Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 31. 8. 2006 9:20

kacik
♥♥♥♥---

v kolika letech do skoly

dobry den mam dotaz.dceri bude pristi rok v prosinci 6let a chtela jsem se zeptat zda ma nekdo zkusenost,ze nastoupilo jeho dite do skoly v 5letech a az pak mu bylo 6.dcera je na tom psychicky dobre,ptala jsem se OL a ta nevidi duvod proc ne.mala chodi do skolky v pohode,na plavani,a do skoly se moc tesi,umi pocitat a pismenka,tak jestli nekdo poradite budu rada.

Není tady

#2 31. 8. 2006 9:27

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

Re: v kolika letech do skoly

pokud by se dítě ve školce jen nudilo a s předstihem zvládá všecky dovednosti a znalosti, které jsou před vstupem do školy nutné, není důvod je tam držet...
ale odpůrci ti jistě řeknou, že jí nemáš zkracovat mládí... já jsem ale zrovna z těch, kteří šli o rok později - jsem srpnová, takže přelom, a poslední rok ve školce byl utrpením pro mě, rodiče i učitelky...

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#3 31. 8. 2006 9:48

kacik
♥♥♥♥---

tak dekuju,odpurci no to si asi vyslechnu.dcera je v predstihu a aniz bych ji to ucila.diky za nazor

Není tady

#4 31. 8. 2006 9:57

Macex
♥♥♥♥♥♥♥

Přidávám svoji osobní zkušenost. Jsem zářijová a také jsem šla v pěti letech do školy. Všichni to našim rozmlouvali, vykřikovali pořád něco o zkráceném mládí apod.,ale to vůbec není podstatné. Pokud to dítě opravdu vše v pohodě zvládá, je vývojově stejně jako ostatní, né-li lépe, projde psychologickým testem, na který Vás určitě pošlou, tak opravdu není důvod ho zbytečně dusit další rok ve školce. Ztratí kamarády, přetrhá si vazby na původní spolužáky a nakonec to může být daleko větší šok pro psychiku než nějaké zkrácené dětství...
Já jsem byla navíc vyšší, takže už tehdy jsem skoro všechny děti přerůstala, takže i psycholog, který mne testoval a měl sotva 1,50 m, naznal, že další pobyt ve školce nebude pro mne vhodný... :-))

Není tady

#5 31. 8. 2006 10:07

kacik
♥♥♥♥---

tak vysku a vahu ma umerne veku,ale neni to zadny hubenour,ze by treba neunesla tasku.a k tomu psychologovi nas posle pediatricka?takze bude zalezet na jakyho psychologa narazime,ze jo?

Není tady

#6 31. 8. 2006 10:15

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Ne že bych byla odpůrcem, jen když domýšlím ty věci okolo, tak čím dál víc dětí má odklad, aniž by byli podzimní. Takže v první třídě se objeví dost dětí narozených např. červen, červenec, srpen a oproti nim bude Tvá dcera mladčí téměř o dva roky (rok a třičtvrtě). A to je v tomhle věku dost velký rozdíl. Jinak znám holčinu, která je podzimní, nastoupila do školy bez odkladu a první třídu zvládla výborně a bez jakýchkoliv problémů. Můj prostřední syn je 30. července a ani nás nenapadlo žádat o odklad, třetí syn je prosincový a odklad mu každopádně nechám. Vidím, že je trochu pozadu, tak to nebudu lámat.

Iveta X

Není tady

#7 31. 8. 2006 11:02

jana2
♥♥♥----

Nevím jak kde, ale u nás musí všechny děti před nástupem do školy projít vyšetřením v pedagogicko-psychologické poradně. Na základě jejich dobrozdání a doporučení obvodní lékařky, je pak dítě buď zařazeno do první třídy, nebo má odklad. Počkala bych tedy na jejich závěr. A pokud to není povinné, můžeš tam zajít sama.

Není tady

#8 31. 8. 2006 14:19

rogersova
♥♥♥♥♥--

taky jsem šla do školy v pěti letech,jsem zářijová.Psychologické testy dopadly skvěle,ale jak se pak ukázalo,byla to chyba.Zatímco ostatní se učili,já si prý hrála a nedávala pozor.Obě děti mám červnové,takže to neřeším,ale kdybych musela,rozhodně počkám a u prosincového dítěte tím spíš.
Dnes je odklad téměř módní záležitost,rodiče ho prosazují i u dětí,které jdou do školy v 6 letech,takže žádný spěch.Pokud je dítě vyzrálejší a ve školce se nudí, přihlásila bych ho na kroužek cizího jazyka, na flétnu..dnes školky nabízí dost kroužků,ale se základní školou bych nespěchala.

Není tady

#9 1. 9. 2006 11:42

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

kacik napsal(a):

dobry den mam dotaz.dceri bude pristi rok v prosinci 6let a chtela jsem se zeptat zda ma nekdo zkusenost,ze nastoupilo jeho dite do skoly v 5letech a az pak mu bylo 6.dcera je na tom psychicky dobre,ptala jsem se OL a ta nevidi duvod proc ne.mala chodi do skolky v pohode,na plavani,a do skoly se moc tesi,umi pocitat a pismenka,tak jestli nekdo poradite budu rada.

ahojky, ja radim, vykasli se na nejake psychology a podobne pitominy a dej dite do skoly. nevim, co ti kde rekli o tom?? Ze tvoje dite je v predstihu?? Muzu te ujistit, ze neni, ze je zcela "normalni" smile nebo jsou dnes ceske skoly na tom tak zle, ze zvladaji jen "opozdene " deti?? Tim nechci rict opozdene jako zaostale ale opozdene jako deti, co jdou az v 7mi letech.

Muj syn chodil do francouzske skolky a nyni je ve francouzske skole. Od 4 let se ucil cist pismenka, napsat svuj podpis, narysovat kruh, trojuhelnik, ctverec...... V poslednim rocniku skolky cetl psal a pocital. psychologa bychom museli navstivit, kdyby to neumel.  Stejne tak i vsech ostatnich 22 deti v jeho tride......

Na konci cervence mu bylo 6, prvniho zari sel do prvni tridy, kterou zvladl s vyznamenanim a nyni nastupuje do matematicke 2. tridy, protoze ma na matematiku velke nadani (jako dalsich jeho 8 spoluzaku).

To jako ti odpurci "zkraceneho" detstvi by poslali kluka do nejake poradny ?? kapitulation

Upravil(a) Dita.L (1. 9. 2006 11:43)

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#10 1. 9. 2006 13:41

Simona Janoušková
♥♥♥♥---

Dito L. to je super, že je u vás taková škola od 4 let.
Kaciku, muj bratranec (říjnové dítě) z Plzne šel do skoly v 5 letech, protože už uměl číst a trochu psát. Problém byl trochu, když vyšel 8. třídu ve 13 letech a hned šel na školu s internátem až do Brna, takže ho matka stihla vychovávat jen do 13 let. Dneska je povinná 9. třída tak bych se nějakého ukráceného dětství vůbec nebála.

Není tady

#11 1. 9. 2006 17:58

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

POdívám se na to souhrnně. Dítě má jít do školy v době své zralosti a  s tím souvisí hodně i mětody výuky v našich školách. Takže nejen že tvoje holčička musí být zralá psychicky, ale i fyzicky a sociálně. Zeptej se učitelek v MŠ. POkud jsou zodpovědné, zhodnotí chování tvojí dcery.

Na přijetí do školy je třeba v únoru projít zápisem a ve tvém případě bude nutné vyšetření psychologa předem, samozřejmě s kladným výsledkem. Vem v úvahu i věkové rozvrstvení.  Fyzickou zralost posoudí dětský lékař. Jde o to aby jí její vývoj umožnoval nosit zátěž na zádech a aby tělíčko vydrželo i sezení a aby holčička udržela pozornost dostatečně dlouhou dobu.

CO se týče sociální zralosti - dítě se musí těšit na učení, nemělo by být příliš hravé a mělo by se aktivně zajímat o práci. Mělo by si rozumět s ostatními dětmi a mělo by být schopné s nimi spolupracovat.

Další věcí je systém výuky, který nelze srovnávat s anglickým či francouzským. Tyhle školy většinou učí číst pomocí globální metody. Tedy že dítě si spojuje slovo s obrázkem. Neznamená to tedy, že dítě vyjité ze školky umí přečíst všechno. Ne, umí většinou jen přečíst slova, kerá se učilo.  Náš systém vychází z rozkladu a opětovného skládání slov z hlásek a slabik. Na konci první třídy tak opravdu umí děti přečíst vše, ovšem s porozumněním bývá někdy problém.

Nemyslím, že se děti nemají učit písmenka, nebo že se v nich nemá podporovat jejich zájem, ale každému vyhovuje něco jiného. Být připraven na školu není jen o tom, že dítě zvládá číst a počítat, jeho vývoj by měl jít ve všech oblastech. Mělo by umět barvy, hlasy zvířat, kreslit, vystřihovat, běhat, tancovat...

Mnohdy rodiče chtějí vypadat zajímavě a dítě rozvíjejí jen s ohledem na školu a na další stránky orzvoje zapomínají.

Upravil(a) PavlaH (1. 9. 2006 18:02)

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#12 1. 9. 2006 23:28

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Já mám dva kluky a jeden je rozený v říjnu, šel do školy později, všechno uměl a učil se jenom psát, četl plynule a počítal do 100 ještě před nástupem do školy, ve třídě se dost nudil a ostatní děti měl za hloupé., ten druhý je rozený v červnu, šel do školy v 6 letech a moc ho bavilo poznávat s ostatními dětmi vše nové, soutěžil, aby byl nejlepší a má proti tomu staršímu dodnes víc kamarádů, ne pro každé dítě je odklad dobrý.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#13 2. 9. 2006 7:17

Simona Janoušková
♥♥♥♥---

Odklad je, když jde dítě do školy v 7 letech, takže když je dítě říjnové a jde do školy v 6, tak nemá odklad, jde do školy normálně. Já jsem se narodila na konci prosince a dost mě štvalo, že mi mnozí na základce tvrdili, že jsem šla o rok později do školy, i když jsem šla normálně v 6 letech.

Není tady

#14 2. 9. 2006 22:18

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

PavlaH - Další věcí je systém výuky, který nelze srovnávat s anglickým či francouzským. Tyhle školy většinou učí číst pomocí globální metody. Tedy že dítě si spojuje slovo s obrázkem. Neznamená to tedy, že dítě vyjité ze školky umí přečíst všechno. Ne, umí většinou jen přečíst slova, kerá se učilo.  Náš systém vychází z rozkladu a opětovného skládání slov z hlásek a slabik. Na konci první třídy tak opravdu umí děti přečíst vše, ovšem s porozumněním bývá někdy problém

- tak  s tim zasadne nesouhlasim; syn byl za pomoci prave globalni metody zhruba od druheho pololeti cist i z neskolnich knizek, umel precist spravne vsechny slabiky a pismenka. bez slabikare, hlaskovani a pismenek.

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#15 2. 9. 2006 22:37

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Dito dobře, já mám zkušenost z cizojazyčného prostředí, nikoli z českého, věřím že to může fungovat jinak......

CHtěla jsem jen říct, že jiná metoda automaticky neznamená, že je lepší nebo horší. Také každému dítěti vyhovuje jinší přístup.  Jen je potřeba o metodě výuky přemýšlet v tomto případě, kdy by mělo jít do školy dítě mladší 6 let...

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#16 2. 9. 2006 22:38

Irenka21
♥♥♥♥♥♥-

Hodně záleží na intelektu dítěte a péči rodičů, co na prvním stupni vložíš, to se stonásobně vyplatí.

Naděje je vždy, ale ve stresu ji někdy nevidíme.

Není tady

#17 5. 9. 2006 15:35

Evelin
♥♥♥♥---

My jsme listopadové. T.j. v 5-ti letech dítě učení ještě moc nebralo, ale roční mentální vývoj byl vidět. Když už do školy šla, už se těšila, i když je vlastně starší o "rok". Mají ale míchanicí dětí jakoby od 5-ti do 7-mi let v první třídě a vidět to je.
Já jsem za odklad (neměli jsme na výběr), učit se a pracovat povinně bude muset ještě dost. A ve školce se o děti vážně starali.

Není tady

#18 9. 9. 2006 10:11

janikaja
♥♥-----
Místo: Ostrava

Ahojky jsem  se chtěla zeptat,,malému bude 8.října 5let...umí počítat do 15,Abc poznává pomalu písmenka a rád se učí dělat něco novýho a jak je do toho zabraný tak ani nevnímá,sice si taky hraje,ale u toho není dlouho...tak nevím kdy ho máme dát do školy,??kapitulation

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí