|
» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Konzervování https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=122 » jak na zavařování? https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=9320 |
| markéta — 20. 7. 2006 12:09 |
Poraďte prosím...nejsem v tom dost zběhlá... |
| Aneri — 20. 7. 2006 12:26 |
Tak zavařování - pokud je ovoce kyselejší, dávám asi 1/2-3/4 kg cukru na litr vody a tím ovoce zalévám, pak steriluji skoro všechno tak cca 20 min. na 80 st.C. Marmelády - ovoce rozvařím, jak které, jahody tak 3-5 min, ostatní víc/tak 10-20 min./, od oka, jak je měkké, přidám cukr a Gelfix dle návodu, každý přípravek je jiný, to je třeba dodržet. Skleničky mám řádně umyté,přdehřáté a zásadně obracím dnem vzhůru až do vychladnutí nechávám a nikdy se mi nic nepokazilo. Kdyby pak byla v zimě marmoška tuhá, přidám vody a rozmíchám, kdyby byla řídká, také ji někde zamontuji do jídla.....nic nevyhodím, i když se to nepovede. |
| markéta — 20. 7. 2006 13:00 |
a rozvařuješ to ovoce na vodě???nebo si pustí vlastní šťávu? |
| Venus — 20. 7. 2006 13:30 |
Já naložím ovoce (meruňky , jahody prostě cokoli..) do lahve , dám na to podle kyselosti 2-3 velké lžíce krystal cukru , natočím na to vodu z vodovodu (žádný láky nedělám), zavíčkuju a steriluju v normál hrnci , dám na dno utěrku, na utěrky dám ty zavařovačky, vodu do třičtvrtě . Potom dám vychladit víčkem dolu. Nikdy se mi nic neskazilo, jakýpak s tím štráchy |
| Aneri — 20. 7. 2006 17:44 |
Venus - jasně - i tak se dá...ale když tady tu mladou generaci učíme něčemu novému, přece jen, ta voda z vodovodu ...??? ...já ji raději převařím a je jedno, jestli rozvařím cukr ve vodě a zalívám ovoce , nebo dám cukr na ovoce a zalívám to vřelou vodou z konvice..... |
| Bety — 20. 7. 2006 18:37 |
Dělám to jako Venus prosypávám cukrem a zaleju studenou vodou z vodovodu a pak to hodím do zavařovacího hrnce nemám ani teploměr vařím varem cca 15 minut víčka se nafouknu, vytáhnu to . víčka se přicucnou a je to. Co si budu přidělávat zbytečné práce. A na vodě z vodovodu není nic spatného, vždyť ji normálně piju. Však ona se v té sklínce s ovocem převaří. Jinak by se víčka nenafoukla, nafouknou se párou. |
| Aneri — 20. 7. 2006 21:55 |
...tak to pardooon, já nezavařuji na 100 stupňů, ale jen do 80, aby ovoce /okurky/ nebylo rozvařené.... |
| Dana — 20. 7. 2006 21:56 |
okurky zásadně nejvíce na 80 stupňů, jinak nejsou pěkně křupavé |
| Bety — 21. 7. 2006 14:35 |
varem okurky 12 minut - normálně křupavé! Ještě jsem něměla rozvařené. |