21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
ahojky holky, dnes jsem dostala děsnou chu na koprovku,chtěla bych jí udělat zítra k obědu, jen nevím jak na ni jaxi
podělíte se o zkuenosti????? díky...
Není tady
Já začínám máslovou jíkou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání a dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo.
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Já začínám máslovou jíkou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání a dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo.
Ivčo, jaký bujón pouívá?
Dělám to podobně jak Ivča,akorát místo másla pouívám olej a místo vývaru dávám jen vodu.Jinak úplně stejný postup.Záleí na chuti a jak kdo je zvyklý jí dělat.Ale s tím bujónem to určitě někdy vyzkouím.
Není tady
Koprovku jsem se naučila od tchýně. Ta se s ní nijak zvlá nepárala - je to hned: do hrnce dám vodu, přidám nasekaný čerstvý kopr nebo sterilovaný a tymián. Přisolím a vařím. Pak naliju lehačku s rozmíchanou moukou a dobře povařím. Nakonec přidám máslo. Dochutím na sladkokyselo. Do ní dělám svítek - udělám ze tří vajec sníh, přidám loutky, sůl, dětskou krupičku, trochu práku do pečiva, lehce zamíchám a upeču do červena. Ihned po vytaení z trouby zaliju hrnkem vařícího mléka. K tomu dělám ztracená vejce.
Není tady
Z půlky másla a hladké mouky udělám máslovou jíku, zaleju asi litrem studeného mléka a míchám do zkoustnutí, pak osolím a přidám nasekaný kopr čerstvý nebo sterilizovný (ten trochu vymačkám), nakonec přidám trochu octa dle chuti, popřípadě troičku osladím, přisolím, kdy mám smetanu nebo lehačku - přidám na zjemnění. Kdy není maso, dám k omáčce vařená vejce s bramborami na loupačku.
Inspirovaly jste mě, v sobotu bude koprovka. Můj drahý je omáčkový typ, ale zatím jediná, kterou zvládáme, je rajská. Přítel trvá na vařeném hovězím, take do omáčky pouiju vývar a dám tam smetanu.
Já tyhle smetanové omáčky řeím jedním základem - dám vařit smetanu, do vařící záklechtku z mléka a mouky, sůl, trochu pepře, míchat (!) a provařit. Přidám buď duené houby, zmrazený kopr, strouhaný křen (skvělá k uzenému) a dochutím podle toho, co přidávám. Houby a kopr mám v mrazáku, křen pouívám větinou sterilovaný smetanový, take omáčka je během 10-15 minut hotová.
Není tady
holky jste zlatý,díky moc za tipy....já jdu na to sem zvědavá jak to dopadne
pak dám vědět....
jo a jetě mi kámoka říkala,e prej kdy se tam dává ten ocet, tak e se to můe zdrcnout nebo co?je to moný????a co s tím, kdy se to stane?přecedit? vylít?
Není tady
Benja1 napsal(a):
Koprovku jsem se naučila od tchýně. Ta se s ní nijak zvlá nepárala - je to hned: do hrnce dám vodu, přidám nasekaný čerstvý kopr nebo sterilovaný a tymián. Přisolím a vařím. Pak naliju lehačku s rozmíchanou moukou a dobře povařím. Nakonec přidám máslo. Dochutím na sladkokyselo. Do ní dělám svítek - udělám ze tří vajec sníh, přidám loutky, sůl, dětskou krupičku, trochu práku do pečiva, lehce zamíchám a upeču do červena. Ihned po vytaení z trouby zaliju hrnkem vařícího mléka. K tomu dělám ztracená vejce.
AHOJ- CO ZNAMENÁ "ZTRACENÁ VEJCE"?
Není tady
Ahoj Eskymko. To dá vařit mení mnoství vody, které poměrně dost osolí a okyselí octem. Kdy chytne var, opatrně tam klepne postupně několik vajec (aby se zbytečně neroztrhala). Nechá je pár minut povařit a kdy si myslí, e jsou uvnitř u napůl uvařená - jako naměkko, vyndá je nějakou dírkovanou naběračkou, aby okapala. Přesný počet minut nevím, řídím se odhadem.
Není tady
ESKYMKA napsal(a):
holky jste zlatý,díky moc za tipy....já jdu na to
sem zvědavá jak to dopadne
pak dám vědět....
jo a jetě mi kámoka říkala,e prej kdy se tam dává ten ocet, tak e se to můe zdrcnout nebo co?je to moný????a co s tím, kdy se to stane?přecedit? vylít?
Eskymko - cokoliv s mlékem (smetanou atd.), co kyselí, tak a potom, co zahustí moukou a provaří, vlastně hotové jídlo u jen dochucuje, nikdy ne dřív.. Kdy se ti zdrcne, tak jedině vylít.
Není tady
dát vařit osolenou vodu a se vaří tak do ní vyklepnout vejce, a je loutek aspoň napůl tuhý tak vybrat
Není tady
Pouívám kopr sterilovaný a nemusím dochucovat tolik octem.Odpadá riziko zdrcnutí.Čerstvý kopr dám jen na vůni.Zakončuji sladkou smetanou.
Není tady
Se zakysanou smetanou se Ti omáčka nezdrcne,aspoň mě se to nikdy nestalo Kdy dá jinou smetanu nebo mléko,musí ocet a potom ,jak psaly holky.
Není tady
Judita napsal(a):
Ivča K. napsal(a):
Ivčo, jaký bujón pouívá?
Do kopračky dávám zeleninový.
Není tady
Omáčku dělám vdycky se sladkou lehačkou a jetě nikdy se mi nezdrcla. Do lehačky rozkvedlám hladkou mouku (protoe mám pravidelně omáčku řídkou) a zavařím to. Někde jsem četla, e právě tohle je pojistka proti zdrcnutí.
Není tady
Já myslím,e pojistkou proti zdrcnutí je,dávat ocet a nakonec,kdy se přestane omáčka vařit.
Není tady
Holky, ocet musí být při dokyselování teplý!!!!!!Řeím to tak, e vezmu trochu teplé vody a do ní ocet dám, jinak se to zdrcne a vypadá jako ji jednou pouité. Jinak na koprajdu mám velice rychlý a chutný recept.
Do hrnce naleju 1 l mléka, zahustím hladkou moukou, kterou si rozkvedlám vedle v hrníčku ve vlaném mléce a leju přes sítko do hrnce, míchám (ideální je dvoupláový hrnec , kde se mléko nepřipaluje.
Mezitím si připravím ztracená vejce, která kromě slané vody jetě vařím i s octem(viz výe), kterým pak dochucuju koprajdu.
Nakonec tam kydnu kopr, trochu osolím, a je to. Vedle vařím brambory ve slupce a loupu je a těsně před podáváním.
Kysanka není podmínkou, ale je lepí kvůli "sametovosti" omáčky. Záleí, jestli vaříte z polotučného nebo plnotučného mléka.
Příprava zabere tak 10 minut!!!!!Nejdéle se vaří brambory.
Upravil(a) Regina (30. 5. 2007 15:38)
Není tady
Jetě ke ztraceným vejcům: Ivan Vodochodský vařící vodu zamíchal a vejce vyklopil do víru, zůstalo krásně zakulacené.
Není tady
Já je vyklepla do naběračky, tedy kadé vajíčko zvlá, a s ní jsem je ponořila do vařící vody. Míchala jsem s ní, aby se udělaly kolem vajíčka pěkné "závojíčky".
Není tady
ita napsal(a):
Jetě ke ztraceným vejcům: Ivan Vodochodský vařící vodu zamíchal a vejce vyklopil do víru, zůstalo krásně zakulacené.
Taky jsem to viděla a vyzkouela to, jde to dobře, bílek se nerozteče.
Není tady
Mléko osolím, dám mouku a ve vařím, přidám vejce (syrová) a nakrájený kopr. Ocet a nakonec. Nemám tolik nádobí.
Není tady
NO to byl napad ! Dneska jsem delala koprovku poprve a povedla se mi Vybrala jsem si od kazde neco, no musim rict, ze je to fakt jednoduche. Takze dika
Není tady
Pouívám taky kopr sterilizovaný a to ve sladkokyselém nálevu, dávám ho a nakonec do hotové omáčky a u nemusím dochucovat octem. Omáčka je výborná.
Není tady