Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 17. 9. 2006 9:47

choysia
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 28. 3. 2006
Příspěvky: 5989

Re: Receptíky na lehká jídla :-)

tummenupp ڞasnej salát na dietku....tummenupp

1 jablko, 1 mrkev, 1 kedlubna, 1 lžíce kysaného zelí, šáva z 1/2 citronu, 50g eidamu 30%....

Všechno nastrouháme, smícháme, spapáme.....tongue
Salát si připravujeme každý den k večeři, případně i k obědu. Tak dlouho, dokud chutná. Mám to vyzkoušený, ale chce to fakt poctivě dodržovat a rozdíl je poznat už za týden...gloria

Není tady

 

#27 12. 2. 2007 13:26

Dana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Východní Čechy
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 6252

Re: Receptíky na lehká jídla :-)

Bramborák
Suroviny : 600 g syrových strouhaných brambor, 500 g strouhaného Šmakouna, 100- 200 g hladké mouky, 150 g syrového bílku, sůl, pepř, majoránku, česnek, 1/8 litru vařícího mléka
Návod k přípravě :
Syrové nastrouhané brambory přelijeme vařícím mlékem, přidáme strouhaného Šmakouna , mouku a ostatní přísady . Zamícháme tak, aby vzniklo husté  netekoucí těsto, které dáváme na malé množství oleje na pánev a smažíme po obou stranách dozlatova jednotlivé placky. Konzumujeme bez přílohy nebo se zeleninovým salátem.

Zapečené ŠMAKPLÁTKY

Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUN , sůl , pepř, mletá paprika či adžika, eidam , šlehačka nebo smetana , máslo. Vymažeme pekáček máslem, podklademe podélně rozkrojené plátky ŠMAKOUNA, okořeníme, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou či smetanou. Zapékáme 15-20 min v troubě. Podáváme s bramborami či zeleninovou oblohou.ŠMAKOUN , sůl, pepř, mletá paprika či adžika, eidam sýr 30 dkg, šlehačka, máslo
Návod k přípravě : Vymažeme pekáček máslem, poklademe podélně rozkrojenými plátky ŠMAKOUNA, okořeníme, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou (smetanou) a na plátky ještě položíme plátek másla. Zapékáme 15-20 min v troubě.Podáváme s bramborami či zeleninovou oblohou. 

ŠMAKOUNOVO PŘEKVAPENÍ
Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUN, Niva , šunka . Plátky ŠMAKOUNA opatrně podélně nařízneme a do vzniklé kapsy vložíme plátky sýra a šunky a obalíme v trojobalu. Podáváme s bramborovou kaší či celerovou slámou - celer nakrájíme na nudličky,orestujeme na oleji a přecedíme.

Pikantní směs po čínsku
Suroviny : 300 g předvařené zmrazené zeleninové směsi, 3 plátky Šmakouna nakrájet na nudličky, 2 velké cibule, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 malý pórek, 100 g čerstvých nebo 50 gramů sušených hub( lze i naložené ), 80 gramů celeru, 6 stroužků česneku, 200 ml bílého vína, 2 lžíce Solamylu, sojovou omáčku dle chuti, olej.
Návod k přípravě :


Zeleninovou směs zalijte asi 200 ml vody a 15 minut vařte. Na pánvi orestujte  jemně nakrájenou cibuli, přidejte papriku nakrájenou na nudličky, česnek na plátky a nahrubo nastrouhaný celer, dále houby a chvilku směs duste za stálého míchání. Pak přidejte víno, ve kterém  je rozmíchaný škrob. Lehce provařte, přidejte sojovou omáčku , dochute a přidejte Šmakouna. Po prohřátí Šmakouna  přidejte na kolečka pokrájený pórek. Jako přílohu podávejte rýži.

Babiččino překvapení
Suroviny : 5 plátků Šmakouna, škubánkové těsto, bylinková sůl, česnek, anglická slanina, šunka, pálivá paprika, třená niva.
Návod k přípravě :

Šmakouna rozkrojíme podélně tak, aby jste měli 10 plátků. Jednotlivé plátky potřete dle chuti bylinkovou solí, česnekem, paprikou, na jednotlivé plátky uložte plátek šunky nebo slaniny, případně třenou nivu a každý plátek opatrně zabalte do škubánkového těsta. Opečte dozlatova z obou stran a podávejte nejlépe bez přílohy pokapané máslem. Jako příloha se hodí brambory a salát ze syrové zeleniny.

Šmakoun jako přírodní řízek
Suroviny : 4 plátky Šmakouna, velká cibule, tuk na smažení, kousek másla, 8 lžic silného vývaru, lžička podravky, sušená nebo čerstvá celerová a petrželová na.
Návod k přípravě :

Do mírně rozehřátého oleje vložte osolené plátky a zvolna osmahněte z obou stran. Nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, podlijte vývarem, nechte trochu vysmahnout, přidejte podravku a natě, krátce povařte, přidejte máslo a polijte osmahnuté plátky. Podávejte s topinkou, pečivem, chlebem, lze i s rýží nebo bramborem. K jídlu podávejte zeleninový salát nebo kompot.


http://www.gify.nou.cz/divky_mini1_soubory/49.gif
Problémy přicházejí v řadě za sebou a při zvláště příznivých okolnostech i v dvojstupech.
Opravdoví přátelé jsou ti, kteří vám nikdy nezmizí ze srdce, i kdyby na čas zmizeli ze života....

Není tady

 

#28 12. 2. 2007 13:31

Dana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Východní Čechy
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 6252

Re: Receptíky na lehká jídla :-)

Rychlý guláš
Suroviny : 5 plátků Šmakouna nakrájet na kousky, 5 lžic oleje, 3 střední cibule, 3 stroužky česneku, 350 ml silného masového vývaru, šálek kečupu, feferonku, sůl, pepř, chlebovou strouhanku na zaprášení, lžička gulášového koření (lze i podravka)
Návod k přípravě :


Cibuli osmažte dozlatova, přidejte česnek na plátky, podlijte polovinou vývaru s gulášovým kořením, nechte chvíli rozvařit , pak přidejte nakrájeného Šmakouna, kečup, sůl, koření a feferonku. Uveďte do varu, přidejte  trochu vody, zbytek vývaru a dle potřeby zahustěte chlebovou strouhankou. Vařte rychle a krátce, všechny složky jsou již hotové a potřebují jen prohřát. Jako přílohu podávejte chléb, hranolky, brambory knedlík i rýži.

Těstovinový salát
Suroviny : 1 větší salátová okurka, 4 rajčata, 1 paprika, 1 sterilovaná kukuřice, 250 g těstovin jakéhokoli tvaru a barvy, 5 plátků Šmakouna. Na zálivku potřebujete 125 ml bílého jogurtu, 3 lžíce kečupu, špetku soli, pepře, trochu sojové omáčky.
Návod k přípravě :

Zeleninu i plátky nakrájejte na kostky, smíchejte s uvařenými těstovinami a zalijte zálivkou. Podávejte vychlazené .

Kung pao
Suroviny : Pět plátků Šmakouna nakrájeného na nudličky, 2 lžíce sojové omáčky, 40 gramů opražených burských oříšků, 1 vejce, 1 lžíce Solamylu, feferonka, případně chilli koření, sůl, 4-5 lžic silného kuřecího bujonu , olej. 
Návod k přípravě :


Solamyl rozmíchejte s bujonem a opatrně promíchejte s nakrájeným Šmakounem. Na oleji pak opatrně osmahněte dozlatova za stálého míchání , aby se kousky neslepovaly ( asi 3-4 minuty ). Přebytečný tuk slijte, přidejte do něj sojovou omáčku, papričky, oříšky a dle chuti přisolte, případně přidejte koření. Do směsi vložte opečené kousky Šmakouna a servírujte nejlépe s rýží. Doplňte zeleninovým salátem.

ŠMAKOUN NA JABLKÁCH 
Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUN, sůl, pepř, máslo, čtvrtky jablek. Vymažeme pekáček máslem, poklademe plátky ŠMAKOUNA, osolíme a opepříme a na plátky položíme čtvrtky jablek . Pečeme 20-30 min , podléváme. Podáváme s bramborami

ŠMAKOUN schovaný v rolce na kari
Suroviny : Šmakouna rozdělíme podélně na 4 ks - tyčinky, které potřeme česnekem rozetřeným se solí nebo česnekovou pastou. Každou tyčinku zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a pak do plátku šunky. Tyto roličky skládáme do pekáčku vymazaného máslem, zasypeme strouhaným sýrem a pečeme asi 5 min. Pak zalijeme smetanou (šlehačkou) smíchanou s kari kořením popř.kurkumou a pečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory nebo těstovinami a zeleninovým salátem.

Šmakoun po Katalánsku na Gril
Suroviny : V misce smícháme 2 dcl kečupu s jemně nakrájenou cibulí, 4 stroužky česneku, grilovacím kořením a špetkou soli. Plátky Šmakouna nakrájíme podélně. Na připravený alobal dáme trochu směsi, pak proužky Šmakouna a zbytek směsi. Řádně zabalíme, aby šáva nevytékala a grilujeme cca 10 minut - stačí jen z jedné strany. Jako přílohu mohu doporučit opečený brambor.

Čína se ŠMAKOUNEM
Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUNA 500g nakrájíme na nudličky a smícháme s 2 vejci,škrobem, solí, sojovou omáčkou a necháme 30 min odležet. Nakrájíme na nudličky 20 dkg bílého zelí, 10 dkg papriky, 2 cibule,3 dkg čínských hub a osmahneme na oleji. Přidáme naloženého ŠMAKOUNA , česnek, zázvor, cukr, desertní víno, sojovou omáčku, vinný ocet, chilli papričky a glutasol. Zahustíme škrobem máčeným ve vývaru s masoxem. Podáváme s rýží.


http://www.gify.nou.cz/divky_mini1_soubory/49.gif
Problémy přicházejí v řadě za sebou a při zvláště příznivých okolnostech i v dvojstupech.
Opravdoví přátelé jsou ti, kteří vám nikdy nezmizí ze srdce, i kdyby na čas zmizeli ze života....

Není tady

 

#29 12. 5. 2007 16:55

svaclavka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 14. 4. 2007
Příspěvky: 273

Re: Receptíky na lehká jídla :-)

Slíbený recept na kuř.segedín pro 4 osoby:
Kuř.stehenní steak 400g     2320kj
Kysané zelí 400g                  336kj
Odtučněné mléko 1,5dcl       216kj
Cibule 150g                          206kj   

Maso pokrájíme na kostky,cibuli na půlkolečka.Zelí slijeme a vymačkáme z něj štávu.
Spolu s masem vložíme do pekáče a promícháme s ml.paprikou,pepřem,kmínem,solí a podlijeme 2dcl vody (kdo chce použije vývar).Dáme do trouby.
Půl hodiny před dokončením přilijeme mléko.

Manželovi to moc nejelo,ale Barunka řekla,že je to dobrý.Tak si nechte chutnat.
       
Vše dohromady to má 3078kj tak to na jednu porci vychází 770kj.

Upravil(a) svaclavka (12. 5. 2007 16:59)

Není tady

 

#30 27. 5. 2007 21:45

666salome
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Moravěnka
Registrovaný: 24. 8. 2006
Příspěvky: 6309
Web

Re: Receptíky na lehká jídla :-)

Je léto wink přišly na řadu saláty gloria

Vitamín C je zase citlivý na kyslík. Čím déle leží zelenina na vzduchu, tím více tohoto vitamínu ztrácí. Takže zeleninu na salát připravujte vždy až před podáváním. Výjimkou jsou saláty, které je třeba nechat rozležet - například zelný salát.


Nejlepší je salát, který si vlastnoručně připravíte.

Základ je zelenina
Můžete použít různé druhy salátů, jak hlávkový, tak i ledový, polníček, čekanku salátovou, římský apod., špenátové listy, salátové okurky, rajčata, papriky, ředkve a ředkvičky, kedlubny, mladé cukety, cibuli, mrkev, čínské nebo hlávkové zelí, nakládanou kukuřici, artyčoky, krátce povařené růžičky brokolice nebo květáku, hrášek.

Máte-li hlad, přidejte si něco navíc

Třeba nakrájenou libovou šunku, pečené či vařené kuřecí nebo krůtí maso, tuňáka ve vlastní šávě, krabí tyčinky, různé druhy sýrů, natvrdo uvařená vejce, vařené brambory, rýži, těstoviny, nasucho opečené kostičky chleba, sterilované žampióny, olivy, sójové nebo pšeničné klíčky.

Zálivka na ochucení
Nejdůležitější a nejběžnější je zálivka připravená ze 6 lžic vinného octa rozšlehaných se 6 lžícemi olivového oleje, asi 2 lžícemi nasekaných čerstvých bylinek, mletým pepřem a solí. Tuto zálivku můžete libovolně podle vlastní chuti obměňovat vhodnými přísadami. Například nahradit ocet citrónovou šávou, přidat trochu cukru nebo medu, víno, hořčici, kečup, nasekané olivy, kapary, strouhaný křen či různé koření jako je chilli, česnek, kari, čerstvý strouhaný zázvor apod. Nebo zkuste salát přelít ochuceným bílým jogurtem, nízkotučnou zakysanou nebo sladkou smetanou. Zapamatujte si, že salát nemá mít "mokré nohy", což znamená, že nemá v zálivce plavat.

Pozor na zbytečné kalorie
Jíte-li saláty, ještě to neznamená, že jíte dietně. Zamyslete se. Kolik je ve vašem salátu majonézy? A přidali jste si taky sýr, uzeninu nebo třeba vařené vejce? To všechno zbytečně přidává kalorie, kterými byste třeba rádi šetřili. Když sníte 150 g salátu připraveného jen ze zeleniny a lehké octové zálivky s trochou oleje, přijmete necelých 100 kalorií. Pokud do salátu ještě přidáte kelímek obyčejného bílého jogurtu nebo třeba 50 g nastrouhaného balkánského sýra, připočtěte si dalších asi 120 kalorií. A kdybyste snad zatoužili po salátu ochuceném 50 ml majonézy, počítejte s tím, že celková energetická hodnota se rázem zvýší skoro 5x.

Kupované saláty
Mohou být náhradním řešením, když se vám zrovna nechce dělat si salát doma.
Pro lepší orientaci uvádím, kolik kalorií najdete v jednotlivých salátech na 100 g.

Zeleninové (jsou pro nás nejlepší, tak neváhejte)
Čínský zelný - 40 kcal, rajčatový s cibulí - 37 kcal, okurkový sladkokyselý - 24 kcal.

Nízkokalorické (zasytí vás a nepřiberete po nich)
Tofu se zeleninou - 86 kcal, čínský celerový - 83 kcal, salát elixír - 83 kcal, kuřecí s ananasem - 78 kcal, šopský salát - 60 kcal.

Majonézové (raději pryč od nich)
Pochoutkový - 338 kcal, francouzský - 264 kcal, vlašský - 248 kcal, bramborový - 210 kcal, vajíčkový - 195 kcal, hanácký - 98 kcal.


************Žena bez muže je jako ryba bez jízdního kola ************
http://smajlici-1.ic.cz/znameni/1/rak.gifhttp://smajlici-1.ic.cz/zvirata/9/073.gif
************ Nevěřím na zázraky  -  spoléhám na ně ************

Není tady

 

#31 19. 9. 2007 9:17

jana3
♥♥-----
Místo: Mladoboleslavsko
Registrovaný: 23. 3. 2007
Příspěvky: 47

Re: Receptíky na lehká jídla :-)

Tvarohová pomazánka
1 tvaroh (raději kostka než vanička), 1 - 2 lžíce flory, 1 paprika bílá (nebo slovenská - nepálivá), bílý jogurt, 1 jarní cibulka s troškou nati, kopr (možno vynechat), sůl.
Tvaroh ušleháme s florou, přidáme bílý jogurt (množství podle toho, jak je tvaroh hustý) a opět chvíli šleháme. Potom vmícháme nadroboučko nakrájenou papriku, cibulku a kopr a osolíme.
Podáváme s tmavým pečivem. Chutná asi jako kupovaná "tvarohová svačinka zeleninová".

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů