Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 4. 9. 2006 8:44

Fatima
♥♥♥♥♥--

Kolegyni haraší...

Ahoj,

máme v práci kolgyni - žádná krasavice, působí malinko zanedbaným dojmem (špatná pleť, "špinavé" uši)... ne moc štastně vdaná za docela podprůměrného chlápka (jak jsme tady pochopili z jejích řečí).
Ta kolegyně na nás všechny ženské hrozně ráda sahá, prostě k vám přijde a začne vás hladit po zádech... tváří se při tom, že to myslí jako morální podporu. Před časem mi jiná kolegyně řekla, že si myslí, že tahle paní R. je na holky, čemuž se mi nechtělo věřit. Nicméně se stalo něco, co mne přesvědčilo, že ona si opravdu ráda sáhne a znamneá to pro ni mnohem víc než přátelské poplácání po zádech. Je mi teď úplně blbě od žaludku jenom se na ni podívám. Nemám nic proti lesbičkám, ale tahle paní je fakt dost nechutná a docela mi vadí, že ůsi dělá dobře" tím, že mně a nejen mně ošahává.
Jednak přemýšlím, zda o tom mám říct ostatním kolegyním a jednak přemýšlím, jak to zařídit, aby na mně přestala šahat. Přiznávám, že asi nemám dost odvahy říct ji prostě - nesahej na mně.
Co teď?

Upravil(a) Fatima (4. 9. 2006 8:46)

Není tady

#2 4. 9. 2006 9:03

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Kolegyni haraší...

Fatimo - naopak, měla bys jí přímo říci, že si nepřeješ, aby se tě dotýkala. Různé narážky ona "přeslechne". Ideální by bylo, aby ses dohodla s ostatními, kterým to taky vadí, a ozvaly jste se nahlas všechny tak, aby ona poznala, že "netýkavka" nejsi jenom ty. Uvědom si, že jenom ty sama rozhoduješ o tom, kdo, jak a kdy na tebe bude či nebude sahat. Ale musíš to dát najevo naprosto jasným způsobem.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#3 4. 9. 2006 9:09

choysia
♥♥♥♥♥♥♥

Já  bych jí to taky řekla naplno. Přece pokud to není normální kontakt, tak to nemusíš tolerovat. Řekni, že se ti to nelíbí a že je ti to nepříjemný, tak ať to přestane dělat.
Já bych jí dala harašení dumbom.....................lolgloria

Není tady

#4 4. 9. 2006 9:25

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Jasně...říct, že ti to nedělá dobře......

Není tady

#5 4. 9. 2006 9:31

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

tak s tím bych problém neměla: narovinu ji říct at na tebe nesahá a hotovo...

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#6 4. 9. 2006 9:36

Fatima
♥♥♥♥♥--

Jenomže tohle je bohužel kolegyně se kterou jsem poměrně hodně "ve styku", tedy pracovním samo lol a byl by docela průšvih, kdyby se urazila... což by se určitě urazila, jak ji znám... Tak nevím, co je horší, nechat se osahávat nebo spolupracovat s někým, kdo s vámi nemluví dumbom

Není tady

#7 4. 9. 2006 9:45

avalonka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Fatima napsal(a):

Jenomže tohle je bohužel kolegyně se kterou jsem poměrně hodně "ve styku", tedy pracovním samo lol a byl by docela průšvih, kdyby se urazila... což by se určitě urazila, jak ji znám... Tak nevím, co je horší, nechat se osahávat nebo spolupracovat s někým, kdo s vámi nemluví dumbom

Fatimo,

každej člověk se za čas "odrazí". Já si naopak myslím, že časem stoupneš v jejích očích v ceně, protože říct jí "nezlob se, ale není mi příjemné, když se mě dotýkáš" je zejména výrazam úcty tebe k sobě samé. A ke svým osobním hranicím, na které máš nezadatelné právo.

Záleží ale samozřejmě na způsobu, jakým jí to řekneš. Je něco zcela jiného odpálit jí ruku řka "Nešmatej na mě, je mi to po*ný" než říct jí "Helenko, nechci se tě dotknout, ale není mi příjemné, že se dotýkáš ty mě. Nemám to ráda, jsem člověk, který si rád udržuje fyzický odstup, tak tě moc prosím, abys to respektovala. Děkuju ti a nezlob se."

Můžeš jí to samozřejmě napálit i bez obalu, ale myslím, že by to bylo kontraproduktivní, když s ní chceš i nadále dobře vycházet.

http://lilypie.com/pic/080125/ivPB.jpghttp://b1.lilypie.com/33HPp1/.png

Není tady

#8 4. 9. 2006 9:45

choysia
♥♥♥♥♥♥♥

Fatimo: Jinak to nevyřešíš. Máš dvě možnosti:
Buď jí to řekneš, nebo se nech osahávat.
Není na tom nic špatnýho, prostě jí řekni, že se ti to nelíbí, pokud je normální, pochopí to.

A pokud to tak necháš dál, bude si zřejmě myslet, že spolu budete brzy opravdu ve "styku" ..lollollol

sorry gloriacool

Není tady

#9 4. 9. 2006 9:48

Fatima
♥♥♥♥♥--

avalonka napsal(a):

Fatima napsal(a):

Fatimo,

každej člověk se za čas "odrazí". Já si naopak myslím, že časem stoupneš v jejích očích v ceně, protože říct jí "nezlob se, ale není mi příjemné, když se mě dotýkáš" je zejména výrazam úcty tebe k sobě samé. A ke svým osobním hranicím, na které máš nezadatelné právo.

Záleží ale samozřejmě na způsobu, jakým jí to řekneš. Je něco zcela jiného odpálit jí ruku řka "Nešmatej na mě, je mi to po*ný" než říct jí "Helenko, nechci se tě dotknout, ale není mi příjemné, že se dotýkáš ty mě. Nemám to ráda, jsem člověk, který si rád udržuje fyzický odstup, tak tě moc prosím, abys to respektovala. Děkuju ti a nezlob se."

Můžeš jí to samozřejmě napálit i bez obalu, ale myslím, že by to bylo kontraproduktivní, když s ní chceš i nadále dobře vycházet.

Avalonko, samozřejmě máš naprostou pravdu. Bohužel kolegyně mně přátelsky poplácává po zádech asi půl roku. Až minulý týden jsem objevila, že je zatím víc... takže slušně neslušně, ať to řeknu jakkoliv, řeknu to po půl roce, co to dělá, takže je jasné, že ona pochopí, že já jsem pochopila... což ji zaručeně vytočí.
Sakra, proč to musí být tak těžké někomu říct "vodprejskni" butter

Není tady

#10 4. 9. 2006 10:06

Michaela.43
♥♥♥♥♥♥-

Fatima napsal(a):

Ahoj,

máme v práci kolgyni - žádná krasavice, působí malinko zanedbaným dojmem (špatná pleť, "špinavé" uši)... ne moc štastně vdaná za docela podprůměrného chlápka (jak jsme tady pochopili z jejích řečí).
Ta kolegyně na nás všechny ženské hrozně ráda sahá, prostě k vám přijde a začne vás hladit po zádech... tváří se při tom, že to myslí jako morální podporu. Před časem mi jiná kolegyně řekla, že si myslí, že tahle paní R. je na holky, čemuž se mi nechtělo věřit. Nicméně se stalo něco, co mne přesvědčilo, že ona si opravdu ráda sáhne a znamneá to pro ni mnohem víc než přátelské poplácání po zádech. Je mi teď úplně blbě od žaludku jenom se na ni podívám. Nemám nic proti lesbičkám, ale tahle paní je fakt dost nechutná a docela mi vadí, že ůsi dělá dobře" tím, že mně a nejen mně ošahává.
Jednak přemýšlím, zda o tom mám říct ostatním kolegyním a jednak přemýšlím, jak to zařídit, aby na mně přestala šahat. Přiznávám, že asi nemám dost odvahy říct ji prostě - nesahej na mně.
Co teď?

Když ona má odvahu sáhnout si na tebe, nevím, proč bys neměla mít odvahu ji říct, že je ti to nepříjemný

Není tady

#11 4. 9. 2006 10:09

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Fatima napsal(a):

Avalonko, samozřejmě máš naprostou pravdu. Bohužel kolegyně mně přátelsky poplácává po zádech asi půl roku. Až minulý týden jsem objevila, že je zatím víc... takže slušně neslušně, ať to řeknu jakkoliv, řeknu to po půl roce, co to dělá, takže je jasné, že ona pochopí, že já jsem pochopila... což ji zaručeně vytočí.

Fatimo,

těžké si to děláme jen my sami. Věř tomu. Druzí začnou respektovat naše hranice přesně ve chvíli, kdy my ty hranice vytyčíme a začneme trvat na jejich dodržování.

Jenže my - české slušně vychované ženy - máme stále ještě velký problém s obavou, aby na nás lidi nezanevřeli, nepřestali nás mít rádi nebo o nás nedejbože neřekli, že jsme "zlí".

Až se zbavíš strachu, co na tvé chování říkají ostatní, nebudeš mít problém s asertivitou, která je pro dobře prožitý život opravdu potřeba. Ta tvoje kolegyně je vlastně pro tebe takovou malou zkouškou, zda si víc ceníš sama sebe a svého osobního prostoru, nebo názoru ostatních.

Neodsuzuju tě za takové přemýšlení, chraň bůh. Já řešila jednou podobný problém (už jsem tu o tom psala) a věř, že jakmile jsem našla odvahu své kolegyni bez okolků říci "jste ke mně nespravedlivě nepříjemná a já si přeju, abyste se ke mně začala chovat slušně", tak se ke mně skutečně slušně chovat začala. Po cca 2 týdnech, kdy se mnou nemluvila. Ty dva týdny za to ale stály. Rozhodně! wink

Není tady

#12 4. 9. 2006 10:09

Michaela.43
♥♥♥♥♥♥-

Fatima napsal(a):

Tak  zkus se nepřibližovat na dosah, popř. příjde-li k tobě, couvni, zkus si jen trochu nápadně držet odstup, a mělo by jí to docvaknout...nebo si vymysli historku, že proč to nemáš ráda....

Není tady

#13 4. 9. 2006 10:11

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Michaela.43 napsal(a):

Fatima napsal(a):

Tak  zkus se nepřibližovat na dosah, popř. příjde-li k tobě, couvni, zkus si jen trochu nápadně držet odstup, a mělo by jí to docvaknout...nebo si vymysli historku, že proč to nemáš ráda....

Proč by to měla dělat? Nemyslím si, že ústup nebo výmysly jsou na místě. Fatima přeci jen trvá na tom, na co má nezadatelné právo. Ustupují jen zbabělci nebo lidé, kteří vědí, že nejsou v právu. Fatima není ani jedno. Navíc si nemyslím, že by nějaké nenápadné náznaky zabraly. Tihle lidé jsou většinou dost splachovací - chce to říct jasně, přímo a slušně. smile

Není tady

#14 4. 9. 2006 10:16

Fatima
♥♥♥♥♥--

Michaela.43 napsal(a):

Fatima napsal(a):

Míšo, i když stojím na opačné straně stolu, ona ke mně prostě přijde a začne mně hladit na zádech... sice jakože maminkovsky, nijak intimně, ale dneska už je mi prostě po*ná.
Například sedím za počítačem, ona vejde ke mně do kanclu, postaví se hned vedle mně a hladí a hladí... asi opravdu jediná šance je slušně jí říct, že mi to nevyhovuje, když na mně sahá, ale už vidím ten průser, jaký z toho bude..

Není tady

#15 4. 9. 2006 10:22

Fatima
♥♥♥♥♥--

avalonka napsal(a):

Fatima napsal(a):

Fatimo,

těžké si to děláme jen my sami. Věř tomu. Druzí začnou respektovat naše hranice přesně ve chvíli, kdy my ty hranice vytyčíme a začneme trvat na jejich dodržování.

Jenže my - české slušně vychované ženy - máme stále ještě velký problém s obavou, aby na nás lidi nezanevřeli, nepřestali nás mít rádi nebo o nás nedejbože neřekli, že jsme "zlí".

Až se zbavíš strachu, co na tvé chování říkají ostatní, nebudeš mít problém s asertivitou, která je pro dobře prožitý život opravdu potřeba. Ta tvoje kolegyně je vlastně pro tebe takovou malou zkouškou, zda si víc ceníš sama sebe a svého osobního prostoru, nebo názoru ostatních.

Neodsuzuju tě za takové přemýšlení, chraň bůh. Já řešila jednou podobný problém (už jsem tu o tom psala) a věř, že jakmile jsem našla odvahu své kolegyni bez okolků říci "jste ke mně nespravedlivě nepříjemná a já si přeju, abyste se ke mně začala chovat slušně", tak se ke mně skutečně slušně chovat začala. Po cca 2 týdnech, kdy se mnou nemluvila. Ty dva týdny za to ale stály. Rozhodně! wink

Ano, člověk je nějak vychovaný a jsou věci, které se odnaučují dost těžko... asi proto snášíme zapáchající kolegy a nic jim neřekneme´... a asi proto já snáším, že na mně ta fuchtle sahá.
Ale chovám se teď k ní jinak, neusmívám se, nebavím se s ní sama od sebe a vypadá to, že to pochopila. Nikdy bych nevěřila, že mně tak sebere taková situace, ale je mi permanentně špatně od žaludku... člověk si najednou uvědomuje věci, které dřív neviděl.
Možná vám přijde, že dělám z komára velblouda, ale já jsem momentálně opravdu dost v šoku... upřímně přiznávám, že kdyby to byla nějaká pěstěná kočka, tak by mi to snad možná i lichotilo, lesbičky mi fakt nevadí... ale takhle paní je prostě tak trochu nechutná, takže když si představím usch usch

Není tady

#16 4. 9. 2006 10:25

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Fatima napsal(a):

Ale chovám se teď k ní jinak, neusmívám se, nebavím se s ní sama od sebe a vypadá to, že to pochopila.

Fatimo,

myslím si, že pokud to pochopí, tak bude dobře a pokud to nepochopí, nezbyde ti, než se utkat sama se svou nefunkční představou zdvořilosti.

Jakmile si to s ní vyříkáš a ona na tebe přestane sahat, uvidíš, že si jí časem zase "pustíš k tělu". Už ne fyzicky, ale věřím, že s ní zase budeš vycházet dobře. Protože si nemyslím, že to, co dělá, svědčí o tom, že je ona špatný člověk. Byla bych k ní spravedlivá. (I když chápu, že ti teď připadá tak ekl - jenže tenhle emoční náboj pro tebe ta paní má právě proto, že brnkla na tvou jaksi "puritánskou" strunku)j

smile

Není tady

#17 4. 9. 2006 10:39

Fatima
♥♥♥♥♥--

avalonka napsal(a):

Fatima napsal(a):

Ale chovám se teď k ní jinak, neusmívám se, nebavím se s ní sama od sebe a vypadá to, že to pochopila.

Fatimo,

myslím si, že pokud to pochopí, tak bude dobře a pokud to nepochopí, nezbyde ti, než se utkat sama se svou nefunkční představou zdvořilosti.

Jakmile si to s ní vyříkáš a ona na tebe přestane sahat, uvidíš, že si jí časem zase "pustíš k tělu". Už ne fyzicky, ale věřím, že s ní zase budeš vycházet dobře. Protože si nemyslím, že to, co dělá, svědčí o tom, že je ona špatný člověk. Byla bych k ní spravedlivá. (I když chápu, že ti teď připadá tak ekl - jenže tenhle emoční náboj pro tebe ta paní má právě proto, že brnkla na tvou jaksi "puritánskou" strunku)j

smile

Já taky netvrdím, že je nějak špatná, i když si nemyslím, že na někoho sahat tímhle způsobe je normální a košer, že usch
Asi jsem fakt větší puritán, než bych do sebe řekla, ale mám pocit, jak už jsem psala, že kdyby to byla nějaká upravená kočka, tak by mi to možná i zalichotilo a zasmála bych se tomu, ale tahle paní je prostě ekl sama o sobě... aniž projevuje své lesbické sklony.
To, že se k ní teď chovám jinak není proto, abych jí odradila, ale prostě proto, že se jinak chovat nedokážu v tuto chvíli. A jsem více méně rozhodnuta, že okud na mně dál bude sahat, slušně ji řeknu, že si to nepřeju.

Jsem si vzpomněla, jak jsme v bývalé firmě měli kolegyni, která moc nedala osobní hygieně... já jsem s ní do styku moc nepřicházela a to, že kolegyně z její kanceláře ji nemusí jsem zjistila až když jsme měli jet společně někam na víkend (firemní "výlet) a holky mně přišli poprosit, abych jí dala na samostatný pokoj, protože s ní nikdo nechce na pokoji být... myslím, žwe za ty dva roky, co jsem tam byla, jí´nikdo neřekl, že je tak trochu nechutná. Mně je jí tedy trochu líto, byla to svobodná mamna vydělávající jedenáct tisíc, která bydlela u rodičů... její přítel byl nezaměstnaný.... no jo, chudák holka, ale chudáci taky všichni ti, kteří měli nos v pořádku usch

Není tady

#18 4. 9. 2006 12:40

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Fatimo, je úplně jedno jestli Tě otlapkává nechutná ženská, nebo nechutnej chlap. Prostě se Tě dotýká někdo, jehož chování ti není příjemné a není tvojí povinností si to nechat líbit.
Mmch: a co kdyby to byl hezkej, příjemnej a mladej kolega;)?

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#19 4. 9. 2006 13:38

Fatima
♥♥♥♥♥--

Kiara napsal(a):

Fatimo, je úplně jedno jestli Tě otlapkává nechutná ženská, nebo nechutnej chlap. Prostě se Tě dotýká někdo, jehož chování ti není příjemné a není tvojí povinností si to nechat líbit.
Mmch: a co kdyby to byl hezkej, příjemnej a mladej kolega;)?

Ani tak bych nebyla nadšená, no fakt. Já nějak vůbec nemusím, když na mně lidi moc sahají, ať je to kdokoliv big_smile teda vyjma blízkých přátel, rodiny a přítele big_smile

Není tady

#20 4. 9. 2006 13:46

choysia
♥♥♥♥♥♥♥

Fetima: No a i kdyby na tebe sahal pěknej kolega, je to jedno, ne? Asi by to byl podobnej problém, teda pokud bys nemla v úmyslu ho sbalit.....vissla
Ale kolega není....
Ted tady ale řešíš kolegyni. smile
Prostě si s ní promluv, maximálně bude chvilku naštvaná, ale třeba jí to trkne. Pokud ne, budeš muset trošku přitvrdit. Když jste na stejným pracovišti, tak by to měla tolerovat, kdo by chtěl bejt v kanclu, kde je neustále dusno?
A čím dřív to uděláš, tím líp pro tebe, jinak se v tom budeš akorát hrabat a bude to pro tebe tím těžší, čím dýl to bude trvat.
Tak šup, šup a je to storstark
Nic víc se k tomu říct nedá, jen pořád dokola to samý....

Není tady

#21 4. 9. 2006 14:22

x256987
Host

Zrovna dneska je v příloze MFD fejeton, co si počít s kolegou, který "nevoní". Závěr je jednoznačný - vybrat z kolektivu toho s nejproříznutější papulou, říct natvrdo pravdu (cituji: "Blážo, ty ses snad počurala. Prosímtě, dělej něco tady s tím smradem, nebo ti už nikdy žádné podklady nepřinesu.") a přežít pár dní nebo týdnů uraženého nemluvení. Náznaky jsou prý podstatně méně účinné.

Jinak: Fatimo, je to i zpráva pro tebe, vlastně ses o sobě díky kolegyni něco dozvěděla. Zkus na tom najít něco pozitivního smile
Mimochodem úplně tě chápu, ke mně si nedávno na poradě (40 učitelů v jedné třídě) z uličky přisedla kolegyně a zatarasila mi tím navíc cestu ke dveřím (jsem na to háklivá, v divadle si sedám zásadně na kraj řady) a mně se úplně udělalo mdlo, že mi někdo leze do mého osobního miniprostoru big_smile big_smile big_smile

#22 4. 9. 2006 14:24

Nety
♥♥♥♥♥♥♥

Tak Ti pak měsíc nesáhne ani na hrneček od kafe, když jí to řekneš natvrdo. dudlik Tak nám pak napiš, jak to dopadlo wink

http://b2.lilypie.com/b5R4p1/.pnghttp://img150.imageshack.us/img150/7624/beznzvuyw6.jpg

Není tady

#23 4. 9. 2006 14:30

Fatima
♥♥♥♥♥--

Judita napsal(a):

Zrovna dneska je v příloze MFD fejeton, co si počít s kolegou, který "nevoní". Závěr je jednoznačný - vybrat z kolektivu toho s nejproříznutější papulou, říct natvrdo pravdu (cituji: "Blážo, ty ses snad počurala. Prosímtě, dělej něco tady s tím smradem, nebo ti už nikdy žádné podklady nepřinesu.") a přežít pár dní nebo týdnů uraženého nemluvení. Náznaky jsou prý podstatně méně účinné.

Jinak: Fatimo, je to i zpráva pro tebe, vlastně ses o sobě díky kolegyni něco dozvěděla. Zkus na tom najít něco pozitivního smile
Mimochodem úplně tě chápu, ke mně si nedávno na poradě (40 učitelů v jedné třídě) z uličky přisedla kolegyně a zatarasila mi tím navíc cestu ke dveřím (jsem na to háklivá, v divadle si sedám zásadně na kraj řady) a mně se úplně udělalo mdlo, že mi někdo leze do mého osobního miniprostoru big_smile big_smile big_smile

Joo to znám. Představa, že jedu ve skoro prázdné tramaji a i celkem slušeně vypadající člověk si sedne či stoupne hned vedle mně, přitom má celou tramvaj volnou... nebo v knihovně ve studovně u stolečku.. nebo když mi někdo v řadě v obchodě doslova funí za krkem usch usch nebo když na mně sahá lesbická kolegyně lol to je mi fakt takhle usch

Ten článek o smraďoších už mi taky byl doporučován, ale budu muset počkat, až bude na iDNES wink

Není tady

#24 4. 9. 2006 14:31

Fatima
♥♥♥♥♥--

Nety napsal(a):

Tak Ti pak měsíc nesáhne ani na hrneček od kafe, když jí to řekneš natvrdo. dudlik Tak nám pak napiš, jak to dopadlo wink

No už teď to vypadá nadějně, já jsem teď dost odtažitá, což ji neuniklo, tak se ani neptá, jaký byl víkend vissla

Není tady

#25 4. 9. 2006 14:33

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Fatima napsal(a):

Judita napsal(a):

Joo to znám. Představa, že jedu ve skoro prázdné tramaji a i celkem slušeně vypadající člověk si sedne či stoupne hned vedle mně, přitom má celou tramvaj volnou... nebo v knihovně ve studovně u stolečku.. nebo když mi někdo v řadě v obchodě doslova funí za krkem usch usch nebo když na mně sahá lesbická kolegyně lol to je mi fakt takhle usch

Ten článek o smraďoších už mi taky byl doporučován, ale budu muset počkat, až bude na iDNES wink

Na idnes fejetony myslím nedávají... hmm

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí