Kamčitka — 26. 6. 2006 14:28

Holky kuchtičky, jak nejlépe udělat marmeládu, aby dobře chytla a vydržela (tedy dokud ji manža nesní :D ) ?? Díky za tipy. Děláte pak všechny marmelády z různého ovoce stejně ??

deves — 26. 6. 2006 15:36

ahoj, já dělám všechny marmelády stejně, jen měním množství cukru podle druhu ovoce, protože je rozdíl jahody a třeba višně.
Jinak zavařuji stejně jako cokoliv jiného, jen když je vytáhnu z hrnce, tak je obracím dnem vzhůru.

jahoda — 26. 6. 2006 20:30

ahoj, já používám GELFIX nebo QUITTIN vše dělám podle popisu na sáčku po uvaření se hned plní sklenice,zavřou se a otočí se dnem vzhůru.marmošku dávám jen do šroubovacích sklenic.ještě se mi nestalo, aby nějaká chytla plíseň nebo nechytlo víčko.

Honey — 26. 6. 2006 21:49

jo přesně jak holky.Akorát letos jsem si namíchala směs a druhý den jsem zapomněla v jakým poměru,takže po zamíchání Gelfixu podle oka  marmeláda neztuhla tak jak má.Ale manžel naznal ,že to jde a už s tím nemám nic dělat.takže to nebude tak hrozný :/

Kamčitka — 27. 6. 2006 10:51

Ahoj, manžel mi včera koupil super želírovací cukr, od dr. Otkera, tak snad to bude taky dobré? Jahody jsem právě obrala, teĎ si dám kafčo, a pak jdu na to. No uvidíme, co z toho vznikne :D

helena — 27. 6. 2006 11:23

Já už to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky:
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.

Kamčitka — 27. 6. 2006 12:32

helena napsal(a):

Já už to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky:
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.

Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré že to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený další hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala ještě zvlášťa taky bez rumu, abych měla pro dítě :D . Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma :D . Vyzkouším.
Jo helen, říkáš skleničky od výživy. To myslíš od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, že mi hami, hipp atd vůbec nedrží, tak že bych je využila na marmošku, když by držely :D

helena — 27. 6. 2006 13:01

Kamčitka napsal(a):

helena napsal(a):

Já už to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky:
Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.

Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré že to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený další hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala ještě zvlášťa taky bez rumu, abych měla pro dítě :D . Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma :D . Vyzkouším.
Jo helen, říkáš skleničky od výživy. To myslíš od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, že mi hami, hipp atd vůbec nedrží, tak že bych je využila na marmošku, když by držely :D

Co se nádobí týká, je to ideální. V jedný velký míse promícháš, v druhý (menší) si mikrovlníš jednotlivé dávky :P. Jo zapomněla jsem - v troubě PŘIKRÝVAT - PRSKÁ!
Ty malý skleničky skoro nechytají. Já, stará generace, mám na mysli takové ty klasické české, co se do nich dávalo všechno, od protlaku po mrkev s telecím :).
Když budeš dělat pro prcka bez alkoholu, doporučuju přesterilizovat v každém případě.

lenka.0323 — 30. 6. 2006 21:45

holky, zkoušely jste některá marmeládu v domácí pekárně na chleba? program tam na to je, ale já jsem někde dobře schovala návod a recepty:-( takže nevím, jak na to. jinak když dělám marmeládky, dávám gelfix a vše podle návodu. minulý týden jsem dělala jahodovo-rebarborovou, nemá chybu!!!!!! 1 kg jahod a necelé 1 kg rebarbory, 2 gelfixy 2:1 a 1 kg cukru, fakticky super, je pikantní. taky rebarborovo-banánová je skvělá.

Stelička — 5. 7. 2006 13:28

Právě jsem dovařila poslední dávku jahodové marmelády a chystám se, že za chvíli tady máme rybíz :)

Na rybízovou marmeládu mám prima fintu, jak si to usnadnit a urychlit:

Do kastrolu dávám celé omyté hrozny rybízu, povařím ve vlastní šťávě (někdy na dno kápnu trošku vody) a pak to lehce pomixuji ponorným mixérem. Následně přecedím přes síto a ani se nesnažím zbytky nějak moc vymačkávat.
Přecezenou šťávu vážím (nebo spíš na litry měřím), přidám cukr a želírovadlo a teprve vařím marmeládu.

No a zbytky z cedníku hodím do hrnce s vodou, povařím, přidám cukr, scedím a máme bezva rybízový čaj - nebo džus - nebo šťávu? Prostě po vychlazení mizí před očima.

Bety — 5. 7. 2006 13:49

Super skleničky co dobře drží jsou ty od jogurtů

jana-ul. — 18. 5. 2015 21:38

Já mám se zavařováním marmelád jednu jedinou zkušenost - loni jsem poprvé zavařovala jahody. Zabralo mi to celý den, a výsledek stál za to. Voněl skoro celý dům :-) Bylo z toho 12 sklenic, které zmizely rychlostí blesku :-) Letos se chystám zavařovat znovu, a přemýšlím, jakou další marmeládu zkusit :-) Máme moc rádi meruňkovou - tu od Hamé, kterou pravidelně kupujeme za super peníze v Albertu. Jinak co se týče přípravy, tak myslím, že i u jiného ovoce budu postupovat stejně. Jen asi kouknu na nějaké tipy k tomu ovoci, které vyberu.