Teru — 14. 7. 2006 11:37 |
Ahoj holky,
obracím se na vás s velkou prosbou o pomoc. Nidky mne nikdo neučil vařit, máma to zkusila jednou, dala mi za úkol spražit cibulku, kterou jsem spražila více než dokonale :lol: , tak mně vyrazila z kuchyně a já měla s vařením útrum. Samo, nikdy jsem se do toho sama nehrnula a máma mne nenutila. Už skoro dva roky žiju s přítelem, který je velký jedlík. Není nijak vybíravý a mé věčné variace na téma řízek, kuřecí s bramborem, vepřové s bramborem, těstoviny s nivou a smetanou a těstoviny s tuňákem se mu ještě nepřejedly (nebo se tak aspoň tváří), ale mně už to nebaví. Jednak mně samotné už to nechutná a jednak je to strašně drahé takhle vařit. Přítel sní na posezení minimálně čtyři řízky a to jde v noci ještě něco hledat... takže jen maso s bramborama a salát na večeři pro nás dva + něco na doražení se v noci nás denně vyjde kolem tří stovek minimálně :mad: Tak jsem došla k závěru, že se potřebuji naučit vařit, především asi omáčky, abychom zase neprožrali celou výplatu. Je tady někdo, kdo by mi polopatě napsal recepty na následující jídla? recepty tzv. klasické..
- pečené kuře v troubě - jak se vaří rýže?? máma tam dávala cibuli, a taky rýži dávala do postele, ale nevím postup - pečená kachna - svíčková - domácí knedlíky - rajská omáčka - koprová omáčka - cibulová omáčka - vepřo, knedlo, zelo - rizoto - nudlová polívka - cokoliv dalšího prima vás napadne.
Potřebovala bych to polopaticky, tedy nestačí hovězí maso, ale hovězí zadní, hovězí plec atp. Fakt nevím vůbec nic :vissla: Byla bych vám strašně moc moc moc vděčná :godlike:
Jinak se s vámi podělím o jeden svůj recept, který jsem vytvořila, když jsem měla hlad a doma nebylo nic moc...
v hrnci opečete jednu velkou cibulku nakrájenou, až je zlatá, nasypete na ni Podravku, pak do něj nalejete aspoň litr a půl vody a dáte vařit na kostičky nakrájené brabmory (dle oka), pak přidáte zmraženou zeleninu dle vašeho výběru - já dávám mrkev, květák, hrášek, ty malé kapustičky. Milionkrát leoší je to samozřejmě s čerstvou zeleninou. Necháte povařit, pak osolíte, opepříte, já dávám i chilli. Pak do toho hodíte bujón - kuřecí a zeleninový. Před koncem vaření tam dám dva rajčatové protlaky a nakonec jednu smetanu. Tuhle polívku přítel miluje a je schopen ten litr a půl sníst na posezení.
Teru
|
mala.popelka — 14. 7. 2006 12:04 |
tak začneme postupně, třeba se někdo další přidá :-) já dělám pečené kuře takhle...... naporcuji celé kuře, to je že oddělím prsa, stehna křídla... maso omyju.... dám do hlubšího pekáče, osolím.... posypu kupou cibule, kterou miluju upečenou...pokladu plátky másla (na jediné kuře nepoužívám olej, není to ono).... no a peču.... postupně jak kuře zlátne a dělá se kúrčička, ho podlívám vodou.... asi uprostřed pečení přidávám koření "zlaté kuře" nebo jakékoli jiné..... mňam :) asi si půjdu nějaké upéct :) udělala jsem si chutě :D
co se rýže týče, já dělám zásadně parboiled , nehrozí, že se rozvaří.... dávám tam jen sůl, někdy kari :) když chci změnu, vaří se podle návodu 20-25 minut a je pak kráááásně sypká :)
|
Simona — 14. 7. 2006 12:05 |
Ahoj Teru, tohle moc dobře znám :) Četla jsem i tvůj příspěvek v rodinných financích. Mě bude příští měsíc 31 a od začátku roku bydlím s přítelem. Neuměla jsem uvařit NIC /teda pořád skoro nic neumím/. Jak píšeš o penězích, tak se také snažím šetřit, protože na tom nejsme jako dřív. A opravdu předpřipravená jídla se hodně prodraží, lepší je uvařit. Já to dělám tak, že čerpám recepty s různých serverů s recepty, pošlu ti ozkoušené. Můj přítel je totiž velký jedlík, takže radši něco uvařím, jinak by jsme přišli na buben, kdyby jen jedl pečivo /toho by snědl fůru/, pizzu atd. Naštěstí má přítel rád polévky a ty hodně zasytí. Uvaříš toho kotel a je to na dlouho, já to tak dělám přes týden a o víkendu vždy uvařím. Problém je s koupí masa, je mi v řeznictví trapně, ale oni mě už trochu zanjí. Prostě řeknu potřebuju maso na "tohle" a oni mi ho prodají, řízky už mají nakrájené, maso na guláš taky. Osvědčilo se mi to než kupovat nakuované maso v supermarketu. A knedlíky kupuju hotové ty bych nezvládla :D. Taky jsou ty adresy : www.labuznik.com, www.nadoma.cz, www.recept.cz, www.recepty.centrum.cz. A také jsem už použila nějaký recept odtud, můžu doporučit ten guláš bez míchání, najdeš ho ve starších příspěvcích. U receptu se dívám na ingredience a postup, a hledám ty jednoduší. Mám heslo od jednodušího po složitější. zatím jsem toho moc nevyhodila :D
|
Teru — 14. 7. 2006 12:20 |
Simona napsal(a):Ahoj Teru, tohle moc dobře znám :) Četla jsem i tvůj příspěvek v rodinných financích. Mě bude příští měsíc 31 a od začátku roku bydlím s přítelem. Neuměla jsem uvařit NIC /teda pořád skoro nic neumím/. Jak píšeš o penězích, tak se také snažím šetřit, protože na tom nejsme jako dřív. A opravdu předpřipravená jídla se hodně prodraží, lepší je uvařit. Já to dělám tak, že čerpám recepty s různých serverů s recepty, pošlu ti ozkoušené. Můj přítel je totiž velký jedlík, takže radši něco uvařím, jinak by jsme přišli na buben, kdyby jen jedl pečivo /toho by snědl fůru/, pizzu atd. Naštěstí má přítel rád polévky a ty hodně zasytí. Uvaříš toho kotel a je to na dlouho, já to tak dělám přes týden a o víkendu vždy uvařím. Problém je s koupí masa, je mi v řeznictví trapně, ale oni mě už trochu zanjí. Prostě řeknu potřebuju maso na "tohle" a oni mi ho prodají, řízky už mají nakrájené, maso na guláš taky. Osvědčilo se mi to než kupovat nakuované maso v supermarketu. A knedlíky kupuju hotové ty bych nezvládla :D. Taky jsou ty adresy : www.labuznik.com, www.nadoma.cz, www.recept.cz, www.recepty.centrum.cz. A také jsem už použila nějaký recept odtud, můžu doporučit ten guláš bez míchání, najdeš ho ve starších příspěvcích. U receptu se dívám na ingredience a postup, a hledám ty jednoduší. Mám heslo od jednodušího po složitější. zatím jsem toho moc nevyhodila :D
Já taky miluju polívky, třeba zelňačku nebo fazolovou. když jsem zkoušela vařit on-line s mámou na telefonu, stejně se to nikdy nepovedlo, protože máma dáva všeho "přiměřeněů a od oka a například má zelňačka chutnala jako teplá voda se zelím, přestože jsem to dělala podle mámy, která ji má vynikající. navíc mi vynadala, co jsem to koupila za zbytečně drahou klobásku, že by bývala stačila nějaká... já už nevím. :rolleyes: Nebo třeba fazolová, vím, že se fazole mají nějak namočit, ale na jak dlouho? Atd. a tohle je to, co mi v receptech chybí :butter: Ale díky za radu. a jestli má přítel rád polívky, tak zkus tu moji, tak je fakt yammy yammy, i když se to možná nezdá ;p)
|
Teru — 14. 7. 2006 12:22 |
mala.popelka napsal(a):tak začneme postupně, třeba se někdo další přidá :-) já dělám pečené kuře takhle...... naporcuji celé kuře, to je že oddělím prsa, stehna křídla... maso omyju.... dám do hlubšího pekáče, osolím.... posypu kupou cibule, kterou miluju upečenou...pokladu plátky másla (na jediné kuře nepoužívám olej, není to ono).... no a peču.... postupně jak kuře zlátne a dělá se kúrčička, ho podlívám vodou.... asi uprostřed pečení přidávám koření "zlaté kuře" nebo jakékoli jiné..... mňam :) asi si půjdu nějaké upéct :) udělala jsem si chutě :D
co se rýže týče, já dělám zásadně parboiled , nehrozí, že se rozvaří.... dávám tam jen sůl, někdy kari :) když chci změnu, vaří se podle návodu 20-25 minut a je pak kráááásně sypká :)
Děkuju moc :godlike:
|
ESKYMKA — 14. 7. 2006 12:34 |
ahoj, já teda taky nejsem žádná kuchařinka,jsem teprve začátečník jako ty... Kuře na zelenině... ze začátku postup stejný jako má mala.popelka naporcuji celé kuře, to je že oddělím prsa, stehna křídla... maso omyju...na pekáč dám zeleninu ( zavařuji si vlastní ze zahrádky- jako lečo - paprika, rajčata,cibule a nebo tam dám kyselé zelí - to je také moc výborné, k tomu zelí kousek špeku...)pak na to dám to kuře,osolím jej, posypu grilovacím,ale to koření "zlaté kuře" je lepší, dávám to hned od začátku pečení, a trochu másla.během pečení podlévám vodou a když už se mi zdá, že kuře je upečeno, tak ho na chvíli odkryju a peču odkryté ať je kúrka pěkně křupavá...podávám to většinou s bramborama,nejlépe novýma :P
|
elementgirl — 14. 7. 2006 12:59 |
No o ja se taky nedavno od pritele dozvedela ze neumim varit.Pry to jidlo neni vubec korenene a je bez chuti.:( Pritom ja se tak snazim...jaktoze to ostatnim chutna a jemu ne?Ma zelnacka pry chutnala jak voda ale pritom byla presolena.A jeste nvic jsem tam pry dala levnou klobasu...hm ale oni v receptu psali ze tam ma byt moravska tak jsm ji tam dala...hmm...Jak se teda mam naucit varit?Koreni moc pouzivat nechci mam 3 lete dite.A varit 2 jidla?Nebylo by lepsi kdyby si to pritel ochutil sam???To uz by pry nebylo ono...holky proc nas Ti chlapi tak trapi?Vite co je na tom nejhorsi?ze pritel je jedinej clovek kterej mi kdy rek ze neumim varit:( jak se to teda mam naucit kdyz me me jidla chutnaji a synovi taky?A mym rodicum vlastne taky...achjo...uznavam nekdy se neco nepovede nebo experimentuju ale ted to byly 3 jidla za sebou ktery se pry nedali jist...predtim si nikdy nestezoval...
|
Simona — 14. 7. 2006 13:18 |
Teru, z toho si nich nedělej, zelňačku jsem dělala v úterý podle receptu z pořadu Kluci v akci a řeknu ti, že docela hnus. Byla strašně kyselá a srazila se mi smetana. Něco jsem udělala špatně, ale nevím co?! Vaření ber jako pokus omyl, nejvíc se naučíš praxí. Musíš si to ozkoušet. Mě se obvykle opravdu povede jídlo až napodruhý :) Poradím ti recept na brokolicovou polévku, musím říct, že byla výborná. Napíšu přesný recept, tak jak to potřebuju já :D Pokráj si asi 2 větší brambory na malé kousky a dej vařit, ať se vaří asi 10 min. Vody dej zhruba tolik kolik chceš polévky. Po těch 10 min přidej na růžičky rozebranou brokolici a vař asi 15 min. Když přesně nevím, tak ochutnávám jestli je už všechno měkký. Až ti změkne brokolice tak vezmi /pokud máš/ takový ten ponorný mixér a všechno rozmixuj /bud z toho krémeček/ a přidej smetanu a chviličku vař. Potom osol a můžeš přidat polévkové bylinky /prodává to Kotany a já je dávám skoro do všech polévek/ a je hotovo. Asi mě za tohle kuchařky znectí ale já to tak uvařila a byla výborná a hlavně jednoduchá. Můžeš do polévky i udělat jíšku a přidat ji před mixováním. Umíš jíšku? A mám ještě recept na jednoduché a rychlé zapečené brambory pokud chceš? Jinak mám štěstí, přítel mě vždy jídlo pochválí a pochutnává si. Jsem mu za to vděčná a hlavně mě to motivuje :)
|
Iveta X — 14. 7. 2006 13:46 |
Teru, jelikož mezi prací odskočím vždy na chvilku k počítači, tak zatím napíšu jen jednu rychlovku (vlastně dvě). Taky jsem na tom byla jako ty, vdala jsem se v 21 letech a ze dne na den se odstěhovala stovky km od rodičů a uměla jsem jen špagety a bramborový guláš. Chce to hold čas jako všechno ostatní.
Kup si asi jedno kilo uzených žeber(nech si je přeseknout, aby se vešly do hrnce), jeden sáček fleků (500 g), jednu konzervu bílých fazolí ve slaném nálevu, 5 vajec a asi 15 dkg točenýho salámu. Ještě budeš potřebovat asi 2 brambory, hladkou mouku, sůl, pepř, magi, majoránku, mletou papriku
Fazolová polívka
V tlakovém hrnci uvařit uzená žebra, vodu zatím nesolit. V jiném hrnci na oleji osmahnout cibulku, zasypat asi 2-3 plnými polévkovými lžícemi hladké mouky a za stálého míchání chvilku opražit. Přisypat lžičku mleté papriky, zpěnit a odstavit. Nalít na to vývar z uzených žeber, dobře rozkvrdlat, aby nebyly žmolky, přidat drobně pokrájený brambory, když máš, tak můžeš přidat i nakrájenou mrkev a vařit doměkka. Pozor, polévka se může vzpěnit, takže buď poblíž a hlídej, aby ti nevytekla z hrnce. Když jsou brambory měkký, tak přidej obsah fazolové konzervy i s nálevem, drobně pokrájený točený salám, majoránku a ještě chvilku nech přejít varem. Dosol, opepři a můžeš přidat malou lžičku octa (pozor - neodměřovat nad hrncem s polévkou, kdybys přelila...) a magi. Pokud mám načatou šlehačku, tak přidám i trochu šlehačky, ale to už nemusí být, nebo to jde ošidit i troškou mlíka. Počítej s tím, že polívka může zkypět a že budeš přilívat konzervu fazolí, takže vem rovnou na vaření větší hrnec.
Fleky
Ober si dobře maso z uvařených žeber. Ve větším hrnci na oleji osmahni drobně pokrájenou cibulku, přidej obraný maso, opepři a dej stranou. V jiném hrnci uvař podle návodu na sáčku fleky, zceď přes síto a prolej vlažnou vodou. Nasyp do hrnce s cibulkou a uzeným masem. Promíchej, dosol, můžeš přidat ždibec majoránky a trošku magi. Do studeného vmíchej asi pět vajec ( já je ještě rozkvrdlám s troškou mlíka a osolím) a přendej do pekáče, zapékací mísy, na vyšší plech nebo je nech v tom hrnci a zapeč v troubě. Záleží, v čem Ti to bude vyhovovat.
Obojího je větší množství, takže pokud jste jen dva, tak to jídlo bude určitě na dva dny.
|
Jája — 14. 7. 2006 14:15 |
pečené kuře v troubě - kuře osolim, posypu grilovacim kořenim, podleju sklenicí vody a dám v pekáčku do trouby nezakryté péct, občas polévám, hlídám aby tam byla stále voda a nakonec před dopečenim můžeš zalít smetanou (nemusíš)
rýže - rýži kupuji ve varných sáčcích a dobrá je pairboled - nerozvaří se, nemusíš tam dávat ani cibuli ani pod peřinu... a daji se koupit i ochucené rýže
pečená kachna - osolit, okmínovat, dát do pékáčku, podlít vodu a je lepší dát péct s trochou bůčku nebo špeku nebo alespoň přidat lžíci sádla domácí knedlíky - je tady spousta receptů na knedlíky, ale jsou dobrý i kupovaný nebo knedlíky z prášku snad jen bramborový stojí za to občas udělat doma uvaříš brambory ve slupce, nastrouháš na hrubo, osolíš, přidáš jedno vajíčko a pak spoustu hrubý mouky nebo krupice. Těsto musí bejt hutnější, pokud bude řídký - rozvařeji se. Dát do vařicí vody a dvacet minut vařit.
vepřo, knedlo, zelo vepřový bůček nebo krkovici osolíš, příp. okořeníš dle chuti, podleješ a dáš péct do trouby - zase opět poléváš a obracíš knedlík je napsanej nahoře zelí se dá koupit už i hotový ve skleničce (a neni špatný) nebo na sádle osmahnu cibulku, přidám kysané zelí, přiliju trochu vody, dám kmín, ocet, cukr a pod pokličkou podusim, míchám. jak dlouho dusit ti nenapíšu - každýmu chutná něco jinýho
rizoto v jednom hrnci uvařim drůbeží droby, ve druhém rýži - smíchám dohromady a omastim máslem, posypu strouhanym sýrem je to jednoduchý a nám takhle chutná víc
nudlová polívka dáš vařit maso (může bejt hovězí na polívku nebo dělám i z vepřovýho, když odkrojim kost, nebo jen masox) přidáš sůl, nový koření, celý pepř, zatim si připravíš tak jednu až dvě mrkve, jednu petržel a kousek celeru - nastrouháš nebo ńakrájíš na kostičky a můžeš osmahnout na másle (já to nedělám, ale dávám rovnou) pak přidáš do polévky zeleninu, nudle a je hotovo.
snažim se psát co nejjednodušší verze, tak snad to půjde
|
lady ZP — 14. 7. 2006 14:23 |
Tak třeba rajskou. Nejlepší je řidší maso(taky je levnější), tj. péro – je to v podstatě hovězí kotleta, nebo se dá použít i maso na polévku, když nebude moc tučné, po uvaření je pak vývar vydatný a tím pádem i omáčka a libové maso se dá od toho tučného krásně oddělit. Do papiňáku dej vodu (nevíš kolik? tak si pomoz, vraž tam maso,nalej vodu, aby bylo potopené pak maso vyndej a máš to) kousek celeru, 2 větší mrkeve, cibuli, dva stroužky česneku, jednu malou petržel (kořen) sůl(malou lžičku), pepř(8 kuliček celého) a přiveď to do varu. Když se voda začne vařit dej tam maso (pěkně se zatáhne a nevypustí tolik ze sebe). Jedna zásada když polévku – tak maso do studené vody, když omáčku tak maso do vařící se vody. Zavřeš papiňák a vaříš cca půl hodiny. Nejseš-li si jista, jestli už je to vařené, tak to dělám tak, že strčím papiňák pod studenou vodu, až psíkne, tak jej otevřu, dloubnu vidličkou do masa – tvrdé – zavřít a šup s ním zpátky na plotnu, a tak furt dokola. Pak si v hrnci na nějakém tuku zpěním nakrájenou cibulku – zkrátka ji usmažím do zlatova, nejlépe je u toho stát a míchat, až je to hotovo. Do tohohle základu přidám rajský protlak, buď dva malé nebo jeden větši, kapku to zamíchám a okamžitě ředím vývarem z masa (z toho papiňáku přes cedník, aby tam nebyla ta zelenina) maso si vyndej na talíř zvlášť. Pěkně se to vaří takže tam přidám tři bobkové listy a cca 6 kuliček nového koření. Než se to provaří, tak si připravíš záklechtku z mouky. Do hrnečku nasyp 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a přidej studenou vodu a zamíchej lžičkou, nebo kvedlačkou Vznikne ti taková bílá tekoucí ale hustá hmota, kterou za stálého míchání naleješ do toho základu rajské. Tím ji vlastně zahustíš. A teď po krátkém povaření ochutnej, málo slaná? přidej kostku masoxu. Je málo hustá? opakuj to s tou moukou, nemusíš to tam dávat všechno, tak nějak přiměřeně. Ochutnej, kyselá, tak přidej dvě lžíce cukru – ochutnej a jestli je málo nasládlá, tak přidej další cukr. Pozor když budeš ochutnávat a ještě nebude dostatečně provařená záklechtka (to je ta mouka a voda) tak to má takovou moučnou chuť, takže ochutnávej tak po pěti minutách kdy to tam naleješ. No a nakonec tam přidej tak třikrát mezi prsty (to jsou špetky) mletou skořici. Maso rozporcuj na menší kousky, napař knedlíky – protože kdo by se v dnešní době s nimi patlal a můžeš podávat. První rajská sice nebude nic moc, ale tréninkem dosáhneš úplné dokonalosti. Na rajskou nikdy nepoužívám zadní maso, na tu je ho škoda a vývar není tak vydatný a na tom je rajská postavena. Dávám dohromady další recept. Tak zatím.
|
lady ZP — 14. 7. 2006 14:49 |
Co takhle šunkofleky. Zásadně je dělám s uzeným – stačí uzená žebírka. Dáš vařit žebírka nebo uzené – jak je libo, uvařené maso pokrájím na malé kousky, u žebírek se to rozpadne samo a dám vychladit vývar. Nejlepší je, když máš v úmyslu příští den vařit šunkofleky – uvařit si uzený večer před tím, maso důkladně schovat, aby na něj chlap v lednici nepřišel a nedorazil se jím v noci. Do druhého dne nám vychladne i vývar, nahoře se udělá tuková krusta, kterou budeme potřebovat. Pokračujeme druhý den, dám vařit těstoviny (vrtulky, kolínka, trubky nebo jakékoliv hlavně né široké nebo vlasové nudle). Vymastím pekáč sádlem, do něj nasypu uvařené scezené těstoviny(kapku vychladlé), nasypu maso, promíchám s těstovinami a pak šlehačem rozšlehám 5 vajíček a místo mléka k nim přidám ¾ hrnku vychladlého vývaru z uzeného, přidám lžičku vegety, trochu pepře a zaleju těstoviny s uzeným v pekáči a šup s tím do trouby. Když už mi to chytá takovou trochu zlatavou barvu, tak posbírám tu tukovou krustu z uzené polévky a poházím jím pekáč a trochou té polévky tak lžící to ještě popoleju. No a peču až se vytvoří na vrchu takové trochu přičmoudlé kousky, ty jsou nejlepší. Tyhle šunkofleky jí i zapřisáhlí odpůrci této krmě, k tomu kyselá okurčička nebo okurkový salát.
|
Iveta X — 14. 7. 2006 14:54 |
Pečené filé s kysanou smetanou
Kilo filé nech rozmrznout, aby pustilo vodu. Vem menší pekáček (filé se hodne při pečení smrskne, tak aby ti tam pak neplavalo pár kousků ve velkým pekáči),vytři ho trochu olejem. Osol si filé, oloupej a nakrájej cibuli (klidně 2-3, čím víc, tím líp). Do pekáče dej vrstvu cibule, malinko osol, na to dej osolené filé, klidně i trošku přes sebe, okmínuj a posyp zbytkem pokrájené cibule. Na to ještě přidej slabé proužky másla, už nepodlívej, a zavřené peč do měkka. Připrav si kysanou smetanu a jedno vejce, dohromady obojí dobře rozkvrdlej a trošku osol. Když je filé hotové, tak na to nalij rozkvrdlanou smetanu a zapeč, až udělá nadýchanou čepici. K tomu je dobrá bramborová kaše nebo jen brambory.
Ještě dělám jednu variantu. Vlastně je postup úplně stejný, jen ještě k té cibuli přidávám mraženou zeleninovou směs pod svíčkovou. Já jinak filé nemusím, ale takhle upravený mi chutná.
|
lady ZP — 14. 7. 2006 14:57 |
Ještě bych chtěla připomenout, že pokud budeš péct jakoukoliv drůbež tak nejdříve otočit prsíčkama dolů a potom co zezlátnou záda, otočit prsama nahoru, maso prsou je pak křehčí a není vysušené, ale je třeba podlejvat a polejvat. Dost receptů i rad na různé kuchyňské pomocníky najdeš na http://www.labuznik.com/
|
lueta — 14. 7. 2006 19:45 |
Teru, já jsem začínala vařit s kuchařkou pro začátečnice. Máš tam podrobné postupy i s obrázkama. Časem to půjde i bez toho !! Nejdůležitější je chuť vařit. Pak to jde samo. :)
Jinak se přidávám s receptem na rizoto, o které se mi doma vždycky poperou: orestovat cibulku na oleji ( nejlépe mladou i s natí) přidat na kousíčky nakrájené kuřecí maso, nejlépe prsa, osolit,osmažit, trošku podlít vodou a podusit pod pokličkou. Po chvilce přidat nakrájené žampiony, opět chvilku podusit, přidat koření podle chuti ( trošku sojovky, špetku kari, prostě kdo co má rád) Poté smíchat s uvařenou rýží (nejlepší je v sáčcích PARBOLIED) Nakonec vmíchat kelímek zakysané smetany a na talíři posypat sýrem. Dobrou chuť!!
|
Aneri — 14. 7. 2006 20:03 |
Teda, i já hledím, jak si děláte starosti s rizotem....rýže v sáčcích, uvařit, buď jsou nějaké zbytky masa, aby se upotřebily, nebo tam vrazím vepřovou konzervu, trochu papriky, hořčice,přidám strouhané okurky,případně vařenou zeleninu, sýr....a je to rychlovka
|
Aneri — 14. 7. 2006 20:05 |
Teď je květák, uvařím zvlášť květák, zvlášť brambory i ve slupce, střídavě krájím květák,brambory,kabanos do remosky,okořením, nechám propéct, v mléce rozkvedlám cca 3 vejce, zaleju a nahoru sýr.....rychlé
|
Aneri — 14. 7. 2006 20:17 |
Dobrý je i špenát - cibulku do sklovata, zasypu moukou, míchám, až je opražená přidám nerozmražený špenát nebo dva a míchám, začne plkat, přilévám mléko dle požadované hustoty, sůl,pepř,nechám vyplkat /pozor-stříká !!!/, zakvedlám cca 1-2 vejce, dochutím česnekem. K tomu maso, nebo i vejce. Když peču kuřátko, dávám k tomu i kousek bůčku, není tak suché, máme rádi šťávu z pečení i na chleba. Svíčková? Musím mít pravou.. v kastrolu udělám cibulku, přidám nastrouhanou petržel,mrkev a celer - a do toho vkládám maso, které dusím....až je maso měkké, vydělám ho ven, scedím šťávu, tu dám zpět do kastrolu, přidám rozmixovanou podušenou zeleninu. Mám přichystanou smetanu, ve které rozmíchám hladkou mouku a přes cedník leju mléko s moukou do kastrolu, chvíli vařím, nakonec dávám kousek másla a vkládám maso zpět.
|
Aneri — 14. 7. 2006 20:25 |
Já kdysi pracovala u našich romských spoluobčanů a tam jsem se naučila polévku - vypadá praštěně, ale není špatná......dá se vařit, co je.. třeba jen cibule pokrájená....trochu hrášku..... nebo trochu nějaké zeleniny, na kousky se přidají brambory, pak ze 2-3 vajíček nočky/přidáš krupičku dětskou a necháš chvíli nabobtnat,okořeníš/ a nakonec zavaříš i nudle, nebo nějaké těstoviny......já jí říkám cikánská-bláznivá, ale levná a zasytí....
|
Honey — 15. 7. 2006 6:55 |
lady ZP napsal(a):Tak třeba rajskou. Nejlepší je řidší maso(taky je levnější), tj. péro – je to v podstatě hovězí kotleta, nebo se dá použít i maso na polévku, když nebude moc tučné, po uvaření je pak vývar vydatný a tím pádem i omáčka a libové maso se dá od toho tučného krásně oddělit. Do papiňáku dej vodu (nevíš kolik? tak si pomoz, vraž tam maso,nalej vodu, aby bylo potopené pak maso vyndej a máš to) kousek celeru, 2 větší mrkeve, cibuli, dva stroužky česneku, jednu malou petržel (kořen) sůl(malou lžičku), pepř(8 kuliček celého) a přiveď to do varu. Když se voda začne vařit dej tam maso (pěkně se zatáhne a nevypustí tolik ze sebe). Jedna zásada když polévku – tak maso do studené vody, když omáčku tak maso do vařící se vody. Zavřeš papiňák a vaříš cca půl hodiny. Nejseš-li si jista, jestli už je to vařené, tak to dělám tak, že strčím papiňák pod studenou vodu, až psíkne, tak jej otevřu, dloubnu vidličkou do masa – tvrdé – zavřít a šup s ním zpátky na plotnu, a tak furt dokola. Pak si v hrnci na nějakém tuku zpěním nakrájenou cibulku – zkrátka ji usmažím do zlatova, nejlépe je u toho stát a míchat, až je to hotovo. Do tohohle základu přidám rajský protlak, buď dva malé nebo jeden větši, kapku to zamíchám a okamžitě ředím vývarem z masa (z toho papiňáku přes cedník, aby tam nebyla ta zelenina) maso si vyndej na talíř zvlášť. Pěkně se to vaří takže tam přidám tři bobkové listy a cca 6 kuliček nového koření. Než se to provaří, tak si připravíš záklechtku z mouky. Do hrnečku nasyp 2 vrchovaté lžíce hladké mouky a přidej studenou vodu a zamíchej lžičkou, nebo kvedlačkou Vznikne ti taková bílá tekoucí ale hustá hmota, kterou za stálého míchání naleješ do toho základu rajské. Tím ji vlastně zahustíš. A teď po krátkém povaření ochutnej, málo slaná? přidej kostku masoxu. Je málo hustá? opakuj to s tou moukou, nemusíš to tam dávat všechno, tak nějak přiměřeně. Ochutnej, kyselá, tak přidej dvě lžíce cukru – ochutnej a jestli je málo nasládlá, tak přidej další cukr. Pozor když budeš ochutnávat a ještě nebude dostatečně provařená záklechtka (to je ta mouka a voda) tak to má takovou moučnou chuť, takže ochutnávej tak po pěti minutách kdy to tam naleješ. No a nakonec tam přidej tak třikrát mezi prsty (to jsou špetky) mletou skořici. Maso rozporcuj na menší kousky, napař knedlíky – protože kdo by se v dnešní době s nimi patlal a můžeš podávat. První rajská sice nebude nic moc, ale tréninkem dosáhneš úplné dokonalosti. Na rajskou nikdy nepoužívám zadní maso, na tu je ho škoda a vývar není tak vydatný a na tom je rajská postavena. Dávám dohromady další recept. Tak zatím.
Rajskou omáčku dělám taky tak,že dám do hrnce olej,přidám tak 3 vrchovaté lžíce hlad.mouky,osmažím....ne do tmava a zředím vodou tak aby byla dostatečně hustá.Radši dám poprvé míň vody,nechám to až se začne vařit a potom popřípadě zředím.přidám trochu soli,tak 2 bobkové listy,asi 3 kuličky nového koření,3 hřebíčky a nechám povařit......nevím,podle oka ,ale asi 15 minut.Potom přidám rajský protlak....jeden je podle mě málo,takžedám asi tak 2 a podle potřeby třeba i když máš po ruce kečup.Ochutnáš a buď prisolíš a přidáš cukr.Moje děti mají radši sladší omáčku a já kyselejší,ale ocet nepřidávám,protože když nedáš moc cukru ,není potřeba.K omáčce dávám třeba karbanátky. Koprová omáčka : zase dám do hrnce olej,asi tak 3 lžíce mouky...můžeš i víc,podle toho kolik chceš omáčky,osmažíš a přidáváš vodu podle hustoty.Potom povaříš,přidáš sůl,zakysanou smetanu,podle chuti cukr a ocet a kopr.Já už nechám jen přejít varem a dál nevařím.K tomu knedle a natvrdo uvařené vejce. Grenadýrmarš: Na sádle usmažím cibulku,na to hodím nakrájený jakýkoliv salam a opeču,přidám tak 1 lžíci (podle oka)sladké papriky a jen rychle opeču,jen opravdu krátce jinak to zhořkne a odstavím.Potom vezmu zbytek uvařených narájených brambor a zbytek uvařených těstovin a dám k cibulce a k salámu.Vše promíchám.Osolím, opepřím a popřípadě přidám sádlo,aby to nebylo tolik suché. Lečo na jinak: Na sádle zpěním 2 cibule,nekrájím ale natrhám buď pomocí rukou nebo nože,přidám pokrájené zelené papriky ,chvíli dusím s troškou vody,jen aby se nepřipalovaly a mezitím dám vařit vodu a vroucí přeleju rajčata .....slupka u rajčat se dobře sloupne.Rajčata nakrájím a přidám k paprikám a ještě chvíli dusím.Během dušení přidám sůl,kmín a můžeš i nakrájený salám.Je to lehčí varianta leča ,při které nepřidáváš vejce.K tomu dávám chleba. Teru jen chci připsat,že se neboj vaření,každý má svůj styl,jen nemít strach.Neboj se dávat podle oka,chce to experimentovat.Poměr potravin jsou jen orientační a hlavně záleží na chuti.Takže s chutí do toho a doufám ,že dáš vědět ,jak se ti to daří.
|
Aneri — 15. 7. 2006 9:34 |
Udělej ten cibulový koláč, ten chutná každému a nemůžeš ho pokazit ! Já si podusím 4-5 cibulí a do toho salám, nebo kabanos,nechám vychladnout, nebo dělám den předem. Zvlášť umíchám tvaroh ,trošku jogurtu a koření. Listové těsto rozválím, aby bylo větší, než plech /abych měla okraje/, na to šoupnu přichystaný tvaroh, na to cibuli, pocákám kečupem,případně dám houby, pokud jsou, udělám okraje, potřu vejcem, zbytek vajec pocákám povrch koláče a peču. Pokud mám, dám i sýr, ale nemusí být, jinak tam můžeš šoupnout, co máte rádi - rybičky,zeleninu/té už ne moc/ .....výborný !!! Nebo ...vyválet těsto, položit na plech, dát tam trochu tvarohu na sladko,rozinky,ořechy, nebo kokos.... zalít pudinkem a péct! Také dobré, ale křehoučké - jí se vidličkou.....
|
Aneri — 15. 7. 2006 14:20 |
Teru - u svíčkové jsem zapomněla koření - musí tam být bobkový list určitě, nové koření....sůl, maličko pepře, může být tymián......
|
Bety — 15. 7. 2006 18:36 |
Svíčkovou dělám tradiční ze zeleniny kořenové, nepoužívám sterilované směsi, tady je můj recept krok za krokem: Svíčková na smetaně
Maso: kromě zadního hovězího, které bychom měli prošpikovat, prošpikujeme "po vlákně" můžeme použít např. kvalitní vepřové - kýtu, nebo klidně krůtí či kuřecí prsa. Pokaždé tak získáme jinou variantu tohoto tradičního pokrmu.
Dále potřebujeme: kořenovou zeleninu ve složení 2/3 mrkve + 1/3 petržele a celeru v celkovém množství něco přes 1 kg přibližně cibule- 3 ks středně velké - to vše nakrájet na kostky - nemusí být drobné olej citronovu šťávu (můžeme nahradit octem) cukr krystal sůl smetanu koření: bobkový list, celý pepř, celé nové koření vývar nebo vodu s kouskem masoxu, příp. ochucovačem např. Harmonie chuti
Koření svážeme pro ulehčení práce do "pytlíčku" vytvořeného nejlépe z kousku sterilního obvazu a zavázat bílou nití - pak ho nemusíme lovit. Nedoporučuji dávat ho do "čajítka" jak bylo jeden čas v módě, poškrábe vám kastrol!
Používám nepřilnavý kastrol.
Maso opečeme po všech stranách na oleji - nepícháme do něj! Vyndáme z kastrolu, odložíme na talíř. Na šťávě opečeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky - cca 8 minut. Když je zelenina takto orestovaná, přidáme cibuli a koření v tom "pytlíčku"., restujeme dalších 10 minut. Odhrneme na bok, dáme trochu cukru - asi 3 malé lžičky, necháme zkaramelizovat . (Můžeme přidat kávovou lžičku hořčice). Přidáme citronovou šťávu nebo trošku octa, zalejeme vývarem nebo vodou. Do této směsi vložíme nazpět maso a pečeme do měkka v troubě pod pokličkou.
Když je maso měkké, opět ho vyjmeme, najdeme pytlíček s kořením, odstraníme ho. Zelenimu rozmixujeme nebo protlačíme přes sítko či špičák pokud ho máme. Zahustíme jíškou a smetanou, nebo jen smetanou - podle toho jak to máme rádi husté.
Tohle je svíčková tradiční chuti...
|
Teru — 15. 7. 2006 21:25 |
Strašně moc děkuji. Dneska jsem zkoušela tu rajskou - vzhledem k tomu, že jsem neměla žádné koření ani ocet si myslím, že dopadla dobře. Děkuji moooc! Budu zkoušet dál :dumbom:
|
briza3 — 15. 7. 2006 22:21 |
Zelňačka. Na sádle zpěním nakrájenou cibuli, pokrájenou klobásu (někdy stačí špekáček), na kostičky nakrájené brambory. Zamíchám a za chvilku přidán trochu hl.mouky. Když je mouka osmažená (jako světlá jíška), přidám vodu, osolím, trochu gulášového koření, zelí. A vařím vše do´měkka. Když je polévka řídká zahustím jíškou, případně hl.moukou rozdělanou v trošce vody. Polévku dochutím polévkovým kořením "Harmonie chuti."
|
Mmartina11 — 5. 3. 2011 19:09 |
Na http://ekucharka.net jsou recepty i s videem, to by možná mohlo být lepší :)
|
Adelajdaa — 3. 2. 2012 19:47 |
Tohle vlákno, ač už tu dlouho nikdo nebyl, je přesně pro mě, díky za něj! :D Bydlím sama, vařím si docela často, ale jen pro mě. Takže jsou to jídla, která chutnají mě, spíš a la zdravá strava, hodně zeleniny, ale u přítele s nimi moc nepochodím. Ten by nejradši masisko každý den, nejvydatnější jídlo je večeře v devět nebo později, kdy já už se snažím nejíst. Takže naše stravovací návyky se moc neshodují, ale budeme bydlet spolu, takže s tím mým kuchtěním musím nějak pohnout. :lol: A potřebuji to přesně takhle po lopatě...
|