Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 20. 10. 2006 10:41

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Re: Dobré filmy - odporúčania

Salvator, odporúčaniahodné je to preto, pretože to človeka zabaví... film by mal predsa baviť...

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.
Poněvadž na ničem neulpívá, nikdo mu nic nemůže vzít.

Není tady

#27 20. 10. 2006 15:30

Largo
♥♥♥♥♥♥-

Salvatore,
blíží se zima, těším se, že zase budeš mít víc času. Markův nadhled jsem tehdy vycítila a k filmu se nevrátila, našla jsem si jiné... Zdravím tě.

Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

#28 21. 10. 2006 8:32

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Marek_ napsal(a):

Salvator, odporúčaniahodné je to preto, pretože to človeka zabaví... film by mal predsa baviť...

Tak v tom bohužel nemohu souhlasit. Znám lepší zábavu, než koukání na filmy, které navíc jsou rafinovaně udělány tak, aby vzbuzovaly v člověku negativní emoce.

Ovšem že taky se někdy dívám na filmy, zejména v originále a s titulky, abych trénoval angličtinu. Pro nic jiného se to nehodí - to poznáš později, jaký je to zabiják volného času, který je tak vzácný.
Preferuji smysluplnější činnost, jako setkávání s přáteli, studium, experimentování, tvoření, umělecké aktivity apod - nikoliv koukání na vykonstruované příběhy. Zábavou by se měl stát život sám.

Dnešní mládež má těžký problém: záplava umělé zábavy jim zničila poslední zdravé senzory pro navigaci životem a tak se potácejí od jednoho úniku k druhému. Nechápou, že nabídka filmů, sportů, počítačových her a dalších kravin je odvádí od hledání smyslu života. Navíc, žít na zemi není sranda, je to náročný proces stabilizace životních podmínek skrze zvládání archetypálních úkolů a činností.

Není divu, že pak končí v těžkých problémech...

Kdo máš uši proto, abys slyšel, slyš...!

Není tady

#29 21. 10. 2006 11:51

x256987
Host

Salvatore, částečně s tebou souhlasím. Nesnáším filmy, které lehkovážně používají archetypální (třeba biblické) symboly, takové ty Purpurové řeky a podobně (a to Purpurové řeky neboli Andělé apokalypsy ještě zdaleka nejsou nejhorší). Ale existují taky filmy, které mají umělecký potenciál, což pro mě znamená především to, že ukazují nejednoznačnost a neuchopitelnost lidského života. nemyslím třeba jen vysloveně artové snímky jako Dvojí život Veroniky (ten je zase na artový film až podezřele populární; někdy mám dojem, že někteří lidé se rozhodují podle kritéria "je to nesrozumitelné, tak to bude kvalita"), ale taky filmy jako třeba Magnolia (r. P. T. Anderson). Jakmile tě nějaký film zasáhne rovnou do srdce, máš možnost zamyslet se, čím a proč tě oslovil - je to výzva k sebepoznání a toho já si cením. Stejně tak oblíbené filmy prozradí mnohé i na druhé. Něco kvalitního si číst, psát nebo malovat, popřípadě meditovat (nebo taky uklízet a opravovat písemky) je chvályhodné, ale nějaké to odreagování a smyslový požitek taky mají v životě své místo.

Je jistě třeba rozlišovat kategorie "umění" a "zábava, byť kvalitní". Wallace a Gromita si sebrat rozhodně nenechám lol lol lol

Nedávno mi patnáctiletý student odevzdal úvahu na téma "Co pro mě znamená umění". Hemžilo se to slovy jako "povznášení ducha" a blýskaly se tam ohnivé meče, které skolí každého, kdo by si chtěl na chvíli odpočinout. Zeptala jsem se ho, na kterou stránku lidské bytosti má podle něj umění působit, kde účinkuje estetický zážitek. Odpověděl, že v oblasti ducha a rozumu. No dobře, řekla jsem, ale člověk má přece taky cit a smysly, ty nemají nárok na svou potravu? Strašně mi připomněl toho faráře z filmu Čokoláda. Zdá se mi, že spousta lidí je takových (přísný asketa bez smyslu pro humor) jen proto, že nepoznali teplo a něhu.

Paušalizování ve stylu "dnešní mládež" mi přijde jako nepřípustné zjednodušování, kterého by se vytříbený duch měl vyvarovat. Znám třináctiletou holku, která hltá knížky Richarda Bacha (Jonathan Livingstone Racek a spol.), nebo další, která nedá dopustit na Karla Čapka. Na televizi se občas kouknou a mají k ní zdravě lhostejný vztah. Znám čtrnáctiletého, velmi bystrého kluka, který se zodpovědně zabývá otázkou, kde leží jeho životní úkol, protože ví, že čas je vzácný, a nechce ten svůj promrhat. Nebo třídu plnou sedmnáctiletých přemýšlivých bytostí s vytříbeným vkusem...

Upravil(a) Judita (21. 10. 2006 12:16)

#30 21. 10. 2006 12:50

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Salvator, s tým sa nedá nič iné, len súhlasiť... tiež preferujem iný spôsob "zabíjania času" ako pozerať na obrazovku televízie... najčastejšie som v prírode - som rybár... ale raz za čas si  požičať film a zabaviť sa takýmto spôsobom nepovažujem za nezdravé.
A čo sa týka hľadania zmyslu života mládežou - nemyslím si, že dnešná mládež (česť výnimkám) vôbec verí, že nejaký zmysel existuje...

Moudrý jedná, aniž zasahuje a učí beze slov. Takto věci povstávají, uvedeny do pohybu a on se od nich neodvrací. Dává jim život, ale nepřivlastňuje si je. Koná, avšak nevytváří závislost. Završuje dílo, aniž si činí nárok na zásluhy.

Není tady

#31 21. 10. 2006 16:51

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Judita napsal(a):

Salvatore, částečně s tebou souhlasím. Nesnáším filmy, které lehkovážně používají archetypální (třeba biblické) symboly, takové ty Purpurové řeky a podobně (a to Purpurové řeky neboli Andělé apokalypsy ještě zdaleka nejsou nejhorší). Ale existují taky filmy, které mají umělecký potenciál, což pro mě znamená především to, že ukazují nejednoznačnost a neuchopitelnost lidského života. nemyslím třeba jen vysloveně artové snímky jako Dvojí život Veroniky (ten je zase na artový film až podezřele populární; někdy mám dojem, že někteří lidé se rozhodují podle kritéria "je to nesrozumitelné, tak to bude kvalita"), ale taky filmy jako třeba Magnolia (r. P. T. Anderson). Jakmile tě nějaký film zasáhne rovnou do srdce, máš možnost zamyslet se, čím a proč tě oslovil - je to výzva k sebepoznání a toho já si cením. Stejně tak oblíbené filmy prozradí mnohé i na druhé. Něco kvalitního si číst, psát nebo malovat, popřípadě meditovat (nebo taky uklízet a opravovat písemky) je chvályhodné, ale nějaké to odreagování a smyslový požitek taky mají v životě své místo.

Je jistě třeba rozlišovat kategorie "umění" a "zábava, byť kvalitní". Wallace a Gromita si sebrat rozhodně nenechám lol lol lol

Žádný z těch filmů jsem bohužel (anebo bohudík?) neviděl. Přesto mám názor, že lepší, než koukat na to, jak někdo jiný fiktivně žije nějaký život, je žít ho sám a vlastní. Ale je to jenom můj názor.

Nedávno mi patnáctiletý student odevzdal úvahu na téma "Co pro mě znamená umění". Hemžilo se to slovy jako "povznášení ducha" a blýskaly se tam ohnivé meče, které skolí každého, kdo by si chtěl na chvíli odpočinout. Zeptala jsem se ho, na kterou stránku lidské bytosti má podle něj umění působit, kde účinkuje estetický zážitek. Odpověděl, že v oblasti ducha a rozumu. No dobře, řekla jsem, ale člověk má přece taky cit a smysly, ty nemají nárok na svou potravu? Strašně mi připomněl toho faráře z filmu Čokoláda. Zdá se mi, že spousta lidí je takových (přísný asketa bez smyslu pro humor) jen proto, že nepoznali teplo a něhu.

Mají nárok, a estetická role umění je zajisté důležitá. Ovšem umění by mělo povznášet ducha, což se nedá říct o většině filmů z pokleslé holywoodské produkce, které nedokáží opravit ani výkony dobrých herců.

Přemýšlel jsem, jakou roli má taková obliba filmů  a hraných příběhů a mám dojem, že jsem na to přišel. Je to něco, jako antická komedie/tragedie. Dobrý hraný film by nás měl vést k tomu, abychom poznávali archetypální životní situace pomocí emocionálního vcítění. V ideální konstelaci by mohlo dojít k jakémusi osobnímu "prožití" těchto rolí a získání této zkušenosti, aniž by bylo potřeba jít do situace v běžném životě.
Fakticky to znamená určité "urychlení vývoje" probíhající skrze vžití se do role herce. Kromě toho dochází k uplatnění dalších funkcí hraného příběhu - estetická, zábavná, výchovná, odreagovávací apod.

Bohužel, mnoho moderních filmů obsahuje tyto podružné funkce, ovšem tu hlavní, urychlení vývoje skrze emocionální zkušenost - neobsahují, anebo jenom ve zcela potlačené nebo deformované podobě.

Tím sledování cizích příběhů pozbývá svou původní roli účasti na božské tragedii/komedii a má pouze relativní význam...

Paušalizování ve stylu "dnešní mládež" mi přijde jako nepřípustné zjednodušování, kterého by se vytříbený duch měl vyvarovat. Znám třináctiletou holku, která hltá knížky Richarda Bacha (Jonathan Livingstone Racek a spol.), nebo další, která nedá dopustit na Karla Čapka. Na televizi se občas kouknou a mají k ní zdravě lhostejný vztah. Znám čtrnáctiletého, velmi bystrého kluka, který se zodpovědně zabývá otázkou, kde leží jeho životní úkol, protože ví, že čas je vzácný, a nechce ten svůj promrhat. Nebo třídu plnou sedmnáctiletých přemýšlivých bytostí s vytříbeným vkusem...

Omlouvám se - "jistá část dnešní mládeže". Zapomněl jsem podotknout, že se taky považuji za mladého, takže se to vztahuje i na mne. Na druhé straně, vím, že velká část mladých kolem dvaceti je dnes na tom daleko lépe než mí vrstevníci ve dvaceti. Prostě mají jinou startovní pozici, lepší podmínky a již v sobě mají něco, co v naší generaci má jenom zřídkakdo.

O to víc platí, že pokud jsme my měli snad nějakou výmluvu v obtížné době, nedostatku informací apod., pak dnešní dvacetiletí tyto výmluvy již nemohou mít. Proto je trestuhodné, když svůj drahocenný čas mrhají v nesmyslných systémem aranžovaných kratochvílích. Neodsuzuji zábavu, to nikoliv, právě opačně. Zábava není koukání do bedny, byť na sebelepší film, nebo řvaní na stadionech při koukání, jak nadopovaní jedinci provozují něco, co vypadá jako sport.
Zábava - to je tvorba. Koho baví příběh, ať sám začne hrát role. Koho baví sport, ať sám vezme míč a jde kopat. To je odreagování a zábava. Prostě nekoukat a dělat něco smysluplného. Nevěřili byste, kolik se toho člověk naučí hraním rolí...
Všichni se můžeme stát milovníky umění - a začít tvořit něco, co půjde z duše. Například znám jednoho mladého pána - baví ho počítačové hry, tudíž se naučil anglicky, naučil se programovat a tvoří počítačové hry. Za pár let se z něj v 18 letech stal odborník na počítačové hry o kterém se píše v uznávaných herních časopisech.
Kromě toho vím, že je hodně mladých, kteří jsou takoví, jak uvádíš. Sám mám několik takových přátel a dá se s nimi prožívat... to je na tom velmi pozitivní.
Takže: nestát, nekoukat a dělat - je velmi aktuální heslo i dnes a platí nejenom pro mladé.

Není tady

#32 21. 10. 2006 16:58

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Marek_ napsal(a):

Salvator, s tým sa nedá nič iné, len súhlasiť... tiež preferujem iný spôsob "zabíjania času" ako pozerať na obrazovku televízie... najčastejšie som v prírode - som rybár... ale raz za čas si  požičať film a zabaviť sa takýmto spôsobom nepovažujem za nezdravé.

To určitě ne, ovšem nemělo by to sklouznout do pasivního koukání na všechno, co vyprodukuje Holywood apod...

A čo sa týka hľadania zmyslu života mládežou - nemyslím si, že dnešná mládež (česť výnimkám) vôbec verí, že nejaký zmysel existuje...

Tak toto je velmi vážná věta, a jenom potvrzuje, co jsem řekl nahoře a za co jsem byl napaden. Bohužel, nemají žádnou výmluvu a měli by smysl hledat a pídit se po něm. Jinak jenom rozšiřují řady "zkrachovalých existencí", lidí, kteří ještě nezačali žít a už jim život končí.

Problém vidím v neschopnosti této mládeže oprostit se od konzumu a jít do sebe. Hledají zevně to, co lze nalézt jedině uvnitř, pokud to vůbec hledají...

Není tady

#33 21. 10. 2006 18:47

x256987
Host

Salvatore, dovolím si dodat, že divák je v dramatu stejně významný jako herci, bez něj by to taky nešlo... A učit se vnímat je velmi důležité. V tomto bodě má značná část mláďat velké rezervy, radši se vyjadřují než naslouchají.

A možná ta minulá doba paradoxně nahrávala ponoru do nitra víc než doba dnešní, plná lákadel a zahlcující nás vjemy...

Upravil(a) Judita (21. 10. 2006 19:23)

#34 21. 10. 2006 19:21

lueta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno

Judita napsal(a):

Salvatore, dovolím si dodat, že divák je v dramatu stejně významný jako herci, bez něj by to taky nešlo... A učit se vnímat je velmi důležité. V tomto bodě má značná část mláďat velké rezervy, radši se vyjadřují než naslouchají.

Asi jsme byli taky takoví, ne? Proto jsou tu učitelé ( myslím všeobecně, ne jen ty za katedrou)

Chyby jsou nutným a jediným vodítkem na cestě k dokonalosti

Není tady

#35 21. 10. 2006 19:25

x256987
Host

lueta napsal(a):

Judita napsal(a):

Asi jsme byli taky takoví, ne? Proto jsou tu učitelé ( myslím všeobecně, ne jen ty za katedrou)

Já jsem reagovala na názor, že lidé by měli více tvořit než konzumovat. Ale umění potřebuje i ty vnímatele, a lidé by měli rozvíjet také svou schopnost vnímat.

#36 21. 10. 2006 19:55

x256987
Host

Umění a smysl - ale právěže umění může člověku pomoci najít smysl! Tím, že umělecké dílo máme před sebou jako celek, můžeme hledat všechny souvislosti a prožít si dílčí dovršení. Smysl románu může kompletně změnit jeho poslední věta. Těžko se mi hledá smysl v něčem, co pořád probíhá, a pokud jde o smysl života, kloním se k názoru, že ten nemůžeme najít - můžeme jej pouze uskutečnit.

#37 22. 10. 2006 10:55

Salvator
♥♥♥♥♥♥-

Judita napsal(a):

A možná ta minulá doba paradoxně nahrávala ponoru do nitra víc než doba dnešní, plná lákadel a zahlcující nás vjemy...

Ano, souhlasím, ovšem tím pádem jednou z proměnných veličin umění se stává způsob jeho "konzumace". Zda a jestli vůbec, a také jak dochází k interakci mezi dílem a nitrem člověka.

Naskytá se otázka: Jaká interakce je mezi filmovým hororem a nitrem jeho bezduchého konzumenta??? Je to ten druh interakce, který pozvedává ducha a dává vyniknout konstruktivním kvalitám jedince?
Kdy jsem v minulosti viděl podobný žánr, vždy jsem byl znechucen, jakýže to astrální "blivajs" dokáží natočit lidé. Pokud jsem se pídil po motivacích pro tvorbu tohoto druhu "umění" nenapadlo mne nikdy nic hezkého.

O nějakém "odreagování" nebo "zábavě" nemůže být ani řeči. Spíše se jedná o "noční můru" převedenou na plátno či obrazovku. Říkám, že velká část mládeže (a nejenom) ani neví, jak je manipulována a jaký to má dopad na život lidstva na zemi.

Není tady

#38 22. 10. 2006 12:18

x256987
Host

Tak s těmi horory do puntíku souhlasím, to není umění, ale manipulace s lidmi a dráždění vrstev, které by bylo moudřejší nechat spát...

#39 16. 11. 2006 7:40

Marek_
♥♥♥♥♥♥-

Včera som si požičal nový film „V for Vendetta“ (V ako Vendeta). Film sa odohráva v blízkej budúcnosti... spoločnosť je pod totalitnou vládou jedného človeka, ktorý má za sebou armádu a políciu... ktokoľvek sa akýmkoľvek spôsobom vzoprie systému, je potrestaný... v tejto spoločnosti však žije aj veľmi inteligentný "muž v maske", ktorý vidí, čomu sa ľudia zapredali a rozhodne sa im pripomenúť, kým skutočne sú. Je to film o odvahe, hrdosti, slobode, viere, Bohu. Je v ňom vyjadrených mnoho zaujímavých myšlienok. Mne sa moc páčil. Scenár k filmu napísali bratia Wachowski (Matrix).

http://www.horroria.com/i/nposters/05/37/53758-XL.jpg

Není tady

#40 8. 10. 2008 13:56

Lena01
♥♥♥♥♥--

Nevíte kde by se dal sehnat film Co my jen víme? na netu jsem žádný odkaz nenašla, v půjčovně ho taky nemají sad

Není tady

#41 9. 10. 2008 11:23

Sarana
♥♥♥♥♥♥-

Náhodou jsem sem zabrousila,když tak promiňte.
  Doporučovat filmy plné zla se mi moc nelíbí,myslím tím někomu je doporučovat. Sama jsem kdysi,z hloupé zvědavosti, shlédla nějaký horor satanistický a pak pokračování filmu Mlčení jehňátek Hanibal. Takovou hrůzu,jakou daný film vyvolal v mé mysli,jen těžko můžu popsat. Čirá zvrácenost grater Dodívala jsem se na něj jen pod lehkým partnerovým nátlakem.Nemůžu na něj zapomenout,ani na  pocit zoufalství a bezmoci,smutek,který ve mně vyvolal.Lituju,že jsem je kdy viděla,zejména ten druhý. Proč si doporučujete hrůzu?????
  Je krásné naopak číst slova,která zde napsal Salvator. Vím,že jsi zde něco jako rádce či učitel.A děkuji,pohladil si mě

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;19;122/st/20071031/n/Danielka/k/f793/age.png[/url]
=http://www.TickerFactory.com/]
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10752;107/st/20091123/n/Luk%E1%9Aek/k/9871/age.png[/url]

Není tady

#42 28. 10. 2008 13:22

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Celkem zajímavý je filmík Waking Life (Sním či bdím?). Už i reakce recenzistů ukazují, jak moc to kdo dokázal schroupat a kdo dokáže dohlídnout i trochu za roh wink Nenechte se odradit netradičním vizuálním zpracováním, řekla bych že je, ehm, trochu experimentální a hodně nezvyklé wink

Upravil(a) Andromeda (28. 10. 2008 13:23)

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#43 28. 10. 2008 15:19

Regina
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Miluju Svět podle Prota, je to velmi komorní příběh, stala jsem se zas malou holkou, která bez hlesu fandí  a věří v dobrý konec, a navíc tam hraje můl idol Kevin Space http://www.csfd.cz/film/10995-svet-podle-prota-kpax/.
Apomyslný top ten mají Slavnosti sněženek http://hlasky-z-filmu.cz/slavnosti-snezenek/ ? no nekup to, když je to tak levný" Já vám to říkal, že to sežeru" "na šípkový- se zelím"....

Krása a zdraví Před svítáním je největší tma.

Není tady

#44 28. 10. 2008 19:24

ajka.m
♥♥♥♥♥--
Místo: Hampshire, UK
Web

Mně se teď líbí film Nikdy to nevzdávej s Hilary Duff.
Sice je to pro daleko mladší věkovou skupinu, ale skvěle nabíjí v ohledu jít za svým cílem.

Láska je jako drahokam ukrytý hluboko v srdci
Pravda je ta nejzářivější perla na dně oceánu
http://sirmi.ic.cz/pes/51.gif

Není tady

#45 28. 10. 2008 21:36

HB
♥♥♥♥♥--

Vyborny film je Nobody knows (v originale Dare mo shiranai), z novejsich treba Katyn...nemam rada horory, ale filmy u kterych probrecim kapesnik...oblibenych mam vic, ale tyhle dva me v posledni dobe oslovily asi nejvic...

The worse is yet to come...
http://2.bp.blogspot.com/_G1vFx7mb8XA/SJ9omrz2tZI/AAAAAAAAAPI/ZOvV2pRwP4E/S187/support+Israel.jpg

Není tady

#46 28. 10. 2008 21:59

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Pošli to dál s Helen Hunt. Ten film si v poslední době pořád vybavuju.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#47 7. 11. 2008 19:57

Kazalin
♥♥♥♥♥--
Místo: Olomouc

doporučuji kukačku na http://www.csfd.cz/film/235453-zeitgeist-the-movie/ v posledních dnech je na netu i druhý díl.

Let Your Soul Be Your Pilot...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí