29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Samotnému morčátku prý je smutno. Přece jenom s ním nejste pořád. Nejlepší k sobě jsou dvě samičky, ale hned od malička. Později by to nemuselo dělat dobrotu. Samečci se často mezi sebou koušou, zvlášť když na ně leze "puberta" a není to žádná sranda. Ideální by byl páreček, ale co pak s těma mláďatama, že? Mám dvě dcery, tak maji obě morčecí samičky. Od jara do podzimu nám spásají dvůr. Máme je v takové klícce s volným dnem a někdy je necháme i proběhnout. Teď už je na noc dáváme domů. Jsou to zlatíčka a k malým dětem výborné. Naučí se zodpovědnosti ke zvířátku a mají se na co těšit, s kým pomazlit. Můžu jen doporučit.
Není tady
Jí morče syrový brambor?
Není tady
Ahoj Kati, skus dat tie brambory, ale tak opatrne, nase morciatka to jedia, ale niektorym to vraj nechuti.
Inak ku kupe morciatka gratulujem, my mame doma 3, dve ja a jedno sestra a su uzasne, nemenila by som. Je s nimi hrozna sranda, akurat sa obcas okolo "ich" izby plizim do kuchynea z kuchyne po spickach, lebo akonahle zaregistruju pritomnost osoby v kuchyni, kvicia ako pominute. Su straaasne pazrave, potvorky. :-))))
Není tady
Tak jsme naší fifině koupili kamarádku (Myšku). To bylo radosti a vítání, jinak celkem klidná a apatická Fifina se mohla zbláznit radostí, dokonce začala dbát od včerejška o hygienu, což jsem u ní před tím neviděla (máme ji asi tři týdny).
Není tady
Tak to je fajn. S tou hygienou u morčátek ti to závidím. Protože ty naše dvě jsou teda opravdový "prasátka". Dokonce hází bobky i na plochou stříšku domečku. Ta jedna tam neustále leží a čumí, co se děje a aby jí něco neušlo, tak si tam vykoná i potřebu. Kolikrát čůrá na tu co je zrovna v domečku schovaná.
Není tady
Rheo: z čeho máš domeček?
Není tady
Ale to manžel ztloukl ze zbytků, potřebovali by novej. Tenhle už je celej pročůranej a taky okousanej. Je to z nějaké překližky. Já tomu moc nerozumím. Zkusím přemluvit manžu, jestli by jim pod stromeček nechtěl udělat novej. A každé vlastní. Ať mají holky soukromí, ne?
Nebylas někdy v ZOO ve Vyškově? Mají tam výběh pro hlodavce jako vesničku. Takže jeden domeček je jako pošta nebo obecní úřad, škola a tak. Moc hezký a sranda
Není tady
Ahojky,morčátka jsou vážně super.Teď jsem "ztroskotala" na vit C které si prý neumí samo vytvářet z normální stravy.Jinak si Pišta hrozně rozumí se zakrslím králíkem a ten je prý k dětem taky vhodný.Jako podestýlka se mi hodně osvědčila dřevitá vlna,jinak jsem zastáncem pilin.
Není tady
Holky tak včera jsem dostala krásné morčátko!!! Jsem z něho unešená! Zatím je pravda trochu apatické, není moc aktivní, asi si jen potřebuje zvyknout, že? Koupila jsem mu granulky, tu vitaminovou kostku a dala mu zatím jablíčko.
Co dáváte vy k jídlu?
Není tady
Já kupuji přímo směs pro morčátka,ale tu lepší.Jinak ovoce,zeleninu,něco na okus.A jaké je morčátko?
Není tady
Morčátko je hladké, jestli se ptáš na toto, takže asi to anglické? (To jsem teď vyčetla na internetu...) Jinak je pořád schovaný, snažím se na něj mluvit a nedělat moc hluk, ale vyleze jen na granulky, a taky se mi zdá, že vůbec neupil vody... Možná je mu smutno po brášcích, se kterýma až dosud byl... Přemýšlím o někom do páru . Ale nevím, jak poznám, zda mám vůbec samičku nebo samečka
.
Není tady
Ono si brzy zvykne,ale ten kamarád je dobrý nápad.Když baští,tak to je v pohodě.Já ho mám společně s králíkem a je ohromná sranda,hlavně když na něm jezdí.Zkus se podívat a srovnat podle nějaké brožury,jinak ti to měli říct ve zveráku.A brzy ho nauč na domácí šrum,ať se ti pak neleká.
Není tady
Holky rozhodla jsem se, že Bertíkovi pořídím kolegu , ať mu není smutno, co vy na to? Akorát nevím, jestli je Bertík nebo Bertice, tak nevím, zda koupit kluka nebo holku... Snesou se lépe dvě samečky nebo dva samečci, máte zkušenost?
Není tady
Samečci se prý mají nechat kastrovat,jinak se prý perou.U smíšeného páru můžeš očekát miminka
Není tady
Babu, tak potřebují seno a v létě trávu. Dva samečky spolu klidně můžeš chovat, jen nesmí mít na dohled samičku. A se svým drobkem zajdi do nejbližšího zverimexu, tam ti poradí. Jo a dvě samičky klidně můžeš chovat dohromady, to jsem ti u nás zapomněla připsat. Vždyť já mám tak dvě žofky.
Není tady
Tak já jsem nakonec zůstala u jednoho morčátka. Ale je kouzelný, jsem z něj nadšená, už se osmělil, kvíká, skáče, chodí se k nám pomazlit, když ho pustíme. A pořád jí , ale fakt pořád. Chutná mu všechno - syrová brambora, mrkev, celer, zelí, listy kedlubu...
No prostě je báječný, doporučuji všem!
Není tady
Pročítala jsem tu různé rady pro chov, ale chybí mi tu jedna podstatná. morče si neumí samo "vzít" vitamín C z potravy. Proto se doporučuje do napáječky s vodou přidávat vitamín v kapkách. Dá se koupit ve Zverimexu. Naši nebožku Ferdinkujsme s ním krmili a dožila se úctyhodných sedmi let. Jinak skoro v každém knihkupectví mají brožurku MORČE, kde jsou další rady. Navíc je tam spousta fotek, takže ji může "číst" i předškolák.
Není tady
jana3 napsal(a):
Pročítala jsem tu různé rady pro chov, ale chybí mi tu jedna podstatná. morče si neumí samo "vzít" vitamín C z potravy. Proto se doporučuje do napáječky s vodou přidávat vitamín v kapkách. Dá se koupit ve Zverimexu. Naši nebožku Ferdinkujsme s ním krmili a dožila se úctyhodných sedmi let. Jinak skoro v každém knihkupectví mají brožurku MORČE, kde jsou další rady. Navíc je tam spousta fotek, takže ji může "číst" i předškolák.
Tak našich 20 morčátek nikdy žádné vitamíny nejedlo a téměř každé se dožilo skoro 8 let
.
Není tady
Ja měla 4 morčata - 3 se dožila 7 let a jedno dokonce 9 let a nikdy jsem jim žádné "umělé" vitamíny nepřidávala. Vždyť celý život pořád jí ovoce a zeleninu, tak proč chemii???
Není tady
Ladie, naprosto s tebou souhlasím. Ty naše papaly travičku, jablíčka..... no prostě vypadaly naprosto zdravě a jejich věk byl taky velice vysoký
Není tady
My jsme měli taky Kvíka-jak jinak ty pisklouny taky pojmenovat Teď už máme jen jeho maminu, táhne jí na osm a nikdy žádný umělý vitámíny nedostávala...
Jinak jsme morčátka vždycky měli na kočkolitu a pilinách, jednu dobu jsme používali i kukuřičnou drť,ale z toho měli otlačené tlapičky,tak jsme ji zavrhli. A ještě informace o tý statnosti morčátek: sice jsou větší něž křečci a i mohutnější, ale mají velmi křehké klouby,tak pozor na to dětské tahání Mý sourozenci je sice netahali,ale jak už tu bylo zmíněno, umazlili by je k smrti
Není tady
Ti naši kočkolit nesnášeli - měli otlačené pacinky. Takže jako podestýlku jsem používala hobliny.
Není tady
Já jsem používala hobliny a k nim trochu sena ve kterém rádi spinkali a nebo okusovali
Není tady
Já jsem se snažila dávat jim seno, ať si udělají pelíšek, ale ať jsem jim tam toho dala kolik jsem chtěla, za půl hodiny nezbylo ani stéblo. Byli to strašní žrouti...
Není tady