29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, otec mého dítěte platí výživné v částkách jaké se mu hodí, má určeno 1500 Kč jednou zaplatí celou částku jindy 500 jindy 1000, nevlastní žádný movitý ani nemovitý majetek, má stálé zaměstnání, chtěla bych se zeptat jestli mu mohu podat exekuci na plat, záleží na výši dluhu nebo na délce doby kdy neplatí? Kdy na něj mohu podat trestní oznámení? Děkuji za odpovědi.
Není tady
Jsou tu určitě chytré hlavičky - kdo ví, poradí, ale já myslím, že ano, potřebuješ mít jistou částku na vyživu dítěte, ne, jak se mu zamane a ať má v práci aspoň ostudu, že neplatí řádně !!
Není tady
Zkopíruji ti co již jsem jednou radila.
Pokud má stály pracovní poměr je to jednoduché. Spočítej si kolik ti dluží celkem k nějakému datu. Zajdi si na příslušný soud - kde je exekuční oddělení. Městský , okresní - tam kde patříš dle bydliště. Když nevíš zavolej si tam, oni ti poradí i na podatelně. Zajdi na to exekuční - na našem mají vytvořeny i předtisky, kde stačí jen vše dopsat. Vypiš od kdy do kdy ti dluží danou částku , dle jakého rozsudku, kolik má platit ,atd.... Vem si rozsudek s sebou a oni ti již poradí. Mne to trvalo asi 15 minut, hned jsem to tam podala a již 6 let mi chodí výživné pravidelně z jeho platu. Trvá to asi 2-4 měsíce , ale pak už máš klid. Přeji hodně štěstí.
Není tady
Návrh na exekuci ze mzdy můžete podat vždy (bez časového omezení) pokud povinný
neplní rozsudkem stanovené platby. Tzn. bez ohledu na jeho částečné plnění.
Pro případ trestního oznámení je to dle zákona to samé. Pokud otec neplní vyživovací
povinnost, můžete na něj kdykoli podat trestní oznámení. Ovšem víceméně ve většině
případech se na obvodní policii setkáte s tím, že požadují lhůtu šesti měsíců neplnění
vyživovací povinnosti. Žádná časová lhůta ani výše dlužné částky v zákoně stanovena
není, takže pokud částky výživného dosahují vyšších hodnot (smysl podat trestní oznámení má u částek vyšších než 5000 Kč, jinak není naplněna skutková podstata
trestního činu), můžete se přesto dožadovat sepsání trestního oznámení.
Není tady
Děkuji za odpovědi, už jsem se lekla, že s tím nepůjde nic dělat, má známá totiž nedostává alimenty vůbec, jen jednou za půl roku,třeba 100 Kč práve aby nemohla podat trestní oznámení, ted nevím proč jí nevyšla ani exekuce. Otec dítěte pracuje u soukromníka může mě nějak obelstít ráda bych byla připravená, slyšela jsem tolik případů o neplatičích nebo těch co platí jednou za půl roku a nic se jim nestane, ež si říkám proč by to u mě mělo být jinak, je to tím, že vím kde otec pracuje a bydlí? To můžu podat exekuci třeba když se zpozdí tři dny s placením? Nezlobte se, ale chci se opravdu připravit na všechny možnosti jak by mohl uniknout, podle slov známé jsem to už vzdala, ta byla už tolikrát u soudu i na polici a dodnes neviděla ani korunu. Děkuji
Není tady
Teoreticky můžete podat exekuci hned jak není rozsudek plněn, ale všeobecně bych
považovala za buzeraci, kdyby kvůli třídennímu zpoždění výživného byla podávána
exekuce. Jinak exekuce na mzdu patří k nejúčinnějším, pokud dlužník pracuje v za-
městnaneckém poměru. Exekuční výměr přijde na mzdovku zaměstnavatele, a ten
je povinnen srážet jak běžné výživné, tak i dlužnou částku (záleží na příjmu dlužníka,
musí mu zůstat základní nezabavitelná částka, exekuce na výživné má přednost před
ostatními srážkami). Srážky ze mzdy je i povinnost zaznamenávat do zápočtového
listu při případné změně zaměstnavatele.
Pokud dlužník nepracuje či je veden jako ztrátový OSVČ, můžete exekuovat i jeho majetek, pokud nějaký vlastní.
Někteří dlužníci situaci řeší tím, že nikde oficiálně nepracují, nemají žádný příjem, žádný majetek (vše vedeno např. na příbuzné, přítelkyni apod...) a pak se s velkou
pravděpodobností dluhu nikdy nedočkáte.
Není tady
Srážky ze mzdy se řídí tímto NV:
NAŘÍZENÍ VLÁDY
č. 63/1998 Sb. ze dne 4. března 1998
o způsobu výpočtu základní částky, která nesmí být sražena povinnému z měsíční mzdy při výkonu rozhodnutí, a o stanovení částky, nad kterou je mzda postižitelná srážkami bez omezení,
(nařízení o nezabavitelných částkách).
Obecně se dá říct, že po odečtu životního minima zaměstnance a vyživovaných dětí se nařízené srážky ze mzdy uspokojují podle pořadí, jak přišly, přičemž přednostní pohledávky (mj výživné) se uhradí přednsotně. Absolutní přednost má běžné výživné, pak dlužné výživné. Někdy se bohužel stává, že zaměstnanec má tak nízkou mzdu, že na výživné nevyjde celá částka, nebo také nic.
Upravil(a) Alžběta (5. 9. 2006 11:25)
Není tady
Kido12 napsal(a):
Teoreticky můžete podat exekuci hned jak není rozsudek plněn, ale všeobecně bych
považovala za buzeraci, kdyby kvůli třídennímu zpoždění výživného byla podávána
exekuce. Jinak exekuce na mzdu patří k nejúčinnějším, pokud dlužník pracuje v za-
městnaneckém poměru. Exekuční výměr přijde na mzdovku zaměstnavatele, a ten
je povinnen srážet jak běžné výživné, tak i dlužnou částku (záleží na příjmu dlužníka,
musí mu zůstat základní nezabavitelná částka, exekuce na výživné má přednost před
ostatními srážkami). Srážky ze mzdy je i povinnost zaznamenávat do zápočtového
listu při případné změně zaměstnavatele.
Pokud dlužník nepracuje či je veden jako ztrátový OSVČ, můžete exekuovat i jeho majetek, pokud nějaký vlastní.
Někteří dlužníci situaci řeší tím, že nikde oficiálně nepracují, nemají žádný příjem, žádný majetek (vše vedeno např. na příbuzné, přítelkyni apod...) a pak se s velkou
pravděpodobností dluhu nikdy nedočkáte.
Kido12 i to je možné, že když platíte výživné o 3 dny později tak se může stát jako u mě, že mi to teď strhávají ze mzdy kvůli bývalce, která podala ten návh. Jiné nedostávají nic a ti otcové jsou vysmátí a když nezaplatíte přesně v ten den už se některé ženské můžou zblznit, ale spíš jsou to jen naschvály, aby bývalému mohly komplikovat život ještě víc.
Není tady
Alžběta napsal(a):
Srážky ze mzdy se řídí tímto NV:
NAŘÍZENÍ VLÁDY
č. 63/1998 Sb. ze dne 4. března 1998
o způsobu výpočtu základní částky, která nesmí být sražena povinnému z měsíční mzdy při výkonu rozhodnutí, a o stanovení částky, nad kterou je mzda postižitelná srážkami bez omezení,
(nařízení o nezabavitelných částkách).
Obecně se dá říct, že po odečtu životního minima zaměstnance a vyživovaných dětí se nařízené srážky ze mzdy uspokojují podle pořadí, jak přišly, přičemž přednostní pohledávky (mj výživné) se uhradí přednsotně. Absolutní přednost má běžné výživné, pak dlužné výživné. Někdy se bohužel stává, že zaměstnanec má tak nízkou mzdu, že na výživné nevyjde celá částka, nebo také nic.
To už se mi také stalo, že i když bylo výživné srháváno exekučně stejně jí nemohly strhnou celou částku jelikož bych neměl ani živ. minimum. tak srhli jen tu částku, kterou mohli
Není tady
Děkuji za odpovědi, jen mě zajímalo co a jak, určitě bych otce dítěte nenaháněla kvůli třem dnům, vlastně ani celkově kdy částku zaplatí šlo o to že neplatil nebo jen část, snad se ještě domluvíme a nebudu muset žádnou exekuci podávat. Jinak máte Radime pravdu že spousta žen tím jen dělá naschvály, nikdo přeci nemlže za to že se mu zpozdí výplata na druhou stranu ti kteří pracují an černo a nic nepříznavají si tu žijí na vysoké noze a pár stovek alimentů z nich nikdo nedostane, nic nemají nikde nepracují, to je prostě tak když žijete spořádaně tak na vás může každý, myslím že o tohle by se měl postarat stát.
Není tady
Host3 napsal(a):
Děkuji za odpovědi, jen mě zajímalo co a jak, určitě bych otce dítěte nenaháněla kvůli třem dnům, vlastně ani celkově kdy částku zaplatí šlo o to že neplatil nebo jen část, snad se ještě domluvíme a nebudu muset žádnou exekuci podávat. Jinak máte Radime pravdu že spousta žen tím jen dělá naschvály, nikdo přeci nemlže za to že se mu zpozdí výplata na druhou stranu ti kteří pracují an černo a nic nepříznavají si tu žijí na vysoké noze a pár stovek alimentů z nich nikdo nedostane, nic nemají nikde nepracují, to je prostě tak když žijete spořádaně tak na vás může každý, myslím že o tohle by se měl postarat stát.
Děkuji za pochopení ano někdy přijde výplata později, ale to ona nechce pochopit. Ona také nedělá věci tak jak by měla, ale to se nic neděje. Nejradši by byla kdybych jí platil tak 10.000,- měsíčně aby neměla nouzi., ale že dělá na černo a nevěnuje se dětem jak by měla to nikdo nevidí, ale je to chudám samoživitelka, ale to proč se jí stala to už byla asi zřejmě moje chyba a za vše zřejmě můžu také jen já. Děs!
Není tady
Víte tohle je smutné, na obou stranách at už jsou to muží nebo ženy, lidé využívají svého postavení, dělají věci, které by jste nedělal, protože za prvé jste normální a chcete normálně žít a za druhé, pořád přeci jen ctíte zákony a máte strach je obcházet, tihle lidé nestojí ani o to dostát své zodpovědnosti, řádně se starat o děti a žít spořádaně, dělají si co chtějí a nic se jim nestane, protože umí obelstít jak zákon tak úřady. Takže my co se tak snažíme, toho moc nemáme a jen zíráme co je v té naší zemi všechno možné. Na druhou stranu mají ti lidé prázdý život, nikdy nebudou spokojení, nikdy nebudou mít tolik kolik by chtěli a přesně to co by chtěli a to je taky dobře, nechtěla bych být jako oni ale občas mám chut odsud emigrovat.
Není tady