27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Nějak mi poslední dobou docházejí inspirace, kluci někdy nestíhají jídelnu gymplu a já vařívám v týdnu i o víkendu, připadám si taková bez nápadu, poraďte a povzbuďte mne, díky.
Není tady
mně se osvědčily těstoviny na vechny způsoby, pak jsem opráila recepty jako duená mrkev s vepřovým a brambory- ve v jednom hrnci, čočka, plněné bramborové knedlíky - vdy si navařím na několik dní dopředu a hlavně polévky
Není tady
já mám někdy inspirace a a a pak jsem zase úplně bez nápadu - to chápu.
tak co třeba zkusit občas nějaké mraené polotovary - osvědčily se mi mraené gnocchi a k nim se vdycky nějaká omáčka udělá - penát (taky mraený) rozmrazím, podusím, smíchám se smetanou, okořením, přidám třeba slaninu. Nebo rajčatovou omáčku z loupaných konzervovaných rajčat + oregano + sýr
Pak je bezva zapékání - do pekáče naházím, co zrovna mám - kuřecí stehýnka z mrazáku, potřu olejem smíchaným s kořením a třeba medem!, obloím bramborama nebo třeba dýní! a upeču
Zapéct můe třeba taky lasagne - lasagne namočí na chvíli do teplé vody (raději) a vyskládá je na dno pekáčku, poklade směsí duených rajčat, mletého masa nebo unky nebo slaniny, smetany a koření a strouhaného sýra, zase poklade lasagne a tak pokračuje a nahoru. Vrchní vrstvu lasagní polij jetě omáčkou a zapeč.
Teď jsou aktuální lilky, cukety a ty se báječně dají taky zapékat.
Není tady
Jo tak tohle taky moc dobře znám. Já vařím hodně polívky - guláovou, čočkovou, zelňačku,buřtguláovou, květákovou a k tomu třeba zapečený tousty. Polívka zbyde obyčejně i na druhý den. Děti taky mají rády masový kuličky s bramborou kaí , sem tam nějakou rybu pečenou na másle , nebo upeču dalamánky (mám pekárnu, take vypracování těsta je bez námahy), nebo buchty s povidlama. Poměrně rychlé jsou taky tortily - větinou s kuřecím masem.
Není tady
Dík holky, aspoň vidím , e si nepřipadám jako kuchařka sama. pokračujte, já budu číst a určitě se to bude hidt i dalím enám.
Není tady
Ahojky i já si lámu hlavu kadý den-co uvařit. Vařím pro manela do práce a samozřejmě i pro mě, protoe jsem čerstvá mamina měsíční holčičky.
Chodím sem velice často a pár receptů mám vyzkouených. Zrovna včera jsem dělala...
Vepřové masíčko jsem naklepala- osolila, obalila v těstíčku-opekla na oleji, dala na vymatěný máslem vymazaný plech, posypala nastrouhaným tvrdým sýrem a zalila lehačkou- dala jen na chvilku zapéct do trouby. Byla to tedy mńamka s brambůrkama...
Zítra máme kapra na přírodně( jako na grilu, jen v mouce a koření na ryby)
No a v neděli( u se mi zbýhají sliny) bramborové knedle plněné uzeným a zelíčko z čerstvé hlávky..
Jsem vyučená kuchařka, ale stále se učím...pa pa Renča
Není tady
My jsme doma na sladký . Zítra asi budou iky z bramborovýho těsta ( my říkáme ulánky :-)) ) se sladkým mákem , polité máslem .
Udělám jich víc a nacpu je do mraáku a v týdnu k nim udělám asi duené zelí s opečenou nakrájenou slaninou .
Není tady
Teď mě napadlo , e v poslední době jsem taky dělala často smaené nudle .
Jsou to dlouhé , irí nudle , prodávají se v krabicích . Tzv . hnízda . Na jednu porci dávám 1-1,5 hnízda . Kdy se dělá např. 4-5 porcí , je potřeba větí pánev , líp se ve míchá .
Nudle uvařím podle návodu . Na pánvi osmaím na olivovém oleji cibulku a česnek - ten krájím na plátky . Obojího můe být větí mnoství . Pro 4 lidi dávám 2 větí cibule . Přidám nějakou "pěknou" mraenou zeleninu a nakrájenou slaninu (zase) a smaím a je zelenina napůl udělaná . Pak do směsi dám nudle , vyklopím na to 2 rajské protlaky - větí , sojovou omáčku - dost , sůl , olivy a zase smaím . Moná 10 (?) min . Tak , aby to nebylo suché , ale protlak aby byl pěkně nalepený na nudlích . A to je ve . Moc nám to chutná .
Není tady
Včera jsem dělala na večeři zapékané těstoviny (uvařila jsem takové ty tenké dlouhé rourky, na pánvi podusila cibulku s nakrájenou kladenskou pečení, přidala jsem k tomu hrst mraeného hráku, promíchala s nastrouhaným eidamem a kouskem plísňového sýra, sůl, pepř, majoránka, rozlehané vajíčko) a snědli jsme jich sotva polovinu, take k nim dnes udělám fazolovou polívku (ze sterilovaných fazolí) a bude vyřízeno.
No já dnes uvauji, e udělám haluky, sýr i slaninu mám, snad se to podaří.
Není tady
NO já kdy chci udělat něco rychlého a opravdu mňaminu, tak udělám kuře na česneku - je to rychle a je to fakt bata...
Pouívám buďto takový ty "stehenní paličky" nebo celá stehna, ale ty jetě půlím před vařením nůkama na drůbe
Přípravíte si cca 4líce mouky, tři malé ličky sladké papriky a ličku pepře - to ve smícháte
Utřete česnek s trokou solí - kuřecí kousky napřed "omatláte" v tom česneku a pak v té moučné směsi
V hlubím a velkém hrnci rozpustíte kousek másla (dávám tak čtvrtku, kdy vařím pro 4os...) s trochou oleje a na tom osmaíte kuře (jen tak z prudka), zalijete vodou a přidáte kostku bujonu. Přiklopit a uvařit do měkka. Dávat pozor, aby se nevyvařila voda a kuře se nechytlo k hrnci.
A bude kuře měkounké, ochutnáte ten vývar - jestli neni potřeba přisolit (z vlastní zkuenosti je díky tomu slanému česneku a bujonu ji dost slaný), odklopíte a necháte troku vyvařit vodu...
Takhle připravené kuře u můete podávat (s bramborem, nebo s rýí)
Kdy mám čas a chu tak jetě ten vývar zadělávám s trochou smetany a jíky aby byla trochu hustí omáčka...
Není tady
Já ráno přemýlela co budu vařit a moji miláčci řekli e vařit nemám e si mám uít neděli - objednáme oběd z restaurace
Není tady
Irenka21 napsal(a):
Nějak mi poslední dobou docházejí inspirace, kluci někdy nestíhají jídelnu gymplu a já vařívám v týdnu i o víkendu, připadám si taková bez nápadu, poraďte a povzbuďte mne, díky.
Taky kolikrát nevím co...tak jsem si zaloila deníček, kam píu co jsem uklohnila, a se jídla neopakují stále dokola. Srdečně vechny zvu nejen na inspiraci. Názory, připomínky a recepty vítány!
http://zasnevimcovarit.wz.cz/
Není tady