14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Děvčata, na zahradě mi dozrává asi tuna jablek, strouhávám ja po večerech do sklenic a steriluji na zimní trůdlíky pro své chlapečky, větinou jsem je dělávala z listového těsta, ale ráda bych to zkusila i z jiných těst, nemáte něco osvědčeného? Díky Irča.
Není tady
co třeba Jablečný závin z pomazánkového těsta.. http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70
no a nebo klasika, taený závin.. http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70
ale u mě jednoznačně vítězí závin z listkového těsta
Není tady
Tak já někdy dělám takovéto těsto:
1 kostka tvarohu 250 g
1 kostka hera 250 g
hlad.mouka 250 g
Není tady
Mohu potvrdit, e od Romči recept je fakt super a vdy se to povede. Já z takového těsta dělám rohlíčky naplněné jabkama nebo tvarohem, obalím v moučkém cukru.
Není tady
Tak to dneska udělám, moji chlapečkové jedí jako diví, a jsou jako hůlky, kolik je z toho nohavic?
Není tady
Já dělám dvě větí(na délku přes celý plech)
Není tady
Výborný je i octový, ten se u nás okamitě "seere": nastrouhat na hrubém struhadle 1 100% tuk, přidat 1 vejce, 30dkg hladké mouky, 2 líce octa, 9 lic vody. Udělat těsto a dát nejméně na 2 hodiny do lednice. ( já dělám těsto večer a ráno peču) Rozdělit na 4 kousky, rozválet na tenkou placku a dál klasicky.
Není tady
TRŮDL-raz dva.- 300 hl.mouky,1 malý jogurt,1 Hera
Vypracovat těsto,rozdělit na dva díly,rozválet,posypat strouhankou nebo ořechy,strouhanými jablky,skořicí,cukrem a rozinkami.zavinout,potřít olejem a dát péct asi na 200°C na 35 min.Horké potřít máslem a silně pocukrovat.
Není tady
Romča napsal(a):
Tak já někdy dělám takovéto těsto:
1 kostka tvarohu 250 g
1 kostka hera 250 g
hlad.mouka 250 g
Taky potvrzuju, e tohle je super těsto. Já z něho sice nedělám závin, ale tatičky a dovnitř dám kousek jablka nebo tvaroh a upečené obalím v moučk. cukru. Je to jeden z mých prvních receptů, který jsem zvládla coby začínající kuchařka po svatbě.
Není tady
Já dělám klasiku -- 400g hl. mouky, 200ml piva 1 OMEGA, nemá chybu.Ale u nás letos ani jablíčko....
Není tady
A co vestky? vestkový je taky dobrý, nebo poloit to ovoce (jakékoliv) jetě na tvaroh, to je taky dobré. Do tvarohu dávám loutek, cukr a někdy rozinky. U nás jablka jsou, ale ne tolik jako jiné roky. Strouhala jsem do sklínek tak mám na celou zimu na trúdly.
Není tady
JABLKOVÉ LÍVANCE
2 dcl mléka
80 g ovesných vloček
70 g polohrubé mouky
1 loutek
20 g moučkového cukru
10 g jemné strouhanky
200 g očitěných nastrouhaných jablek
petka soli
mletá skořice
olej
moučkový a vanilkový cukr
Vločky namočit do teplého mléka a nechat odstát,dokud nezměknou.Přidat mouku,loutek,strouhanku,cukr,skořici,sůl.Vypracujeme hladké těsto,přidáme nastrouhaná jablka a necháme chvilku odleet.Na pánvi rozpálíme tuk,lící vykrajujeme kopečky,které rozplácnem na placičku a osmaíme z obou stran,sypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.
Není tady
Ten s tím tvarohem se mi přichytl k plechu, ten z pomazánkového těsta dobré, co jsem udělala u tvarohového blbě?
Není tady
Irenko - já peču vechno na papíře !!! Nic se nepřichytí a nemusím umývat plechy !!!
Není tady
Jarča napsal(a):
Já dělám klasiku -- 400g hl. mouky, 200ml piva 1 OMEGA, nemá chybu.Ale u nás letos ani jablíčko....
Ten s pivem jsem kdysi dělávala, moc dobrý, recept jsem ztratila - díky. Jen si nepamatuju, čím se potírá... před pečením vajíčkem, olejem, máslem nebo jak???
Není tady
Décima napsal(a):
Jarča napsal(a):
Já dělám klasiku -- 400g hl. mouky, 200ml piva 1 OMEGA, nemá chybu.Ale u nás letos ani jablíčko....
Ten s pivem jsem kdysi dělávala, moc dobrý, recept jsem ztratila - díky. Jen si nepamatuju, čím se potírá... před pečením vajíčkem, olejem, máslem nebo jak???
Potírám před pečením rozlehaným vajíčkem
Není tady
Dělávám tenhle - u čtvrt století. Ze vech receptů mi vyel jako nejlepí. A hlavně - nepraská.6 dcl hl. mouky (skutečně měřené v odměrce), 2 loutky, 2 líce octa, 40g másla, petka soli, teplá voda.
náplň - asi 1 kg jablek, krystal, máslo, strouhanka, rozinky, mletá skořice ( event. jádra vlaských ořechů)
Uděláme těsto z mouky, soli, másla, octa, loutků a přiměřeného mnoství teplé vody. Těsto na vále propracováváme tak dlouho, a je pěkně lesklé a nelepí se. Uděláme z něj 2-3 koule, přiklopíme na ně např. kastrol a na něj postavíme nádobu s horkou vodou (těsto pod tím tak měkne a uleí se).
Po půl hodině vyndáme první kouli a na pomoučeném vále vyválíme co nejtenčí placku Pomaeme ji rozputěným máslem, posypeme strouhankou, rozprostřeme část jablek, zasypeme krystalem ( podle kyselosti jablek), popráíme skořicí, event. přidáme rozinky a jádra. Důkladně zavineme tak, aby nic nevytékalo, dáme na vymazaný plech a povrchu jetě povaeme rozputěným máslem. Několikrát propícháme vidličkou. Takto uděláme zbylé nohavice. Upečeme v mírně předehřáté troubě do růova. Před podáváním pocukrujeme.
Na obrázku je závin plněný půlenými meruňkami.
Není tady
Aha - ten dovětek o obrázku tam u neměl být překopírovaný. To jsem jednou vyzkouela i s meruňkama a byl taky dobrý.
Není tady
ahojky,
posílám ti odkaz na stránky nadoma - je tam přes 100 receptů na trůdl, tak si snad vybere. taky si tam vdycky chodím pro inspiraci.
dobrou chů
http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all
Není tady
Já občas dělám trůdl z lístkového těsta (2 nohavice z 1 balíčku). Těsto rozválím, na jednu polovinu nasypu rozdrcené pikoty, na to tvaroh na sladko a nahoru kompotované broskve. Přehnu druhou polovinu, přitlačím a potřu vajíčkem.
Není tady
trůdl jako zákusek:
Připravíme si osvědčené LINECKÉ těsto, rozválíme na pečícím papíře a i s ním přeneseme na plech. Posypeme pikotovými drobečky, naloíme doprostřed strouhaná jablka, pocukrujeme, pokapeme citronovou ávou, posypeme skořicí a sekanými ořechy. Okraje přehneme přes náplň a niktrak se netrápíme, e je to nehezké, nedovírá to apod.
Dáme péci do trouby. Mezitím si uleháme do hodně husta několik bílků, přidáme cukr a znovu zaleháme. Kdy trůdl lehce zrůoví, nandáme po celé jeho délce ulehaný sníh, troku upravíme (stěrkou vytvoříme hrbolky) a hustě posypeme sekanými ořechy a sekanou čokoládou. Zapečeme do lehkého zahnědnutí sněhu.
Je to hodně slavnostní trůdl - výborný na oslavy.
Není tady
lueta napsal(a):
Výborný je i octový, ten se u nás okamitě "seere": nastrouhat na hrubém struhadle 1 100% tuk, přidat 1 vejce, 30dkg hladké mouky, 2 líce octa, 9 lic vody. Udělat těsto a dát nejméně na 2 hodiny do lednice. ( já dělám těsto večer a ráno peču) Rozdělit na 4 kousky, rozválet na tenkou placku a dál klasicky.
ten dělám taky, je fakt super, obrátím spojem na plech a jablka při pečení nikdy nikde nevytečou, u listového se mi stávalo, e to někde vyteklo a připeklo na plech
Není tady
No, sice to není trůdl, ale je toho hodně a je to výborné: uvaří se vanilkový pudink z litru mlíka (2 pudinky), normálně oslazený. Lístkové těsto se rozdělí na polovinu a kadá se rozválí na rozměr plechu. Na vymazaný plech se dá jeden plát těsta, na něj se hustě vedle sebe pokladou pikoty (na běně velký plech je potřeba o něco víc ne jeden sáček), dalí vrstvu tvoří nastrouhaná jablka (event. s rozinkami, skořicí, rumem), na ně přijde pudink a nahoru druhý plát těsta. Záleí na chuti, jestli osladit jen ten pudink nebo i jablíčka.
Romča napsal(a):
Tak já někdy dělám takovéto těsto:
1 kostka tvarohu 250 g
1 kostka hera 250 g
hlad.mouka 250 g
Moje rec, delam to stejne. Byli ale urcite pochyby kvuli tvarohu, nakonec vysledek vynikajici, moje zkusenost : nesmi se pouzit tvaroh ne vanicce.
DA
Není tady
Ahoj vichni!
Tohle je moje premiéra, tak jsem trochu nervozní.Ale k těm trúdlům - na těsto je potřeba :
40 dkg hl. mouky
1 hera
1 bílý jogurt malý kelímek , to je asi 150 g.
1/2 pr. do peč.
Vechno se to "splácá" dohromady, ostatní klasika. Je to docela rychlé a dobré !
Není tady