Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 21. 8. 2006 10:22

Ra
♥♥♥♥♥--

Jak často navštěvovat rodiče

S partnerem bydlíme v Praze a oba máme rodiče na Moravě. Návštěvy ani nemusím, ale partner ke svým rodičům rád jezdí a rád by návštěvy sdílel se mnou. A tak se na mě zlobí, když mu otevřeně řeknu, že mě návštěvy nebaví a vyžaduje, abych s nim jezdila, alespoň ze slušnosti. dumbom
Ráda bych se zeptala jaká je slušnost co do četnosti návštěv? Je to docela náročné 4 hodiny v nacpaném vlaku a pak sedět u rodičů. Maminka kmitá, aby bylo vše nachystané a do éteru něco jen tak vypustí, ani nečeká na odpověď, většinou si i sama odpoví. Pomoci většinou nechce. Tatínek slušně sedí, kouká z okna, občas reaguje na to co kolem maminka vysloví anebo můj partner. Vše je jasné, není o čem povídat. Můžeme si číst v novinách anebo časopisech, co tam mají. Tak se usmívám a jsem v pohodě. Večer pustí televizi a maminka konečně usedá, zajímá-li ji pořad. Se zdřevěnělým pozadím odpadám a jdu spát. smile
Ráno se mi nechce ani vylézt z postele s představou sezení do oběda a odpolední 4 hodinové sezení ve vlaku, zbude-li ještě místo anebo stání v uličce. Dobrosrdečné rozloučení: „Přijeďte zas!“
Večer dorazím domů s tím, že je jeden víkend pryč a v pondělí zase do práce.sad
Jak to probíhá u vás? A jak často navštěvujete rodiče, bydlíte-li v jiném místě než-li oni?

par

Není tady

#2 21. 8. 2006 11:50

anaid41
♥♥♥----

Re: Jak často navštěvovat rodiče

Ahoj Ra, musim se smat, protoze "zdřevěnělej zadek u tchýně" u tchýně moc dobře znám. Takže já tam jedu na otočku, nikdy už na noc "ze slušnosti tak 1x za 2 měsíce". Taky mě to nebaví, nikdy nebavilo, jen jsem se pokrytecky léta přetvařovala a co z toho, stejně jde o synáčka. Není nad pohodový víkend o samotě, ať si jede macík za mamkou sám, ne? Máš moc práce, není Ti dobře,.... oni si zvyknou.

Není tady

#3 21. 8. 2006 12:30

Ra
♥♥♥♥♥--

ahojky Anaid, spřízněná duše,
tak taky to znáš.
Víš co je na tom kuriozní? Že oni ani tak ty návštěvy nevyžadují jako ten můj. Žijí si sami pro sebe, ani si s námi nepopovídají, moc se nestarají. Takové povrchní. Myslím, že jim nevadí má nepřítomnost jen tomu mému. Předstírat mi moc nejde, tak mu to říkám na rovinu. To je asi hloupost, viď? usch
Snad nějaký syndrom dítěte. Žil s nimi v podstatě celý svůj život (38let). Asi se tam vrací "domů" a chce mě tam mít také. Ale já bych si někdy docela ráda odpočinula osamotě...

Není tady

#4 21. 8. 2006 12:32

Santala
♥♥♥♥♥♥-

AHOJ yikes) U nas je to 1x za mesic z patku na sobou yikes) Chlapi si daji pivo a ja zdvotilostne odpovidam na vse co jsem tazana yikes)) Casteji jsem rekla rezolutne - NE ! / Tim vlakem te fakt lituju, to musi byt cely vikend v pr..yikes(

Upravil(a) Santala (21. 8. 2006 12:34)

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz yikes)

Není tady

#5 21. 8. 2006 12:33

Barborka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Karlovy Vary

Tak jak se neukážu u rodičů týden, tak mi táta už píše smsky, co je se mnou a kdy přijedu lol. Přiznám se, že mě by stačily návštěvy tak 1x za 3 týdny (nemám takovou potřebu rodiče vidět, času je málo, lenost... ), ale tak nějak z "povinnosti" nebo spíše "aby jim nebylo líto, že na ně kašlu", tak jezdím na návštěvy každou sobotu. A to jak k našim, tak k tchánovcům - bydlí téměř vedle sebe a od nás ve městě asi 10 km vzdáleného.
Každopádně na návštěvách netrpím, vypijem kafíčko, pokecáme, v létě grilovačka... když se nudím, tak se jdu klidně kouknout na telku nebo si čtu nebo cokoliv, jsem u obouch rodičů jak doma.

Ra:
jj, to se ti nedivím, že se ti tam moc nechce. Jednak zábava nic moc, viď a jednak ta dálka... Ale pokud se k tobě chovají tchánovci slušně, nic jste si neudělali a vycházíte dobře, tak podle mě je opravdu slušnost je jet jednou za čas navštívit. Když bydlí tak daleko, tak dle mě by ta četnost návštěv mohla být tak 1x za 2 - 3 měsíce...

Není tady

#6 21. 8. 2006 12:43

Ra
♥♥♥♥♥--

díky za podporu!

víkend je skutečně v pr..., Santal

smlouvám, smlouvám, natahuju, ale budu se snažit 1 za 3 měsíce. To by šlo, ne?

vissla

Není tady

#7 21. 8. 2006 12:57

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Ra, tak to bych si raději před každým víkemdem zlomila nohu, abych tam nemusela......tak to ti teda vůbec nezávidím a musí to být pro tebe HROZNE !!! Musíš trpět i psychicky, pokud tě partner přemlouvá....já bych mu vysvětlila, že když nepojedu, kolik toho doma udělám, co všechno potřebuji zajistit, zařídit, kolik to stojí peněz, co bych si za to raději pořídila....znám to a proto bych ani děti nenutila ani nepřemlouvala, aby přijely, jen, kdyby chtěly a cítily se u mě dobře. Mladí mají mít svůj život a ten víkend se dá strávit daleko lepši, než ve vlaku a jakoby návštěvě. To musí být trapas pro všechny strany......ani jako matka bych takové návštěvy nepřipustila! A proč nemáte auto??? Vždyt projezdíte peněz.....začni si vymýšlet, že tě něco bolí - dobrá je hlava, na zvracení....no prostě nemůžeš jet a hotovo ! Partner by také mohl víkend využít líp, pokud dost vydělá, tak jeho penízky nějak pěkně využít, pokud moc nevydělává, tak šup s ním na brigádu i o víkendu !!! Pokud se neshodnete v tomto a nebudete tolerovat jeden druhého, neuvažuj ani o snatku !!!

Není tady

#8 21. 8. 2006 13:16

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

Aneri, naprostý souhlas:-))))

já mám rodiče v místě bydliště a vidíme se denně ale jen chvíli , prostě každý to má jinak, většinou se potkáme ve městě...ale já s nimi vycházím dobře...

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#9 21. 8. 2006 13:25

Ra
♥♥♥♥♥--

ahojky Aneri,
je to tak, jak píšeš, psychický nátlak to tedy je. Není příjemné, když mi říká, že alespoň ze slušnosti. Cítím to jako jakési vydírání. Také si myslím, že by se lidé k tomu, aby se navštěvovali neměli nutit. Cítím, že bych děti k tomu nikdy nenutila a čekala až budou chtít sami. Něco takového nelze vnucovat. Jaký asi musí mít pocit, když tam jedu kvůli němu? Je pravda, že to stojí spousty času a peněz, ale nechci být pokrytec. Auto nemáme, ale pořídili jsme si napůl byt. Což také není ideální, neshodneme se ve spoustě věcech, ale co s tím? Splácí svoji půlku hypotékou, učí na škole a má prázdniny, které v podstatě promrhal. Společně jsme nikde nebyli, byl 3 týdny u rodičů...ale docela mi to vyhovovalo. Také je pravda, že o sňatku neuvažuji a doufám, že se naučíme tolerovat, že s někým jiným by to bylo zase o jiných anebo podobných problémech. sad

Není tady

#10 21. 8. 2006 13:31

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ja teraz pracujem dosť ďaleko od domova a vždy som sa tešila na víkend doma(teda aj kvôli priateľovi hjarta , ten tiež "zostal" doma), ale zistila som, že keď som zhustila návštevy na každý druhý víkend, ten "prelietaný" mi potom chýbal v domácnosti, nákupoch(tu obchody fungujú bežne do 18,00; do 20,00 už je výnimka), neoddýchla som si poriadne - skrátka každý druhý víkend už bol na uštvanie... tongue A to ani nehovorím, ako mi druhotne prišlo ľúto, že trebárs nemám čas poznávať tunajšiu krajinu, cestovať po mestečkách, alebo napr. len využiť bazén pri penzióne.... Podľa mňa je raz za mesiac primerané, ak človek žije a pracuje naozaj ďaleko od domova a precestoval by jednak aj gate(myslím finančne) a jednak strávi v dopravných prostriedkoch neúmerne veľa času. A ešte jeden postreh: je diametrálne odlišné, či sa na návštevu tešíš - to potom prežiješ aj drobné nepríjemnosti  sdobrým pocitom - alebo či si k nej dostrkaná... dumbom Myslím, že zdvorilostná návšteva častejšia ako raz za pol roka či rok je neúnosná a neteší nikoho zo zúčastnených sad

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#11 21. 8. 2006 13:39

nasemami
♥♥-----

My tchánovce máme 150 km daleko, ze začátku jsme tam jezdili jednou za dva-tři týdny. Samozřejmě pro mě ztracený čas, chytré rady apod. Postupně jsme se dopracovali k tomu, že k nim většinou jede manžel sám s dětmi a já jezdím tak jednou za tři  měsíce. Vyhovuje to všem, já mám občas víkend pro sebe, tchýně syna a vnoučata taky jen pro sebe. Zpočátku se jí to moc nezdálo, ale nakonec je to pro všechny nejlepší řešení.

Není tady

#12 21. 8. 2006 13:52

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Ra - není důležité, zda ty bys děti nutila, nebo ne, důležité ted je, že je s tebou manipulováno proti tvé vůli a to není dobré !!! Partner je asi hodně závislý na rodičích, ale do budoucna to asi není dobré......on je život také o tolaranci a partner zřejmě pochází z nějaké vesničky a rodiče budou asi trochu mimo dění světa a vstupu do Evropy smile. Já osobně bych asi umřela nudou, přinejhorším bych rodičům začala předělávat domeček, našla si nějakou práci, nebo si ji přivezla sebou, že je to pro mne ztráta času.......partnera bych časem odstavila, aby jezdil sám...je to na tobě, jak s ním umíš manipulovat ! Zdravím a přeji co nejméně vynucovaných návštěv !!!

Není tady

#13 21. 8. 2006 14:26

x256987
Host

Ra, osobně bych asi nepoužívala lsti typu je mi špatně, snažila bych se to s milým vyříkat. Slušnost je opravdu vidět se 4x do roka (takovou frekvenci jsem nastavila u mých rodičů - moc je nemusím a partnerovi to takhle taky vyhovuje). Nutit partnera, aby mi dělal ocásek u aktivit, které mu nic neříkají, je podle mě nevychovanost.

Neustálé přejíždění je ubíjející. Prostě řekni partnerovi, že nepojedeš, buď asertivní. Nepředpokládám, že by ti dal roubík, nacpal tě do pytle a hodil si tě na rameno smile . Jestli začne citově vydírat, máš aspoň přesnější představu o jeho povaze, dokud relativně není pozdě...

#14 21. 8. 2006 18:08

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Tady je každá rada drahá. Já jezdím k rodičům 4x ročně a to hlavně kvůli dceři, aby taky poznala dědu s babičkou. Není to pro mne snadné. Ale to je můj problém

Vrátím se k tobě. Píšeš, že návštěvy prosedíš. TO není ani jedna šance projít se po tom místě? POdívat se na louky pole les? Třeba v neděli dopoledne?

Jeho rodiče jak tuším už budou postarší, nediv se proto paní, že tě nepustí k práci - do svého hájemství. Někteří si taky neumějí o pomoc říci. Zkus sama jen tak mimochodem navrhnout, že uděláš kávu, připravíš na oběd třeba sama bez ptaní.

Tvůj problém je o tvém přístupu k němu. Já bych se neuchylovala k výmluvám u partnera. Neříkala bych věci tvrdě, ale vysvětlila bych mu svůj postoj. Myslím, že pokud chcete spolu žít, měli byste se dopátrat kompromisu. Což nejsou jeho tři týdny dovolené u rodičů bez tebe.....

Máš o čem přemýšlet.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#15 21. 8. 2006 19:24

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

V každém případě tam není něco v pořádku.....

Není tady

#16 22. 8. 2006 8:08

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Ahoj, Ra. Já si myslím, že nejlepší je asertivně partnerovi vysvětlit svůj názor a trvat si na něm. Zkrátka si rozumně prosadit svou. Výmluvy bych taky nepoužívala, protože já bych s nimi celý život nevydržela, jednou by to ve mně vybublalo na povrch a hezký by to nebylo, takže já raději říkám věci na rovinu. Ale opatrně, tak, abych nikoho nezranila (pokud možno). Jasně že asi neřekneš, že jeho rodiče jsou nemožní a že je u nich votrava, ale totéž se dá říct i slušně. Další možnost by byla, abyste vy pozvali je na návštěvu k vám (jde-li to), ukázali jim město, divadlo apod. Tu nudu u nich bych se snažila vyplnit dopředu dohodnutým programem (zase za předpokladu, že existují lidé ochotní se dohodnout). Zkrátka a jednoduše - nikdo nemá právo nutit tě do věcí, které se tobě nechtějí. A ty je dělat nemusíš, a to ani ze slušnosti. Máš na to právo, nejsi proto špatná. Už jsem někde někomu doporučovala knížku Asertivně v partnerství od dr. Praška, je docela zajímavá, pěkný "návod" jak s druhým vycházet...třeba by ti to taky něco řeklo.

Není tady

#17 22. 8. 2006 8:44

Ra
♥♥♥♥♥--

ahojky,
je pravda, že mám o čem přemýšlet, jak to laskavě pořešit není právě jednoduché. Můžu třeba pomoci obložit chlebíčky, uvařit čaj, ale už tím vařením čaje zasahuji do teritoria a jsem sledovaná. Není možné tam sama něco připravit. Vznikl by pocit, že to maminka nedělá dobře. Tak jen sleduji, co mohu a co vlastně chtějí oni. Uvítám procházku, ale je to vlastně kvůli mě, není to z nich. Jde s námi jen tatínek ze slušnosti a maminka raději zůstává doma, získá tím chvíli klidu a něco uklízí anebo připravuje k jídlu. A tak mi je trapné odcházet. Pokud přijedou oni, jsme neustále venku ani nemám čas jim něco pořádně připravit a hostit je tak, jako oni nás. Maminka má snahu mi vaření zakazovat, většinou moc nejí, že drží půst a má příležitost hubnout. Uklízí po sobě, po nás a chce umývat nádobí. Posledně se rozhodli přijet s vnukem právě týden před stěhováním, kdy jsme už spoustu věcí měli v krabicích. No, byla to křeč, ale nebylo možné vznést námitku neboť chtěli naposledy pobýt na Malé Straně, přestože byli zváni měsíc předem. Je to legrace s příbuznými, že?

děkuji také za doporučení knihy o asertivitě

smile

Není tady

#18 22. 8. 2006 8:47

Barborka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Karlovy Vary

Ra,
a co říká tvůj přítel na to, když mu povíš, jak se u nich na návštěvě cítíš?

A co třeba ne na procházku, ale k večeru zajít někam s přítelem na pivko, abyste vypadli a odpočinuli si oni i vy?

Není tady

#19 22. 8. 2006 9:28

Ra
♥♥♥♥♥--

Baru,
on je s rodiči rád, těší se z jejich přítomnosti a snad i na ten večer u televize, kdy i ta maminka se zklidní.

Když mu řeknu, že se mi tam nechce, že tam nemám co dělat, že se tam nudím, že ani ke svým rodičům tolik nejezdím - rozzuřím ho, zvětší se, změní barvu, podobu, rozkřičí se, ale to na věci přece nic nezmění, že?

smile

Není tady

#20 22. 8. 2006 10:08

x256987
Host

Ra, reakce tvého muže na vlastní názor mi přijde na pováženou. Blikají ve mně všechny kontrolky!

#21 22. 8. 2006 10:18

Claire
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Kladno
Web

vissla

Upravil(a) Claire (4. 9. 2010 22:49)

http://ugc-01.cafemomstatic.com/gen/full/2009/10/03/14/7z/4d/tsxmhh98ws.jpghttp://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI2NTUzU7IGXDASvwKl41.png
http://ugc-01.cafemomstatic.com/gen/full/2009/10/03/14/dh/7p/ts0i5un5wk.jpghttp://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI2NTUzVbIGXDASvAKk30.png

Není tady

#22 22. 8. 2006 10:19

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Ra: ani mně se nezdá reakce tvého přítele...rozumný člověk přeci nechá druhému prostor....ty bys jistě nebyla proti, kdyby k rodičům jezdil častěji on sám a ty byla doma se svým programem a připojila se k němu jen občas (a pak možná i ráda, když by to bylo jen občas)...jen abyste pak netrávili víkendy každý sám...ale možná ani to by nebylo tak špatné, když máte názor, ve kterém se neshodnete na kompromisu a je to pro oba klíčové, pak je lepší být sám...nejen o víkendech...myslím si...

Není tady

#23 22. 8. 2006 10:31

Ra
♥♥♥♥♥--

Claire,
koukám, že ty víkendy nemáme moc jednoduché...

Když řeknu, že ho také nenutím jezdit k mým, řekne, že alespoň ze slušnosti bych měla. Tak proto jsem zapochybovala a napsala sem, jaký je asi ten slušný interval návštěv a jak to máte vy.

Pravda, že mě všechny povzbuzujete a udržujete v dobré náladě! Díky!!

tummenupp

Judit,
také ve mně blikají, ale zatím doufám, že to zvládnu. A vím, že s vaší podporou budu klidnější při dalších výměnách názorů.

Mám pocit, že všechny ženy to s muži nemají jednoduché a cítím jakousi posilu v té spřízněnosti a výměně zkušeností tady v Babinetu.

hjarta

Není tady

#24 22. 8. 2006 10:31

johana
♥------

Já už mám jen mamku.Manžel taky nerad chodí k ní na návštěvu.Tak k ní chodím každou sobotu.Doma uvařím a jdu k mámě.Přijdu večer.Někdy mě to mrzí,ale nenutím ho.

Není tady

#25 22. 8. 2006 11:43

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ja som bývalého tiež nenútila, chodila som k našim vždy v nedeľu popoludní na pol dňa(ale my sme bývali relatívne blízko seba, tam som chodievala pešo a len nazad som sa potom už zviezla MHD) a on zašiel tak raz za mesiac-za 6 týždňov, to tam bol aj bracho a bolo to také menšie rodinné zhromaždenie. S jeho rodičmi sme vemľi nevychádzali, hoci bývali len 500 m od nás - dnes hovorím vďakabohu. Vídali sme sa asi 4x do roka a úplne to stačilo...
Terajší priateľ začal chodiť relatívne dosť skoro, ale tým, že mám malú neterku, tak mama organizuje "slezinu" tak raz za mesiac, a v podstate sa všetci tešíme, okrem žrádla tvorí program neter, a keďže je to na pár hodín, podvečer sa všetci šťastne rozlúčime a je stále pohoda. U jeho mamy som bola len asi dva razy, ale zato to vždy bolo fajn. Niekedy je lepšie zriedkavejšie, ale intenzívnejšie(myslím program, nie strávený čas-ako že na dovolenku k rodičom)... A nútiť ťa do niečoho nasilu je nezmysel, akurát ti sprotiví návštevy aj v prípade, že si z nich nemala taký zlý pocit., Mňa keď do niečoho tlačia, šprajcnem sa úplne zaručene dumbom Tak skús navrhnúť, že raz k jeho rodičom, raz k tvojim a uvidíš, ako rýchlo vyšumí. A trvaj na tom, že to je zdvorilé(ja by som skúsila aj v prípade, že rodičov nemusím).

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí