a najednou slyším ránu, běžela jsem zpátky a dcera ležela modrá na zemi a jazyk zapadnutý-tohle fakt nikdy nedělejte, pokud vám dítě ,,odpadává"-musíte ho mít pod dohledem, je to nebezpečné!!!!

To pevné objetí ve stavu záchvatu vzteku samozřejmě nesnáší nikdo! Právě proto je tak náročné tuhle metodu důsledně zvládat a nevzdat se dřív, než se dítě zklidní, protože to pak udělá víc škody než užitku. Někdy to opravdu může trvat hodinu i víc, než se dítě uklidní. Držet v tomhle stavu hystericky se bránící dítě je pořádná fuška, ale pokud se to dotáhne do konce, funguje to.

Není tady

#40 7. 10. 2006 11:20

Darja70
♥♥♥♥---

Ahojky, poradit neumím, mé dítě tohle zkusilo dvakrát a bylo po scénách, ale na www.dáma.cz je chat s chůvou Ivankou, která v televizi chodí do rodin a snaží se pomoci, možná by to stálo za pokus tam napsat.
  http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=3690

Není tady

#41 7. 10. 2006 12:03

Káča
♥♥♥♥♥♥-

mayo: těžko můžeš držet pevně v náručí dítě i hodinu (nebo dokud ho to nepřejde), když se Ti rozeřve ještě více až omdlí.

Není tady

#42 8. 10. 2006 14:45

vydrychka
♥♥-----

Ahoj Keny,
já jsem byla podobný dítě, měla jsem záchvaty až jsem se dusila, válet se v obchodě na zemi mi taky nedělalo žádnej problém, naši si se mnou asi užili, několik let se pořádně nevyspali. Moc si to nepamatuju, byla jsem hodně malá, strkali mě pod studenou sprchu, poradila jim to doktorka. Nic jinýho se se mnou asi nedalo dělat. Postupem času jsem se nějak zklidnila, ve škole jsem už jsem byla vzornej šprt. Mám o dva roky mladšího bráchu (je mi 25), bylo to hrozně hodný dítě, teď když je dospělej tak je to čím dál tím horší.
Já zatím děti nemám ale asi bych dělala to samý co rodiče, rozhodně si myslím že není dobrý si dítěte nevšímat a jít pryč. Neříkej si hlavně že jsi špatná máma, kdybys byla, tak by si se to nesnažila řešit.
Uvidíš že to zvládneš :-)

Není tady

#43 16. 10. 2006 20:40

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Já jsem tedy - zaplaťbůh - problémy se záchvaty řevu a vzteku v tomto věku u svých dětí neměla, pouze s drobným incidentem, kdy mě dcera-batole nakopla (píšu jinde). Ale ze zkušeností od jiných matek vím, že studená sprcha opravdu pomáhá. Vyzkoušeno. A vyzkoušela jsem to i já, kdy se mi děti rvaly na podlaze a já byla zralá na odvoz houkacím autem - to už byl školní věk. Prostě jsem neřešila, kdo a proč si začal - na řadu přišel kyblík se studenou vodou. Pákrát jsem to udělala, a pak už jen stačilo zarachtat prázdným kyblíkem...smile a byl klid.
Stejně se divím, že některým matkám nenarostou andělská křídle ještě za života ...gloria

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#44 17. 10. 2006 9:28

Décima
♥♥♥♥♥--

Milá Keny, neporadím Ti nic jiného než děvčata přede mnou, jen Ti napíšu něco ze své zkušenosti s mým bratrem, který je o 7 let mladší než já, takže výchovné metody mé matky si už moc nepamatuji, ale žili jsme v Praze a matka s bratrem navštěvovala známého pediatra prof. MUDr. Matějíčka. Pamatuji si , že bratr okolo 3 let se taky strašně vztekal. Sedl si třeba na podlahu a mlátil hlavou o zem. Když šli s maminkou okolo hračkářství a ona nevešla dovnitř, sedl si na chodník, řval, vztekal se, kopal a nechtěl se hnout. S jídlem to bylo také hrozné ....
Dnes je z něho dospělý muž, dobrý otec rodiny s mírnou povahou.
Vzpomínám si taky, že na právní škole jsme měli psychilogii dítětě. Okolo 3-4 věku je něco jako "dětska puberta", tkz. dětský vzdor, kdy si dítě začíná uvědomovat svou osobnost a snaží se "po svém" prosadit, vymezit si jakési své "pravomoce". Mě  spíše zaráží to, že se tak často v noci budí, jestli v tom nejsou nějaké úskostlivé stavy..  Prof. MUDR. Matějíček, tuším, že napsal několik knih o výchově dětí apod.....

Upravil(a) Décima (17. 10. 2006 9:50)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí