|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
dobry den mam dotaz.dceri bude pristi rok v prosinci 6let a chtela jsem se zeptat zda ma nekdo zkusenost,ze nastoupilo jeho dite do skoly v 5letech a az pak mu bylo 6.dcera je na tom psychicky dobre,ptala jsem se OL a ta nevidi duvod proc ne.mala chodi do skolky v pohode,na plavani,a do skoly se moc tesi,umi pocitat a pismenka,tak jestli nekdo poradite budu rada.
Není tady
pokud by se dítě ve školce jen nudilo a s předstihem zvládá všecky dovednosti a znalosti, které jsou před vstupem do školy nutné, není důvod je tam držet...
ale odpůrci ti jistě řeknou, že jí nemáš zkracovat mládí... já jsem ale zrovna z těch, kteří šli o rok později - jsem srpnová, takže přelom, a poslední rok ve školce byl utrpením pro mě, rodiče i učitelky...
Není tady
tak dekuju,odpurci no to si asi vyslechnu.dcera je v predstihu a aniz bych ji to ucila.diky za nazor
Není tady

Přidávám svoji osobní zkušenost. Jsem zářijová a také jsem šla v pěti letech do školy. Všichni to našim rozmlouvali, vykřikovali pořád něco o zkráceném mládí apod.,ale to vůbec není podstatné. Pokud to dítě opravdu vše v pohodě zvládá, je vývojově stejně jako ostatní, né-li lépe, projde psychologickým testem, na který Vás určitě pošlou, tak opravdu není důvod ho zbytečně dusit další rok ve školce. Ztratí kamarády, přetrhá si vazby na původní spolužáky a nakonec to může být daleko větší šok pro psychiku než nějaké zkrácené dětství...
Já jsem byla navíc vyšší, takže už tehdy jsem skoro všechny děti přerůstala, takže i psycholog, který mne testoval a měl sotva 1,50 m, naznal, že další pobyt ve školce nebude pro mne vhodný... :-))
Není tady
tak vysku a vahu ma umerne veku,ale neni to zadny hubenour,ze by treba neunesla tasku.a k tomu psychologovi nas posle pediatricka?takze bude zalezet na jakyho psychologa narazime,ze jo?
Není tady
Ne že bych byla odpůrcem, jen když domýšlím ty věci okolo, tak čím dál víc dětí má odklad, aniž by byli podzimní. Takže v první třídě se objeví dost dětí narozených např. červen, červenec, srpen a oproti nim bude Tvá dcera mladčí téměř o dva roky (rok a třičtvrtě). A to je v tomhle věku dost velký rozdíl. Jinak znám holčinu, která je podzimní, nastoupila do školy bez odkladu a první třídu zvládla výborně a bez jakýchkoliv problémů. Můj prostřední syn je 30. července a ani nás nenapadlo žádat o odklad, třetí syn je prosincový a odklad mu každopádně nechám. Vidím, že je trochu pozadu, tak to nebudu lámat.
Není tady
Nevím jak kde, ale u nás musí všechny děti před nástupem do školy projít vyšetřením v pedagogicko-psychologické poradně. Na základě jejich dobrozdání a doporučení obvodní lékařky, je pak dítě buď zařazeno do první třídy, nebo má odklad. Počkala bych tedy na jejich závěr. A pokud to není povinné, můžeš tam zajít sama.
Není tady
taky jsem šla do školy v pěti letech,jsem zářijová.Psychologické testy dopadly skvěle,ale jak se pak ukázalo,byla to chyba.Zatímco ostatní se učili,já si prý hrála a nedávala pozor.Obě děti mám červnové,takže to neřeším,ale kdybych musela,rozhodně počkám a u prosincového dítěte tím spíš.
Dnes je odklad téměř módní záležitost,rodiče ho prosazují i u dětí,které jdou do školy v 6 letech,takže žádný spěch.Pokud je dítě vyzrálejší a ve školce se nudí, přihlásila bych ho na kroužek cizího jazyka, na flétnu..dnes školky nabízí dost kroužků,ale se základní školou bych nespěchala.
Není tady
kacik napsal(a):
dobry den mam dotaz.dceri bude pristi rok v prosinci 6let a chtela jsem se zeptat zda ma nekdo zkusenost,ze nastoupilo jeho dite do skoly v 5letech a az pak mu bylo 6.dcera je na tom psychicky dobre,ptala jsem se OL a ta nevidi duvod proc ne.mala chodi do skolky v pohode,na plavani,a do skoly se moc tesi,umi pocitat a pismenka,tak jestli nekdo poradite budu rada.
ahojky, ja radim, vykasli se na nejake psychology a podobne pitominy a dej dite do skoly. nevim, co ti kde rekli o tom?? Ze tvoje dite je v predstihu?? Muzu te ujistit, ze neni, ze je zcela "normalni"
nebo jsou dnes ceske skoly na tom tak zle, ze zvladaji jen "opozdene " deti?? Tim nechci rict opozdene jako zaostale ale opozdene jako deti, co jdou az v 7mi letech.
Muj syn chodil do francouzske skolky a nyni je ve francouzske skole. Od 4 let se ucil cist pismenka, napsat svuj podpis, narysovat kruh, trojuhelnik, ctverec...... V poslednim rocniku skolky cetl psal a pocital. psychologa bychom museli navstivit, kdyby to neumel. Stejne tak i vsech ostatnich 22 deti v jeho tride......
Na konci cervence mu bylo 6, prvniho zari sel do prvni tridy, kterou zvladl s vyznamenanim a nyni nastupuje do matematicke 2. tridy, protoze ma na matematiku velke nadani (jako dalsich jeho 8 spoluzaku).
To jako ti odpurci "zkraceneho" detstvi by poslali kluka do nejake poradny ?? 
Upravil(a) Dita.L (1. 9. 2006 11:43)

Není tady
Dito L. to je super, že je u vás taková škola od 4 let.
Kaciku, muj bratranec (říjnové dítě) z Plzne šel do skoly v 5 letech, protože už uměl číst a trochu psát. Problém byl trochu, když vyšel 8. třídu ve 13 letech a hned šel na školu s internátem až do Brna, takže ho matka stihla vychovávat jen do 13 let. Dneska je povinná 9. třída tak bych se nějakého ukráceného dětství vůbec nebála.
Není tady
POdívám se na to souhrnně. Dítě má jít do školy v době své zralosti a s tím souvisí hodně i mětody výuky v našich školách. Takže nejen že tvoje holčička musí být zralá psychicky, ale i fyzicky a sociálně. Zeptej se učitelek v MŠ. POkud jsou zodpovědné, zhodnotí chování tvojí dcery.
Na přijetí do školy je třeba v únoru projít zápisem a ve tvém případě bude nutné vyšetření psychologa předem, samozřejmě s kladným výsledkem. Vem v úvahu i věkové rozvrstvení. Fyzickou zralost posoudí dětský lékař. Jde o to aby jí její vývoj umožnoval nosit zátěž na zádech a aby tělíčko vydrželo i sezení a aby holčička udržela pozornost dostatečně dlouhou dobu.
CO se týče sociální zralosti - dítě se musí těšit na učení, nemělo by být příliš hravé a mělo by se aktivně zajímat o práci. Mělo by si rozumět s ostatními dětmi a mělo by být schopné s nimi spolupracovat.
Další věcí je systém výuky, který nelze srovnávat s anglickým či francouzským. Tyhle školy většinou učí číst pomocí globální metody. Tedy že dítě si spojuje slovo s obrázkem. Neznamená to tedy, že dítě vyjité ze školky umí přečíst všechno. Ne, umí většinou jen přečíst slova, kerá se učilo. Náš systém vychází z rozkladu a opětovného skládání slov z hlásek a slabik. Na konci první třídy tak opravdu umí děti přečíst vše, ovšem s porozumněním bývá někdy problém.
Nemyslím, že se děti nemají učit písmenka, nebo že se v nich nemá podporovat jejich zájem, ale každému vyhovuje něco jiného. Být připraven na školu není jen o tom, že dítě zvládá číst a počítat, jeho vývoj by měl jít ve všech oblastech. Mělo by umět barvy, hlasy zvířat, kreslit, vystřihovat, běhat, tancovat...
Mnohdy rodiče chtějí vypadat zajímavě a dítě rozvíjejí jen s ohledem na školu a na další stránky orzvoje zapomínají.
Upravil(a) PavlaH (1. 9. 2006 18:02)
Není tady
Já mám dva kluky a jeden je rozený v říjnu, šel do školy později, všechno uměl a učil se jenom psát, četl plynule a počítal do 100 ještě před nástupem do školy, ve třídě se dost nudil a ostatní děti měl za hloupé., ten druhý je rozený v červnu, šel do školy v 6 letech a moc ho bavilo poznávat s ostatními dětmi vše nové, soutěžil, aby byl nejlepší a má proti tomu staršímu dodnes víc kamarádů, ne pro každé dítě je odklad dobrý.
Není tady
Odklad je, když jde dítě do školy v 7 letech, takže když je dítě říjnové a jde do školy v 6, tak nemá odklad, jde do školy normálně. Já jsem se narodila na konci prosince a dost mě štvalo, že mi mnozí na základce tvrdili, že jsem šla o rok později do školy, i když jsem šla normálně v 6 letech.
Není tady
PavlaH - Další věcí je systém výuky, který nelze srovnávat s anglickým či francouzským. Tyhle školy většinou učí číst pomocí globální metody. Tedy že dítě si spojuje slovo s obrázkem. Neznamená to tedy, že dítě vyjité ze školky umí přečíst všechno. Ne, umí většinou jen přečíst slova, kerá se učilo. Náš systém vychází z rozkladu a opětovného skládání slov z hlásek a slabik. Na konci první třídy tak opravdu umí děti přečíst vše, ovšem s porozumněním bývá někdy problém
- tak s tim zasadne nesouhlasim; syn byl za pomoci prave globalni metody zhruba od druheho pololeti cist i z neskolnich knizek, umel precist spravne vsechny slabiky a pismenka. bez slabikare, hlaskovani a pismenek.

Není tady
Dito dobře, já mám zkušenost z cizojazyčného prostředí, nikoli z českého, věřím že to může fungovat jinak......
CHtěla jsem jen říct, že jiná metoda automaticky neznamená, že je lepší nebo horší. Také každému dítěti vyhovuje jinší přístup. Jen je potřeba o metodě výuky přemýšlet v tomto případě, kdy by mělo jít do školy dítě mladší 6 let...
Není tady
Hodně záleží na intelektu dítěte a péči rodičů, co na prvním stupni vložíš, to se stonásobně vyplatí.
Není tady
My jsme listopadové. T.j. v 5-ti letech dítě učení ještě moc nebralo, ale roční mentální vývoj byl vidět. Když už do školy šla, už se těšila, i když je vlastně starší o "rok". Mají ale míchanicí dětí jakoby od 5-ti do 7-mi let v první třídě a vidět to je.
Já jsem za odklad (neměli jsme na výběr), učit se a pracovat povinně bude muset ještě dost. A ve školce se o děti vážně starali.
Není tady
Ahojky jsem se chtěla zeptat,,malému bude 8.října 5let...umí počítat do 15,Abc poznává pomalu písmenka a rád se učí dělat něco novýho a jak je do toho zabraný tak ani nevnímá,sice si taky hraje,ale u toho není dlouho...tak nevím kdy ho máme dát do školy,??
Není tady