Simona — 19. 6. 2006 17:07

Lidičky, máte někdo zkušenost s operací krátkozrakosti? Budu vděčná všem za zkušenosti, rady atd. Dnes mi můj oční lékař zakázal nosit čočky,a jelikož mám přes 11 dioptrií, tak z toho nešťastná.:butter:

gaca — 21. 6. 2006 15:17

Ja jsme byla na LASIKU a muzu na 100% doporucit, chce to jen odvahu a naky chechtaky :-(....ale stoji to za to! Nevahej!

Bublina — 21. 6. 2006 15:49

Jo jo kolegyně z práce na tom byla před rokem a doporučuje!Prej fakt bomba.

maya — 21. 6. 2006 16:43

Mám kamarádku a kamaráda, co to podstoupili, a taky si to pochvalujou (kromě pooperačních asi jednodenních krutých bolestí :( ) Ale neměli tolik dioptrií, u silnější krátkozrakosti se to myslím nedá srovnat úplně na nulu, ale to by Ti řek doktor.

lind — 21. 6. 2006 18:51

Já byla na operaci před 14 dny, je to super vůbec to nebolí a jen mě mrzí, že jsem na to nešla dřív.

Jessie — 21. 6. 2006 20:41

A kolik vlastně taková operace stojí. Dalo by se pomocí laseru odstranit i šilhání?

lind — 21. 6. 2006 20:47

Byla jsem na operaci ve Zlíně, měla jsem krátkozrakost a astigmatismus, cena byla 17 000,-  za jedno oko. Měla jsem operované obě oči najednou. S tím šilháním si nejsem jistá, ale podle toho co jsem si zjišťovala na netu o těchto operacích, myslím ,že to nelze, ale třeba se mýlím....

maya — 21. 6. 2006 22:55

lind napsal(a):

Byla jsem na operaci ve Zlíně, měla jsem krátkozrakost a astigmatismus, cena byla 17 000,-  za jedno oko. Měla jsem operované obě oči najednou. S tím šilháním si nejsem jistá, ale podle toho co jsem si zjišťovala na netu o těchto operacích, myslím ,že to nelze, ale třeba se mýlím....

Jsem překvapená, že Tě to vůbec nebolelo. Kamarád, který byl na operaci asi před 10 lety, říkal, že pak den málem bouchal hlavou do zdi. Myslíš, že záleží na metodě, nebo čím to může být, že někoho to pak bolí hrozně a někoho vůbec?

luckies — 22. 6. 2006 8:08

Taky jsem byla na této operaci. A musím říct, že super. V září to budou už tři roky. A kdybych to měla podstoupit znova, vůbec by mi to nevadilo. Bylo to naprosto bez problémů. Jen mě překvapuje, že tady mluvíte o bolestech. Žádné nebyly. Byla jsem tady: www.refrakcnicentrum.cz a doporučuju :) Jeden den jsem byla na operaci adruhý už šla do práce a krásně jsem viděla. Druhé oko jsem si nechala odoperovat za týden. A nádhera, když člověk krásně vidí.

Simona — 22. 6. 2006 8:32

Jste hodné díky. Psala jsem si dotaz do lexum.cz, odpověděli mi, že mám opravdu vysokou vadu, že by byla u mě spíše vhodnější konická čočka, která se implantuje do oka. Ale to bych nechtěla, za jedno stojí jedno oko 37tis a četla jsem, že to způsobuje hodně komplikací. Můžu se zeptat kolik jste měli dioptrií? Byla jsem rozhodnutá, že na operaci půjdu, a odpověď mě docela zklamala. Asi budu odkázaná na slepotu a brejličky, ach jo :grater:

luckies — 22. 6. 2006 8:34

Já jsem měla na každém oku 4 dioptrie a jsem ráda, že jsou fuč :)

annie — 22. 6. 2006 14:14

Ahoj,
já jsem byla před rokem a půl ve Zlíně u doc. Smečky na klinice. Měla jsem myopii a necelých 7 dioptrií na každém oku. Zaplatila jsem necelých 30 tisíc.
První tři dny jsem měla ukrutné bolesti - nedělali mi metodu Lasic, ale PRK /sice moc nevím, co to znamená, ale možná proto ty bolesti/.
První den jsem snědla hypnogen, který mi předepsali a byla jsem moc ráda, že jsem to prospala. Další dva dny jsem měla tak oteklé víčka, že jsem nemohla skoro otevřít oči a dost mě při mrkání "dřely" oči.
Teď je vše OK, jsem spokojená, brýle jsem úplně odložila. Jen mám citlivější oči a hlavně po ránu si musím kapat, protože jsou "suché".

Simona — 22. 6. 2006 14:18

Annie asi to bude tou metodou. Četla jsem, že Lasic je šetrnější, ale u vysoké krátkozrakosti dělají PRK. Ale za to, že nemáš žádné brejličky to asi stálo, ne? Já jsem si docela užila s levým okem, ve kterém mi začaly prorůstat ty žilky a proto nemůžu nosti čočky.
Fakt vám zavidím, že vidíte. Jsem z toho fakt nešťastná, hrozně mě brejličky obtěžují.

annie — 22. 6. 2006 14:29

Simčo - jo, jsem ráda, že se vše povedlo a jsem bez brýlí....ale pokud Ty nemáš vyhnutí a brýle musíš nosit, tak z nich zkus udělat přednost. Prodává se spousta krásných obrub, takže se dá vybrat.
Já vím, že třeba sportovat s brýlema je něco hrozného...
A to ty čočky nemůžeš nosit už nikdy nebo teď dočasně? :/

Simona — 22. 6. 2006 15:17

Annie, prý už nikdy. Že mi prorůstají ty žilky do sítnice a až by to prorostlo úplně, tak bych na oko přestala vidět.
Máš pravdu obrouček je fůra, ale tím jak jsem hodně krátkozraká, tak nemůžu všechny mít, nemůžu poloviční obroučky a jen sklíčka s nožkama, víš co myslím? Musím spíš kulatý tvar, do hranatého by to nešlo. A to mám buclatý obličej. A pokud bych chtěla nejtenčí sklíčka, tak mě jedno výjde na 5 500Kč, ale budou stejně těžká. Pokud bych chtěla plast, tak ten nejslabší je 9 000Kč za jedno, ale stejně by nebyly tak slabé jaké sklíčka. No hrůza  :grater:

lind — 22. 6. 2006 18:31

já měla kolem 4 dioptrií na oko a k tomu ještě astigmatismus takže to bylo komplikovanější, byla jsem taky u doc. Smečky a dělali mi metodu LAsik- absolutně bezbolestné....

Michaela.43 — 22. 6. 2006 21:56

J8 doporučuji, měla jsem cca 7,5 dioptrie, dělali mi to před 1O lety a fakt super...tenkrát se dělalo každé oko zvlášť po půl roce......teď už se to dělá jinak, ale neváhej a jdi do toho, jo, stojí to nějaké prachy, ale je to nejlepší investice ve tvém životě....protože zrak ti pak už nikdo neukraqne...šla bych do toho znova, ok, nějaká menší bolest možná byla, měla jsem ibalgin, ale bolest zubů je daleko, daleko horší..Nyní jsem po 10 letech byla na kontrole( trvalo to celkem asi 3 hoďky), ale celkový dojem - spokojenost z odou stran - ode mne že vidím stále stejně, od nich , že se to povedlo....a i po finanční stránce si spočítej, kolik dáš za exkluzivní brýle, které se ti zamlžujou a vadí při líbání, nabo za  kontaktní čočky, které si zase třeba musíš na noc sundavat.....

Simona — 23. 6. 2006 7:59

Proto na to chci jít, brejličky mi fakt vadí a když se to spočítá, tak je ta operace levnější než investice do brýlí. Mám ale teď strach, jestli mi to budou chtít udělat.
Lind, také mám astigmatismus. V čem je ta operace komplikovanější? A jesli mi můžeš ještě napsat cenu.

annie — 23. 6. 2006 9:57

Simčo - je pravda, že i já jsem počítala kolik "vrazím" do brýlí - měla jsem tenčené skla - jedno kolem 2000 + obruba - však to znáš a řekla jsem si, že do toho jdu.
Víim, že je to hromada peněz, ale je možné si to vzít i na splátky. Přece se nebudeš věčně otravovat s brýlema. Jestli to půjde nebo ne by Ti mohla říct i Tvoje oční Dr.
Tak držím pěsti, ať všechno vyjde tak, jak si přeješ.

Simona — 23. 6. 2006 10:44

Annie, právě, že můj oční lékař mi řekl, že na 99% by u mě operace vhodná byla. Ale znáš to, čím víc jsem pročetla o operacích se bojím, aby to u mě šlo, když mám tak vysokou vadu. Je pravda, že je to drahé, nejdřívě mě to dost odrazovalo, ale na druhou stranu, to že budu vidět za to stojí. I když máme hypotéku a spoustu půjček, tak radši nebudu jíst, ale uvidím  :D. Před chvílí mi přišla odpověď z Refrakčního centra, také mi píšou o konické čočce. Ale stejně, nejvíc mi řeknou, až po vyšetření.

lind — 24. 6. 2006 12:54

Když máš krátkozrakost a astigmatismus není ta operace jiná(lasik) tím jsem myslela,že ta vada je komplikovanější - ke krátkozrakosti se ti přičítají dioptrie ještě za ten astigmatismus.
Operace obou očí  mě stála 33 300,- Kč. Simčo, nejlepší je tam zajít osobně a oni ti už vše dopodrobna vysvětlí. Zkus si najít stránky www.okoun. cz- diskusní klub - oční operace, hodně info jsme odtamtud načerpala.

Simona — 24. 6. 2006 14:10

Lind, díky za tip na www stránky. Určitě tam mrknu. Pro operaci jsem rozhodnutá, ale uvidím co my řeknou. Jedné mé kamarádky kolegyně, také byla na této operaci, ale ta za ni dala 45tis. Ale vidí, a to je k nezaplacení. Před chvílí jsem byla vytírat, a kapal mi pot na brejličky, je to k vzteku. Dala bych za operaci cokoliv, hlavně, ať mi ji udělají.

lind — 24. 6. 2006 20:27

držím ti palečky, vím co to je v létě  se brýle mlží a kloužou  z horka a v zimě ze zimy pak napiš jak jsi dopadla

kalupinka — 24. 6. 2006 23:29

Syna operovali /LEXUM/ před čtyřmi lety. Měl od narození přes 12 dioptrií a astigmatismus. Doporučující lékařkou nám bylo sděleno, že má s nimi ty nejlepší zkušenosti. Že nevezmou každého - pokud z nějakého důvodu po vyšetření mají pochybnost, že by zákrok nemusel vyjít, neoperují. Na přístup a péči si rozhodně nemůžeme stěžovat. Syn je dávno bez brýlí. Srovnali mu to. Takže teď máme ty nejlepší zkušenosti i my... co jsme viděli, chodí tam i cizinci.  Prostředí, přístup, výsledky...všechno na jedničku!

maya — 25. 6. 2006 0:06

Taky bych měla jeden dotaz: Pokud někdo podstoupí operaci krátkozrakosti např. až ve 40 letech, má to vůbec smysl? Jestli to chápu správně, operací se očím nezabrání v přirozeném stárnutí, a tou dobou už člověk pomalu začíná mít problémy jak s viděním na blízko, tak do dálky. Takže operace se vyplatí pouze v mladém věku, aby si člověk života bez brýlí dostatečně "užil", protože ve středním věku brýle dostane tak jako tak (i když třeba slabší, než by měl bez operace) - chápu to dobře?

Simona — 25. 6. 2006 10:02

Kalupinko, měl také tolik, to byl na tom stejně jako já. Dodala jsi mi optimismus. V kolika letech ho operovali? A můžeš mi prosím napsat jaká byla cena? tedy nenosí brejličky vůbec?

VěrčaH — 28. 6. 2006 9:49

Ahoj taky jsem absolvovala tuhle operaci před 10 lety v Plzeňské OFTĚ. Dělali mi každé oko zvlášť měla jsem tuším 10 a 11 dioptrií. Nejdříve to bylo fajn, vůbec jsem nenosila brýle, ale asi za rok se mi objevily 4 dioptrie na obou očích. Díky těhotenství se zjistilo, že se mi odchlypuje sítnice, takže jsem nejdřív musela na operaci sítnice. Bohužel po těchto operacích sítnice se oko jakoby zúží a tak tam logicky naskočí od 1 do 3 dioptrií. Mě naskočily 3. Takže mám rozdíl na obou očích 3 dioptrie. Na brýle je to naprd, tak jsem začala nosit čočky. A ještě jsem absolvovala skleroplastiku v Hradci Králové, to je operace, kdy ti dají "kšandičky" do oka, aby už nerostlo (růst se má v dospělosti zastavit) a nevytvářelo další dioptrie. Teď už mám strach jít znova na korekci laserem, protože už mám ty oči rozkuchaný dost. Ale stejně můžu jenom doporučit odstranění dioptrií. Kdybych si je tenkrát nenechala odstranit, tak dneska jsem na 15 dioptriích. A teď i když bez brýlí nebo čoček nevidím mám alespoň možnost si vybrat rámečky podle svého. Ještě bych si být tebou nechala podrobně oči vyšetřit, jestli tam není taky nějaká jiná vada, kterou by bylo nutné vyřešit před laserovou operací, ale jinak bych do toho šla. Jo mě tady v OFTĚ říkali, že u silné krátkozrakosti se to třeba nepodaří odstranit najednou a musí se to zopakovat (samozřejmě už se to neplatí znovu), ale je pravda, že za těch deset let už je tento obor trochu dál. Zkus se podívat na jejich stránky www.ofta.cz

foxy — 30. 10. 2006 15:34

Ahoj Simono, narazila jsem na Tvůj příspěvěk a zrovna řeším podobný problém. Chtěla jsem se Tě zeptat, jak jsi dopadla - jestli u tebe operace šla a jaké máš zkušenosti. Minulou středu jsem se dozvěděla, že po 13ti letech bych měla výrazně omezit čočky, mám 8,5 dioptrie a astigmatismus. Brýle nosit neumím a nesluší mi, padám v nich ze schodů apod...:-) Tak řeším, na jakou kliniku jít a už dopředu se bojím, že u mně operace nebude možná... Díky

Babucha — 30. 10. 2006 15:52

Já jsem byla na operaci ve Videautu v Ostravě a zatím jsem bez problémů.

fijona — 12. 12. 2006 9:58

annie, já bych měla jít taky na prk, bojím se. Dělali ti každé oko zvlášť? a jak se cítíš po roce?

Blanik — 12. 12. 2006 10:24

ahoj, taky bych o tom chtěla vědět víc. A hlavně kde se dá operovat, jsem z okresu Hodonín.
No a konečně taky cena, tak díky. Mám na jednom oku 5,5 a na druhém 5.

Májajája — 12. 12. 2006 14:02

Ahoj, tak yjsem z okresu Hodonín a právě řeším zda na operaci jít či nejít. Mám krátkozrakost a astigmatismus. Byla jsem na vyšetření u doktora  Plesníka, ten říkal že by to mělo být bez potíží. On operuje v Brně, ale můžeš si vybrat i Zlín. Myslím že to je pro nás tak nejbližší.
Před dvěma lety  to mělo být 12 500 za oko., doufám že to moc nezvýšili :D
Ještě jsem se nerozhodla ale uvažuju o termínu v lednu nebo únoru a plánuju každé oko zvlášť.


Blanik napsal(a):

ahoj, taky bych o tom chtěla vědět víc. A hlavně kde se dá operovat, jsem z okresu Hodonín.
No a konečně taky cena, tak díky. Mám na jednom oku 5,5 a na druhém 5.

fijona — 12. 12. 2006 23:39

V Praze stojí jedno oko 18 000  mimo asi o 3 000 míň
Mrkni např sem http://www.lexum.cz/ceny-zakroku.php:cool:

fijona — 12. 12. 2006 23:40

oprava http://www.lexum.cz/ceny-zakroku.php

foxy — 13. 12. 2006 9:00

Tak nakonec bych měla jít na operaci příští úterý - na LASIK. Stojí opravdu jedno oko 18 000 Kč a budou mi dělat obě najednou. Říkali mi, že je to dneska běžné, že už se to na dvakrát skoro nedělá. Ale asi záleží na klinice. Jdu do Lexumu v Praze a byla jsem hrozně mile překvapená jejich přístupem, opravdu profesionální. Tak doufám, že budu mít takový pocit i po zákroku :vissla:

fijona — 16. 12. 2006 11:20

To se máš, že můžeš jít na lasik, já jsem byla minulej tejden v Praze v Lexumu na předoperačním vyšetření, lasik u mě není vhodnej, tak mi budou dělat prk a právě každý oko zvlášť.Když ses objednávala za jak dlouho ti dali termín?

foxy — 18. 12. 2006 10:23

fijona napsal(a):

To se máš, že můžeš jít na lasik, já jsem byla minulej tejden v Praze v Lexumu na předoperačním vyšetření, lasik u mě není vhodnej, tak mi budou dělat prk a právě každý oko zvlášť.Když ses objednávala za jak dlouho ti dali termín?

Dali mi termin cca za měsíc. Byla jsem tam 11/11 a navrhli mi 14/12 nebo 19/12.

fijona — 22. 12. 2006 21:08

Ahoj foxy, tak jaká byla operace?

foxy — 4. 1. 2007 15:55

fijona napsal(a):

Ahoj foxy, tak jaká byla operace?

ahojky,
operace proběhla v pořádku, sice to nebyla žádná orgie smyslů, ale dalo se to v pohodě vydržet. Celé to trvalo asi 4 min, potom asi hodinku jsem měla bolesti, když oči přicházely po anestezii k sobě, ale pak jsem dostala prášek proti bolesti, asi hodinku si pospala a pak už byla v pohodě. Občas mně v očích trošku píchlo, ještě asi do druhého dne, ale rozhodně se nedá mluvit o bolesti. Asi 4 hodiny po návratu domů jsem normálně koukala na TV.... rozhodně můžu Lexum doporučit...;)

fijona — 5. 1. 2007 9:38

ahojky, tak to se máš:)
Já jdu na operaci za týden 12.1., snad to taky zvládnu v pohodě, budou mi dělat levý oko:cool:

foxy — 5. 1. 2007 9:57

fijona napsal(a):

ahojky, tak to se máš:)
Já jdu na operaci za týden 12.1., snad to taky zvládnu v pohodě, budou mi dělat levý oko:cool:

Ahojky, tak to ti budu držet palce. Určitě to dobře dopadne! ;)

fijona — 29. 1. 2007 13:42

Tak jsem po jednom oku, vidím na něj dobře, už se těším, až budu v létě čučet bez brejlí :)

foxy — 29. 1. 2007 13:53

fijona napsal(a):

Tak jsem po jednom oku, vidím na něj dobře, už se těším, až budu v létě čučet bez brejlí :)

Tak to je super, moc gratuluju! Kdy jdes na druhy? :)

fijona — 30. 1. 2007 11:53

To já zatím nevím, za 14 dní jdu na kontrolu, uvidím co mi řeknou.
Taky si musíš do očí pětkrát denně kapat kapky- flucon, nemám z toho dobrej pocit, jsou v nich nějaký kortikoidy

foxy — 30. 1. 2007 12:50

fijona napsal(a):

To já zatím nevím, za 14 dní jdu na kontrolu, uvidím co mi řeknou.
Taky si musíš do očí pětkrát denně kapat kapky- flucon, nemám z toho dobrej pocit, jsou v nich nějaký kortikoidy

Kapala jsem si 3 x denne tobradex - antibiotika a podle potreby refresh, coz jsou slzicky. Ty ocka jsou nekdy trosku suchy i ted, hlavne po ranu, nebo kdyz dlouho koukam na telku atd...ale celkem to jde :-)

fijona — 31. 1. 2007 17:55

Já jsem tobradex kapala první týden, teď kapu 5x denně flucon- obsahuje glukokortikoid na potlačování zánětů a refresh taky dle potřeby.
A ty už vidíš úplně normálně, stáhli ti to na nulu?

foxy — 1. 2. 2007 9:39

fijona napsal(a):

Já jsem tobradex kapala první týden, teď kapu 5x denně flucon- obsahuje glukokortikoid na potlačování zánětů a refresh taky dle potřeby.
A ty už vidíš úplně normálně, stáhli ti to na nulu?

Teď mám první absolutní vidění :-)