18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Úasnej salát na dietku....
1 jablko, 1 mrkev, 1 kedlubna, 1 líce kysaného zelí, áva z 1/2 citronu, 50g eidamu 30%....
Vechno nastrouháme, smícháme, spapáme.....
Salát si připravujeme kadý den k večeři, případně i k obědu. Tak dlouho, dokud chutná. Mám to vyzkouený, ale chce to fakt poctivě dodrovat a rozdíl je poznat u za týden...
Není tady
Bramborák
Suroviny : 600 g syrových strouhaných brambor, 500 g strouhaného makouna, 100- 200 g hladké mouky, 150 g syrového bílku, sůl, pepř, majoránku, česnek, 1/8 litru vařícího mléka
Návod k přípravě :
Syrové nastrouhané brambory přelijeme vařícím mlékem, přidáme strouhaného makouna , mouku a ostatní přísady . Zamícháme tak, aby vzniklo husté netekoucí těsto, které dáváme na malé mnoství oleje na pánev a smaíme po obou stranách dozlatova jednotlivé placky. Konzumujeme bez přílohy nebo se zeleninovým salátem.
Zapečené MAKPLÁTKY
Suroviny : SUROVINY A POSTUP : MAKOUN , sůl , pepř, mletá paprika či adika, eidam , lehačka nebo smetana , máslo. Vymaeme pekáček máslem, podklademe podélně rozkrojené plátky MAKOUNA, okořeníme, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme lehačkou či smetanou. Zapékáme 15-20 min v troubě. Podáváme s bramborami či zeleninovou oblohou.MAKOUN , sůl, pepř, mletá paprika či adika, eidam sýr 30 dkg, lehačka, máslo
Návod k přípravě : Vymaeme pekáček máslem, poklademe podélně rozkrojenými plátky MAKOUNA, okořeníme, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme lehačkou (smetanou) a na plátky jetě poloíme plátek másla. Zapékáme 15-20 min v troubě.Podáváme s bramborami či zeleninovou oblohou.
MAKOUNOVO PŘEKVAPENÍ
Suroviny : SUROVINY A POSTUP : MAKOUN, Niva , unka . Plátky MAKOUNA opatrně podélně nařízneme a do vzniklé kapsy vloíme plátky sýra a unky a obalíme v trojobalu. Podáváme s bramborovou kaí či celerovou slámou - celer nakrájíme na nudličky,orestujeme na oleji a přecedíme.
Pikantní směs po čínsku
Suroviny : 300 g předvařené zmrazené zeleninové směsi, 3 plátky makouna nakrájet na nudličky, 2 velké cibule, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 malý pórek, 100 g čerstvých nebo 50 gramů suených hub( lze i naloené ), 80 gramů celeru, 6 strouků česneku, 200 ml bílého vína, 2 líce Solamylu, sojovou omáčku dle chuti, olej.
Návod k přípravě :
Zeleninovou směs zalijte asi 200 ml vody a 15 minut vařte. Na pánvi orestujte jemně nakrájenou cibuli, přidejte papriku nakrájenou na nudličky, česnek na plátky a nahrubo nastrouhaný celer, dále houby a chvilku směs duste za stálého míchání. Pak přidejte víno, ve kterém je rozmíchaný krob. Lehce provařte, přidejte sojovou omáčku , dochute a přidejte makouna. Po prohřátí makouna přidejte na kolečka pokrájený pórek. Jako přílohu podávejte rýi.
Babiččino překvapení
Suroviny : 5 plátků makouna, kubánkové těsto, bylinková sůl, česnek, anglická slanina, unka, pálivá paprika, třená niva.
Návod k přípravě :
makouna rozkrojíme podélně tak, aby jste měli 10 plátků. Jednotlivé plátky potřete dle chuti bylinkovou solí, česnekem, paprikou, na jednotlivé plátky ulote plátek unky nebo slaniny, případně třenou nivu a kadý plátek opatrně zabalte do kubánkového těsta. Opečte dozlatova z obou stran a podávejte nejlépe bez přílohy pokapané máslem. Jako příloha se hodí brambory a salát ze syrové zeleniny.
makoun jako přírodní řízek
Suroviny : 4 plátky makouna, velká cibule, tuk na smaení, kousek másla, 8 lic silného vývaru, lička podravky, suená nebo čerstvá celerová a petrelová na.
Návod k přípravě :
Do mírně rozehřátého oleje vlote osolené plátky a zvolna osmahněte z obou stran. Nakrájenou cibuli osmate dozlatova, podlijte vývarem, nechte trochu vysmahnout, přidejte podravku a natě, krátce povařte, přidejte máslo a polijte osmahnuté plátky. Podávejte s topinkou, pečivem, chlebem, lze i s rýí nebo bramborem. K jídlu podávejte zeleninový salát nebo kompot.
Není tady
Rychlý gulá
Suroviny : 5 plátků makouna nakrájet na kousky, 5 lic oleje, 3 střední cibule, 3 strouky česneku, 350 ml silného masového vývaru, álek kečupu, feferonku, sůl, pepř, chlebovou strouhanku na zapráení, lička guláového koření (lze i podravka)
Návod k přípravě :
Cibuli osmate dozlatova, přidejte česnek na plátky, podlijte polovinou vývaru s guláovým kořením, nechte chvíli rozvařit , pak přidejte nakrájeného makouna, kečup, sůl, koření a feferonku. Uveďte do varu, přidejte trochu vody, zbytek vývaru a dle potřeby zahustěte chlebovou strouhankou. Vařte rychle a krátce, vechny sloky jsou ji hotové a potřebují jen prohřát. Jako přílohu podávejte chléb, hranolky, brambory knedlík i rýi.
Těstovinový salát
Suroviny : 1 větí salátová okurka, 4 rajčata, 1 paprika, 1 sterilovaná kukuřice, 250 g těstovin jakéhokoli tvaru a barvy, 5 plátků makouna. Na zálivku potřebujete 125 ml bílého jogurtu, 3 líce kečupu, petku soli, pepře, trochu sojové omáčky.
Návod k přípravě :
Zeleninu i plátky nakrájejte na kostky, smíchejte s uvařenými těstovinami a zalijte zálivkou. Podávejte vychlazené .
Kung pao
Suroviny : Pět plátků makouna nakrájeného na nudličky, 2 líce sojové omáčky, 40 gramů opraených burských oříků, 1 vejce, 1 líce Solamylu, feferonka, případně chilli koření, sůl, 4-5 lic silného kuřecího bujonu , olej.
Návod k přípravě :
Solamyl rozmíchejte s bujonem a opatrně promíchejte s nakrájeným makounem. Na oleji pak opatrně osmahněte dozlatova za stálého míchání , aby se kousky neslepovaly ( asi 3-4 minuty ). Přebytečný tuk slijte, přidejte do něj sojovou omáčku, papričky, oříky a dle chuti přisolte, případně přidejte koření. Do směsi vlote opečené kousky makouna a servírujte nejlépe s rýí. Doplňte zeleninovým salátem.
MAKOUN NA JABLKÁCH
Suroviny : SUROVINY A POSTUP : MAKOUN, sůl, pepř, máslo, čtvrtky jablek. Vymaeme pekáček máslem, poklademe plátky MAKOUNA, osolíme a opepříme a na plátky poloíme čtvrtky jablek . Pečeme 20-30 min , podléváme. Podáváme s bramborami
MAKOUN schovaný v rolce na kari
Suroviny : makouna rozdělíme podélně na 4 ks - tyčinky, které potřeme česnekem rozetřeným se solí nebo česnekovou pastou. Kadou tyčinku zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a pak do plátku unky. Tyto roličky skládáme do pekáčku vymazaného máslem, zasypeme strouhaným sýrem a pečeme asi 5 min. Pak zalijeme smetanou (lehačkou) smíchanou s kari kořením popř.kurkumou a pečeme do růova. Podáváme s vařenými brambory nebo těstovinami a zeleninovým salátem.
makoun po Katalánsku na Gril
Suroviny : V misce smícháme 2 dcl kečupu s jemně nakrájenou cibulí, 4 strouky česneku, grilovacím kořením a petkou soli. Plátky makouna nakrájíme podélně. Na připravený alobal dáme trochu směsi, pak prouky makouna a zbytek směsi. Řádně zabalíme, aby áva nevytékala a grilujeme cca 10 minut - stačí jen z jedné strany. Jako přílohu mohu doporučit opečený brambor.
Čína se MAKOUNEM
Suroviny : SUROVINY A POSTUP : MAKOUNA 500g nakrájíme na nudličky a smícháme s 2 vejci,krobem, solí, sojovou omáčkou a necháme 30 min odleet. Nakrájíme na nudličky 20 dkg bílého zelí, 10 dkg papriky, 2 cibule,3 dkg čínských hub a osmahneme na oleji. Přidáme naloeného MAKOUNA , česnek, zázvor, cukr, desertní víno, sojovou omáčku, vinný ocet, chilli papričky a glutasol. Zahustíme krobem máčeným ve vývaru s masoxem. Podáváme s rýí.
Není tady
Slíbený recept na kuř.segedín pro 4 osoby:
Kuř.stehenní steak 400g 2320kj
Kysané zelí 400g 336kj
Odtučněné mléko 1,5dcl 216kj
Cibule 150g 206kj
Maso pokrájíme na kostky,cibuli na půlkolečka.Zelí slijeme a vymačkáme z něj távu.
Spolu s masem vloíme do pekáče a promícháme s ml.paprikou,pepřem,kmínem,solí a podlijeme 2dcl vody (kdo chce pouije vývar).Dáme do trouby.
Půl hodiny před dokončením přilijeme mléko.
Manelovi to moc nejelo,ale Barunka řekla,e je to dobrý.Tak si nechte chutnat.
Ve dohromady to má 3078kj tak to na jednu porci vychází 770kj.
Upravil(a) svaclavka (12. 5. 2007 16:59)
Není tady
Je léto přily na řadu saláty
Vitamín C je zase citlivý na kyslík. Čím déle leí zelenina na vzduchu, tím více tohoto vitamínu ztrácí. Take zeleninu na salát připravujte vdy a před podáváním. Výjimkou jsou saláty, které je třeba nechat rozleet - například zelný salát.
Nejlepí je salát, který si vlastnoručně připravíte.
Základ je zelenina
Můete pouít různé druhy salátů, jak hlávkový, tak i ledový, polníček, čekanku salátovou, římský apod., penátové listy, salátové okurky, rajčata, papriky, ředkve a ředkvičky, kedlubny, mladé cukety, cibuli, mrkev, čínské nebo hlávkové zelí, nakládanou kukuřici, artyčoky, krátce povařené růičky brokolice nebo květáku, hráek.
Máte-li hlad, přidejte si něco navíc
Třeba nakrájenou libovou unku, pečené či vařené kuřecí nebo krůtí maso, tuňáka ve vlastní ávě, krabí tyčinky, různé druhy sýrů, natvrdo uvařená vejce, vařené brambory, rýi, těstoviny, nasucho opečené kostičky chleba, sterilované ampióny, olivy, sójové nebo peničné klíčky.
Zálivka na ochucení
Nejdůleitějí a nejběnějí je zálivka připravená ze 6 lic vinného octa rozlehaných se 6 lícemi olivového oleje, asi 2 lícemi nasekaných čerstvých bylinek, mletým pepřem a solí. Tuto zálivku můete libovolně podle vlastní chuti obměňovat vhodnými přísadami. Například nahradit ocet citrónovou ávou, přidat trochu cukru nebo medu, víno, hořčici, kečup, nasekané olivy, kapary, strouhaný křen či různé koření jako je chilli, česnek, kari, čerstvý strouhaný zázvor apod. Nebo zkuste salát přelít ochuceným bílým jogurtem, nízkotučnou zakysanou nebo sladkou smetanou. Zapamatujte si, e salát nemá mít "mokré nohy", co znamená, e nemá v zálivce plavat.
Pozor na zbytečné kalorie
Jíte-li saláty, jetě to neznamená, e jíte dietně. Zamyslete se. Kolik je ve vaem salátu majonézy? A přidali jste si taky sýr, uzeninu nebo třeba vařené vejce? To vechno zbytečně přidává kalorie, kterými byste třeba rádi etřili. Kdy sníte 150 g salátu připraveného jen ze zeleniny a lehké octové zálivky s trochou oleje, přijmete necelých 100 kalorií. Pokud do salátu jetě přidáte kelímek obyčejného bílého jogurtu nebo třeba 50 g nastrouhaného balkánského sýra, připočtěte si dalích asi 120 kalorií. A kdybyste snad zatouili po salátu ochuceném 50 ml majonézy, počítejte s tím, e celková energetická hodnota se rázem zvýí skoro 5x.
Kupované saláty
Mohou být náhradním řeením, kdy se vám zrovna nechce dělat si salát doma.
Pro lepí orientaci uvádím, kolik kalorií najdete v jednotlivých salátech na 100 g.
Zeleninové (jsou pro nás nejlepí, tak neváhejte)
Čínský zelný - 40 kcal, rajčatový s cibulí - 37 kcal, okurkový sladkokyselý - 24 kcal.
Nízkokalorické (zasytí vás a nepřiberete po nich)
Tofu se zeleninou - 86 kcal, čínský celerový - 83 kcal, salát elixír - 83 kcal, kuřecí s ananasem - 78 kcal, opský salát - 60 kcal.
Majonézové (raději pryč od nich)
Pochoutkový - 338 kcal, francouzský - 264 kcal, vlaský - 248 kcal, bramborový - 210 kcal, vajíčkový - 195 kcal, hanácký - 98 kcal.
Není tady
Tvarohová pomazánka
1 tvaroh (raději kostka ne vanička), 1 - 2 líce flory, 1 paprika bílá (nebo slovenská - nepálivá), bílý jogurt, 1 jarní cibulka s trokou nati, kopr (mono vynechat), sůl.
Tvaroh uleháme s florou, přidáme bílý jogurt (mnoství podle toho, jak je tvaroh hustý) a opět chvíli leháme. Potom vmícháme nadroboučko nakrájenou papriku, cibulku a kopr a osolíme.
Podáváme s tmavým pečivem. Chutná asi jako kupovaná "tvarohová svačinka zeleninová".
Není tady