|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Chlupaté knedlíky s cibulkou a kyselým zelím
(Oldřich Dufek, Antonin Pilar: "Jak se u nás vaří", Sešity domácího hospodaření sv. 192, Práce Praha, 1980)
Suroviny:
500 g oloupaných syrových brambor
200 g uvařených, vychladlých a oloupaných brambor
250 g hrubé mouky
1 vejce
sůl
60 g sádla
1 cibule
Příloha: sterilované zelí nebo kysané zelí
Postup přípravy:
Syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli stát, aby pustily vodu. Pak je ocedíme a necháme okapat. Přidáme k nim jemně nastrouhané vařené brambory, vejce a sůl, a za stálého míchání také mouku. Z těsta vytvarujeme lžící knedlíky a zaváříme je do vařící vody. Po zavaření je opatrně nadzvedneme vařečkou, aby se nepřichytly ke dnu. Vaříme je zvolna 10-12 minut. Uvařené knedlíky necháme okapat, omastíme sádlem a osmaženou cibulkou. Podáváme se sterilovaným nebo kysaným zelím.
Chlupaté knedlíky zapečené se slaninou a cibulkou
(Prima vařečka" TV Prima, srpen 2000)
Suroviny:
Na těsto:
500 g oloupaných syrových brambor
2 vejce
250 g hrubé mouky
sůl
olej
Na zapečení:
100 g sýra goudy
100 g prorostlé slaniny
1 římský salát (nebo čínské zelí)
400 ml smetany
3 vejce
pepř
muškátový oříšek
svazek pažitky
2 lžíce nasekané cibulky
Postup přípravy:
Oloupané brambory nastrouháme, slijeme vodu a do brambor přidáme vejce, sůl a postupně prosetou mouku. Umícháme těsto. Polévkovou lžící vykrajujeme z těsta vejčité nočky a vaříme je 10 až 15 minut v osolené vodě. Potom je vyjmeme a necháme okapat a promastíme mírně olejem. Sýr nastrouháme nahrubo, slaninu nakrájíme na kostičky. Formu nejprve vyložíme nakrájeným nebo natrhaným salátem. Smícháme vejce se smetanou a směs okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Na salát poklademe uvařené knedlíčky, přelijeme smetanou s vejci, zasypeme sýrem a pokladem slaninou. V troubě zapečeme během asi 40 minut při 200 °C. Již zapečené knedlíky před podáváním posypeme smaženou cibulkou a nasekanou pažitkou.
tak toto jsem nasla na internetove Dadalove kucharce kterou casto pouzivam..je super a chutna:)
tak at se povede:)
Není tady
Nikiska napsal(a):
Holky jak děláte chlupatý knedlíky? prosím o radu!
Já jsem je nikdy nedělala, ale mamka ano.
Koupí uzený kosti, dá je povařit. Mezitím si osmahne cibulku, podusí kysané zeli.
Bramborové knedlíky v prášku - udělá těsto a pak kousíčky těsta hází do vroucí vody na povaření.
Když jsou kosti hotové, tak obere maso a smíchá ho s cibulkou a zelím.
Je to docela rychlé a mňamka. Můžeš použít jakékoliv maso, ale z uzených kostí, z vývaru mamka ještě dělá polévku.
Není tady
posilam odkaz, http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=16113 , doporucuju, jsou dobry a rychly
Není tady
Nikisko tak at se povedou 
Není tady
Holky já je dělám od babičky - recept z východních Čech.
Nastrouhám syrové brambory
osolím, do toho střídavě hladkou a polohrubou mouku.¨
Bez vajíčka. Těsto má být asi tak husté když se nelepí na lžíci.
Dám vařit osolenou vodu a pak je tam z misky rychle lžící odlamaju a házím.
Zkusím jeden a když se rozvaří, přidám trochu mouky.
Není tady

U nás je naštěstí prodávají - běžně to v obchodech není, vozí to takový ti "trhovci" z Německa. Jsou výborné!
Není tady
tak já jednou chlupaťáky taky dělala a dopadlo to katostrofálně:-) od té doby na ně chodím k mojí mamině,která je dělá suprově!!!! A má jich vždycky plnou mísu a my je všechny sníme:-))
Není tady
CHLUPATÉ KNEDLÍČKY z netu
1 kg syrových brambor rozstrouhat - vodu nesléváme !!! , 250 g hrubé + 250 g hladké mouky, 1 celé vejce. Vaříme v osolené vodě.
Je to zaručený recept jednoho kuchaře , který se kdysi objevil na starých žlutých stránkách. Mám vyzkoušeno, knedlíky se vždycky povedou, nikdy se nerozvaří ani jeden. Už je jinak nedělám. A jedna moje vychytávka - když jsem dělala chlupáče z nových brambor, tak jsem do těsta přidala 2 polévkové lžíce bramborového škrobu a taky byly super
Chlupaté knedlíky
35 dkg vařených brambor, 35 dkg syrových brambor, 1 vajíčko, 7-8 lžic hrubé mouky, sůl Uvaříme brambory ve slupce, oloupáme je, syrové brambory rozstrouháme do mísy, vymačkáme přebytečnou vodu, k nim nastrouháme také vařené brambory. Přidáme vajíčko, mouku a sůl a vše dobře promícháme. Lžící vykrajujeme knedlíky a zavařujeme je do vařící vody. Vaříme podle velikosti 8-10 minut.
Není tady
Chlupaťáčky já miluju mňam, mňam jíst je umím dobře jen je tak umět taky udělat 

Není tady
FALEŠNÉ chlupaťáky---rychlovky(není nad domácí,ale v nouzi jsou tyhle skoro stejné a dobré a hlavně-nikdo,kdo to neví,nepozná)
1/4kg směsi bramborových knedlíků v prášku, 200ml vody, 130g oloupaných brambor, sůl,sádlo
Syrové brambory nastrouhám do misky, přidám bramborovou směs, trošku vody a zpracuj hladké těsto. Vykrajuj z něj lžící noky a zavařujeme je do vařící osolené vody. Po zavaření je opatrně nadzvednem vařečkou, aby se nepřichytily ke dnu,při vaření občas zamíchám. Vař asi 8 minut,pak je vyjmi,nech dobře okapat a promasti sádlem.
Není tady