29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nevím, jestli dokážu zformulovat svou otázku srozumitelně, ale zkusím vám přiblížit situaci, kterou neřeším, nechci řešit, ale zajímalo by mě, jestli někdo z vás zažil něco podobného či potkal takového zvláštního tvora jako já.
Můj přítel má bráchu, kterej je o rok mladší než já (22) a chodí a bydlí u holky, který je 17, je jedináček a je opravdu divná. Neslyšela jsem ji promluvit souvislou větu, zasmát se, vyslovit nějakej názor, nejí, nehejbe se, no vlastně ani nevím, jestli je to stvoření živý. Mluví o sobě ve třetí osobě: Peťulka si nedá, Peťulka byla na zábavě před týdnem, Peťulka neví...Když jí položíte otázku, zrudne a podívá se na svýho kluka, kterej za ní odpoví, je mu v patách vždy a všude, a to nepřeháním, akorát čůrat může chodit sám. Jakmile má zůstat v místnosti s někým bez něj, vyskočí a následuje ho, byť by šel jen do kuchyně pro pití. Když jí mám vidět, radši si najdu i tu nejblbější práci, než abych na to přistoupila. Komunikuje zásadně přes smsky. Když chtěla vědět, jestli bolí propíchnutí pupíku, napsala mému příteli smsku, ať se mě zeptá. Dobrý. Když měla příležitost zeptat se mě osobně, neudělala to. Stejně tak s praxí u nás ve firmě – ptala se přítele, přes sms, jestli by to šlo. Když se mohla zeptat mě, neudělala to, když na to přítel převedl řeč, zrudla jak rajče a něco blekotala. No a píše mu pořád, on mi to vždycky dá přečíst a pak se tomu zasmějeme. Její kluk to netuší a my to neřešíme, i když mě občas zákeřně napadne, že se jí třeba před ním zeptám, kdy zase příteli napíše, že už jsme se dlouho nepobavili, ale mám obavu, že by jí tenhle dotaz zabil, tak neriskuju Pořád se přítele přes sms ptá, co mu udělala, že jí ani nenapíše, neustále ho prozvání, má ten mobil asi přirostlej k ruce. Přítel jí už doslova napsal „dej mi pokoj“, ale je jako navedená. Na začátku mi nevadila, pak mi byla k smíchu a teď jí nemůžu ani vidět, protože takhle nesamostatnýho člověka jsem v životě nepoznala. Máte někdo s někým tak zvláštním zkušenost?
Není tady
Tak to je síla! Nikoho takového neznám, asi naštěstí. Je opravdu divná... ale ať si, pokud to to přítelovo bráchovi nevadí, je to jeho věc. Potuď bych to neřešila. Ale co bych asi řešila, jsou ty smsky. Ze začátku se možná člověk zasměje, ale pokud takhle otravuje pořád, tak bych fakt udělala to, co tu píšeš: před ním bych se jí zeptala, před ním jí to řekla...
Není tady
Vis, pokud je jedinacek a mela vse jak se rika "na taliri" bez prace, asi je pro ni realny zivot problem. Ja si myslim, ze nez k smichu, je to spis k placi a potrebovala by pomoct...
Není tady
Tak to je bomba. Taky nikoho takového neznám, ale moje nervy by mě nestačili na takový stvoření. On jí ale život naučí neboj se!
Není tady
Ta holka si není jistá sama sebou, má strašné komplexy ! Není to vůbec k smíchu, chtělo by to jí spíš pomoct,
aby se postavila sama na nohy. Ona tím trpí určitě šíleně. Třeba jí doma říkali, mlč, jsi blbá a jí to prostě teď zůstalo, ale může to mít díky genům. Potřebuje pomoct zvednout sebevědomí, bojí se lidí...!
Třeba jí někdo hodně ublížil.
Není tady
Já se směju těm smskám, né jí. Napadlo mě, že má třeba nějaký komplexy nebo že má strach z lidí, ale jakákoliv snaha o zapředení hovoru končí první větou, protože ona buď koukne na svýho kluka a ten za ni odpoví, nebo odpoví jedním slovem. Je to pak těžký. Když už to její kluk nemohl vydržet a musel si od ní odpočinout, masírovala smskama mýho přítele - jestli jeho brácha někoho nemá a tak. A pak když přijede, tak skoro ani nepozdraví. Už jsme to mockrát rozebírali s přítelovejma rodičema, jsou z ní taky na větvi, ale nikdo neví, jak na ni. Prostě vždycky jen sedí na gauči, ostatní se baví a ji ani nikdo neoslovuje, protože to nemá cenu. Spíš mám pocit, že jsme si už všichni vypěstovali takovej syndrom nevšímavosti, abysme ji neuváděli do rozpaků, a tak si jí radši nevšímáme... Tak nevím.
Není tady
Já tedy hlavně nechápu, jak je možné, že si v tomhle stavu našla přítele, když neřekne kloudný slovo. Nemyslím to nijak zle, ale prostě si to nedovedu v praxi vůbec představit...
Není tady
A co se týče toho, co jí doma říkali nebo ne - myslím, že se k ní nikdo doma nechová špatně, to já měla doma na talíři pořád svou blbost a myslím, že i přes to jsem soběstačná a nezakomplexovaná. Nemůže to třeba souviset s tím pitomým mobilem? Ona fakt nic jinýho nedělá, než odemyká a zamyká klávesnici, i když nemá kapsu, furt ho drží v ruce, myslím, že se asi nedokáže vyjádřit jinak než přes mobil. Ale vždyť přece chodí do školy, musí bejt zkoušená před tabulí... Když je u nás, jen se hlídá, jestli má dobře tričko, namalovaná přijede i o víkendu dopoledne a absolutně nic s ní nehne - člověk řekne něco vtipnýho, zbytek rodiny se válí smíchy a ona sedí a kouká.
Není tady
janica: já si myslím, že jemu to svým způsobem vyhovuje. Když jsme byli na jedný rodinný akci, řekl mi, že hrozně melu a že se to nedá vydržet. Ona nemluví, nejí... nepřepíná Nehodlám řešit jejich vztah - jenom nechápu, proč furt otravuje mýho kluka!
Není tady
řekla bych,že trpí socialní fobií,zkus jí navrhnout at jde k psychologovi.ona potřebuje hlavně pomoc a ne vysměch
Není tady
...
Upravil(a) Kamchinka (21. 2. 2010 12:57)
Není tady
No to pozór, nikdo se jí nevysmívá! Já se jenom vždycky směju, když přítel hlásí, že mu zase psala, navíc - já asi nejsem ten pravej člověk, kterej by jí měl pomáhat nebo pomoc navrhovat - má v první řadě rodiče a svýho kluka. Hlavně - pokud sama nemá pocit, že má problém, tak by mě asi poslala kamsi, kdybych na ní vyrukovala s psychologem. V tom s vámi souhlasím, že má asi nějakej sociální problém, ale nežije v izolaci, chodí do školy, tak se tam s tím určitě nějak potýká.
Není tady
Dovedete si představit jak to s ní zamává až se s ní ten kluk rozejde?přikláním se taky k tý sociální fobii.Na některou z těch SMS adresovaných tvému klukovi ji odpověz sama,možná pochop, že o tom víš.No,ale možná taky nepochopí...
Není tady
A navíc mi přijde, že ze mě má fobii největší - asi se jí můj kluk líbí a mě se patrně bojí, jako abych ji nějak neodhalila nebo co... Ale ty smsky nejsou úplně nevinný - píše třeba "tak co, kdy mě svezeš na skútru?" nebo "jsem tam a tam, je tu děsný horko, nejedeš domů, že bys mě vzal?" no a když ten můj neodpovídá, tak následují otázky typu "co jsem ti udělala?" a "proč se mnou nemluvíš?", přitom když je u nás, tak se ho na to nezeptá.
Není tady
ADFka napsal(a):
A navíc mi přijde, že ze mě má fobii největší - asi se jí můj kluk líbí a mě se patrně bojí, jako abych ji nějak neodhalila nebo co... Ale ty smsky nejsou úplně nevinný - píše třeba "tak co, kdy mě svezeš na skútru?" nebo "jsem tam a tam, je tu děsný horko, nejedeš domů, že bys mě vzal?" no a když ten můj neodpovídá, tak následují otázky typu "co jsem ti udělala?" a "proč se mnou nemluvíš?", přitom když je u nás, tak se ho na to nezeptá.
Se zeptej ať prolomíš ledy...
Nebo ji odepiš ze svého mobilu např "je tu horko..."atd napiš:měla sis vzít nátělník a minisukni.hlásili,že bude hic.
Není tady
Já vidím dvě možnosti: buďto je psychicky nemocná, nebo až po uši zamilovaná do tvého přítele a neví co s tím.
Není tady
Kamchinko: Tím jak jsem psala, že jí život naučí tím jsem myslela to, že se sama otrká a tyhle problémy jí opustí. Asi se cítí líp mezi kluky než holkama. Třeba jí jen chybí špetka sebevědomí! Ve společnosti se asi cítí dobře, ale svoje pocity nedokáže dát moc najevo, protože se stydí.
Není tady
Amba má pravdu. Se svým klukem je možná jen proto aby mohla být blízko tvého přítele. S těma smskama bys měla něco dělat. U takovýhle lidí se to začne stupňovat (myslím ta závislost- jak říkáš že neustále za svým přítelem chodí všude) a jednoho krásného dne by se mohlo stát, že budou sms chodit i v noci a to stále. bacha, je ještě mladá, ale do budoucna nemůžete vědět co se z ní vyklube. Utla bych to raději v zárodku. K psychologovi jí nedostanete. Musela by to dostat rozkazem, třeba ve škole, ale sama tam nepůjde. Třeba když s ní půjde její přítel. Do poradny nejprve a postupně třeba nepřijde na sezení, nebo ona získá k psychologovi důvěru a nebude jí vadit jít tam sama. Musí se na to strašně opatrně, aby se nezalekla, že z ní chcete udělat blázna. Jinak mobil už patří mezi závislosti a ten, kdo ho neumí ani na noc vypnout, nebo když ho zapomene doma, tak je celý nervózní, tak ten je závislý. Což určitě bude její případ. Zkuste si s ní zahrát hru na smskování. Třeba budete sedět v jednom pokoji s celou rodinou a někdo z vás jí napíše smsku, na co myslí, nebo co by chtěla dělat. Pokud odpoví, že by tam nejraději nebyla a že by dělala něco jiného, tak říct fajn, tak pojďme, ale jen mi dvě. Lepší je komunikovat s tím člověkem prostředkama, které mu jsou vlastní. Verbálně s ní určitě nic neuděláte. Zkuste to přes mobil. Pak napiš jak to dopadlo.
Není tady
ADFko, a po nás chceš tedy konkrétně co? Přikývnout Ti na to, že přítelkyně bráchy Tvého přítele je švihlá? Přikývnout Ti na to, že potřebuje psychologa? Možná že švihlá je a psychologa opravdu potřebuje, ale z Tvého popisu je to spíš nesamostatné sedmnáctileté dítě, které se naprosto nezdravě upnulo na prvního kluka. BTW proč spolu musí ausgerechnet bydlet - to spolu nemůžou jen tak chodit? Pro sedmnáctiletou dívčinu je podle mě na spolužití dost brzo - nechci tady dělat moralistku, ale jde mi o to, že případný rozchod se o to hůř unáší.
Není tady
Takhle tichou, zakřiknutou a "pomalou" přítelkyni bez výrazu má můj bratranec. Pořád mluví polopotichu, každou větu ze sebe souká jako by neuměla mluvit, neviděla jsem jí udělat rychlejší pohyb, pořádně se zasmát nebo že by měla nějaký výraz v obličeji. SMSkama teda nikoho nestíhá, to je v pohodě, ale taky už jsem vzdala pokusy jí rozmluvit. Odpovídá jedním slovem nebo jen kývne hlavou. Známe se už víc než 2 roky, tak to už snad není o ostychu...prostě takový lidi jsou, takovou má povahu, s bratrancem si zdá se vyhovujou, nějaký kamarády taky má, tak už to neřešim. Moje krevní skupina to ale rozhodně není.
Není tady
hedvika napsal(a):
řekla bych,že trpí socialní fobií,zkus jí navrhnout at jde k psychologovi.ona potřebuje hlavně pomoc a ne vysměch
Souhlasím s Tebou - všechno tomu nasvědčuje
Není tady