Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 25. 8. 2006 19:20

Saďourek
♥♥♥♥♥♥♥

Rozmazlené dětičky

Ahoj všem přítomným. Vzhledem k tomu, že tyto stránky mi dodávají spoustu energie a pomoci, obracím se na vás s dalším malinkým problémkem tongue
Manžel má z 1. manželství dceru (bude jí 9). Má ji ve své péči a bydlí s náma. Jenže: od jejich 2 let skoro až do 6 let bydlel u svých rodičů (a jak už jsem psala, tchýně je šílený generál a do všecho ráda kecá). On něco zakázal - ona povolila. V obchodě začla řvát - ona jí to hned koupila. Sotva přišla ze školky, posadili jí před televizi(aby měli klid), o weekendech ani nemluvím, večer byla vzhůru dokud totálně neodpadla (jinak šílený kravál)aj. Doma samozřejmě nemusela nic dělat. Manžel dělá na kolotoč, tudiž pomoc rodičů nezbytně potřeboval. Když se ohradil proti jejich jednání, bylo vždy jen "ale" nebo "ty jsi nebyl o nic lepší". A to dělá dodnes. Co jsme spolu začali chodit, velice brzy jsme se stěhovali (teď jsem si já postavilala hlavu, protože jsem věděla, čím dřív, tím líp).
Natvrdo jsme nastolili večerku, televize max. 1,5h denně aj. Když dostala do ruky utěrku, tragédie rovna povodni. Hned nastaly problémy i ve škole, jelikož nebyla zvyklá nic dělat. Teď má jít do 3 třídy (udělala velký kus cesty) a já se předem děsím. O prázdninách nepřečetla žádnou knihu, v matematice není schopna sčítat a odčítat do deseti. Kolem všeho je vždycky strašný kravál, ale když ona něco chce, dokáže škemrat i dvě hodiny. Já pracuji většinou do pěti a častokrát zjistím, že celý úkol ji nadiktovali prarodiče (vyzvedávají ji, když je manžel v práci). Nemůžu říct, že je líná, jelikož jí k tomu od mala nikdo nevedl. Umí jenom brát, ale ne dávat (teď už je to samozřejmě lepší, dříve by kvůli jednomu bonbónu byla schopna vyhlásit 3 světovou válku). Já se s ní moc nepárám, když bylo nejhůř a nechtěla nic dělat, dostala suchý chleba a vodu a příště si to rozmyslela. Někdy mám pocit, že po ní pořád jen řvu, ale co mám dělat, když si stále myslí, že se jí někdo bude doprošovat a nebo že ten úkol za ní někdo napíše. Musím ještě dodat, že mě bere jako svou mámu. Jak já bych jí někdy ráda nařezela dumbom
Vše je pro ní problém. Neumí si ani hrát, protože byla naučena buď sedět u televize nebo poslouchat dospělácké řeči v kuchyni.
Prosím poraďte, jak máme postupovat v její výchově, abychom z toho nezblbli doma všichni.

Upravil(a) Saďourek (25. 8. 2006 20:10)

http://lb1f.lilypie.com/kFtMp2.pnghttp://sirmi.ic.cz/cara/135.gif

Není tady

#2 25. 8. 2006 20:45

x256987
Host

Re: Rozmazlené dětičky

Saďourku, na tomhle fóru je o něco níž téma Nezvládám výchovu nevlastního syna (nebo nějaký podobný název).

Máš štěstí v neštěstí - sice jsi vyvdala rozmazlené dítě, ale nejsi sevřená mezi mlýnskými kameny manžel - biologická matka dítěte. Udělala jsi kus práce. Myslím, že i devítileté dítě už je velmi dobře schopné vycítit, že "odklidit" dítě k televizi a zacpat mu pusu bonbónem je od rodičů vlastně projev nezájmu. Sázela bych nejen na jasně daná pravidla, ale taky na pochvaly, projev zájmu o její pomalu už slečnovské starosti, společné aktivity, které váží mnohem víc, než hromady věcí (a věř, že pokud to teď takhle nevidí, dříve nebo později k tomuto závěru stoprocentně dojde). Určitě má aspoň nějaký zájem, ne? Nebavilo by ji třeba navlíkání korálků nebo takové to malování na fólii, co se pak přilepí na okno? Co kdyby chodila do nějakého tanečního kroužku?

#3 26. 8. 2006 7:48

Saďourek
♥♥♥♥♥♥♥

Ahoj Judit
To téma už jsem si taky pročítala, ale bylo to trošičku o něčem jiném.
Její matka na ní s... (kašle). Jestli ji vidí jednou za měsíc, tak je to moc. Jen samé sliby. To byla ze začátku taky velká překážka, ale už s vyvýjejícím se rozumem to malá taky neřeší a bere to s rezervou.
Ty pochvaly - snažím se co nejvíc, ale přijde mi, že chváli 9-ti leté dítě za věci, které by už měly být samozžejmostí - to nezvládám (ráda ji pochválím za to, že pomůže naškrábat bramb., utřít nádobí, ale to, že si dá čelenku do vlasů nebo obuje ponožky - to mi nejde přes hubu). Mám pocit, že vynechala určitou etapu v dětství a teď to dohání (jestli mě chápeš co chci říct).
Koníčků má dost - moc jí baví zpěv (chodí do sboru), aerobik. Chtěla začít hrát na klavír a po půl roce přemlouvání jsme povolili a hned kalamita. Půl hodiny prořve, že ona to tak hrát nebude, pak začnu ječet já a po hodině máme něco hotovo (ale s tím kraválem). Nakonec jsme zjistili, že si takto staví hlavu i v hodině.Přitom na to má.Nemá výdrž a to v ničem a to je ten problém. Vše ji baví jen chvíli, barviček na sklo máme fůru, korálků, vyšívání, různých puzzle; ani pexesso ji nebere. ,  Má pořád zafixované "vše si vyřvu nebo vykňučím" (hlavně když jsou u nás tchánovci), veškerá snaha ve výchově je pryč. Jo a oni odejdou a malá příjde a sama od sebe mi řekne, promiň, že jsem se tak chovala. Takže potvůrka malá moc dobře ví, že se chová jak .... A v tomhle momentě končí věškeré mé teoretické schopnosti jak jednat dál.

Není tady

#4 26. 8. 2006 9:18

x256987
Host

Áhoj Saďourku. Chválení: samozřejmě ne za každou prkotinu. Ale pokud ti na ní přijde něco hodné pochvaly, tak to říct.
Vývojové etapy určitě nejde přeskočit. Můžeš prosím trochu upřesnit, co přesně si teď dcera "dohání"?
Zpívání a aerobik je super. Že před svými prarodiči sklouzne ke svému starému chování, to je taky pochopitelné. Zkusila bych jí nasadit brouka do hlavy - při nejbližší příležitosti (nějaká oslava) natáčejte na kameru a pak jí bez komentáře její chování pusťte. Nemyslím nějak se jí vysmívat, ale ať si uvědomí, jak se chová a jak mluví...

#5 26. 8. 2006 17:21

Saďourek
♥♥♥♥♥♥♥

Dohání bylo asi špatně zvolené slovo. Asi je lepší říct nevyzrálá na svůj věk. Můj názor je (odborník by to možná popřel), že se pohybovala neustále v prostředí dospělých a oni před ní řešili nejrůznější problémy a ona samozžejmě s nima. Neměla a nemá ty "dětské" starosti, ale dospělácké. Prostě, že se tam nerozvijelo něco co mělo být přirozeně rozvinuto hrou (už i to, že jí chyběl kontakt s matkou). Neznala, co je to mazlení. Neměla vůbec rozvinůté soc. cítění, jen JÁ a nic víc.
Špatně se to popisuje. Ale pro příklad: přijde na hřiště a místo ahoj děcka co si zahrajem, zeptá se jaké užívá vitamíny a léky. Naopak ještě nedávno jsme řešili palec v puse a dokonce se po vzoru roční neteře schválně 2x ve dne počůrala. Pro ní strašná sranda a ještě se tím chlubí.
Píšu to asi dost krkolomně, ale nějak se neumím najednou vymáčknout.
Nevím jestli je moc troufalé to přirovnat k dítěti z dětského domova.

Není tady

#6 26. 8. 2006 17:31

x256987
Host

Tak to už mi pomalu připadá hodno zájmu odborníka. Co kdybyste si zašly popovídat s nějakou dětskou psycholožkou?

#7 26. 8. 2006 17:40

Saďourek
♥♥♥♥♥♥♥

To už jsem měla kolikrát sto chutí, ale bojím,že by se zbytečně vytahovala zase minulost s její matkou a to mi přijde zase vůči ní samotné nefér.

Není tady

#8 26. 8. 2006 17:41

briza3
♥♥♥♥---

Pokud jsi koukala na Primu na "Chůva v akci", mohla bys něco požít. Mě se libilo sepsat si pravidla na papír. Např. hra na klavír 3 x týdně 1 hodinu, pokud ne pohrozit, že klavír se prodá,  televize od - do .....
Najít si na ni čas, na popovídání, ikdyž v dnešní uspěchané době, je to těžké, ale sčítání a odčítání jde procvičit i při vaření.

Není tady

#9 26. 8. 2006 17:52

Saďourek
♥♥♥♥♥♥♥

Klavír, prodat ???? Ne!!!!!!
To je má pracovní pomůcka!!! vissla
Ta pravidla jsou dobrý nápad, to si promyslím.
Ještě k matematice. Teď se musím zastat sama sebe. Máme program na počítači, el.hru, nejrůznější prac.sešity, od p.uč.ze školy tabulky, procvičujeme během weekendu, v autě, prostě kde se dá a nic. Předevčírem jsme tu měly šílenou překážku 8+ ... = 8 To jste měly slyšet ty cifry, které tam chtěla dosadit. Přitom násobilku máme zmáknutou tam i zpět.

Není tady

#10 28. 8. 2006 11:51

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Saďourek, nechcem ťa strašiť, môj prípad bol iný(BM môjho bývalého odložila syna ako 7-mesačného k susedom a on ju odvtedy 9 rokov nevidel), ale vychovávala som dieťa, ktoré si nieslo z detstva kopec problémov, najväčším bol samozrejme vzťah k matke - spočiatku sa mi zdalo smiešne, keď malý zahlásil: Teraz si ty naša mama, predtým to bola Soňa... neskôr som z toho mala husiu kožu - ale môj bývlaý vytrvale odmietal chodiť so snyom k psychológovi presne z toho dôvodu, že najlepšie pre oboch bude na minulosť zabudnúť. Keď mal malý 10 rokov, ocitol sa v detskom diagnostickom centre(problémy v škole aj inde), kde ho matka navštívila a rozvírila také emócie, že sme skončili u detského psychiatra, bohužiaľ sa nič ďalšieho nezmenilo, takže chlapec ešte zažil ďalšiu krízu, pre zmenu s otcom, a skončil zle(trúfam si hodnotiť). Nikto nevie, čo sa všetko odohráva v detskej duši, niekedy ani decko samo, a určite o tom nevie hovoriť, takže ja by som toho psychológa radšej skúsila, a keď to nepôjde, tak netlačiť na pílu... Ale nebudeš musieť ľutovať, že si niešo premeškala a nevyskúšala. Problémy s matkou sú pre decko hrozné a nezvládnuteľné, môže viesť navonok OK život a trápiť sa vnútri. A inak sa svokrovci podľa mňa veľmi bezducho a krátkozrako snažťili a snažia "vynahradiť" jej, o čo bola ukrátená, a v dobrej viere jej možno škodia ešte viac.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#11 28. 8. 2006 12:04

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Saďourek: tak já bych taky zkusila psychologa. Nejdřív sama, abych jednak poznala doktora a taky abych si ujasnila, jestli problém zvládnu sama, nebo raději s psychologem. Pokud bych k němu získala důvěru a on by doporučoval přivést i dcerku, přivedla bych ji...pak by se vidělo....Kdysi jsem četla knihu dr. Matějčka Po dobrém nebo po zlém? ... nebyla špatná...i ta Chůva v akci je jistá inspirace...já bych řekla, že děvče má problém...když se vlastní matka chová špatně (a to se chová), je to pro dítě traumatizující. Prarodiče se jí to zřejmě snažili vynahradit, ale tak nějak nešikovně...nikdo jí neuměl nastavit hranice a nikdo jí možná neuměl ukázat takovou tu pravou lásku. Ne tu opičí, co všechno dovolí, ale tu druhou...Přeju ti hodně trpělivosti a jsem moc ráda, že jsou taky takový ženský jako ty...když tady občas čtu některý příspěvky (třeba Cizí děti od Andrejky), chce se mi buď křičet nebo brečet...i díky tobě zas věřím, že dobrý člověk vážně žije. Ahoj a doufám, že napíšeš znovu.

Není tady

#12 28. 8. 2006 13:14

Saďourek
♥♥♥♥♥♥♥

Holky, teď je naše mládě s babičkou na chalupě, takže mám dostatek času na přemýšlení. Došla jsem k závěru, že já (blbec pitomý) se snažím stále řešit vše sama a pak z toho magořím. Dávám pryč svou ješitnost a skutečně to začnu řešit s pomocí odborníka.
Teď ale další dotaz? Máte někdo nějaké zkušenosti s dětským psychologem v Ostravě?

Upravil(a) Saďourek (28. 8. 2006 13:28)

Není tady

#13 28. 8. 2006 13:34

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Jo, jo...znám to...já zvládnu všechno, protože já to prostě musím zvládnout...a ženská pak najednou blbne, co? smile Nemusíme zvládnout všechno a někdy je dokonce lepší, když se na naši věc podívá někdo nezávislý. Odborníka v Ostravě bohužel poradit nemohu.

Není tady

#14 28. 8. 2006 13:43

Ajax
♥♥♥♥♥--

Saďourek napsal(a):

Holky, teď je naše mládě s babičkou na chalupě, takže mám dostatek času na přemýšlení. Došla jsem k závěru, že já (blbec pitomý) se snažím stále řešit vše sama a pak z toho magořím. Dávám pryč svou ješitnost a skutečně to začnu řešit s pomocí odborníka.
Teď ale další dotaz? Máte někdo nějaké zkušenosti s dětským psychologem v Ostravě?

čuski všem:-) vím o doktorce Krásné, je někde na ulici Nádražní... ale to by ses musela podívat pořádně na netu a vyhledat si to, ale upozorňuju, že tam budou asi dost velké čekací lhůty na objednávku...... ale slyšela jsem na ni samou chválu......

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí