|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Ahojky, nenapadá vás něco, co se dá dělat ze švestek. Rodiče nás jimi pravidelně zásobují. Což o to, švestkový koláč je dobrůtka a švestkové knedlíky jakbysmet, ale nemůžu to vařit věčně ... Mrazák je plný. Co s tím? Máte někdo tip?
Není tady
hodiť do koša ako ja
skrátka to nezvládam
svokra si myslí že jeme len slivky, každý deň, inak si to neviem vysvetliť na čo mi ich toľko dáva.
Není tady
Z přebytků suším křížaly a dělám kompot,v zimě se hodí oboje.
Není tady
já občas použiju švestky k masu, výborný je recept Lenky Požárové - Kuře na badyánu http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70
nedávno jsem taky objevila recept na Švestkový clafoutis.. http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70
a minulý rok, když bylo švestek až až, udělala jsem Švestkové čatní http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=70 - to pak celý rok používám k masu, jako příloha, nebo kuřecí stehýnka s tímto čatní rovnou peču. Má nasládlou pikantní chuť a dodá kuřeti úplně jiný rozměr 
Není tady
Jo, jo tip bych měla
do bečky s nima
máme švestek plnou zahradu a o sbírání se mi už i zdá

Není tady
666salome napsal(a):
Jo, jo tip bych měla
do bečky s nima
máme švestek plnou zahradu a o sbírání se mi už i zdá
![]()
![]()
to samé u nás - zatím 500 litrů kvasu, když vidím něco modrat se v trávě tak už mě to štve...
Není tady
My děláme sladký bramborák se švestkami:
Udělá se klasické těsto na bramborák (brambory, mouka, vejce, sůl), v troubě se rozehřeje plech vymaštěný sádlem nebo olejem, naleje se těsto, poklade půlkami švestek, posype skořicí a cukrem a může se pokapat máslem (nebo položit plátečky másla nahoru). Peče se do křupava. Jí se teplé, ale dá se to i studené. Kdo má rád, cukruje ještě po povrchu.

Není tady
Zkus vyborna a rychla povidla, pecou se v troube, takze bez prace. 1.5 kg vypeckovanych svestek dej na plech, posypej 20 dkg krystal. cukru a nechej pect asi 2 hodiny pri str. teplote /180 - 200 st. / Pak dej do vysterilovanych sklenicek, zavickuj a hotovo.
Ze zacatku svestky pusti hodne stavy, ale ta se pak vypece. Zustanou tam kousky svestek, je to super v zime na kolac, do buchet atd.
Muzes pect soucasne vic plechu najednou, kdyz tak trosku prodluz dobu peceni, kdyby bylo potreba.
Není tady
a nějaká rychlé švestková buchta a moc dobrá? Jo a mrazíte je?
Není tady
Petuna napsal(a):
a nějaká rychlé švestková buchta a moc dobrá? Jo a mrazíte je?
Třeba Drobenkový koláč
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
125 g másla (nebo Hera apod.)
2 vejce
3/4 hrnku mléka
1 vanilkový cukr
1 balíček prášku do pečiva
ovoce
Z mouky, krystalového cukru a másla vypracujeme drobenku.
Jeden hrnek drobenky odebereme.
Do zbytku vmícháme vejce, mléko, vanilkový cukr, prdop
a vypracujeme těsto.
Nalejeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem
a posypeme drobenkou,
upečeme.
Upravil(a) Bety (12. 9. 2006 21:33)
Není tady
Nebo řídké kynuté těsto, vylít na plech vyložený papírem (proto se tomu u nás říká "lijanec"), rozptlat stěrkou nebo rukou namočenou v oleji, poklást švestkama a posypat drobenkou.
Není tady
Teď jsem tady našla recept na kuřecí špalíčky se švestkami - zítra to asi vyzkouším

Není tady

Jednou jsme nevěděli co se švestkama, tak jsme se rozhodli pro povidla. Ale už mě nebavilo míchat, takže jsme do rozvařených švestek přidali cukr, trochu rumu a skořici, horký dali do džbánu a jenom překryli celofánem. Marmoša se nezkazila a byla vynikající. Už jí dělá celá rodina, i tchýně!!!!
Taky se dá místo rumu a skořice přidat kakao, to hořké, na pečení. Musíš víc osladit, ale je to vynikající. Vyjdou z toho taková čokoládová povidla. Cpala jsem to na lívance, do buchet ( pro návštěvy jsme servírovali ještě teplé buchty s tímhle - všichni se mohli užrat, posléze ubouchat.....) i do omáček - velmi dobré.
Jenom, ta skořicová je tekutá, na to pozor, ta kakaová marmeláda zase zhoustne skoro jako povidla, je trochu gelová. Tím líp se s ní ale plní buchty. Skořicovou zas miluju s palačinkama, navrch šlehačka..........ááááááááách
Není tady
No zítra třepeme poslední švestky tak se tu musím porozhlídnout po nějakém receptíku než mi dají všechno do beček 

Není tady
A co tak švestičky zamrazit na zimu na knedlíky (celé) a půlené na koláč. 
Steličko, ten bramborák se švestkama je výborný.
Upravil(a) aprill (28. 9. 2006 21:25)
Není tady
My už máme všechno v bečkách a já mám takovou chuť na švestkový koláč z čerstvých švestek...tak až za rok...
Není tady
aprill napsal(a):
A co tak švestičky zamrazit na zimu na knedlíky (celé) a půlené na koláč.
Steličko, ten bramborák se švestkama je výborný.
Znala jsi ho nebo jsi ho dělala podle mého receptu?

Není tady
Bety napsal(a):
My už máme všechno v bečkách a já mám takovou chuť na švestkový koláč z čerstvých švestek...tak až za rok...
Bety, dneska jsem dělala ten Tvůj drobenkový koláč a povedl se, tak dík ze recept!
Není tady
Znala jsem ho, koláč peče moje babička.
Není tady