french_vanilla — 15. 7. 2006 15:03 |
Ahoj holky, můj příspěvek je sice již v kuchyňce, ale ani tady se neztratí. Prohrála jsem s přítelem sázku a musím mu uvařit svíčkovou. Nikdy jsem ji nedělala. Můžete mi poradt nějaké triky ohledně masa, omáčky, zeleniny apod.? A čeho se vyvarovat, na co dát bacha, co nezapomenout? Díky moc!!
|
Ota — 15. 7. 2006 17:21 |
600 g hovězí svíčkové 50 g uzené slaniny sůl černý pepř 40 g tuku 1 cibule 8 dkg mrkve 5 dkg petržele 5 dkg celeru masový vývar bobkový list 2 kuličky nového koření 40 g hladké mouky 2 1/2 dl kysané smetany cukr citrónová šťáva
Odleželou svíčkovou odblaníme, přišpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očistěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhráté troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.
Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.
|
Ivča K. — 15. 7. 2006 17:48 |
Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
|
Ota — 15. 7. 2006 17:52 |
Ivča K. napsal(a):Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.
|
Ivča K. — 15. 7. 2006 18:05 |
Ota napsal(a):Ivča K. napsal(a):Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.
Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).
|
Ota — 15. 7. 2006 18:10 |
Ivča K. napsal(a):Ota napsal(a):Ivča K. napsal(a):Já napsala svůj recept do kuchyňky,ale zjišťuju,že je pravda,že se snad nenajdou dva lidi,kteří by svíčkovou dělali stejně.
Ahoj Ivčo.Co kuchař/ka,to jiná omáčka.
Já ji taky nemám pokaždé úplně chuťově stejnou.Stačí dát něčeho míň nebo víc,ale pokaždé je dobrá,dokonce se mi povedla i poprvé(asi před dvaceti lety).http://sirmi.ic.cz/smajl/42.gif
Tak to jseš dobrá,mě to trvalo dlouho než byla podle mých představ,ale máš pravdu,že pokaždé to je drobet jiné :-)
|
ivanka05 — 1. 6. 2008 17:59 |
babička ji dělala z Halalí, ale presny recept nevim
|
Décima — 3. 6. 2008 14:03 |
Rychlá svíčková Z Halali a kuřete
V kastrolu na másle zesklovatět 1 cibuli, přidat osolené opepřené kousky kuřete, orestovat a pak přidat jednu skleničku zeleninové směsi Halali. Důležité!! - to Halali před vložením do kastrolu vymačkat, jinak to bude hořké. Když je kuře hotové, vyjmeme ho a do zbylého sosu přidáme asi něco přes půl l mléka a na zjemnění jednu tekutou šlehačku. V hrníčku rozkvedláme v troše mléka hladkou mouku asi 3-4 vrch. lžičky a omáčku zahustíme. Ochutnáme a podle chuti přisolíme, přikyselíme (citron apod.) a přidáme l lžičku cukru. Takhle je to opravdu rychlé a odpadá škrábání kořenové zeleniny, i když naložené mase v láku a zelenině je holt asi lepší.
|
lepista — 3. 6. 2008 14:46 |
Najdi si na Babinetu již proběhlou diskusi o svíčkové. Byla asi před rokem. Jsou tam zajímavé recepty.
|
ivik12 — 12. 6. 2008 18:55 |
Já tam taky přidávám halali a ještě normální zeleninu. Svíčkovou doslazuji karamelem a je to fakt dobrý. Ten karamel má jinou chuť než cukr.
|
ivca — 13. 6. 2008 15:26 |
nezahušťuju moukou, dávám ksynou smetanu a doslazuju karamelem, když jsem líná, tak stačí lžce cukru dávám hodně mrkve , cibule- poslední dobou tak dva pytlíky té mražené směsi na svíčkovou a je to moc dobré teď čerstvě vařím v Zepter nádobí a ta svíčková se tam dá zmáknout lehce e výborně ... učím se a jsem stále lepší :))))
|
ajka — 8. 7. 2008 7:39 |
Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?
|
Ota — 8. 7. 2008 7:49 |
ajka napsal(a):Nevím kde jsem dosud žila, ale vůbec netuším co to je Halali?
Halali se prodává i hotové. Recept 1 kg mrkve 700 g celeru 500 g petržele 500 g cibule 5 lžic soli 7 lžic cukru 7 lžic octa 1 lžička nového koření 1 a 1/2 lžičky pepře 4-5 bobkových listů trochu vody - nemusí být
Postup přípravy 1. Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.
|
ivca — 22. 7. 2008 8:46 |
doma dělané Halali neznám, ale to kupované je podle mne hodně slané já používám zmraženou směs pod svíčkovou a jsem s ní velmi spokojená - na jedno vaření dávám dva pytlíky,nezahušťuju, dávám zakysanou smetanu
|
x256987 — 26. 10. 2008 14:51 |
Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované :( Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu :( :lol: Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo :D ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký :/ Tak snad do třetice :)
|
aprill — 26. 10. 2008 14:55 |
Judita napsal(a):Tak jsme dneska podruhé v životě zkoušeli svíčkovou a je to nějaké začarované :( Poprvé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu. Podruhé jsme udělali hloupost a věřili receptu z časopisu :( :lol: Poprvé jsme maso se zeleninou nakládali do octového mořidla, omáčka byla strašlivě kyselá a zelenina nechtěla vlivem té kyselosti změknout. Dneska jsme dali k zelenině na celé dušení oloupaný a nakrájený citron (přítel vaří zásadně podle receptů a nestrpí obměny, u české klasiky rozhodně ne - mně to bylo divné, ale zpochybňovat jeho pozici šéfkuchaře se mi nechtělo :D ) a výsledek tentokrát nebyl kyselý, ale hořký :/ Tak snad do třetice :)
Do třetice to vyjde :supr:.
|
Ota — 26. 10. 2008 15:49 |
Judito, když citron, tak jedině šťávu. Jinak to bude vždy hořké. Zde máš recept na mořidlo, které je osvědčené. Klidně používám místo vinného octa, kvasný lihový. A svíčková je výborná. Recept je od myslivců. Příprava mořidla: 0,25 l 8% vinného octa, 8 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 100 g cibule, 150 g mrkve, celeru a petržele. Vinný ocet zředíme vodou 1:1 a přidáme koření a nahrubo nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Směs 5 minut vaříme a necháme vychladnout. Studeným mořidlem zalejeme odblaněné a vykostěné kusy masa a necháme do druhého dne (může být i déle, 2-3 dny). Maso se stane proležením v mořidle chuťově výraznější a křehčí.
|
PPavlaa — 26. 10. 2008 16:41 |
jé Oti, ty jsi tak přes to vaření, u tebe by se mi líbilo :):jojo::vissla:
|
lupina montana — 26. 10. 2008 22:01 |
Judit, já tam dávám citron i s kůrou - taky na celé dušení - ale tak 3 kolečka - a pak to rozmixuju i s tou zeleninou a není to hořký. Ale je pravda, že dávám dost mrkve a taky dělám karamel a kysanou smetanu na závěr.....tak to vařívávala moje prababička, babička i máma a tak to považuju za jakousi štafetu :)
|
amba — 26. 10. 2008 22:53 |
Já už hotovou omáčku zakápnu citronem, nikdy ho nepeču společně se zeleninou. Ale pozor, když se přidává citron, nesmí se omáčka vařit. Citron v odstaveném hrnci rozmíchám a pak znovu dám hrnec na oheň. Také sladím karamelem nebo nerafinovaným hnědým cukrem a před koncem vaření přidám špetku práškového zázvoru, který ještě chvíli v omáčce povařím. Dodá jí úžasnou chuť.
|
x256987 — 27. 10. 2008 10:21 |
Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede :)
Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumu :lol: Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám :/ Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák :lol:
|
aprill — 27. 10. 2008 10:31 |
Judita napsal(a):Aprill, v to doufáme, že do třetice se povede :)
Příště asi zkusíme vařit podle selského rozumu :lol: Je to trochu otázka cti, přítel si na svých kuchařských dovednostech zakládá a chce to všechno zvládnout sám :/ Jeho tatínek býval šéfkuchařem ve čtyřhvězdičkovém hotelu, na požádání by si asi pod pokličku nahlédnout nechal, ale synek je hrdý paličák :lol:
A co tak nenechat přítele do toho "kecat" a uvařit svíčkovou sama?
|
x256987 — 27. 10. 2008 15:56 |
Hm, ona se mi povede a co potom :/ :lol:
|
lupina montana — 27. 10. 2008 17:55 |
No, potom z toho uděláš to veleslavnostní jídlo, co se samosebou nemůže vařit moc často, protože by zevšednělo :vissla::lol: a když se uvolíš ji uplácat, bude to rodinná sláva, na kterou se budou všichni těšit tejden předem a další tejden o tom vyprávět :gloria:
|
průmyslovačka — 22. 5. 2011 22:45 |
Tak Ti tati teda nevím, ale já se snad radši do svíčkové pouštět nebudu, protože Tvůj způsob vaření svíčkové se mi zdá poněkud složitý ;) ...achjo, že jsem se jí blbá nenaučila od Tebe dříve :(
|