29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
mám baklažán a neviem čo s ním. robila som len do omáčky, ale určite má aj lepšie využitie.
Není tady
nemusím...ale na netu je mnoho receptů, jak ho zapéct........
Není tady
Nebo nakrájet na plátky, osolit, nechat 10 minut vypotit, posypat bylinkama, pokapat olejem, ugrilovat a jíst s kysanou smetanou s česnekem a černým chlebem. Mňam.
Není tady
BAKLAŽÁNY S MASOVOU NÁPLNÍ
4 malé nebo 2 velké baklažány, 20g másla, lžíce strouhanky, sůl.
Náplň : 300g mletého masa, 1 paprika, 1 cibule, česnek,1 žemle, mléko, 2 lžíce oleje, petrželka, sůl, pepř, 1 vejce.
Baklažány rozkrojíme podélně na půlky, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut stát. Potom vydlabeme vnitřky,osolíme a necháme chvilku odležet. Osušíme a naplníme směsí, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Náplň: Žemli nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout - po chvilce ji rozmělníme. Drobně nakrájenou cibuli, česnek a petrželku osmažíme na oleji a promícháme s mletým masem, žemlí a vejcem, pokrájenou paprikou, rozsekanou dužinou z baklažánů, solí a pepřem.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
BAKLAŽÁNY S RÝŽOVOU NÁPLNÍ
4 malé nebo 2 velké baklažány, 2 lžíce oleje, sůl.
Náplň : 120g rýže, 2 lžíce oleje, 1 menší cibule, kousek kostky slepičího bujonu,30g rozinek, 60g strouhaného sýra, 2 rajčata, pepř, sůl.
Baklažány podélně rozpůlíme, vnitřky vydlabeme, osolíme a naplníme. Vložíme je do mělké zapékací misky, pokapame olejem a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Náplň: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 2 lžících oleje, vmícháme rýži, osmažíme ji, zalijeme 2 dl vody, přidáme slepičí bujon, sůl a dusíme do měkka. Do dušené rýže vmícháme spařené rozinky, sýr a drobně pokrájená rajčata, posekané vnitřky baklažánů, pepř, sůl.
BAKLAŽÁNY NA SMETANĚ
600g baklažánů, 40g másla, 2 dl kyselé smetany, ostrá mletá paprika, sůl.
Omyté, oloupané baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme nakřehnout. Po chvíli osušíme, vsypeme na rozehřáté máslo a osmažíme. Poprášíme mletou paprikou, znovu osmažíme, podlijeme 3 lžícemi vody a dusíme, až změknou a všechna voda se odpaří. Potom podlijeme rozšlehanou smetanou a ještě podusíme.
Podáváme jako přílohu k vařenému masu.
SALÁT Z BAKLAŽÁNŮ S PAPRIKAMI A UZENÝM MASEM.
300g baklažánů, 300g paprik, 100g vařeného uzeného masa, 4 lžíce oleje, česnek, citronová šťáva, sůl.
Omyté oloupané baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme, osmažíme na dvou lžících oleje a dusíme do měkka. Baklažány sejmeme z plotýnky, přidáme uzené maso nakrájené na kostičky, papriky nakrájené na proužky, utřený česnek, případně osolíme a promícháme se zálivkou, připravenou protřepáním oleje s citronovou šťávou.
Salát podáváme studený.
Není tady
Co je to baklažán???
Lilek?
Není tady
janica napsal(a):
Co je to baklažán???
Lilek?
Ano.
Není tady
Ja bych rekla ze ne. Lilek je tmave fialovy, leskly a vejciteho tvaru. Baklazan je slabe zelenobily, nekdy mozna zluto zelenkavy, splostely. Nektere druhy maji takove vytahane neco jako usi. Uvnitr je bily. Recept nemam, nebot ho nepripravuji, ale urcite ho najdes mezi italskymi specialitami.
Není tady
Yarka napsal(a):
Ja bych rekla ze ne. Lilek je tmave fialovy, leskly a vejciteho tvaru. Baklazan je slabe zelenobily, nekdy mozna zluto zelenkavy, splostely. Nektere druhy maji takove vytahane neco jako usi. Uvnitr je bily. Recept nemam, nebot ho nepripravuji, ale urcite ho najdes mezi italskymi specialitami.
A není to náhodou patizon?
Není tady
Tak jsem se schválně dívala do slovníku a opravdu je lilek zároveň i baklažán.
Není tady
Asi mas pravdu, popisuji patizon. Ted mi to doslo. Dik za opravu a ostatnim se omlouvam.
Není tady
baklažán je fialový. to druhé je patizon. ďakujem za recepty, dnes niečo urobím
Není tady
ahojky,
posílám recepty z nadoma - mají tam z baklažánu salát, zapékaný, atd. takže si snad vybereš.
dobrou chuť a dej vědět, co ti z toho chutnalo.
Není tady
lilek přímo miluji nejlepší je osmažený jen tak,ale před tím se musí nechat vyplakat,může se plnit jako zelný list nebo osmažit a naplnit jakoukoli pastou jáhli,pohankou,tvarohem s křenem je to výborné jako příloha zrovna zitra ho budeme mít,nebát se a experimentovat
Není tady
z patizonu je výborný bramborák, jen se musí slít ta voda
Není tady
tady je spousta receptu, lilek varim hodne casto a mame ho cela rodina radi.
http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all
http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all
Není tady
baklažán = lilek
A co s ním? No přece musaku!
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=12236#p325032
já plátky lilku necham vypotit, osolim jeste a obaluju jako rizky v trojobalu, nebo by slo v testicku nebo jen mouce a smazim... necham odstat tuk do ubrousku, a je to mnamka
Není tady
Ratatuja
dva lilky
cuketa
brambor
kapie
cibule
cesnek
olej
sul
lilky a cuketu nakrajet na krouzky, posolit a nechat vypotit. Potom veskerou zeleninu nakrajet na kosticky a smazit - postupne, cibule a cesnek, brambory, kapie, a cuketa a lilek naposledy - podusit (vyborne jako priloha k masu)
Není tady
holky, myslite ze se muze lilek pri kojeni?
Není tady
určitě, jen bohužel lepší je s tím česnekem
já bych ho smíchala s rajčaty - asi v konzervě - a udělala na olivovém oleji s bazalkou a dala k těstovinám , zasypat sýrem, třeba i zapéct ...
Není tady
ivca: me chutna i osmahly obaleny.
Není tady
Ja ho robím po indicky: nakrájam na kocky, opražím, vyberiem, opražím na oleji horčičné semiačka, keď začnú pukať a vyskakovať z panvice, pridám olúpané paradajky, baklažán a hrozienka(dosť) vopred namočené vo vode, aby napučali.
Podusím, zakvapkám citrónovou šťavou, ak je menej hrozienok, prisladím, posolím a žeriem... Odporúčam k otmu arabský chlieb, alebo tzv. pitu... proste chlebové placky.
Upravil(a) Selima (9. 8. 2008 12:53)
Není tady
AHoj já včera dělala pokus- lilek jsem vydlabala, nechala vypotit , mezitím na cibulce osmažila kuřecí nudličky ,osolila , opepřila, přidala čerstvou bazalku, přidala pak ten vydlabaný lilek na kostky, 3 rajčata, 1 papriku a touhle směsí pak naplnila ty 2 půlky vydlabaného lilku, nastrouhala jsem na to sýr a dala zapéct
jako přílohu ve slupce vařené brambory a salát
a nebylo to špatné
Není tady