29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
ahojky holky, dnes jsem dostala děsnou chuť na koprovku,chtěla bych jí udělat zítra k obědu, jen nevím jak na ni jaxi
podělíte se o zkušenosti????? díky...
Není tady
Já začínám máslovou jíškou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání až dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo.
Není tady
Ivča K. napsal(a):
Já začínám máslovou jíškou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání až dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo.
Ivčo, jaký bujón používáš?
Dělám to podobně jak Ivča,akorát místo másla používám olej a místo vývaru dávám jen vodu.Jinak úplně stejný postup.Záleží na chuti a jak kdo je zvyklý jí dělat.Ale s tím bujónem to určitě někdy vyzkouším.
Není tady
Koprovku jsem se naučila od tchýně. Ta se s ní nijak zvlášť nepárala - je to hned: do hrnce dám vodu, přidám nasekaný čerstvý kopr nebo sterilovaný a tymián. Přisolím a vařím. Pak naliju šlehačku s rozmíchanou moukou a dobře povařím. Nakonec přidám máslo. Dochutím na sladkokyselo. Do ní dělám svítek - udělám ze tří vajec sníh, přidám žloutky, sůl, dětskou krupičku, trochu prášku do pečiva, lehce zamíchám a upeču do červena. Ihned po vytažení z trouby zaliju hrnkem vařícího mléka. K tomu dělám ztracená vejce.
Není tady
Z půlky másla a hladké mouky udělám máslovou jíšku, zaleju asi litrem studeného mléka a míchám do zkoustnutí, pak osolím a přidám nasekaný kopr čerstvý nebo sterilizovný (ten trochu vymačkám), nakonec přidám trochu octa dle chuti, popřípadě trošičku osladím, přisolím, když mám smetanu nebo šlehačku - přidám na zjemnění. Když není maso, dám k omáčce vařená vejce s bramborami na loupačku.
Inspirovaly jste mě, v sobotu bude koprovka. Můj drahý je omáčkový typ, ale zatím jediná, kterou zvládáme, je rajská. Přítel trvá na vařeném hovězím, takže do omáčky použiju vývar a dám tam smetanu.
Já tyhle smetanové omáčky řeším jedním základem - dám vařit smetanu, do vařící záklechtku z mléka a mouky, sůl, trochu pepře, míchat (!) a provařit. Přidám buď dušené houby, zmrazený kopr, strouhaný křen (skvělá k uzenému) a dochutím podle toho, co přidávám. Houby a kopr mám v mrazáku, křen používám většinou sterilovaný smetanový, takže omáčka je během 10-15 minut hotová.
Není tady
holky jste zlatý,díky moc za tipy....já jdu na to sem zvědavá jak to dopadne
pak dám vědět....
jo a ještě mi kámoška říkala,že prej když se tam dává ten ocet, tak že se to může zdrcnout nebo co?je to možný????a co s tím, když se to stane?přecedit? vylít?
Není tady
Benja1 napsal(a):
Koprovku jsem se naučila od tchýně. Ta se s ní nijak zvlášť nepárala - je to hned: do hrnce dám vodu, přidám nasekaný čerstvý kopr nebo sterilovaný a tymián. Přisolím a vařím. Pak naliju šlehačku s rozmíchanou moukou a dobře povařím. Nakonec přidám máslo. Dochutím na sladkokyselo. Do ní dělám svítek - udělám ze tří vajec sníh, přidám žloutky, sůl, dětskou krupičku, trochu prášku do pečiva, lehce zamíchám a upeču do červena. Ihned po vytažení z trouby zaliju hrnkem vařícího mléka. K tomu dělám ztracená vejce.
AHOJ- CO ZNAMENÁ "ZTRACENÁ VEJCE"?
Není tady
Ahoj Eskymko. To dáš vařit menší množství vody, které poměrně dost osolíš a okyselíš octem. Když chytne var, opatrně tam klepneš postupně několik vajec (aby se zbytečně neroztrhala). Necháš je pár minut povařit a když si myslíš, že jsou uvnitř už napůl uvařená - jako naměkko, vyndáš je nějakou dírkovanou naběračkou, aby okapala. Přesný počet minut nevím, řídím se odhadem.
Není tady
ESKYMKA napsal(a):
holky jste zlatý,díky moc za tipy....já jdu na to
sem zvědavá jak to dopadne
pak dám vědět....
jo a ještě mi kámoška říkala,že prej když se tam dává ten ocet, tak že se to může zdrcnout nebo co?je to možný????a co s tím, když se to stane?přecedit? vylít?
Eskymko - cokoliv s mlékem (smetanou atd.), co kyselíš, tak až potom, co zahustíš moukou a provaříš, vlastně hotové jídlo už jen dochucuješ, nikdy ne dřív.. Když se ti zdrcne, tak jedině vylít.
Není tady
dát vařit osolenou vodu až se vaří tak do ní vyklepnout vejce, až je žloutek aspoň napůl tuhý tak vybrat
Není tady
Používám kopr sterilovaný a nemusím dochucovat tolik octem.Odpadá riziko zdrcnutí.Čerstvý kopr dám jen na vůni.Zakončuji sladkou smetanou.
Není tady
Se zakysanou smetanou se Ti omáčka nezdrcne,aspoň mě se to nikdy nestalo Když dáš jinou smetanu nebo mléko,musíš ocet až potom ,jak psaly holky.
Není tady
Judita napsal(a):
Ivča K. napsal(a):
Ivčo, jaký bujón používáš?
Do kopračky dávám zeleninový.
Není tady
Omáčku dělám vždycky se sladkou šlehačkou a ještě nikdy se mi nezdrcla. Do šlehačky rozkvedlám hladkou mouku (protože mám pravidelně omáčku řídkou) a zavařím to. Někde jsem četla, že právě tohle je pojistka proti zdrcnutí.
Není tady
Já myslím,že pojistkou proti zdrcnutí je,dávat ocet až nakonec,když se přestane omáčka vařit.
Není tady
Holky, ocet musí být při dokyselování teplý!!!!!!Řeším to tak, že vezmu trochu teplé vody a do ní ocet dám, jinak se to zdrcne a vypadá jako již jednou použité. Jinak na koprajdu mám velice rychlý a chutný recept.
Do hrnce naleju 1 l mléka, zahustím hladkou moukou, kterou si rozkvedlám vedle v hrníčku ve vlažném mléce a leju přes sítko do hrnce, míchám (ideální je dvouplášťový hrnec , kde se mléko nepřipaluje.
Mezitím si připravím ztracená vejce, která kromě slané vody ještě vařím i s octem(viz výše), kterým pak dochucuju koprajdu.
Nakonec tam kydnu kopr, trochu osolím, a je to. Vedle vařím brambory ve slupce a loupu je až těsně před podáváním.
Kysanka není podmínkou, ale je lepší kvůli "sametovosti" omáčky. Záleží, jestli vaříte z polotučného nebo plnotučného mléka.
Příprava zabere tak 10 minut!!!!!Nejdéle se vaří brambory.
Upravil(a) Regina (30. 5. 2007 15:38)
Není tady
Ještě ke ztraceným vejcům: Ivan Vodochodský vařící vodu zamíchal a vejce vyklopil do víru, zůstalo krásně zakulacené.
Není tady
Já je vyklepla do naběračky, tedy každé vajíčko zvlášť, a s ní jsem je ponořila do vařící vody. Míchala jsem s ní, aby se udělaly kolem vajíčka pěkné "závojíčky".
Není tady
ita napsal(a):
Ještě ke ztraceným vejcům: Ivan Vodochodský vařící vodu zamíchal a vejce vyklopil do víru, zůstalo krásně zakulacené.
Taky jsem to viděla a vyzkoušela to, jde to dobře, bílek se nerozteče.
Není tady
Mléko osolím, dám mouku a vše vařím, přidám vejce (syrová) a nakrájený kopr. Ocet až nakonec. Nemám tolik nádobí.
Není tady
NO to byl napad ! Dneska jsem delala koprovku poprve a povedla se mi Vybrala jsem si od kazde neco, no musim rict, ze je to fakt jednoduche. Takze dika
Není tady
Používám taky kopr sterilizovaný a to ve sladkokyselém nálevu, dávám ho až nakonec do hotové omáčky a už nemusím dochucovat octem. Omáčka je výborná.
Není tady