Pajdinka — 23. 6. 2006 20:11

Ahojky holky, kdy jste zacali svym miminkum cistit zoubky pravidelne? Tomovi vyrostl prvni zoubek az v 9.mesici a ted jich ma porad 5 a pul. Rano si je vzdycky sam vycisti mokrym kartackem (vetsinou ho jenom tak kouse a prejizdi po zubech). Je mu rok a pul. Nevim, kdy mam zacit pouzivat detskou pastu.

Nikiska — 23. 6. 2006 20:52

Pajdinko to je dobře, že si je sám takhle přejíždí kartáčkem. Já jsem mojí holce začala čistit zoubky od dvou let. A Před tím jsme brali prášky na zoubky, aby se dětem nezačali kazit. A i od dvou let jí mám zaevidovanou u své zubní doktorky.

maya — 23. 6. 2006 23:50

Zubní pasta se používá až cca od 4 let (to mám od stomatologa).

Petruša — 24. 6. 2006 13:19

My jí používáme teď od dvou let, je na ní napsaný že je od roku. Ale nečistí si s ní zuby každej den, jen tak jednou až dvakrát týdně

Moniak — 27. 6. 2006 18:19

zoubky se prý mají čistit hned jak se první objeví, ale chtěla bych vidět tu trpělivou matku, která má na to nervy. Já to zkoušela(máme 2 zuby od 4,5měsíce), ale to bych musela mít svatozář abych to dělala každý den.

Petruša — 27. 6. 2006 22:28

Já taky četla, že "jakmile se objeví první zoubek, učte dítě na hygienu ústní dutiny" To by mě zajímalo, jak mam třeba půlročnímu miminku vysvětlit, jak a proč si musí čistit zuby....

Eri — 28. 6. 2006 0:33

My nechali prcka šůrovat si zuby, hned jak mu vylezly první.
Naše zubařka - malej je u ní od jednoho roku - nám doporučila místo zubní pasty gel elmex, který si lze koupit pouze u ní, který je plný fluoridu, který ani miminu neublíží a přitom moc pomáhá. Dva roky jsme to praktikovali trakhle, ale Míra má v papulce vysokou pigmentaci, takže se mu na zoubkách i tak dělají takové ty černé skvrnky. Má sněhově bílé zoubky a na tom ty flekance - děs!
Takže teď střídáme pastu a gel a pomaloučku, ale přece jen to mizí. A samozřejmě, po vyčištění zoubků prckem mu je přečistíme ještě my.

sillwan — 28. 6. 2006 7:37

Ahoj holky, moje svagrova zacala cistit zoubky, hned jak se nejake objevili, specialnim gumenym kartackem, ktery se nasadi na ukazovacek a zubni pastou pro miminka, kterou ji doporucila zubarka - jmenuje se First teeth a je to takova bledemodra tubicka. Maly se na cisteni zoubku docela trese, urcite mu to dela dobre a taky masiruji dasne. Zoubky mu zacaly rust asi v 4 mesicich a v 8 mesicich jich uz mel 8. :)

Pajdinka — 29. 6. 2006 10:58

Tomu mojemu ty zoubky moc nerostou a ma je jak noty na buben - ma mezi nima velke mezery a ma je jako perlicky. Ta zubni pasta first teeth se da sehnat v lekarne nebo kde? Na detskych zubnich pastach vetsinou ctu, ze jsou az od nekolika let.

sillwan — 29. 6. 2006 12:36

Pajdinka napsal(a):

Tomu mojemu ty zoubky moc nerostou a ma je jak noty na buben - ma mezi nima velke mezery a ma je jako perlicky. Ta zubni pasta first teeth se da sehnat v lekarne nebo kde? Na detskych zubnich pastach vetsinou ctu, ze jsou az od nekolika let.

Jen v lekarne. Je to specialni zubni pasticka, vlastne takovy gelik, pomaha i kdyz se zoubky teprve prerezavaji, je pro kojence a doporucila ji zubarka. A nema to nic spolecneho s tema detskyma zubnima pastama, co prodavaji v drogerii.

Simona Janoušková — 29. 6. 2006 14:27

Malý má 20 měs. a chtěla bych čistit zoubky každý den, ale dost často vynecháme, takže čistíme tak 4x za týden. Vodou z počátku chtěl, pak už vůbec ne, dětskou pastou taky ne, to byly boje... než jsem přišla na to, že mu chutná moje ústní voda Elmex. Takže namáčíme kartáček do vody s ústní vodou Elmex a to mu chutná, takže většinou při čištění zoubků drží.

ivanka05 — 11. 7. 2009 19:20

no holky, my mame porad problem, mala si tam chvili smrdle swama, to jo, ale kdyz ji mam ja cistit(hadrikem, prstackem, kartackem) zatne zuby k sob e, a neotevre a utika:( takze se nam nedari... nevim jak ji nalakat, cistim si ja rano a ona tam na me kouka, dam ji kartacek taky,ale jen posmrdle. spis vycucava vodu a nebo pastu(obcas elmex od prvnich zoubku).

Meli jste taky nekdo takove potize a jak jste to resili: nae zubarka je taky chytra a ze ji je MUSIM cistit, ale kdyz to nejde to mi nerekla co dal... a nasilim ji rvat celisti od sebe, to nejde, to si je nebude cistit nikdy.

topazio — 11. 7. 2009 19:24

Matýskovi v pátém měsíci vyrostly hned tři zoubky dole, a tak jsme začali Matýskovi zoubky čistit :) .

Slniečko — 11. 7. 2009 19:28

Tak my po dohode s zubarkou cistime zoubky od cca 10teho mesice,kdy jich mel 8. Ze zacatku bez pasty, od roku pouzivame detsky Elmex, staci malicko, cistime vzdy kazdy vecer a nejdriv si je vycisti sam a pak mu je jeste vycistim ja. Rano cistime tak obden. Myslim,ze okolo toho roku je to optimalni,naucit dite na tuto potrebnou hygienu, je to stejne jako jsme Matu naucili od 15teho mesice, ze vzdy po vychazce nebo navratu z venku vzdy umyt rucicky. :)

Čekanka — 11. 7. 2009 19:28

Kamchi adam taky jen vycucne pastu (taky máme elmex) a pošudlá v puse, o čištění nemůže být řeč. dr mi řekla, že stačí aby se pasta dostala k zubům, poslední týden dva už mě občas pustí i dočistit, ale pořád nic moc.... můžu tě ale povzbudit, s Alešem to bylo ještě horší a o opravdovém čištění mohla být řeč tak ve třech letech a dneska je ve třídě jediný bez plomby :cool:

Slniečko — 11. 7. 2009 19:30

Čekanka napsal(a):

Kamchi adam taky jen vycucne pastu (taky máme elmex) a pošudlá v puse, o čištění nemůže být řeč. dr mi řekla, že stačí aby se pasta dostala k zubům, poslední týden dva už mě občas pustí i dočistit, ale pořád nic moc.... můžu tě ale povzbudit, s Alešem to bylo ještě horší a o opravdovém čištění mohla být řeč tak ve třech letech a dneska je ve třídě jediný bez plomby :cool:

Problem je,ze kazivost zubu neni uplne zavisla na cisteni zubu,ale predevsim na zdedene geneticke vybave. Vim o cem mluvim. :)

Čekanka — 11. 7. 2009 19:36

souhlas, právě proto jsem to zmínila, že to Aleš flákal a přitom má zuby perfektní :lyssna:

ivanka05 — 11. 7. 2009 19:38

tak jste me malicko uklidnily. Ja mam zuby dobre, tatka ale spatne,takze uvidime kam Veru geny zanesou:)
Jinak ja prave to cisteni vidim spis v tom odstranit taky trochu plak, ale fakt nejde to:( to je sileny nasili.

evajs — 11. 7. 2009 20:05

Pajdi,my čistíme každej večer asi dva tejdny teprv, spíš symbolicky po večeři,příp až čaji těsně před spaním...pidikartáčkem pro děti jí přejedu minidva zubiky dole a dvě horní půlky,líbí se jí to,ale trvá to tak půl minuty a nazdar :D

Čekanka — 11. 7. 2009 20:09

kamchi manža nemá zub aby v něm nebyla aspoň jedna plomba, hrůůůza, něco už i chybí :vissla: a na hygienu dbá, já mám jen dvě plomby z dob, kdy jsem v pubertě otvírala flašky piva zubama, tak se mi porušila sklovina a dr to radši zaplácla :cool: a na hygienu dbám pečlivě až od dvaceti, Aleš si do pusy nenechal sahnout, ale bylo to díky několika zákrokům v puse (stříhání a šití uzdiček), nehrotila jsem to, jen aby se pasta dostala do pusy, nesnažila jsem se za každou cenu dočistit, kolem třetího roku se to zlomilo a začal si pěkně čistit sám, používá i zubní nit (dětské zubní nitě se zvířátky mají v DM drogerii) a když včera odjížděl na tábor, jediné co ho zajímalo jestli má pálku na pinčes a zubní nit :supr:

markéta — 11. 7. 2009 21:14

My čistíme od prvního zoubku dětským kartáčkem ušpiněným elmexem... ale ne každý den, jen ob den. Vitaminky na zuby nedávám.

ivanka05 — 12. 7. 2009 16:37

čekanka: no vidis a zubni nit pouziva malokdo. No Ja si cistila obvykle cistim jednu denne rano, vecer to odbyvam -a taky kazivost nizka. ale rano kdyz cistitm, taki fakt poradne, ze vsech stran.
No veru ma uz 16 zubu, takez to na cisteni je:(

Jinak taky mi reka zubarka ze fluor je na prd stčejne, ze dneska je fluor ve strave, v kojeneckem mlece, ve vode prazske, takze nemam davat.

Klaris — 12. 7. 2009 17:24

My čistili sem tam od té doby co měla zuby, a to do roka měla skoro všechny.
Teď ve 3letech našli kazy, má dědičnou kazivost stoliček, dr mě řekla že si má každý čistit zoubky jen co vyrostou a doporučila dětský Parexyl - dá se koupit kdekoliv, a jednou týdně mazat zuby Elmex gelem - mají v lékárnách.
Zuby jí dr postupně vyvrtává jelikož by kazy mohli napadnout další zuby :butter:
Musela jsem malé vysvětlit že zuby ji musím čistit zásadně pořádně já a to nekompromisně ráno a večer před spaním a už si na to zvykla, předtím jsme to flákali, ale když jsem viděla co ty kazy dokážou v tak malém věku a pocítila jak je to nepříjemný a bolí to tak neprotestuje :jojo:

jitka2 — 12. 7. 2009 19:58

začali jsme čistit hned jak jsme našli první zoubek takzvaným prsťáčkem... koupila jsem ho nromálně v lékárně a byla to pro nás spíše zábava... kartáčkem jsme začali čistit před prvním rokem a po roku začali používat zubní pastu elmex....malá má zatím zoubky OK

tabletky nedáváme

Čekanka — 12. 7. 2009 21:32

Klaris tak to neváhej a až narostou malé druhé zoubky, nech udělat co nejdřív pečetě fisur na stoličkách, částečně je hradí pojišťovna a i kdyby ne, není to tak drahé (cca 150 Kč za zub). Jako prevence kazů perfektní :supr:

Klaris — 12. 7. 2009 22:17

Čekanka napsal(a):

Klaris tak to neváhej a až narostou malé druhé zoubky, nech udělat co nejdřív pečetě fisur na stoličkách, částečně je hradí pojišťovna a i kdyby ne, není to tak drahé (cca 150 Kč za zub). Jako prevence kazů perfektní :supr:

díky za info to určitě nechám :supr:

Megg — 12. 7. 2009 22:54

Holky prosím chtěla bych se jen zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost s tímhle:
Naše Terule (2roky, 4měsíce) má hodně zažloutlé zoubky po Ospenu /Penicilin/, co brala před 14 dny... teda všichni tvrdí, že je to po něm... do té doby byly jako perličky... nevíte jestli se to srovná? Zatím teda nic moc...
Prej se po častém braní anitbiotik u mléčných zubů kazí kořínky a pak rostou špatný druhý zuby... :gloria: :gloria: :gloria:

markéta — 13. 7. 2009 8:33

Megg nechci Tě děsit, ale já jako malá brala tetracyklin a jeden zub mám úplně oddělanej, flek jako bejk a zbytek zubů zažloutlých ať dělám cokoliv... konzultuj to se zubním dr., poradí Ti co s tím a jestli to zmizí.

Lucka 1 — 13. 7. 2009 8:43

Megg,víš jak dlouho jsme braly mi atb na ten močák :dumbom: Naty teda nemá taky zuby úplně bílý,ale tak hrozný to není a zubařka mi řekla,že v dnešní době se po atb. zuby nekazí,že to bylo dřív ,že se můžou jen zabarvit a že to není trvalý :dumobm: tak snad má pravdu .....jinak něco u nás ještě máš,pamatuješ? :)

Čekanka — 13. 7. 2009 9:10

Ospen je penicilínová řada a po té by zuby trpět neměly, zuby se kazí při tetracyklinových atb, které už dr právě kvůli zubům neradi předepisují, navíc myslím už jsou i dost vylepšené...... ale některý prckové mají víc pigmentu na zubech a můžou být trochu žluté i když zdravé.......

host5522 — 2. 11. 2009 14:36

Nezkoušeli jste někdo u malého dítěte elektrický kartáček na zuby? Malá má 15 M. Má asi 12 zubů a další se klubou a normálním kartáčkem si nenechá zuby vyčistit ani za nic. Elektrickým by si asi taky nenechala, ale předpokládám, že by se za tu chvilku stihlo vyčistit víc zubů ..  Jen nevím, jestli bych jí s tím neublížila ... :vissla:

Asi na to nebudu mít odvahu, ale ptám se na vaše zkušenosti a názory .. Dík.

Lucka 1 — 2. 11. 2009 14:39

No nevím jestli je to správný,ale naše malá si taky nechce moc čistit zuby..takže jsem kartáček elektrický koupila..vidí ho u nás a chtěla ho taky a od té doby si zuby čistí docela ráda :) máme ho z dm-ka..se včelkou Májou :)

ivanka05 — 2. 11. 2009 14:40

no nevim, ale koukala jsem na nej v Dm vcera, a bylo tam psano, cisteni po zubech, pozor abyste nezasahovali do dasne. takze nevim no... unas cisteni se nechyta vubec:( jen mi vycucne pastu, nebo vodu a konci:(... a to ukazuju, delam blbinky, vse mozne, nevim co jineho. podle me jiny kartacek nepomuzu, porad bude chtit jen vycucavat.

host5522 — 2. 11. 2009 14:45

Na tu včelku máju jsem právě dnes v DM koukala... Jenže já elektrický nepoužívám, tak nevím, jestli se toho nebude spíš bát, a pusu neotevře už vůbec. Přece jenom je to docela hukot. No ale to mi nikdo dopředu neřekne, že ... :)

Lucka 1 — 2. 11. 2009 14:52

No mě příjde,že ta včelka moc nebzučí :lol: a naty má taky dny,kdy ho třeba nechce zapnout a š*****á si zuby jen tak...ale jinak si je lechtá fakt jemně,takže dásna snad budou o.k. :)

Abby21 — 2. 11. 2009 15:25

Když už se tady otevřelo toto téma, tak se taky zeptám. Objevil se nám první zoubek, tak jsem přemýšlela že bych do večerního koupacího rituálu zařadila i čištění zoubků prsťáčkem. Ale má to vůbec nějaký smysl když potom ještě před spaním kojíme?
Utčitě je to dobré proto aby si malá zvykle že se zoubky pravidelně čistí, ale jinak to asi efekt nemá když ještě kojíme. Malá u kojení usín a potom ji šoupnu napůl spící do postýlky a myslím že tohohle kojení se ještě hodně louho nevzdá. Tak jak to děláte? Kdybych ji ty zoubky vyčistila až po kojení tak ji totálně proberu a usínání by bylo s řevem :/

li.lik — 2. 11. 2009 15:27

Ahoj, my čistíme zoubky 2x denně, zubní pastou elmex, zubař řekl, že je spec. pro malé děti snad od 6 měs (my čistíme pastou od roka), do té doby jsme používaly takový ten kartáček od nuku na prořezání zoubků. Je to boj, ráno jí většinou nechávám samotnou, aby si v puse š***** zoubky a večer čistím já - to se jí nelíbí, pořád něco roste. Tak snad bude vše ok.:D

li.lik — 2. 11. 2009 15:29

abby já bych to brala jako nácvik na nějaké čištění vůbec, není asi nezbytné po kojení čistit. Aspoň já jsem to tak dělala a pokud malé nerostou nové zuby a nebolí jí, tak je v pohodě. Máme to jako večerní rituálek, ráno jsme začaly až po roce.

Izi — 2. 11. 2009 15:49

zrovna teď jsme si prošli zubařké kolečko a máme tyto info...
nejhorší co je na zuby je elektrický kartáček, regulérně to brousí dásně, i když nám se zdá že vůbec, zkuste po tom zapátrat či se poptat zubaře nebo zubního hygienisty...
u malých prcků jde spíš o nácvik, aby věděli, že se uvnitř taky něco děje a nejde o to jak zuby čistit, hlavně je na to zvyknout, ale jak to nevím, protože Jenda s tím problém nemá, sám si kartáček bere a šudlá.... a stačí 1x denně večer a po mlíku, u kojeního bych to Abby neřešila a klidně šudlej před, pak upravíš časem ;)
my spíš začnem bojovat s dudlíkem, dr. jen protočila oči, je na ně vysazená :lol: máme bojovku ho nejpozději na dvou letech odnaučit, i když ho má jenom na usnutí a občas v noci na podání :rolleyes: prý to špatně formuje patro a tím usazení zoubků i když jsou ortodonto nebo jak, sebevíc :D

takže tak u nás, možná to naše dr. moc "žere" ale s těmi elektrickými mi to přijde "brutální" i bez jejich rad, byť se to tváří jako dětský kartáček...

ivanka05 — 3. 11. 2009 11:22

no dudlika my dame certovi, a proste je dame pryc a verunka se muze stavet na hlavu.
Izi: ted koukam, ty jsi druheho sourozence stihla dost rychle co:)

Čekanka — 3. 11. 2009 20:57

u nás s čištěním jak kdy, většinou teď scény, takže vyčistím i pod násilím :rolleyes: ale někdy si nechá říct a otevře pusu...... je mi to jedno že řve, zuby se prostě ráno a večer  vyčistí kdyby čert na koze jezdil :cool: tedy normálním kartáčkem....... snad si zvykne, zvykl si i starší a jak je teď rád, ze třídy je jedinej bez kazů...

host5522 — 3. 11. 2009 21:05

A jak se násilím čistí zuby? To rveš čelisti od sebe a držíš jazyk? Kolik je vás na to potřeba? :)

Když pusu zavře a zatne, tak se dají zčásti horní, ale zbytek bez šance.

Naše madam u čištění zubů neřve :P

PavlaH — 3. 11. 2009 21:17

U nás se od mala čistí, od prvního zubu za pomocí říkadel a písniček. Používáme elmex dětský. Je to otázka zvyku. A taky holky už chodí k zubaři. Kartáček jsme vyměnili. Ted máme curaprox dětský. Předchozí kartáček byl moc tvrdý a odíral sklovinu. Navíc nám zubařka doporučila tablety - ovšem rozkousat v ústech, aby se fluor pořádně ze slin zabudoval do skloviny. Je to docela věda. Když sje zjistila že ted se zubní kaz považuje za virovou chorobu a může se přenášet i slinami z rodičů na děti... Pravda je u mladší byl příklad starší sestry zářným příkladem.

evajs — 3. 11. 2009 21:28

Ahojky, taky bych to nehrotila,Abby,ale určitě zvykej,aspoń chvíli... ;)
Kač spodní nevadí, ale s vrchníma bojujem,dře jí to ret ,když ho zvednu,strašně se kroutí tak,že to prostě nevyčistím,ještě nechodí,takže ji přidržuju jednou rukou, nebo ji mám na klíně,no fakt radost :gloria:
jinak si je občas taky šudlá sama...ale máme jich tak osm asi :lol: přesně nevím,ale já mám zas info že Elmex až od tří let,že obsahuje víc těch fluoridovejch jednotek co pak škodí sklovině,tak máme nějako ufrancouzskou,ale stačí ždibíček,myslím,že vydrží..noo,čert aby se v tom vyznal teda :dumbom:
Elektrický není můj šálek kafe,jakmile dělá něco něco "samo" je to pro mě hned podezřelý :lol:

host5522 — 3. 11. 2009 21:29

Máme taky curaprox (verzi pro dospělé používám spoustu let i já, takže nic jiného bych nekoupila), recituju u toho, zpívám a dělám opičky, že se sousedi v paneláku můžou určitě potrhat, ale ona pusu neotevře. Čistím sobě i jejím zvířatům, čistili si před ní i bratranci, ale bez šance. Je vytrvalá jako kdysi v tom usínání - což ale znamená, že se to taky může časem změnit,že ..  :) Čistíme tak od 8M, první měsíce naprosto v poho, ale čím víc zubů, tím větší šprajc. No ale neřeším to, nic s tím neudělám. Pár vteřin si pošudlá sama, a to momentálně musí stačit. Jen mě napadl ten el. kartáček...

PavlaH — 3. 11. 2009 21:42

Asi je to zubař od zubaře. http://www.obchod-zdravi.cz/elmex-detsk … rma-i2372/  tady jsem schválně luštila, dětský elmex "s myší" je vhodný už od roku, navíc nám dr fluorid spíše přidala.Protože ta moje zubařka sploupracuje s fakultou, no asi je to otázka důvěry. V tomto ji věřím hodně.

markéta — 3. 11. 2009 21:47

TAk nám taky elmex doporučil zubař, je jich víc druhů, používáme "od 6ti měsíců nebo 1. zoubku" Kartáček má teď signal s nožičkama, ale přijde mi tvrdej, i když je pro nejmenší děti, musím se poohlídnout po jiném.

Čekanka — 3. 11. 2009 21:59

yellow108 napsal(a):

A jak se násilím čistí zuby? To rveš čelisti od sebe a držíš jazyk? Kolik je vás na to potřeba? :)

Když pusu zavře a zatne, tak se dají zčásti horní, ale zbytek bez šance.

Naše madam u čištění zubů neřve :P

žlutí, adama stačí položit na záda, když v sedě nespolupracuje a hubu otevře že tam můžeš tancovat (kakože řve jako tur) takže mu tam pojezdim kartáčem a fertig :cool: ) pastu máme elmex. Holky můžete psát co chcete, u nás se prostě zuby vyčití ráno a večer kdyby na sůl nebylo, na tom prostě trvám a hysteráy a podobný bojůvky jsou mi víte kde, nebudu s dvouletým dítětem diskutovat o tom co je a co není důležitý !!!!!!!!!

markéta — 3. 11. 2009 22:08

Čekan ty mě vždycky dostaneš :lol:

host5522 — 3. 11. 2009 22:36

Teda ty jsi fakt hustá :D

Čekanka — 3. 11. 2009 22:43

no to asi jo :cool: já se s nima moc neprdim, trávim čas lepšim způsobem než prosenim aby otevřeli pusu nebo spali nebo jedli nebo tak, ale to je fakt o nátuře matky než póze dítěte :godlike::godlike::godlike::godlike::godlike:

Slniečko — 3. 11. 2009 23:01

Mame zubarku v rodine,takze urcite jakmile se ukazi prvni zoubky,tak nejde o to,poradne vycistit,ale naucit dite,ze se neco takove v pusince deje, urcite vecer pred spinkanim rano staci udajne az od dvou let. Matyasek ma take jemne zazloutle zobky,ale udajne to u prvnich zoubku nic neznamena,ja mam take zuby zlute,pritom nekourim,nepiji kavu,je to proste geneticky dane. Jinak jak se meni obdobi vzdoru,tak se vecer take neptame, chytime ruce a zuby vzdy vycistime,jinak se obavam,ze se dite pravidelnosti nenauci. Ted se snazime dodrzovat i ranni cisteni. Co se tyka elektrickeho kartacku,mam stejne informace jako maminky,ktere jej plne zavrhuji. :)
Co se tyka plneni fisur,tak mi bylo receno,ze to je dobre jen pro deti,ktere maji hlubsi ryhy ve stolickach,ale jinak pry to nema kyzeny efekt,takze mi to nedoporucila plosne a u vsech zoubku,rikala,ze az budou venku,tak na ne jukne,ale udela jen ty,ktere budou nutne, tedy doplni radoby chybejici vrstvu skloviny.

ivanka05 — 4. 11. 2009 10:18

tak já taky tedy nasilim necistim zuby. zubarka samozrejme ze musim zaujmout atd... ale ono to ne vzdy dobre jde, a detska mi rek.a, zeto chape, ze to proste nemusi u kazdeho ditete byt nic lehkeho.
Proste, rano kdyz si cistim zuby, posmrdla si tam taky, dam 2x tydne trosku elmexu detskeho a ona ho tedy spis vycucava. kdyz se pokusim nacpat do pusy kartacek a cistit, zavre pusu a muzu se snazit jak chci,ale nerada bych ji to zosklivila tak, ze nebude chtit vubec. :(

ivanka05 — 4. 11. 2009 10:23

Nám fluoridové tablety zubařka nedoporučila, fluor je pry v pitne vode, soli, umelem mlece(ktere mala pije), a take v te pasticce kterou jednou za cas pouzije. Prebytek fluoru neni zadouci.

Janka77 — 4. 11. 2009 10:49

Čekanko, mám to podobné. U nás zaručený recept: nediskutuji, do papulky kartáček strčim, vztek nepomáhá,  začneme pištět a to se už já můžu realizovat, takže než jí hysterák přejde, máme vypucováno. Čistíme ráno a večer, přes to vlak nejede.

Tutule — 5. 11. 2009 16:50

Tada to jsou věci...
násilím bych zuby nečistlila (čistit zuby v leže na zádech a čistit stůj co stůj :D to mě rozesmálo), můj osobní pohled na věc, ale naštěstí Kika celkem spolupracuje, elmex jsme dostali od zubařky jako vzorek, sama ho doporučila, čistíme ráno nebo večer, někdy i 2x, když Kika sama chce, někdy si š*****á sama, já jí tam pak ještě trochu pojezdím, líp se čistí spodní, horní hůř, ale nějak to zvládáme, zubařka mi říkala, že prozatím stačí je naučit na ten rituál a jakoby očistit ten zubní plak, není třeba čistit důkladně 2-3minuty ze všech úhlů a stran jako u nás :D, kartáček na baterky máme už taky, ale zatím je v šuplíku.
Jo a tablety nám dal pediatr, ale zubařka je moc nedoporučuje, prý stačí fluord v jídle, vodě, soli a té pastě, sama svým dětem tablety nedávala.

ivanka05 — 6. 11. 2009 8:31

tutle: jo to je stejne, detska mi dala ze jo fluro,alezubarka ne. dneska mala trosku spolupracovala, tedy hucela,ale nervala, nezdrhala a netiskla celisti, hold to chce cas:)zkusim oridit nejaky hezky kartacek na nozkach nebo tak.

Čekanka — 6. 11. 2009 19:20

Tutule škoda že nemám tvůj smysl pro humor, možná bych si to čištění občas i užila :rolleyes:

dusička — 6. 11. 2009 21:47

Holky - já trošku jinak.
Neřešila jsem to - u kluků a neřeším ani u holky. čistili jsme každý den, někdy to odflákli, jindy dobrý. Ono stejně záleží a to hodně na genetický výbavě. Co si budem povídat. Hele, staršímu klukovi je 16,mladšímu 13 a nemaj ještě od zubaře šáhnuto.