french_vanilla — 15. 7. 2006 15:03

Ahoj holky,
můj příspěvek je sice již v kuchyňce, ale ani tady se neztratí. Prohrála jsem s přítelem sázku a musím mu uvařit svíčkovou. Nikdy jsem ji nedělala. Můžete mi poradt nějaké triky ohledně masa, omáčky, zeleniny apod.? A čeho se vyvarovat, na co dát bacha, co nezapomenout? Díky moc!!

Ota — 15. 7. 2006 17:21

600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl
černý pepř
40 g tuku
1 cibule
8 dkg mrkve
5 dkg petržele
5 dkg celeru
masový vývar
bobkový list
2 kuličky nového koření
40 g hladké mouky
2 1/2 dl kysané smetany
cukr
citrónová šťáva



Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla.

Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem.

Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.

Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru.
Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.

Ivča K. — 15. 7. 2006 17:48

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Ota — 15. 7. 2006 17:52

Ivča K. napsal(a):

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.

Ivča K. — 15. 7. 2006 18:05

Ota napsal(a):

Ivča K. napsal(a):

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.

Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).http://sirmi.ic.cz/smajl/42.gif

Ota — 15. 7. 2006 18:10

Ivča K. napsal(a):

Ota napsal(a):

Ivča K. napsal(a):

Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.

Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.

Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).http://sirmi.ic.cz/smajl/42.gif

Tak to jseš dobrá,mě to trvalo dlouho než byla podle mých představ,ale máš pravdu,že pokaždé to je drobet jiné :-)

ivanka05 — 1. 6. 2008 17:59

babička ji dělala z Halalí, ale presny recept nevim

Décima — 3. 6. 2008 14:03

Rychlá svíčková Z Halali a kuřete

V kastrolu na másle zesklovatět  1 cibuli, přidat osolené opepřené kousky kuřete, orestovat a pak přidat jednu skleničku zeleninové směsi Halali. Důležité!! - to Halali  před vložením do kastrolu  vymačkat, jinak to bude hořké. Když je kuře hotové, vyjmeme ho a do zbylého sosu přidáme asi něco přes půl  l mléka a na zjemnění jednu tekutou šlehačku. V hrníčku rozkvedláme v troše mléka hladkou mouku asi 3-4 vrch. lžičky a omáčku zahustíme. Ochutnáme a podle chuti přisolíme, přikyselíme (citron apod.) a přidáme l lžičku cukru. Takhle je to opravdu rychlé a odpadá škrábání kořenové zeleniny, i když naložené mase v láku a zelenině je holt asi lepší.

lepista — 3. 6. 2008 14:46

Najdi si na Babinetu již proběhlou diskusi o svíčkové. Byla asi před rokem. Jsou tam zajímavé recepty.

ivik12 — 12. 6. 2008 18:55

Já tam taky přidávám halali a ještě normální zeleninu. Svíčkovou doslazuji karamelem a je to fakt dobrý. Ten karamel má jinou chuť než cukr.

ivca — 13. 6. 2008 15:26

nezahušťuju moukou, dávám ksynou smetanu a doslazuju karamelem, když jsem líná, tak stačí lžce cukru dávám hodně mrkve , cibule- poslední dobou tak dva pytlíky té mražené směsi na svíčkovou a je to moc dobré
teď čerstvě vařím v Zepter nádobí a ta svíčková se tam dá zmáknout lehce e výborně ... učím se a jsem stále lepší :))))

ajka — 8. 7. 2008 7:39

Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?

Ota — 8. 7. 2008 7:49

ajka napsal(a):

Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?

Halali se prodává i hotové.
Recept
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petržele
500 g cibule
5 lžic soli
7 lžic cukru
7 lžic octa
1 lžička nového koření
1 a 1/2 lžičky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být

Postup přípravy
1.    Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.

ivca — 22. 7. 2008 8:46

doma dělané Halali neznám, ale to kupované je podle mne hodně slané
já používám zmraženou směs pod svíčkovou a jsem s ní velmi spokojená - na jedno vaření dávám dva pytlíky,nezahušťuju, dávám zakysanou smetanu

x256987 — 26. 10. 2008 14:51

Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované :( Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu :( :lol: Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo :D ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký :/ Tak snad do třetice :)

aprill — 26. 10. 2008 14:55

Judita napsal(a):

Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované :( Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu :( :lol: Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo :D ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký :/ Tak snad do třetice :)

Do třetice to vyjde :supr:.

Ota — 26. 10. 2008 15:49

Judito, když citron, tak jedině šťávu. Jinak to bude vždy hořké. Zde máš recept na mořidlo, které je osvědčené. Klidně používám místo vinného octa, kvasný lihový. A svíčková je výborná. Recept je od myslivců.
Příprava mořidla:
0,25 l 8% vinného octa, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 100 g cibule, 150 g mrkve, celeru a petržele.
Vinný ocet zředíme vodou 1:1 a přidáme koření a nahrubo nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Směs 5 minut vaříme a necháme vychladnout. Studeným mořidlem zalejeme odblaněné a vykostěné kusy masa a necháme do druhého dne (může být i déle, 2-3 dny).
Maso se stane proležením v mořidle chuťově výraznější a křehčí.

PPavlaa — 26. 10. 2008 16:41

jé Oti, ty jsi tak přes to vaření, u tebe by se mi líbilo :):jojo::vissla:

lupina montana — 26. 10. 2008 22:01

Judit, já tam dávám citron i s kůrou - taky na celé dušení - ale tak 3 kolečka - a pak to rozmixuju i s tou zeleninou a není to hořký. Ale je pravda, že dávám dost mrkve a taky dělám karamel a kysanou smetanu na závěr.....tak to vařívávala moje prababička, babička i máma a tak to považuju za jakousi štafetu :)

amba — 26. 10. 2008 22:53

Já už hotovou omáčku  zakápnu citronem, nikdy ho nepeču společně se zeleninou. Ale pozor, když se přidává citron, nesmí se omáčka vařit. Citron  v odstaveném hrnci rozmíchám a pak  znovu dám  hrnec na oheň. Také sladím karamelem nebo nerafinovaným hnědým cukrem a před koncem vaření přidám špetku práškového zázvoru, který ještě chvíli v omáčce  povařím. Dodá jí úžasnou chuť.

x256987 — 27. 10. 2008 10:21

Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede :)

Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumu :lol: Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám :/ Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák :lol:

aprill — 27. 10. 2008 10:31

Judita napsal(a):

Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede :)

Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumu :lol: Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám :/ Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák :lol:

A co tak nenechat přítele do toho "kecat" a uvařit svíčkovou sama?

x256987 — 27. 10. 2008 15:56

Hm, ona se mi povede a co potom :/ :lol:

lupina montana — 27. 10. 2008 17:55

No, potom z toho uděláš to veleslavnostní jídlo, co se samosebou nemůže vařit moc často, protože by zevšednělo :vissla::lol: a když se uvolíš ji uplácat, bude to rodinná sláva, na kterou se budou všichni těšit tejden předem a další tejden o tom vyprávět :gloria:

průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:45

Tak Ti tati teda nevím, ale já se snad radši do svíčkové pouštět nebudu, protože Tvůj způsob vaření svíčkové se mi zdá poněkud složitý ;) ...achjo, že jsem se jí blbá nenaučila od Tebe dříve :(