» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Bezmasá jídla https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=121 » kynuté knedlíky https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=8854 |
Aneri — 4. 7. 2006 20:02 |
N:D Nejsem nejmladší...ale neumím kynuté knedlíky, kvasnic se spíše bojím. Chtěla bych doma překvapit, ale nevím o kvásku vůbec nic. Najde se někdo, kdo by mi to vysvětlil ? Děkuji |
Honey — 4. 7. 2006 20:23 |
Myslíš kynuté těsto na knedlíky ovocné nebo k omáčkám.Bohužel v tom mám jako vždycky hokej :D Taky nejsem expert na knedle jako moj¨e mamka,ale pokud je to na omáčku....do míse hodím trošku soli,vejce...jedno nebo když chceš přilepšit dáš dvě nebo zbytky bílků.Vedle dáš tak půl kostky droždí do hrnku,trošku mouky a cukru moučky...opravdu trošku,tak po lžičce a zeleješ vlažným mlékem a počkáš až vše vzkyne a to vše dáš do míse .Přidáváš hrubou mouku tak ,aby to nebylo řídké ani tuhé,protože potom dáš na kostičky nakrájenou housku.Poradím,že lepší je mít vše prvně řídší a přidávat mouku než naopak.Je to těžký,mjak říká moje mamka...vše podle oka,ale snad Ti někdo poradí líp. |
Bety — 4. 7. 2006 20:26 |
Já dělám kynuté knedlíky takto: cca 0,5 kg polohrubé mouky 0,5 dl oleje, trošku soli. Vajíčko nedávám protože vařím v páře a knedlíky při vytváření nejsou mazlavé. Kvásek: 1/4 l teplého mléka + cca 1 lžíce cukru krystal, do toho nadrobím kvasnice, počkám až vzejdou, přidám do mouky. Kvasnic jednu kostičku nebo trošku méně může být. Hodím do robotu, promíchám. Počkám až nabyde, promíchám znovu. Když se zvětší na dvojnásobek, je hotové. Do kastrolu dám pařáček, podleju vodou, pařáček a stěny kastrolu omastím olejem aby se knedlíky nepřichytávaly. Lžící nabírám stejnoměrné kousky těsta, udělám placičku, naplním čímkoliv od ovoce přes tvarohovou náplň nebo povidla(pozor obyčejná marmeláda ráda vytéká, nevytéká většinou meruňková). Udělám knedlíky, omastím je zespodu trošku olejem a dám na přáček tak aby se nedotýkaly a měly prostor kam ještě kynout. Pařím 20 minut, vyndám, zkontroluju kolik je vody, případně pod pařáček trošku doleju atd atd a můžeš je i mrazit, v ovocné sezóně namrazím na celou zimu. No a když tam budeš koukat tak ať ti nespadne pára z pokličky na knedlíky udělá na nich flíček takový vlhký. Jinak ti po vyndání zůstanou krásně "suché" ne slizké. |
Bety — 4. 7. 2006 20:27 |
Bety — 4. 7. 2006 20:34 |
Aneri — 4. 7. 2006 20:38 |
Měla jsem spíše na mysli ovocné knedlíky...ale to je horror......co mi tu píšete.....a jak poznám, že kvasnice vzešly, nebo jak dlouho to trvá....a jak dlouho ještě, když přidám ten kvásek trvá, než těsto nabyde? Proč je Bety paříš? Proč je nevaříš? Do mrazáku pak dáváš ty uvařené, nebo těstové? |
Bety — 4. 7. 2006 20:43 |
Do mrazáku dávám uvařené. Pařím proto, že uvařené jsou "oblemcané". Kvasnice poznáš že vzejdou, nabydou a vyplavají na povrch a udělají takovou kašičku, to poznáš hned! A jak dlouho to trvá? Podle toho jak je teplo! jednou tak a jednou jinak, Klidně to můžeš vařit ve vodě jestli ti nevadí že jsou slizké. Nevím jak bych ty slizké mrazila - dělám jich děsně moc na zimu, máme švestky a meruňky totiž na zahradě. Z kompotu nedělám to se blbě balí - když dáváš kompot, tak je vlhkej a to se blbě balí. To ovocepořádně usušit co budeš dávat dovnitř. |
Bety — 4. 7. 2006 20:50 |
Aneri, zkus to - no bóže, tak to jednou vyhodíš když se to nepovede! Já toho za život vyhodila! Pusť se do toho až nebudou doma a je to. |
Aneri — 4. 7. 2006 21:01 |
Tak jo, Bety, děkuji i Honey, zítra zkusím a podám hlášení zde...já dělávám sladké tvarohové knedlíky a všichni mi říkají, že si to mám nechat patentovat, že by se to uplatnilo ve stavebnictví místo malty, že by s tím dobře držely domy při sobě....tak nevím...ale určitě zkusím, mám ještě poslední jahody...ale už se těším i na borůvkové, merunkové......a když se nepovede, řeknu, že jsem zkoušela trhance a dám jahody s cukrem nahoru :) a určitě je někdo sní..... |
Honey — 5. 7. 2006 9:15 |
No jasně Aneri,já když jsem dělala poprvé svíčkovou,tak jsem si řekla že když se nepovede,řeknu že je to úúúúplně jiná omáčka a se svíčkovou to nemá nic společnýho.Takže hurá do toho :D:supr: |
dusička — 5. 7. 2006 15:55 |
Já je dělám takhle podle maminky: |
dusička — 5. 7. 2006 16:00 |
A ještě jsem si vzpomněla, že babička říkala, že mlékem nesmíš zatopit mlynáře. Takže mléko po troškách a hned zamíchat ke kvásku. |
Bety — 5. 7. 2006 16:17 |
Pokud nemáš robot, je to dřina, pokud máš - je to raz dva, stačí i ruční s hnětacími háky já mám Bosch profi Mix: |
Bety — 5. 7. 2006 16:19 |
|
Bety — 5. 7. 2006 16:20 |
na pařáček dám dál od sebe, aby měly kam kynout: |
Bety — 5. 7. 2006 16:23 |
Hotové už jsi viděla. Snad se ti povedou. |
Aneri — 5. 7. 2006 16:53 |
:D
:o tak se hlásím !!!!! :grater::grater::grater:..... nevypadaly tak pěkně, jako ty na obrázkzu, ale třeba by se hodily ty moje do tenisové školy !!! :) Kašlu na kynuté knedlíky,jsou jiné věci, které umím líp...ale stejně děkuji...možná časem se k nim vrátím a zkusím znovu. Ale i tak se snědly, já říkala, že tak mají být :), ale dala jsem nahoru hooodně jahod a tvaroh..... |
Bety — 5. 7. 2006 18:41 |
:supr::supr::supr: to je jenom začátek příště to bude perfektní!!! Hlavně že byly dobré! |
Honey — 5. 7. 2006 22:16 |
Vykašli se na to :/ hlavní je ,že se snědly.já nejsem žádnej expert přes kynutý těsto,ale dneska jsem dělala koblížky a dcera naznala,že je to dobrý.tak hurááááá :D:D |
Nela — 5. 7. 2006 22:47 |
Já mám holky vždy problém s kváskem. Nevím proč, ale nikdy mi nevykyne. Už jsem zkoušela snad všechno, vlažné mléko, teplé mléko, různé množství, ale nic. prostě ten kvásek neumím. Peču moc ráda, ale prostě kynuté těsto se mi nepodaří.:( |
Aneri — 5. 7. 2006 22:58 |
Bety a Honey děkuji za podporu a jsem ráda, že nejsem jediná trubka na knedlíky :) |
Honey — 5. 7. 2006 23:33 |
Nelo a dáváš do kvásku i trochu cukru ? Není možný aby TI nevykynul.Dáš půl kostky droždí ,do toho trošku cukru(bez cukru tí nevykyne),lžičku mouky a přidáš vlažný mléko.A mělo by to být. |
Nela — 6. 7. 2006 9:35 |
Dávám cukr, někdy mi opravdu krásně vykyne, ale většinou nic, na povrchu se udělá trošku škraloup a to je všechno, když to tak pak zamíchám s moukou, tak mám těsto tuhé, moc mi nevykyne a buchty jsou hned tvrdé. |
Honey — 6. 7. 2006 9:55 |
Suroviny by měly mít stejnou teplotu.Já opravdu jsem antitalent a s kynutým těstem většinou nechci mít nic společnýho :rolleyes:,ale vždycky mě nakynulo.Tak nevím.Nebo zkus droždí ze sáčku. |
Bety — 6. 7. 2006 11:53 |
Tohle vypadá na uvařený kvasnice - mléko stačí vlažné. Kupuju kvasnice ty v alobalu jak je na nich napsáno čerstvé droždí. A když se mi stane, že kvasnice nenaskočí, tak to raději ani nedělám. Napřed udělám kvásek, a když naskočí tak teprve mám jistotu že budu dělat těsto. |
Nela — 6. 7. 2006 13:58 |
Tak díky za rady, budu zkoušet kvásek dělat dál, ale moc šancí si nedávám. :P |
gemi — 10. 7. 2006 12:00 |
Holky, teplota na mléko pro udělání kvásku: nejlíp se pozná- zkusit prstem- nesmí být moc teplé-má mít tělesnou teplotu. V teplejším už nemusí kvasnice vzejít. |
x256987 — 30. 7. 2006 19:15 |
Zkusila jsem dát knedlíkové těsto vykynout přes noc do lednice a fakt to funguje! Jsme jen dva, tak jsem dala čtvrt kila hrubé mouky, čtvrt litru vlažné vody, jeden žloutek, 10 g kvasnic, trochu cukru do kvásku, do těsta trochu soli, jeden rohlík na kostičky, večer jsem to zamíchala, ani jsem se s tím moc dlouho nepárala, noc v ledničce, dneska jsem to prohnětla, vytvarovala, nechala asi hoďku při pokojové teplotě a šup do vařící vody. Byl úžasně nadýchaný, ještě nám kus zbyl. Doporučuju! |
Bety — 30. 7. 2006 19:43 |
Jde to dělat i tak že se namáčí hodinu ve studené vodě ale musí se obracet |
Kiara — 18. 11. 2006 15:19 |
Děvčata, jedna důležitá věc: všechny suroviny by měly být před zpracováním těsta pokojové teploty, tzn. asi dvě hodiny dopředu vyndat z lednice vejce, mléko a kvasnice a nechat zvlášť na kuchyňské lince. Já dávám do kvásku trošičku cukru a pokud se mi zdá mléko příliš studené, přihřeju ho v mikrovlnce - ale opatrně, aby bylo vlažné a abych s ním kvasnice "neuvařila". |
hanina — 14. 4. 2007 11:04 |
Aneri, tak střevo na knedlíky jsem já, né ty :lol: Jen tak jsem to šla podle Bety zkusit a už teď zřejmě končím. Těsto vypadá spíš jako drobenka. Zdá se mě, že to je hodně mouky a málo mléka, takže se to nedá vařečkou vůbec vypracovat. Vzala jsem na to ruční robot a taky nic-zřejmě to půjde do koše. |
Bety — 14. 4. 2007 11:58 |
Ne to 0,5 dl oleje dávám do těsta, zkusím zkopírovat adresu kde mám celý postup i s obrázkama: |
hanina — 14. 4. 2007 12:19 |
Bety, tak teď už mě to je uplně jasné, když ten olej patří do těsta :lol::dumbom: |
Májajája — 14. 4. 2007 12:47 |
Já když už musím, dělám knedlíky z tvarohového těsta a nedávno jsem je jedla v úžasné kombinaci: Nebyly plněné, ale jen "tvarohové koule" a polité byly polevou z plechovky ananasu a mandarinek zahuštěnou vanilkovým pudinkem. Byla to neskutečná a neobvyklá mňamka. |
hanina — 14. 4. 2007 13:02 |
No manžel měl dneska přijet až ve 14 h, tak jsem si řekla, že zkusím kynuťáky a když se nepovedou, tak udělám třeba filé. No jenže on přijel v 11, zrovna ve chvíli, když jsem tu "maltu" patlala dohromady. On je naštěstí v pohodě, vzal si roládu ze včerejška, protože spěchal do práce. Taky jsem prohlásila, že jsem měla udělat osvědčené tvarohové nebo z krupicového těsta. No každopádně já už jsem po obědě a musím říct, že i když jsem tam nedala ten olej tak se to dalo jíst a dokonce jsem si pochutnala-byly trošku tužší. Ty další budou asi ještě tužší protože už mě ani moc nevykynuly. Jinak už jsem z internetu taky zkoušela knedlíky, které jsou hrozně rychlé, jen jsem k tomu dala vedle povidla a zakysanou smetanu a manžel si to moc chválil. Je to fakt rychlovka. |
Bety — 14. 4. 2007 17:03 |
ty tvarohové neplněné jsou takové rychlovky, já si je někdy namrazím jako polotovar - napřed dám kuličky jednotlivě na tácku do mrazáku a až jsou zmražené tak je sesypu do sáčku a když potřebuju něco narychlo tak je jen uvařím... |
Mafia — 7. 5. 2007 17:47 |
:o Tie sú krásne. Až sem cítim ako krásne musia voňať. Také robí moja babička. :P Nebývaš blízko Bratislavy, že by som dobehla na večeru ? :lol: Určite tvoj recept vyskúšam. |
Bety — 7. 5. 2007 18:39 |
Cha chá skor blízko Zlína, ale žila som dlho v Banskej Bystrici tak im hovorím "buchty na pare". |
Dadka — 24. 8. 2010 7:37 |
Ahoj holky, vím, že už není diskuse živá, ale čerpala jsem z ní, když jsem se pokoušela poprvé dělat ovocné knedlíky. Babičku jsem to viděla dělat nejmíň stokrát, dělala jsem je s ní, ale nikdy ne sama za jejího dohledu - a to byla chyba! Když se pak v 37 letech pokoušíte vytvořit svoje první ovocné kynuté knedlíky, je to docela ostuda. S knedlíky nemám dobrou zkušenost - těsto zvládám, ale na vaření jsem pohořela už s houskovýma - vzniknul prostě rozvařenej a uvnitř tvrdej brousek - fuj. Tak jsem to zkusila znova - hned v úvodu jsem "utopila mlynáře" - podle receptu, který jsem měla z idnes tam šlo i přepuštěné máslo a byl z toho nepoužitelný "blemc". Tak jsem přidala hrubou mouku a nějak jsem to spáchala. Krásně to vykynulo - už jsem natrénovaná, že v panelákovém bytě i v tom nejparnějším létě musím dát mísu na plotnu (elektrickou) a kolem ní zapnout na jedničku zaponout zbylé tři plotýnky - jinak se těsto ani nehne. Naplnila jsem to borůvkami, zabalila a dala vařit vodu. Když začala klokotat, vrhla jsem tam knedlíky a zakryla pokličkou. Po 8 minutách jsem šla milé knedlíky otočit a ony se mi všechny otevřely a borůvky byly ve vodě!!! I dovařila jsem je, hodila do mísy a po vychladnutí vyhodila. A zkusila to uvařit na pařáčku - a ono to šlo! První várka byla nic moc, druhá o trochu lepší a ta třetí už byla super. Nicméně jsem zjistila, že to asi chce cvik - takže ovocné knedlíky budeme mít nejméně jednou měsíčně, zkusím i ty houskové (dosud jsem je vždy kupovala), ale už je budu dělat jedině na pařáčku!!! Moc ale děkuju za Vaše příspěvky - pomohly :-) |
Bety — 24. 8. 2010 10:41 |
To už je opravdu trošku starší diskuze, já jsem od té doby koupila domácí pekárnu a pak ještě druhou domácí pekárnu, takže těsto ručně už nedělám vůbec, a taky parní hrnec, takže už nepařím ani na pařáčku... |
Bety — 24. 8. 2010 10:44 |
v parním hrnci - také na pečícím papíře |
krteček — 28. 1. 2012 12:47 |