14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Vrcholí sezóna hruek a mě napadlo, e zkusím udělat pár skleniček povidel, a máme v zimě co mazat na vdolky. Představuju si to tak, e hruky oloupu, vykrájím jádřince, uouchám z nich kai a tu povařím - s trochou cukru, skořicí, vanilkou... V kuchařce jsem se dočetla něco o přidávání kyseliny benzoové a zalévání parafínem - nedají se povidla prostě jen zavařit? Mám takové ty roubovací skleničky od marmelád. Nemám sice zavařovací hrnec, ale kdy ty lahvičky prostě dám do vody a 15-20 minut budu udrovat teplotu pod bodem varu, měl by být efekt stejný.
Máte někdo osvědčený postup? Doma jsme nikdy povidla ani marmeládu nevařili.
Recept na hruková povidla .. http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=62
a nebo zkus hrukový dem.. http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=62
Není tady
Judita napsal(a):
Vrcholí sezóna hruek a mě napadlo, e zkusím udělat pár skleniček povidel, a máme v zimě co mazat na vdolky. Představuju si to tak, e hruky oloupu, vykrájím jádřince, uouchám z nich kai a tu povařím - s trochou cukru, skořicí, vanilkou... V kuchařce jsem se dočetla něco o přidávání kyseliny benzoové a zalévání parafínem - nedají se povidla prostě jen zavařit? Mám takové ty roubovací skleničky od marmelád. Nemám sice zavařovací hrnec, ale kdy ty lahvičky prostě dám do vody a 15-20 minut budu udrovat teplotu pod bodem varu, měl by být efekt stejný.
Máte někdo osvědčený postup? Doma jsme nikdy povidla ani marmeládu nevařili.
Tak jsem se bleskem mrkla na ty www stránky, tak toho tam nic moc není, moje mamka kdysi dělala výborné hrukové povidla, ale ze suených hruek, take se nejdřívě ty hruky musí usuit, v suičce to dnes není ádný problém, na kříaly a ty se pak rozemlely a jetě jednou povařily s cukrem a skořicí, na koláčích byly skvělé, připomínaly mi beskydské frgály.
Není tady
No já dělám něco, co babička nazývala klevelou. Povidla jako taková mají některé zvlátnosti co u hruek nejdou udělat. Klevela, neboli rozvárka: Hruky (jablka( oloupat, vykrájet jádřince, dát do kastorlu, lehce zastříknout vodou a rozvářet a rozvářet. Oboje se připaluje ale to první rozváření ne se plody - kousky - začnou rozpadat, by se míchat nemělo. Kdy se ovoce rozpadá natolik, e jsou jen malé kousky a tekutina asi z 1/4-1/3 je odpařená, přidávám cukr. Nevím kolik (vařím ve jak cítím), ale dá se říct, e max 0,5kg na kg ovoce-rozvařeného. Lze dochutit skořicí, vanilkou. Pokud je to mdlé chuti a hruky bývají, přidávám kyselinu citronovou. Na případné plísně pouívám "Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny" od Oetkera, dle návodu. Horké dávám do sklenic, zavíčkuju, otočím do zchladnutí. Je nutná mít naprosto čisté sklenice. Parafín a pod nepouívám.
Není tady
Cilko, tak jsem na základě dosavadních kuchařských zkueností a racionální úvahy udělala přesně to, co popisuje
Vím, e správná náplň na frgály nebo vdolky se dělá ze suených... Časem si určitě suičku pořídím (a taky myčku, mikrovlnku, pořádný robot... )