french_vanilla — 15. 7. 2006 12:29

Ahoj holky,
prohrála jsem s přítelem sázku a musm mu uvařit svíčkovou. Máte nějaké tipyohledně masa, omáčky, zeleniny a tak? nikdy jsem ji ještě nedělala.

Helčaa — 15. 7. 2006 13:39

Ahoj vanillo,
já dělám svíčkovou většinou z vepřové kýty nebo plecka,ale do pravé svíčkové by mělo přijít hovězí zadní (je to ale dražší než vepřové).Na tuku ( olej, sádlo),osmahneš cibulku nakrájenou na plátky do růžova. Přisypeš kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky(mrkev,petržel,celer,já kupuji mraženou směs pod svíčkovou).Přihodíš bobkový list,celý pepř,nové koření,můžeš trošku tymiánu a vše osmahneš do zlatova.Přisypeš krystal.cukr,asi 1-2 lžíce(dělám vše od oka) a necháš zkaramelizovat.Pak zastříkneš troškou octa,vložíš osolené maso-může být prošpikované slaninou,osmahneš po obou stranách,podliješ vodou,dáš trochu plnotučné hořčice a dusíš,nejlépe v tlakovém hrnci.Vody tak do 3/4 masa.Pak maso vyjmeš, omáčku zahustíš hladkou moukou rozmíchanou v troše studené vody(můžeš zásmažkou,ale takto je to rychlejší) a necháš povařit.Přecedíš na pokrájené maso, dáš smetanu,dochutíš,necháš přejít varem a máš hotovo.Na ozdobu : Na maso se dá kolečko citronu,lžička brusinek a kopeček šlehačky.Mňam.Vždycky jí dělám hodně a když zbude,dám do mrazáku.

Ivča K. — 15. 7. 2006 17:40

Já ji dělám taky z plecka nebo kýty,někdy dělám jen samotnou omáčku a k ní upeču sekanou.Nakrájím asi 4 středně velké mrkve,2 petržele a půl celeru na menší plátky a osmahnu na másle,teprve když je zelenina částečně osmahnuta přidám nakrájenou cibuli,protože ta je dříve osmažená.Přidám všechno koření(sůl,pepř,bobkový list 3,nové koření 4 kuličky).Potom přidám celý kus masa vcelku,může být prošpikovaný a maso se opeče z obou stran.Potom ho trošku podliju vařící vodou,vše chviličku vařím,potom odstavím,přiklopím pokličkou.Když hrnec vychladne tak,že ho můžem strčit do lednice pokličku zvednu a maso otočím na druhou stranu,šoupnu do lednice.Hrnec bude v lednici do druhého dne,během této doby je dobré maso občas otočit.Budíka na dvě v noci si nedávám.Druhý den doliju vodu,aby bylo maso ponořené a vařím do měkka.Pokud ho vařím v tlakovém hrnci,je to na 40 minut,pokud je to kýta,plecko míň.Poté maso vyndám,vodu odleju přes síto,vyberu koření a zeleninu v mixéru rozmixuju,naleju do hrnce,přiliju nazpátek přeceděnou vodu a doplním do třičvrtě hrnce a uvedu k varu,přidám masox(já bez něj neumím dochutit omáčku),potom si udělám záklechtku s vody a mouky(dělám ji rovnou v tom špinavém mixéru od zeleniny,přileju do omáčky+1 tatru.Vařím asi 10 minut za stálého míchání(moje máma 20 minut,mě to nebaví)Přisladím,přikyselím octem nebo citronem a někdy do hotové omáčky přileju smetanu(nezakysanou).Maso nakrájené na plátky naházím do omáčky,aby se prohřálo.

Bety — 15. 7. 2006 18:34

Svíčková na smetaně

Maso: kromě zadního hovězího, které bychom měli prošpikovat,
prošpikujeme "po vlákně"
můžeme použít např. kvalitní vepřové - kýtu,
nebo klidně krůtí či kuřecí prsa.
Pokaždé tak získáme jinou variantu tohoto tradičního pokrmu.

Dále potřebujeme:
kořenovou zeleninu ve složení 2/3 mrkve + 1/3 petržele a celeru
v celkovém množství něco přes 1 kg přibližně
cibule- 3 ks středně velké - to vše nakrájet na kostky - nemusí být drobné
olej
citronovu šťávu (můžeme nahradit octem)
cukr krystal
sůl
smetanu
koření: bobkový list, celý pepř, celé nové koření
vývar nebo vodu s kouskem masoxu, příp. ochucovačem např. Harmonie chuti

Koření svážeme pro ulehčení práce do "pytlíčku" vytvořeného nejlépe
z kousku sterilního obvazu a zavázat bílou nití - pak ho nemusíme lovit.
Nedoporučuji dávat ho do "čajítka" jak bylo jeden čas v módě, poškrábe vám kastrol!

Používám nepřilnavý kastrol.

Maso opečeme po všech stranách na oleji - nepícháme do něj!
Vyndáme z kastrolu, odložíme na talíř.
Na šťávě opečeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky - cca 8 minut.
Když je zelenina takto orestovaná, přidáme cibuli a koření v tom "pytlíčku".,
restujeme dalších 10 minut.
Odhrneme na bok, dáme trochu cukru - asi 3 malé lžičky, necháme
zkaramelizovat .
(Můžeme přidat kávovou lžičku hořčice).
Přidáme citronovou šťávu nebo trošku octa,
zalejeme vývarem nebo vodou.
Do této směsi vložíme nazpět maso a pečeme do měkka v troubě pod pokličkou.

Když je maso měkké, opět ho vyjmeme, najdeme pytlíček s kořením, odstraníme ho.
Zelenimu rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko či špičák pokud ho máme.
Zahustíme jíškou a smetanou, nebo jen smetanou - podle toho jak to máme rádi husté.

Tohle je svíčková tradiční chuti...


Takhle dělám svíčkovou já...

Eri — 15. 7. 2006 20:07

Tak já dělám svíčkovou trochu jednodušší.
Ingredience obvyklé, ale maso používám také vepřové plecko.
Zeleninu nastrouhám, koření dám do pytlíčku a všechno dám do hrnce vařit. Asi po půl hodině varu zeleniny přidám i maso, které ale převážu několikrát provázkem, aby mi drželo tvar. Vařím tak 20 minut, pak vypnu a nechám do rána vychladnout v nálevu. ( Pokud jsem maso zapomněla vyndat z mražáku, tak kašlu na mikrovlnku, ale vrazím ho do toho klidně mražené, jen vařím tak 40 minut. )
Ráno dám maso do pekáče, obložím zeleninou ( vývar schovám ) a peču, dokud není maso měkké.
Pak masko dám do tepla, rozpečenou zeleninu do kastrólu, trochu oleje a chvilku smažím, pak zasypu moukou a i tu opražím, pak vše zaliju vývarem a pořádně rozmíchám. Přisladím, přisolím, trochu citronu a šlehačku, eventuelně, pro silnější chuť přidám bujon, ale většinou není potřeba. Vařím tak 20 minut, ale pokud spěchám, není to potřeba, protože pokud mouku dobře opražíš, stratí moučnou příchuť a nemusíš to už vařit tak dlouho.
Nic nepasíruju, protože vařená, rozpečená a pak ještě lehce opražená zelenina se rozpadne, takže výsledkem je velmi jemná omáčka.
Je to taková osobní, lehce falešná svíčková, ale sklízím s ní absolutní úspěch.

lueta — 15. 7. 2006 21:43

A když není čas, mrsknu mraženou zeleninu do pekáče, přidám obvyklé koření, krůtí prsa, na ně plátky anglické slaniny, podleju a za chvilku je upečeno.

markéta — 15. 7. 2006 22:43

Tak děvčata, všechny vás musím poopravit, protože jako bývalá kuchařka vím, že na PRAVOU svíčkovou se maso samozřejmě nakládá... Trvá to týden, takže si to musíš pořádně naplánovat dopředu, ale výsledek stojí za to...
Pěkný kousek(váleček) hovězího zadního prošpikujeme, jak psala Bety... nasolíme-nešetříme-aby tam byla krusta...dále omáčku nesolíme...
Nakrouháme si mrkevté asi 3krát víc než -celer-petržel-jen asi jeden větší kořen: promícháme to spolu dohromady...Na dno vyššího pekáče( nebo hrnce vhodného do trouby) nasypeme(polovinu) zeleninovou směs, poklademepolovinou koření( b.list, n.koř., černý pepř-kuličky) na obvylklé domácí množství dávám celkem asi 6/7 listů, cca 20 kul. n.k. a 10 pepře. -položíme nasolené maso a na maso poklademe zbytek koření ,nakrájenou cibuli(2),zasypeme zbytkem zeleniny-maso musí být přikryté... pokud ti zbyde špek, můžeš ho k tomu přidat.a zalijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem-ale musí to být máslo, ne rostlinný tuk...
Pak strčíš do lednice a týden necháš odpočinout. Neboj se, díky sádlu nezplesnivý...
Pak to jenom strčíš do trouby a pečeš, sem tam podliješ vodou aby se to nepálilo...dokud maso nezměkne...pak ho vyndáš, rozpečenou zeleninou zaliješ vodou a dochutíš octem a cukrem. Zahustíš amerikou a povaříš tak půl hodinky... přecedíš a přidáš 33% smetanu... Je to lahůdka ale vůbec ne dietní:-)))
Tak to je pravá svíčková

A je to tajnej recept, tak to nikomu neříkej:-))):lol:

Eri — 16. 7. 2006 8:07

markéta napsal(a):

Tak děvčata, všechny vás musím poopravit, protože jako bývalá kuchařka vím, že na PRAVOU svíčkovou se maso samozřejmě nakládá... Trvá to týden, takže si to musíš pořádně naplánovat dopředu, ale výsledek stojí za to...
Pěkný kousek(váleček) hovězího zadního prošpikujeme, jak psala Bety... nasolíme-nešetříme-aby tam byla krusta...dále omáčku nesolíme...
Nakrouháme si mrkevté asi 3krát víc než -celer-petržel-jen asi jeden větší kořen: promícháme to spolu dohromady...Na dno vyššího pekáče( nebo hrnce vhodného do trouby) nasypeme(polovinu) zeleninovou směs, poklademepolovinou koření( b.list, n.koř., černý pepř-kuličky) na obvylklé domácí množství dávám celkem asi 6/7 listů, cca 20 kul. n.k. a 10 pepře. -položíme nasolené maso a na maso poklademe zbytek koření ,nakrájenou cibuli(2),zasypeme zbytkem zeleniny-maso musí být přikryté... pokud ti zbyde špek, můžeš ho k tomu přidat.a zalijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem-ale musí to být máslo, ne rostlinný tuk...
Pak strčíš do lednice a týden necháš odpočinout. Neboj se, díky sádlu nezplesnivý...
Pak to jenom strčíš do trouby a pečeš, sem tam podliješ vodou aby se to nepálilo...dokud maso nezměkne...pak ho vyndáš, rozpečenou zeleninou zaliješ vodou a dochutíš octem a cukrem. Zahustíš amerikou a povaříš tak půl hodinky... přecedíš a přidáš 33% smetanu... Je to lahůdka ale vůbec ne dietní:-)))
Tak to je pravá svíčková

A je to tajnej recept, tak to nikomu neříkej:-))):lol:

Markéto, nezlob se jsem v názvosloví dost slabá :rodna:
Co je to ta amerika, co s ní zahušťuješ?

Že bych taky jednou udělala PRAVOU svíčkovou? Z PRAVÉ svíčkové? Jen aby mi to doma jedli, jsou zvyklí na lacinou............... :vissla:

markéta — 16. 7. 2006 8:17

Eri napsal(a):

markéta napsal(a):

Tak děvčata, všechny vás musím poopravit, protože jako bývalá kuchařka vím, že na PRAVOU svíčkovou se maso samozřejmě nakládá... Trvá to týden, takže si to musíš pořádně naplánovat dopředu, ale výsledek stojí za to...
Pěkný kousek(váleček) hovězího zadního prošpikujeme, jak psala Bety... nasolíme-nešetříme-aby tam byla krusta...dále omáčku nesolíme...
Nakrouháme si mrkevté asi 3krát víc než -celer-petržel-jen asi jeden větší kořen: promícháme to spolu dohromady...Na dno vyššího pekáče( nebo hrnce vhodného do trouby) nasypeme(polovinu) zeleninovou směs, poklademepolovinou koření( b.list, n.koř., černý pepř-kuličky) na obvylklé domácí množství dávám celkem asi 6/7 listů, cca 20 kul. n.k. a 10 pepře. -položíme nasolené maso a na maso poklademe zbytek koření ,nakrájenou cibuli(2),zasypeme zbytkem zeleniny-maso musí být přikryté... pokud ti zbyde špek, můžeš ho k tomu přidat.a zalijeme rozpuštěným sádlem nebo máslem-ale musí to být máslo, ne rostlinný tuk...
Pak strčíš do lednice a týden necháš odpočinout. Neboj se, díky sádlu nezplesnivý...
Pak to jenom strčíš do trouby a pečeš, sem tam podliješ vodou aby se to nepálilo...dokud maso nezměkne...pak ho vyndáš, rozpečenou zeleninou zaliješ vodou a dochutíš octem a cukrem. Zahustíš amerikou a povaříš tak půl hodinky... přecedíš a přidáš 33% smetanu... Je to lahůdka ale vůbec ne dietní:-)))
Tak to je pravá svíčková

A je to tajnej recept, tak to nikomu neříkej:-))):lol:

Markéto, nezlob se jsem v názvosloví dost slabá :rodna:
Co je to ta amerika, co s ní zahušťuješ?

Že bych taky jednou udělala PRAVOU svíčkovou? Z PRAVÉ svíčkové? Jen aby mi to doma jedli, jsou zvyklí na lacinou............... :vissla:

Amerika je hladká mouka smíchaná s vodou a zahušťuje se s ní ta omáčka. Jinak s amerikou zahuštuju všechny omáčky nebo polévky, když teda nepoužiju hotovou jíšku:-))  Z Pravé svíčkové to rozhodně nedělej. Kilo poravé svíčkové stojí 300 kč, a to neni zrovna levné. Lepší je zadní. Pravá svíčková je skvělá ba biftek nebo na tatarák:-))

Yarka — 16. 7. 2006 13:03

Ja delam svickovou tez z hoveziho, nastrouhanou zeleninu nejprve osmahnu, zaliji cervenym vinem, nekdo pouziva vodou s vinem v pomeru asi 1:1, povarim , do vlazneho ponorim prospekovane maso a necham pres noc marinovat, pridam koreni, pak v troube upecu maso domekka. Zelenimu rozmixuji, predcedim, dochutim, pridam zakysanou smetanu, eventuelne trochu zahustim, maso nakrajim na platky, podavam s knedlikem nebo specle a je hotovo.

Dana — 18. 7. 2006 10:55

tak já to dělám úplně jinak, ale všichni se oblizujou. Já na oleji na drobno zpěním cibulku, dám velkou sklenici halali, přidám mrkev (víc), jednu petržel a celer. Já používám domácího králíka, kterého naporcuju a naházím do zeleniny a dusím, dokud není maso měkké. Já mám odpor ke tlakáči, takže dusím v hrnci.
Když je maso měkké, tak ho vyndám, zeleninu rozmixuju a přidám mléko s moukou, tím zahustím, dávám ještě 33% smetanu, zapoměla jsem osolit. Koření už nedávám žádný, je v halali a kdyžtak občas přikyselím. Je to mňamka, ale ne na dietu.
My máme rádi svíčkovou bez kosti, takže ještě když to maso vyndám, tak ho oberu od kosti a vrátím až do rozmixovaného.

Venus — 18. 7. 2006 12:06

Svařím lák: asi 1 l vody se 3-4 lžícema octa , 6-8 kuliček nového koření , 6 bobkových listů a nechám vychladnout
Nastrouhám HODNĚ! kořenové zeleniny: 1 celer, 3-4 větší mrkve, 2 větší petržele, 1 velkou cibuli.
Maso (plecko, králika, i naporcované kuře)osolím,  dám do pekáče, nahoru i pod zasypu tou nastrouhanou kořen. zeleninou, zaliju vychladlým lákem a nechám 1-2 dny v lednici.
Potom přidám půl kostky másla a peču .. Když je maso upečené vyjmu ho, popř naporcuji a zbylou upečenou zeleninu rozmixuju se smetanou nebo šlehačkou. Je to dost husté a nemusím už zahušťovat žádnou moukou. Dle chuti možno přisolit, přikyseli i přisladit.
Rychlá svíčková
Na tuku (máslo, olej, osmahnu cibuli , přidám nakrájené osolené maso (plecko)a dusím doměkka. Nakonec přidám 1 Halali (POZOR pořádně vymačkat, je to potom moc hořké). Nakonec přidám smetanu, zahustím v trošce mléka 3-4 lžičky hladké mouky a zase ochutím jak kdo má rád (přisolím, přikyselím-citron, přisladím). Když je omáčky vice a není už maso, klidně tam dám prohřát i sekanou.

Eri — 19. 7. 2006 22:48

Markéto děkuju. Samozřejmě znám, ale že je to Amerika, to mě dostalo. :lol:
Koukám, že jsem nějak mimo. Asi stárnu. :godlike:

markéta — 20. 7. 2006 21:45

Eri napsal(a):

Markéto děkuju. Samozřejmě znám, ale že je to Amerika, to mě dostalo. :lol:
Koukám, že jsem nějak mimo. Asi stárnu. :godlike:

to nevím:-)) ale říká tomu tak babička, mamka, tety, i když jsem dělala v kuchyni, a dokonce nás to učili i na hotelovce:-)

Eri — 20. 7. 2006 21:48

markéta napsal(a):

Eri napsal(a):

Markéto děkuju. Samozřejmě znám, ale že je to Amerika, to mě dostalo. :lol:
Koukám, že jsem nějak mimo. Asi stárnu. :godlike:

to nevím:-)) ale říká tomu tak babička, mamka, tety, i když jsem dělala v kuchyni, a dokonce nás to učili i na hotelovce:-)

No jo, já mám ekonomku, my tak maximálně sčítali knedlíky pro hotel :D

ivca — 2. 8. 2006 16:08

Svíčková pro lenochy      z Labužníka.cz     

Ingredience: 600 g masa, 2 x zmrazená zelenina pod svíčkovou, cibule, bobkový list, nové koření, kysaná smetana, hladká mouka
   
 
Postup přípravy: Do tlakového hrnce nasypu všechno dohromady (bez smetany), zaliji vodou, až je maso potopené, osolím, opepřím a dám na mírném ohni vařit do změknutí (dle masa). Maso vybereme, slijeme, veškerou zeleninu bez bobkového listu a nového koření propasíruji nebo rozmixuji, přidám dle chtěného množství vývar a kyselou smetanu s trochou hladké mouky a nechám přejít varem. Pokud mám vývaru dost, klepnu vejce a je polévka.
Prosím všechny pravověrné svíčkaře, ať mi nevyhrožují. Vyzkoušeno na hovězím, vepřovém a krůtím mase


zkoušela jsem to a je to dobré  ...

Bety — 2. 8. 2006 17:42

Nám ta vařená vůbec nechutná, zkusila jsemkdysi dávno a vrátila se pokorně k té pravé pečené ...ale maso taky používám všechny druhy.