18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
mám baklaán a neviem čo s ním. robila som len do omáčky, ale určite má aj lepie vyuitie.
Není tady
nemusím...ale na netu je mnoho receptů, jak ho zapéct........
Není tady
Nebo nakrájet na plátky, osolit, nechat 10 minut vypotit, posypat bylinkama, pokapat olejem, ugrilovat a jíst s kysanou smetanou s česnekem a černým chlebem. Mňam.
Není tady
BAKLAÁNY S MASOVOU NÁPLNÍ
4 malé nebo 2 velké baklaány, 20g másla, líce strouhanky, sůl.
Náplň : 300g mletého masa, 1 paprika, 1 cibule, česnek,1 emle, mléko, 2 líce oleje, petrelka, sůl, pepř, 1 vejce.
Baklaány rozkrojíme podélně na půlky, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut stát. Potom vydlabeme vnitřky,osolíme a necháme chvilku odleet. Osuíme a naplníme směsí, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Náplň: emli nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout - po chvilce ji rozmělníme. Drobně nakrájenou cibuli, česnek a petrelku osmaíme na oleji a promícháme s mletým masem, emlí a vejcem, pokrájenou paprikou, rozsekanou duinou z baklaánů, solí a pepřem.
Podáváme s bramborovou kaí a zeleninovým salátem.
BAKLAÁNY S RÝOVOU NÁPLNÍ
4 malé nebo 2 velké baklaány, 2 líce oleje, sůl.
Náplň : 120g rýe, 2 líce oleje, 1 mení cibule, kousek kostky slepičího bujonu,30g rozinek, 60g strouhaného sýra, 2 rajčata, pepř, sůl.
Baklaány podélně rozpůlíme, vnitřky vydlabeme, osolíme a naplníme. Vloíme je do mělké zapékací misky, pokapame olejem a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Náplň: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 2 lících oleje, vmícháme rýi, osmaíme ji, zalijeme 2 dl vody, přidáme slepičí bujon, sůl a dusíme do měkka. Do duené rýe vmícháme spařené rozinky, sýr a drobně pokrájená rajčata, posekané vnitřky baklaánů, pepř, sůl.
BAKLAÁNY NA SMETANĚ
600g baklaánů, 40g másla, 2 dl kyselé smetany, ostrá mletá paprika, sůl.
Omyté, oloupané baklaány nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme nakřehnout. Po chvíli osuíme, vsypeme na rozehřáté máslo a osmaíme. Popráíme mletou paprikou, znovu osmaíme, podlijeme 3 lícemi vody a dusíme, a změknou a vechna voda se odpaří. Potom podlijeme rozlehanou smetanou a jetě podusíme.
Podáváme jako přílohu k vařenému masu.
SALÁT Z BAKLAÁNŮ S PAPRIKAMI A UZENÝM MASEM.
300g baklaánů, 300g paprik, 100g vařeného uzeného masa, 4 líce oleje, česnek, citronová áva, sůl.
Omyté oloupané baklaány nakrájíme na kostičky, osolíme, osmaíme na dvou lících oleje a dusíme do měkka. Baklaány sejmeme z plotýnky, přidáme uzené maso nakrájené na kostičky, papriky nakrájené na prouky, utřený česnek, případně osolíme a promícháme se zálivkou, připravenou protřepáním oleje s citronovou ávou.
Salát podáváme studený.
Není tady
Co je to baklaán???
Lilek?
Není tady
janica napsal(a):
Co je to baklaán???
Lilek?
Ano.
Není tady
Ja bych rekla ze ne. Lilek je tmave fialovy, leskly a vejciteho tvaru. Baklazan je slabe zelenobily, nekdy mozna zluto zelenkavy, splostely. Nektere druhy maji takove vytahane neco jako usi. Uvnitr je bily. Recept nemam, nebot ho nepripravuji, ale urcite ho najdes mezi italskymi specialitami.
Není tady
Yarka napsal(a):
Ja bych rekla ze ne. Lilek je tmave fialovy, leskly a vejciteho tvaru. Baklazan je slabe zelenobily, nekdy mozna zluto zelenkavy, splostely. Nektere druhy maji takove vytahane neco jako usi. Uvnitr je bily. Recept nemam, nebot ho nepripravuji, ale urcite ho najdes mezi italskymi specialitami.
A není to náhodou patizon?
Není tady
Tak jsem se schválně dívala do slovníku a opravdu je lilek zároveň i baklaán.
Není tady
Asi mas pravdu, popisuji patizon. Ted mi to doslo. Dik za opravu a ostatnim se omlouvam.
Není tady
baklaán je fialový. to druhé je patizon. ďakujem za recepty, dnes niečo urobím
Není tady
ahojky,
posílám recepty z nadoma - mají tam z baklaánu salát, zapékaný, atd. take si snad vybere.
dobrou chu a dej vědět, co ti z toho chutnalo.
Není tady
lilek přímo miluji nejlepí je osmaený jen tak,ale před tím se musí nechat vyplakat,můe se plnit jako zelný list nebo osmait a naplnit jakoukoli pastou jáhli,pohankou,tvarohem s křenem je to výborné jako příloha zrovna zitra ho budeme mít,nebát se a experimentovat
Není tady
z patizonu je výborný bramborák, jen se musí slít ta voda
Není tady
tady je spousta receptu, lilek varim hodne casto a mame ho cela rodina radi.
http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all
http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all
Není tady
baklaán = lilek
A co s ním? No přece musaku!
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=12236#p325032
já plátky lilku necham vypotit, osolim jeste a obaluju jako rizky v trojobalu, nebo by slo v testicku nebo jen mouce a smazim... necham odstat tuk do ubrousku, a je to mnamka
Není tady
Ratatuja
dva lilky
cuketa
brambor
kapie
cibule
cesnek
olej
sul
lilky a cuketu nakrajet na krouzky, posolit a nechat vypotit. Potom veskerou zeleninu nakrajet na kosticky a smazit - postupne, cibule a cesnek, brambory, kapie, a cuketa a lilek naposledy - podusit (vyborne jako priloha k masu)
Není tady
holky, myslite ze se muze lilek pri kojeni?
Není tady
určitě, jen bohuel lepí je s tím česnekem
já bych ho smíchala s rajčaty - asi v konzervě - a udělala na olivovém oleji s bazalkou a dala k těstovinám , zasypat sýrem, třeba i zapéct ...
Není tady
ivca: me chutna i osmahly obaleny.
Není tady
Ja ho robím po indicky: nakrájam na kocky, opraím, vyberiem, opraím na oleji horčičné semiačka, keď začnú puka a vyskakova z panvice, pridám olúpané paradajky, baklaán a hrozienka(dos) vopred namočené vo vode, aby napučali.
Podusím, zakvapkám citrónovou avou, ak je menej hrozienok, prisladím, posolím a eriem... Odporúčam k otmu arabský chlieb, alebo tzv. pitu... proste chlebové placky.
Upravil(a) Selima (9. 8. 2008 12:53)
Není tady
AHoj já včera dělala pokus- lilek jsem vydlabala, nechala vypotit , mezitím na cibulce osmaila kuřecí nudličky ,osolila , opepřila, přidala čerstvou bazalku, přidala pak ten vydlabaný lilek na kostky, 3 rajčata, 1 papriku a touhle směsí pak naplnila ty 2 půlky vydlabaného lilku, nastrouhala jsem na to sýr a dala zapéct
jako přílohu ve slupce vařené brambory a salát
a nebylo to patné
Není tady