|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
Můžete prosím poradit u koho je nejlepší stavební spoření? Jaké jsou nejnižší a nejvýhodnější částky? Chtěla bych toto spoření zavést svému 22letému synovi (vím, že pozdě), ale vůbec se v tom nevyznám. Za jak dlouho si pak může peníze vyzvednout (po kolika letech) a musí částku použít na bydlení (pokud by už v té době třeba měl)? Jaké všechny výhody toto spoření má?
Není tady
Všeobecně, stavební spoření je úročeno 2%, státní příspěvek je 15 % z naspořené částky, max. 3000 Kč a spoří se 6 let, měsíčně 100 - 1700 Kč, při 1 700 Kč je nejvyšší státní podpora, tj. ty 3000 Kč. Po 6ti letech může smlouvu vypovědět a vybrat naspořené peníze a použít je může na co bude chtít, na auto, na dovolenou apod.
Není tady
Spoření bývá nastaveno tak, že klient si našetří 60% a banka půjčí zbývajících 40%. Čím víc bude spořit a jestli bude důsledný a bude mít nastavenou vyšší cílovou částku, tím dřív by mu měla banka nabídnout půjčku. Tyto půjčky si brát nemusí, ale bývají výhodné a jsou vcelku bez problémů poskytované - banka už má dobrou zkušenost s klientem, že platí a tak se nebojí do něj investovat.
Aby získal co nejvyšší státní podporu a přitom spořit méně než těch 1 700 Kč, tak může kdykoliv v průběhu roku učinit jednorázový vklad, kterým to dožene. Opět to není nutnost, ale když ty peníze jsou, tak proč je tam neposlat. Naopak pokud by měsíčně spořil více, pak by mu měla být přebytečná částka převedena do dalšího roku (nevím jestli je to u všech bank, ale u buřinky ano).
Stavební spoření u jednotlivých bank není moc rozdílné - všechny musí postupovat dle jednoho zákona. Ale doporučovala bych nějakou dobře známou a zavedenou pobočku.
Jo a ještě - jeden člověk může mít více spoření, ale pouze jedno se státní podporou. Nějaké náklady si pak může odečíst i z daní.
Není tady
já například to dělám tak, že si dám cílovou částku a spořím tak dlouho, než jí dosáhnu, třeba i 8 let, podmínkou je, že se cílová částka nesmí přespořit. Uvedu příklad:
Dala jsem si smlouvu s cílovou částkou 200 tisíc korun. Mám to ještě za starých podmínek, 3% úrok, 4500 státní podpory z 18 tisíc naspořených, 50% úrokové zvýhodnení, když si nevezmu úvěr a 5 let povinnost spořit.
Měla bych podle jejich tabulek spořit 0,5% z cílové částky, tedy 1000 Kč. Já ale spořím 1500 měsíčně, tedy využiju nejvýhodněji státní podporu 4500 a budu spořit tak dlouho, dokud se nedostanu na částku 200 tisíc. Je zbytečné rušit výhodnou smlouvu a dávat si novou podle nových, nevýhodnějších podmínek.
Ty, pokud založíš smlouvu, budeš mít podmínky takové, jak vypsala Blanka , ale můžeš taky spořit, jak dlouho chceš a nemusíš si dát nejvyšší cílovou částku na to, aby jsi spořila nejvýhodnější částku 1700.
Ono se totiž při sepsání smlouvy platí většinou 1% z cílové částky, tedy i z toho, co třeba nenaspoříš, tak já to dělám tak, že si dám cílovku nižší než odpovídá splátkám, pokud vím, že nebudu brát úvěr.

Není tady
Je to tak, dá se spořit až do výše cílové částky, ale nepřespořit. Poté se dá cílová částka navýšit a pokračovat ve spoření a tak pořád dokola. Je to výhodné právě u těch smluv uzavřených do 31.12.2003.
Co se týče úvěru, můžu si vyřídit úvěr, i když nemám naspořenou ani korunu, tzv. od nuly. Můžu mít několik stavebních spoření, ale státní podporu dostanu pouze max. ve výši 3000 Kč. Nejdříve mi spočítají podporu na nejdříve uzavřenou smlouvu, pak na další atd až dosáhnu těch 3000 Kč.
Není tady
Opravdu se dá cílová částka navýšit i u smluv uzavřených do 31.12.03? To by bylo fajn. Já jsem totiž slyšela, že to nechtějí dělat. Mám HYPO.
Není tady
Äno, smlouvu lze navýšit a spořit do výše nové cílové částky. Ale také, protože je to změna smlouvy, může dojít ke změně např. úroků. Např. u smlouvy můžete mít 3 % úroků nebo nějaký bonus a tím, že ji navýšíte, tak můžete o bonusy přijít. Neznám podmínky Vaší smlouvy, proto se informujte.
Není tady
O tom navýšení cílové částky jsem dosud neslyšela. To by bylo dobré. A platilo by i to, že státní podpora by mi zůstala ve výši těch 4500 Kč?
Není tady
Ano, v tom je právě ten fígl. Změní se, podle podmínek smlouvy, jenom úročení (např. u Pyramidy), ale státní podpora zůstává těch 25%, tedy 4 500 Kč. Z navýšené částky se zaplatí poplatek a v klidu spoříš dál. A smlouvu můžeš vypovědět po prvních pěti letech kdykoliv, 6, 7, atd. rok. Není třeba spořit zase dalších 5 let.
Není tady
Ale výpověď mohu dát až poté, co mám naspořenou tu navýšenou novou cílovou částku, jestli tomu rozumím dobře.
Není tady
Právě že ne. Zkusím uvést příklad. Mám smlouvu uzavřenou 31.12.2001 s cíl. částkou 50 000 Kč. Smlouva bude končit 31.12.2006, mám tam naspořeno těch 50 tis a chci spořit dál. Proto zvýším cíl. částku na 100 000 a spořím dál až do 100 tis. , měsíčně třeba po 1500 Kč. Ale zjistím, že v roce 2007 potřebuji peníze vybrat, tak je s tříměsíční výpovědní lhůtou anebo i bez ní, ale s pokutou, vyberu. Tam nemusíš spořit až do té cílové částky. Já se omlouvám, neumím moc vysvětlovat.
Není tady
Blanko, děkuji za informace.
Není tady
tak trošku se tím zabývám, ráda pomůžu.
Není tady
Mám ještě dotaz. Poradíte někdo? Všude se píše, že za uzavření smlouvy o SS se účtuje 1 procento z cílové částky. Když se ale smlouva uzavírá pro osobu mladší 26 let, je tam tuším nějaká sleva. Nevíte někdo jak to je?
Není tady
Když už to tady holky rozebíráte... já tomu totiž vůbec nerozumim... spořim 2500 měsíčně... cílovou mám 300 tis. Můžu to vybrat dřív i když jí nebudu mít naspořenou? Kolik dostanu státní podporu a kolika se to úrokuje? platím pak něco, když to ruším? Mám lišku.
Není tady
U lišky platím 1% ať na mě, nebo na děti. Cílová částka je částka, kterou dává dohromady tvoje spoření a úvěr
Příklad: Dám si 300 tisíc cílovou částku a spořím 1667 Kč měsíčně, tedy nejvýhodnější částku, za kterou za rok naspořím 20 tisíc. Mám nárok na státní podporu ve výši 3 tisíce + 2% úroků, odečítá se mi poplatek za vedení účtu, tuším 70 Kč 4x do roka a 20 Kč za výpis, který ti přijde každý rok v lednu. Pokud spoříš víc jak 1667 Kč měsíčně, ztrácí to efekt, protože nedostaneš víc jak 3 tisíce státní podporu, to se pak spíš vyplatí mít dvě a spořit na jednu 1667 a na druhou ten zbytek do 2500 Kč.
Za 6 let naspoříš asi 120 tisíc, 18 tisíc náš státní podpru a něco kolem 7,5 tisíce máš úrok. Celkem se dostáváme pomalu ke 150 tisícům. Do cílové částky ti chybí 150 tisíc a to jsou peníze, na které můžeš dostat formou úvěru. Takže pokud někdo ví na 100%, že si nebude brát úvěr, buď si dá cílovou nižší, doporučuju tak 160 tisíc, aby byla rezerva a 1% pak dělá 1600 Kč a ne 3 tisíce, takže ušetříš 1400 Kč, nebo cílovou nechat a spořit třeba 10 let, pokud se nepřiblížíš k těm 300 tisícům, pozor, nesmí se přespořit, 6 let spoření je minimum, nikdo ti nebrání spořit dýl. Pokud však vypovíš spoření dřív jak za 6 let, ztrácíš automaticky nárok na státní podporu, ta ti bude odečtena a pokud nějaký poplatek, to nevím, to bych musela zjistit.

Není tady
pokud ale spoříš opravdu těch 6 let a nemáš ještě naspořenou tu částku 300 tisíc, tak to vůbec nevadí, za výpověď neplatíš nic, peníze ti přijdou na účet a určitě budeš dotazována, zda si na tu částku, která ti chybí do 300 tisíc ( tobě to nebude dělat 150 tisíc, protože spoříš 2500) nechceš vzít úvěr.
Ty tam budeš mít 12x2500x6=180 000 naspořených+18 tisíc státní podporu + něco kolem 13 tisíc úrok, takže 211 tisíc, máš nárok na úvěr ve výši 89 tisíc.

Není tady
S tou slevou je to různé, já si teď uzavírám následnou u Raiffeisen spořitelny a už mám poplatek jen 0,8%, takže to opravdu záleží na spořitelně, jestli dá slevu na děti, ale já mám lišku na obě děti a i u následné jsme platily 1%.

Není tady
pokud máš ještě starou smlouvu, tak tam se spořilo nejvýhodněji 18000, státní podpora byla 4500 a úrok u těch nejstarších 3% a 50% zvýhodnění, pokud si nebudeš brát úvěr, nebo jen 3% nebo u těch posledních již 2%.Musela by jsi mi napsat jakou máš smlouvu, ze kterého roku.

Není tady
Zapoměla jsem napsat, že se spořilo jen 5 let, samozdřejmě jsi mohla více, ale vybrat bez sankcí to šlo po 5 letech, teď je tedy už 6 let.

Není tady
Spořím teprve od května tohoto roku.. dvě smlouvy už mám, dvakrát po 2500 tedy dohromady 5000 tis. Kč Ale berme jen tu jednu smlouvu; Ukládat můžu každá měsíc kolik chci, tedy tak mi to aspoň řekla ta paní co se mnou smlouvu uzavírala, úvěr si brát 100% nebudu a spořit chci minimálně těch 6 let. Máme to na vyplacení domu a té osobě bude až za 6 let 18. Na začátku spoření jsem platila poplatek 1% z cílové částky, tedy 3000,- (dvakrát vzhledem ke dvěma smlouvám) ... Myslíš, že je tedy lepší snížit spořící částky a založit si ještě jednu? A jde dělat změny v průběhu spoření?
Není tady
Podle cílové částky se vypočítá výše měs. spoření. Opravdu můžeš měsíčně ukládat kolik chceš, zatím to stav. spořitelny tolerují. Obecně na jedno rodné číslo lze uzavřít neomezeně smluv, ale státní podporu dostaneš jenom ve výši max. 3000 Kč. Tak si můžeš uzavřít 1 smlouvu na sebe a pokud budeš spořit min. 1 700/měs, tak dostaneš st. podporu v plné výši, totéž např. na manžela, děti. Změny ve smlouvě jdou udělat, ale většinou za ně zaplatíš, záleží na té které spořitelně a někdy se můžeš také poškodit a přijít o některé výhody.
Někdy zhodnotíš peníze líp penzijním připojištěním.
Není tady
No na sebe mám samozřejmě jednu a druhou mam na mamku... takže je asi nejlepší se na změny informovat přímo na pobočce, že? Změna by se prakticky týkala jen snížení měsíčního vkladu. A založení další smlouvy by se ujal třeba přítel. Penzijní připojištění v této mé situaci nic neřeší...peníze potřebuji opravdu za těch 6 let... až budu mít koupený dům, můžu uvažovat o formě spoření penzijním připojištěním.
Není tady
nemusíš nikde hlásit snížení spořící částky, spořit opravdu můžeš kolik chceš. Já ti jen psala, ře nejvýhodněji je spořit 1667 kč měsíčně, to je 20 tisíc za rok, protože dostaneš plnou státní podporu, to je 3000 kč. Pokud spoříš 2500, a i kdyby jsi spořila 10 tisíc měsíčně, pořád dostaneš jen 3000 ročně státní podporu. Pokud ale budeš na jednu platit 1667 měsíčně , dostaneš 3000 ročně a 2500 - 1667 = 833 by jsi dávala na jinou smlouvu, třeba na děti, tak ještě dostaneš 1500 kč státní podporu i na totu částku, to znamená, že zhodnotíš 2500 měsíčně státní roční podporou 3000 + 1500 = 4500 kč ročně. Jenomže o těchto věcech jsi se měla informovat, než sis vůbec stavebko zakládala.

Není tady
Hlásit snížení spořící částky nemusíš. Je to tak jak píše Dana. Každá smlouva má svého správce, měla bys mít na něj nějaký kontakt a ten by ti měl poradit. Ovšem záleží na jeho solidnosti, co všechno ti řekne. Znám jednoho, který po 5 či 6 letech uzavírá automaticky nové smlouvy a klientovi neřekne, že může spořit dál.
Není tady