Kamčitka — 26. 6. 2006 14:28 |
Holky kuchtičky, jak nejlépe udělat marmeládu, aby dobře chytla a vydržela (tedy dokud ji manža nesní :D ) ?? Díky za tipy. Děláte pak všechny marmelády z různého ovoce stejně ??
|
deves — 26. 6. 2006 15:36 |
ahoj, já dělám všechny marmelády stejně, jen měním množství cukru podle druhu ovoce, protože je rozdíl jahody a třeba višně. Jinak zavařuji stejně jako cokoliv jiného, jen když je vytáhnu z hrnce, tak je obracím dnem vzhůru.
|
jahoda — 26. 6. 2006 20:30 |
ahoj, já používám GELFIX nebo QUITTIN vše dělám podle popisu na sáčku po uvaření se hned plní sklenice,zavřou se a otočí se dnem vzhůru.marmošku dávám jen do šroubovacích sklenic.ještě se mi nestalo, aby nějaká chytla plíseň nebo nechytlo víčko.
|
Honey — 26. 6. 2006 21:49 |
jo přesně jak holky.Akorát letos jsem si namíchala směs a druhý den jsem zapomněla v jakým poměru,takže po zamíchání Gelfixu podle oka marmeláda neztuhla tak jak má.Ale manžel naznal ,že to jde a už s tím nemám nic dělat.takže to nebude tak hrozný :/
|
Kamčitka — 27. 6. 2006 10:51 |
Ahoj, manžel mi včera koupil super želírovací cukr, od dr. Otkera, tak snad to bude taky dobré? Jahody jsem právě obrala, teĎ si dám kafčo, a pak jdu na to. No uvidíme, co z toho vznikne :D
|
helena — 27. 6. 2006 11:23 |
Já už to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky: Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.
|
Kamčitka — 27. 6. 2006 12:32 |
helena napsal(a):Já už to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky: Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.
Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré že to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený další hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala ještě zvlášťa taky bez rumu, abych měla pro dítě :D . Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma :D . Vyzkouším. Jo helen, říkáš skleničky od výživy. To myslíš od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, že mi hami, hipp atd vůbec nedrží, tak že bych je využila na marmošku, když by držely :D
|
helena — 27. 6. 2006 13:01 |
Kamčitka napsal(a):helena napsal(a):Já už to snad někde psala, ale mám recept na marmeládu z mikrovlnky: Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Horké plnit okamžitě do horkých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, aby víčka jó chytly. Jde to rychle - do mikrovlnky vždycky dám dávku tak na 5-6 skleniček od výživy a než je naplním, mám v troubě připravenou další dávku.
Páni to zní suprově. Teda hlavně je to dobré že to je rovnou ve skleničkách a nemám ulepený další hrnec ale hlavně ten alkohol. Hmmm to abych ale udělala ještě zvlášťa taky bez rumu, abych měla pro dítě :D . Je to dobré i se slivovičkou? Tu jedinou asi máme doma :D . Vyzkouším. Jo helen, říkáš skleničky od výživy. To myslíš od přesnídávek, nebo těch příkrmů?? Já jen, že mi hami, hipp atd vůbec nedrží, tak že bych je využila na marmošku, když by držely :D
Co se nádobí týká, je to ideální. V jedný velký míse promícháš, v druhý (menší) si mikrovlníš jednotlivé dávky :P. Jo zapomněla jsem - v troubě PŘIKRÝVAT - PRSKÁ! Ty malý skleničky skoro nechytají. Já, stará generace, mám na mysli takové ty klasické české, co se do nich dávalo všechno, od protlaku po mrkev s telecím :). Když budeš dělat pro prcka bez alkoholu, doporučuju přesterilizovat v každém případě.
|
lenka.0323 — 30. 6. 2006 21:45 |
holky, zkoušely jste některá marmeládu v domácí pekárně na chleba? program tam na to je, ale já jsem někde dobře schovala návod a recepty:-( takže nevím, jak na to. jinak když dělám marmeládky, dávám gelfix a vše podle návodu. minulý týden jsem dělala jahodovo-rebarborovou, nemá chybu!!!!!! 1 kg jahod a necelé 1 kg rebarbory, 2 gelfixy 2:1 a 1 kg cukru, fakticky super, je pikantní. taky rebarborovo-banánová je skvělá.
|
Stelička — 5. 7. 2006 13:28 |
Právě jsem dovařila poslední dávku jahodové marmelády a chystám se, že za chvíli tady máme rybíz :)
Na rybízovou marmeládu mám prima fintu, jak si to usnadnit a urychlit:
Do kastrolu dávám celé omyté hrozny rybízu, povařím ve vlastní šťávě (někdy na dno kápnu trošku vody) a pak to lehce pomixuji ponorným mixérem. Následně přecedím přes síto a ani se nesnažím zbytky nějak moc vymačkávat. Přecezenou šťávu vážím (nebo spíš na litry měřím), přidám cukr a želírovadlo a teprve vařím marmeládu.
No a zbytky z cedníku hodím do hrnce s vodou, povařím, přidám cukr, scedím a máme bezva rybízový čaj - nebo džus - nebo šťávu? Prostě po vychlazení mizí před očima.
|
Bety — 5. 7. 2006 13:49 |
Super skleničky co dobře drží jsou ty od jogurtů
|
jana-ul. — 18. 5. 2015 21:38 |
Já mám se zavařováním marmelád jednu jedinou zkušenost - loni jsem poprvé zavařovala jahody. Zabralo mi to celý den, a výsledek stál za to. Voněl skoro celý dům :-) Bylo z toho 12 sklenic, které zmizely rychlostí blesku :-) Letos se chystám zavařovat znovu, a přemýšlím, jakou další marmeládu zkusit :-) Máme moc rádi meruňkovou - tu od Hamé, kterou pravidelně kupujeme za super peníze v Albertu. Jinak co se týče přípravy, tak myslím, že i u jiného ovoce budu postupovat stejně. Jen asi kouknu na nějaké tipy k tomu ovoci, které vyberu.
|