sudina — 4. 8. 2006 14:20

nemohl by jste mi někdo napsat nějaký fígl, aby sekaná při  pečení nepraskla???:godlike:popřípadě jak se dá třeba vylepšit, už jsem jí ted dlouho nedělala, tak bych chtěla něčím překvapit, hlavně ne prasklinou:lol:

Nikiska — 4. 8. 2006 14:24

Sudino já to dělám tak, že než jí dám do trouby tak na ní položím malý kousíčky sádla a ty trochu rozetřu po sekaný. Když je pak v troubě tak na ní koukám často a nahoře jí pořád polívám a ona mi pak nepraská.

upřímná — 4. 8. 2006 14:36

Já ji taky polévám a potírám vodou a omastkem. Nebo jí můžeš podélně trochu naříznout. Ještě jí můžeš naplnit vařenými vejci, slaninou, párkem.... pak je na řezu krásně barevná a zajímavá :)

ADRIANA 1 — 4. 8. 2006 14:43

čo je to sekaná? :/

Nikiska — 4. 8. 2006 14:44

No vlastně tu sekanou můžeš zlepšit, že do ní třeba koupíš nějaký lepší buřtíček nebo klobásku. Já jsem do ní dávala i trochu eidamu a to pak při řezaní to je panečku pokoukáníčko a pochutnáníčko.

Nikiska — 4. 8. 2006 14:47

No sekaná to se dělá z mletého masa. Uděláš si třeba jednu velkou nebo dvě šišky do pekáče a je to hrozně dobrý. A já dávám mleté maso, vejce, majoránku, trochu cibulky nakrájený, sůl, pepř, česnek. No a pak záleží na tom jestli do ní něco naplníš.

ADRIANA 1 — 4. 8. 2006 14:58

no to pzonám a čím sa to plní?

Nikiska — 4. 8. 2006 16:04

No můžeš dovnitř dát třeba uvařený vajíčko, okurku, salám nebo nějaký lepší páreček. Záleží jak na kom. Dávala jsem i trochu nakrájenýho eidamu a byla to mňamka. No a potom to musíš zaplácat, aby ti to z tý sekaný nevyteklo a nebo dávat pozor, aby ti ta sekaná nepraskla.

Bety — 4. 8. 2006 17:06

ADRIANA 1 napsal(a):

čo je to sekaná? :/

Fašírka!

Bety — 4. 8. 2006 17:08

sudina napsal(a):

nemohl by jste mi někdo napsat nějaký fígl, aby sekaná při  pečení nepraskla???:godlike:popřípadě jak se dá třeba vylepšit, už jsem jí ted dlouho nedělala, tak bych chtěla něčím překvapit, hlavně ne prasklinou:lol:

Je to velmi jednoduché - praskne, protože je v ní vzduch. Nabereš tedy to umíchané maso do rukou namočených ve studené vodě, a plácneš s ním několikrát z jedné ruky do druhé - vytlučeš tak vzduch a už nepraskne, vytluč ho pořádně. Já ale míchám v robotu hnětacími háky a ty vytlučou vzduch spolehlivě, nikdy nepraskne.

Bety — 4. 8. 2006 17:13

http://www.zena-in.cz/fotoalba/images/fotomiqrnannqz81488.jpg

Aneri — 4. 8. 2006 18:25

Nevím...i mě praskala, nepomohlo nic, až mi kolegyně poradila, nedávat vejce, ani máčený rohlík, ale sojovou drť............takže zaleju horkou vodou trochu drtě a přidávám, okořením, někdy dávám i mraženou zeleninu, dělám velký bochánek, jako chleba a chutná nám za tepla i po studenu.

Honey — 4. 8. 2006 18:42

Já strašně ráda vařím,,ale proč se pozastavujete nad tím ,jestli sekaná praskla :o))))Nemůžete to překonat vy,nebo partner???To by mě zajímalo.Myslím ale ,že je to kvůli osobnímu pocitu :o
)))))

Nikiska — 4. 8. 2006 18:45

Honey to prasknutí neladí jen oku, ale jinak žádná změna není.

Bety — 4. 8. 2006 19:35

Honey napsal(a):

Já strašně ráda vařím,,ale proč se pozastavujete nad tím ,jestli sekaná praskla :o))))Nemůžete to překonat vy,nebo partner???To by mě zajímalo.Myslím ale ,že je to kvůli osobnímu pocitu :o
)))))

Mně se to prasklé nelíbí. Manžovi je to jedno, hlavně když je maso. Ten ani neví, jestli má či nemá být prasklá.

Ivča K. — 4. 8. 2006 20:51

Já do sekané přimelu i trochu tvrdého sýra,líp drží pohromadě a do masa dávám jedno vejce a z druhého jen žloutek.Bílek trochu zředím vodou,rozmíchám a sekanou tím mašlovačkou potřu.Ještě mi nikdy nepraskla.

ivca — 7. 8. 2006 8:59

přidávám sojovou drť nebo ovesné vločky a hodně prohňácám

Ivik — 18. 8. 2006 16:08

....sekaná nepraskne,když jí po celé délce propíchám nalámanými špejlemi...tak osm krat...a podlít trochu vodou..s udělaným těstem několikrát před vyválením do válečku mrsknu o linku..

kukusa — 18. 8. 2006 16:17

Nikdy jsem sekanou nedělala - můžete mi poradit jak na to - vím že to asi nebude složité, ale docela bych jí zkusila. Jaké maso používáte - jde použít čistě hovězí?
Budu moc ráda za nějaký príma recept

x256987 — 18. 8. 2006 16:41

Řekla bych, že sekaná je z rodu jídel, kde co člověk - to recept. Určitě se do ní dává mleté maso (já kupuju napůl vepřové a napůl hovězí, pokud máš mlýnek na maso, je určitě lepší si vybrat kousek masa a pomlít si ho sama. Nesmí být úplně libové, to by nedrželo pohromadě a nebylo by to ani dobré.), vajíčko na spojení, sůl, pepř, majoránka, česnek, cibulka.  Já cibulku předtím poškvařím, připadá mi to chuťově lepší. Koření můžeš pozměnit podle sebe, my máme třeba hrozně rádi tymián. Česneku na kilo masa klidně celou paličku. Ale to je všechno podle chuti. Často se přidává strouhanka, namočený rohlík, trocha mouky... Někdo nadrobno pokrájí kousek slaninky, někdo nastavuje sekanou třeba mrkví. Další věc je plnění - párkem, natvrdo uvařeným vajíčkem...

Všechno prostě prohňoucáš v misce nebo v robotu, vytvaruješ váleček nebo větší kuličky, vrazíš do vymaštěného pekáčku a pečeš, potíráš, podléváš...

kukusa — 18. 8. 2006 20:24

Judit děkuji, ještě jsem se chtěla zeptat, vepřové maso nejím, myslíš si, že kdybych udělala sekanou jenom z hovězího, že by třeba nedržela nebo nebyla tak chuťově dobrá???

Ivča K. — 18. 8. 2006 21:41

Tak zkus drůbeží.Jenom z hovězího mě nikdy nenapadlo to zkoušet.Jenom z vepřového jo.

3. Drůbeží sekaná s pšenicí

300g vařeného drůbežího masa, 200g vařené pšenice, cibule, 2 stroučky česneku, 50g slaniny, sušený řebříček, žemle, vejce, sůl.

Drůbeží maso, slaninu, cibuli a ve vývaru namočenou žemli umeleme. Přidáme utřený česnek, koření, vejce a sůl a dobře promícháme. Vytvoříme šišku, dáme na pekáč, potřeme bílkem a upečeme.

Ivetata — 18. 8. 2006 22:50

kukusa napsal(a):

Judit děkuji, ještě jsem se chtěla zeptat, vepřové maso nejím, myslíš si, že kdybych udělala sekanou jenom z hovězího, že by třeba nedržela nebo nebyla tak chuťově dobrá???

Z "jen" hovězího nemám zkušenost, ale zkusila jsem z mraženého mletého krůtího (váleček v umělém obalu, 500g),měla jsem strach co to bude,ale opravdu jsem nenašla žádnou trubici (brrrr). Ochutila jsem jako normální sekanou,opravdu záleží jaké koření máte rádi. Na pánvičce zvlášť  udělám cibulku, na ní veškeré zbytky, žampiony nebo namočené houby a zahustit na smaženici vajíčkem. Sekanou rozválet, nejlíp pod mikrotenovým sáčkem a naplnit, když je tak napřed salám a na to smaženici, ale jde to i bez salámu. Opatrně srolovat a zabalit do alobalu, peču v alobalu a jen ke konci rozdělám aby se udělala kůrka. S bramborem výborný oběd.

x256987 — 19. 8. 2006 9:53

Jak nad tím tak přemýšlím, do sekané se vlastně přidává prakticky totéž jako do bramboráku, jen ta hlavní ingredience je jiná :)

L.K. — 19. 8. 2006 20:26

Já přidávám i trochu provensálských bylinek...
A je důleité jí dobře propracovat a vytlačit ten vzduch.Taky když jí dám do trouby,tak jí pustím na víc,aby se to maso zatáhlo a po chvilce to stáhnu...
Mě taky nikdy nepraskla,ale když vařívala máma,tak to bylo....no fuj.Vždy jí praskla a tím pádem se násákla strašně moc tukem...
A podlejvat....
Papa,L.:supr:

Aneri — 19. 8. 2006 21:11

...a já ji peču v rukávu, nebo sáčku ,/musí se párkrát propíchnout/  abych nemusela umývat plech a ona se ani nespálí, ale nepodlévám, ke konci ho rozstřihnu, aby měla kůrčičku.....

d2dagmar — 20. 8. 2006 18:28

Když jsem byla čerstvá mladá paní tak jsem se taky bála,že mi sekaná rozpraská tak jsem to řešila karbenátkama.taky s nima prásknu o linku a nepraskají.Už jsem paní 18let tak už dělám váleček :)Hlavně,že je co na talíři.Děti taky mají rády hnízda-malé bochánky,uvnitř vejce natvrdo a servíruju rozkrojené.

kukusa — 21. 8. 2006 10:11

Ženský ještě prosím pomožte nevědomé,
pečete jí přikrytou v pekáči nebo bez víka
a pak taky na kolik stupňů a cca jak dlouho?
Díky moc za pomoc :D

Isidia — 21. 8. 2006 10:33

Aby sekaná při pečení nepraskla, tak je na to jeden fígl.
Až máte šišku sekané hotovou, nesmí být hodně tuhá (spíše řidší, nebojte, ona se nerozteče, a ztuhne) tak ji rukama a studenou vodou uhladím úplně do hladka tak, že je povrch bez jediné prasklinky a dám ji  podlitou vodou péct. Potom nepraskne - to je dlouholetá zkušenost. Během pečení ji tak dvakrát poliji vodou - studenou, aby získala hezkou barvu.

Není špatné také do sekané udělat důlek i několik a dát tam  syrové vejce. Povrch zase spojím a uhladím. Když je sekaná hotová, tak při krájení vypadá pěkně.

Isidia — 21. 8. 2006 10:35

Sekaná se peče nezakrytá asi tak hodinu a půl na 170 - 180 stupňů.

Stelička — 21. 8. 2006 13:17

Já sekanou balívám do bránice - pak nepraskne a povrch je křupavý, dá se posypat grilovacím kořením, paprikou, kmínem ... Bránice se kupuje u řezníka (v klasických Maso-uzeninách, s Marketech moc nebývá). Je to taková slavnostnější sekaná, někdy se do ní balí váleček svíčkové, ale ten to prodraží. Já dávám různé výše popsané náplně, často míchaná vejce s hráškem a červenou kápií.

ivca — 21. 8. 2006 14:00

podle mne z hovězího by byla moc libová a vlastně i tuhá
mám výbornou zkušenost s krůtím - mržené z Makra a teď jsem koupila to mleté tamtéž - balení cca 2.4 kg chlazené a zatím jsem dělala jen karbanátky a byly super.

ADRIANA 1 — 20. 4. 2007 16:27

idem to zjtra prvýkrát v živote urobiť. držte mi palce. dosť silno  :)

bloncka — 1. 11. 2008 21:54

Poraďte - mám mleté maso balené v ochranné atmosféře na zítra na karbenátky. Můžu si je nachystat už dneska a zítra jenom usmažit? Nezkazí se mi to do rána, že ne... Nebo to mám radši udělat všechno zítra, aby to bylo čerstvé?

sudina — 1. 11. 2008 21:55

nezkazí :supr:

bloncka — 1. 11. 2008 21:56

:) Dík, jdu na to.

lindaB — 24. 11. 2008 16:16

já sekanou potřu bílkem, nebo celým rozkvedlaným vejcem a nic mi nepraská

ita — 25. 11. 2008 11:14

Taky se dá potřít hořčicí.