Niky123 — 15. 3. 2023 11:47

Dcera bude rodit doma a chce mít u porodu i své starší děti (3 a 6 let). Přiznávám, že už to vnitřně těžce nedávám dávám, bojím se, že to bude pro děti trauma. Tím spíš, že jsou děti na mámu hodně fixované, až nezdravě (nikdy bez ní nebyly víc než pár hodin, dcera je nedává do školky).
Mladým to nevymlouvám, stejně by to nemělo cenu a prostě jim nechci mluvit do života. ale vnitřně s tím mám sama sama problém, který si musím vyřešit v sobě sama. Pomohlo by mi, kdybyste mi napsali své zkušenosti, díky.

vrabčák — 15. 3. 2023 21:24

Podle mne to opravdu není vhodné. Jsem přesvědčená, že trauma je nemine.........  :usch: Zkušenosti s tím naštěstí nemám.

AndreaP. — 16. 3. 2023 0:36

Osobní zkušenost nemám. Respektuji rozhodnutí každé ženy, zda chce rodit doma či v nemocnici, i když pro mě osobně je to naprosto nepochopitelné rodit jinde než ve zdravotnickém zařízení, a nikdy bych riziko porodu doma nepodstoupila, protože opravdu nikdo nemůže vědět, zda se prostě v průběhu porodu něco nepodělá. Nicméně co se týká přítomnosti malých dětí u porodu, tak to už je opravdu za hranou a naprosto nevhodné. Opravdu se Niky nedivím, že s tím máš problém, měla bych ho taky.

Eva. — 16. 3. 2023 8:21

Když si představím svá vnoučata, že by měly být u porodu sourozence, mám s tím taky velký problém.
Mám stejný názor jako Andrea. Těžko bych se s tím vyrovnávala. Nikdo neví, jak bude porod probíhat a jaké stopy bych to na dětech zanechalo, kdyby byl složitý. Taková idylka, jako bývá v některých videích, to nejspíš i při normálním průběhu porodu nebude. Ptali se rodiče dětí, jestli chtějí u porodu být? Asi nejvíc se mi na tom nelíbí, že se děti nemohou samy rozhodnout. Jsou na to ještě malé, aby za sebe dovedly posoudit, hlavně to mladší. A rozhodnout za ně v tomto případě se mi příčí.

Niky123 — 16. 3. 2023 8:46

Prý se té starší ptali, jestli chce u porodu být, a prý řekla ano. (???) Podle mě není možné se ptát dítěte na něco, s čím nemá zkušenost, co naprosto neví, o čem se vlastně rozhoduje.... Ach jo.... :kapitulation:

Palomita — 16. 3. 2023 9:47

Niky, spíš než problém, máš strach. Což je naprosto logické. Můžeme ti tu napsat své názory na dané téma, ale tím se tvé obavy nijak nezmenší ani nerozptýlí. Osobně bych se nejvíc ptala dcery, kdo bude mít na starosti péči o starší děti, koho tam bude mít ona na svou podporu, jak budou řešit případné komplikace s ohledem na děti.. Oni určitě nějaký plán mají a není nic špatného se na to zeptat. Pokud by žádný neměli, můžeš se nabídnout jako opora, která v případě potřeby bude pro děti k dispozici ve vedlejší místnosti. Ono než se něco joo zvrtne, tak tam pár vteřin (minut) bývá, aby byl čas ty děti odvést bokem. Taky nejsem zastáncem domácích porodů, ale sama jsem měla známou dulu, která nakonec také rodila doma v rodinném kruhu, vč. starších dětí. Mně to pak, bohužel, ukazovala na videu.. Děti to nijak nepoznamenalo, protože rodiče i okolí k tomu přistupovali jako k naprosto "normální" záležitosti. Naše děti zase nejsou poznamenané porody v porodnici, protože je to zase "normální" pro nás :) Bude to dobré, uvidíš :pussa:

Niky123 — 16. 3. 2023 10:38

Ano, strach mám každopádně. I z toho, že budou rodit doma. Jsem "ze staré školy" a preferovala bych porod v porodnici. Ale nechci ani nemůžu jim do toho mluvit.
Celý ten svůj plán mi vysvětlili, včetně toho, že tam budou mít porodní asistentku a kdyby se cokoli zvrtlo, mají to asi 12 minut autem do porodnice. (Což mi osobně přijde jako hrozná doba na to, co se vše může stát!) Také tím argumentují, že porod je naprosto přirozená věc, proto ty děti tam....:co::kapitulation:
Budeme tam já nebo druhá babička, co se případně postaráme o děti v sousední místnosti a nebo venku...u samotného porodu já tedy být rozhdně nechci, jen by mě to stresovalo a já se ze zdravotníh hlediska mám stresu vyhýbat. A dcera tam manžela a tu por. asistentku bude mít, to myslím by mělo stačit, no a plus ty děti...:/

Je to proto jen můj vlastní vnitřní problém, můj strach a můj vnitřně jasně odmítavý postoj, se kterým se musím nějak vyrovnat a strávit to...jde mě to těžko až vůbec, i když se snažím... Pomáhají mi vaše názory, asi se z toho potřebuju i vypsat....děkuju. :pussa:

Palomita — 16. 3. 2023 16:48

To bude dobré, uvidíš :) Viděla jsem ten domácí porod a je to velmi klidné a mírné a přirozené. Všechno plyne svým vlastním tempem. Myslím, že i pro děti to bude nezapomenutelný zážitek :jojo: Na vesnici se děti běžně dívají, jak se rodí koťata, štěňata, kůzlata, králíci.. Je to přirozený vývoj a ti menší to berou jen tak, jak to je, nedávají si k ničemu negativní emoce, takže když uvidí maminku rodit v klidu a pohodě, bude takový i jejich zážitek. Určitě se s nimi o tom hodně baví a děti ví co a jak se bude nejspíš dít. Nezbývá, než popřát tvé dceři, ať to oba zvládnou ve svém vlastním tempu a hlavně ve zdraví :hjarta:

Selima — 17. 3. 2023 13:27

Ja som mala ako decko traumu len z filmu (a to som zvrela oči a zaliezla pod stôl, ale samotný zvukový doprovod bol pre mňa fakt traumatický...) - a pokiaľ viem, žiadna "prírodná spoločnosť", kde ženy samozrejme rodili doma, žiadne dieťa (a vlastne veľmi ani muža) pri pôrode netrpela... ale je fakt, že malé deti najviac nasávajú od rodičov, a ak budú oni v pohode (= pôrod a tak), budú asi v poho aj ony.

Evca45 — 31. 3. 2023 11:50

Respektuji názor každého, ale toto není jen o ní, ale také o jejich dětech- myslím, že by jí mělo co nejvíc lidí z rodiny + kamarádek říct, že to není dobrý nápad hned nadvakrát (za prvé domácí porod, za druhé děti u porodu). Nemůžete jí přikázat být rozumná, ale je třeba ji k tomu alespoň přimět nerůznějšími prostředky a možnostmi.

Niky123 — 31. 3. 2023 17:37

Jenže jak je psáno, nemůžu ji k tomu nic zakazovat (ani nemám právo, je to jejich život i jejich zodpovědnost). A jinak přimět nemám taky jak, ostatní rodina taktéž.
Na její kamarádky spoléhat nemůžu, ty jsou téhož názoru jako dcera a jedna před měsícem zrovna doma porodila. Jestli i za účasti dětí, nevím.

Já už se s porodem doma nějak jakž-takž smířila, dcera mi říkala, že jakmile by nešlo všechno hladce, jede okamžitě do porodnice. Ale s tou účastí dětí se pořád nemůžu vnitřně srovnat. Asi se tam pokusím v konci jejího těhotenství být a děti v době porodu zabavit venku nebo tak něco.
Ach jo....

Palomita — 1. 4. 2023 5:41

Niky, máš rozumný přístup a jsi pro svou dceru neskutečnou oporou. Doufám, že si to uvědomuje. Někdy porod trvá hodiny.. děti se zabaví samy. Mohou si tam hrát, povídat si s lidmi kolem a není vyloučeno, že nakonec samy odejdou, protože se budou "nudit". Taky může dcera rodit v noci, to snad děti budit nebudou. Kdy vlastně máte termín? Ptám se v množném čísle, protože to evidentně bude rodinná událost :)
Doplnění: Nedalo mi to a zeptala jsem se svých dětí, zda by v případě mého dalšího porodu a rozhodnutí rodit doma chtěly být přítomné.. Po zodpovězení zásadních otázek který den a v kolik budu rodit, řekly, že to by měly být doma, tak že by u toho spíš chtěly být. Důležité bylo, zda budou mít svobodnou vůli odejít a aby jim to nezasahovalo do jejich programu či spánku :lol: Myšlenky typu "maminka může být v nebezpečí, hrozí jí riziko.." je ani nenapadlo a to už jsou větší a mají o porodech nějaké povědomí.. Mladší říkal, jo v pohodě, na krev jsem už zvyklej.. Řezníci :D Niky, naslouchej vnoučatům, ona si sama řeknou, co chtějí a co ne, i když jsou menší :par:

vrabčák — 1. 4. 2023 11:20

U porodu omdlívají někteří muži. Dětem bych takové divadlo určitě odepřela.

Palomita — 1. 4. 2023 11:59

vrabčák napsal(a):

U porodu omdlívají někteří muži. Dětem bych takové divadlo určitě odepřela.

To asi my všechny ;) Jen jsem se zeptala na názor těch, kterých se to týká nejvíc - dětí :) A taky se snažím Niky dodat určitou jistotu, že to děti zvládnou a samy si řeknou, čeho chtějí být součástí.

Niky123 — 1. 4. 2023 17:31

Palomito, děkuji. :hjarta::pussa:

Judyna — 1. 4. 2023 20:19

No já si myslím, že ptát se na názor takhle malých dětí, které evidentně nevědí, o co "go" je mimo mísu. Ono něco jiného je, když rodí zvířátka a něco jiného je, když rodí maminka, která třeba křičí bolestí.
Proti domácím porodům tak úplně nejsem, myslím, že rodit doma, v přirozeném prostředí, je moc fajn (samozřejmě se zajištění případné pooci). Ale děti u porodu - to přirozené není a nikdy nebylo, pokud vím.
Niky, úplně chápu Tvé pocity, ale jak píšeš - je to rozhodnutí rodičů a jediné, co můžeš udělat, je jim pomoct a být nablízku kdyby něco.

Palomita — 1. 4. 2023 21:22

Myslím, že je mimo mísu nezeptat se na názor. V jakémkoli věku. Především těch, kterých se to týká. Asi je to o tom, jak má kdo nastavenou komunikaci s dětmi. Věřím, že dcera Niky to bude mít s dětmi pořešené. Jestli jsou na ni fixované a je s nimi dnem i nocí, mají to spolu určitě propovídané na všechny možné způsoby. Vzít dítě a hodit ho k rodící matce bez předchozí přípravy je velký špatný, ale to si nemyslím, že by byl tento případ.

Judyna — 1. 4. 2023 22:34

Palomita napsal(a):

Myslím, že je mimo mísu nezeptat se na názor. V jakémkoli věku. Především těch, kterých se to týká. Asi je to o tom, jak má kdo nastavenou komunikaci s dětmi. Věřím, že dcera Niky to bude mít s dětmi pořešené. Jestli jsou na ni fixované a je s nimi dnem i nocí, mají to spolu určitě propovídané na všechny možné způsoby. Vzít dítě a hodit ho k rodící matce bez předchozí přípravy je velký špatný, ale to si nemyslím, že by byl tento případ.

Obecně naprosto souhlasím. Ale v tomto případě ne.
Zároveň věřím tomu, že se dcera určitě o vysvětlení pokusí. Ale prostě - každý věk má svoje a tomu by se mělo vše přizpůsobit.

Palomita — 2. 4. 2023 8:19

Judyna napsal(a):

Obecně naprosto souhlasím. Ale v tomto případě ne.
Zároveň věřím tomu, že se dcera určitě o vysvětlení pokusí. Ale prostě - každý věk má svoje a tomu by se mělo vše přizpůsobit.

Právě v tomto případě bych se ptala především. Bavíme se o situaci, kdy matka děti u porodu chce. Co když se některé z nich na to necítí? Nemá právo říct ne? Neměla by jej matka respektovat? Ty by ses neptala a nedávala na výběr, protože děti u porodu nechceš a máš plné právo si rozhodnout, koho u porodu nechceš.  Ale v momentě, kdy je matka přesvědčená, že tam bude celá rodina, měl by mít každý člen právo volby a zároveň by měl mít právo kdykoli změnit názor, tzn. přijít/odejít.

vrabčák — 2. 4. 2023 11:20

To, co chce Nikynina dcera, pokládám za hodně nerozumné. :(
Palomito, souhlasím, že je dobré ptát se dětí, co si v různých situacích myslí ony, ale taky je usměrnit vysvětlením, když je třeba.
S tvým posledním příspěvkem souhlasím, když celou situaci bereš z hlediska rozhodnutí mámy. Já, kdybych byla podstatně mladší, bych se v takové situaci vůbec nemohla octnout; byla bych pěkně připravená v porodnici na věci příští. :)

Judyna — 2. 4. 2023 20:11

Palomita napsal(a):

Judyna napsal(a):

Obecně naprosto souhlasím. Ale v tomto případě ne.
Zároveň věřím tomu, že se dcera určitě o vysvětlení pokusí. Ale prostě - každý věk má svoje a tomu by se mělo vše přizpůsobit.

Právě v tomto případě bych se ptala především. Bavíme se o situaci, kdy matka děti u porodu chce. Co když se některé z nich na to necítí? Nemá právo říct ne? Neměla by jej matka respektovat? Ty by ses neptala a nedávala na výběr, protože děti u porodu nechceš a máš plné právo si rozhodnout, koho u porodu nechceš.  Ale v momentě, kdy je matka přesvědčená, že tam bude celá rodina, měl by mít každý člen právo volby a zároveň by měl mít právo kdykoli změnit názor, tzn. přijít/odejít.

Máš pocit, že dítě ve věku tří a šesti let ví, o co jde a dokáže tak vyhodnotit, jestli chce nebo nechce být u porodu? I když mu to sebelépe vysvětlíš, myslíš, že to pojme? Že si to dokáže představit? Já to opravdu vidím jako přílišnou zátěž pro děti, proto bych to vůbec neřešila. Ale každý jsme jiný,Nikyna dcera to vidí jinak a opravdu je to věc každé rodiny.

Palomita — 3. 4. 2023 8:11

Judyna napsal(a):

Máš pocit, že dítě ve věku tří a šesti let ví, o co jde a dokáže tak vyhodnotit, jestli chce nebo nechce být u porodu? I když mu to sebelépe vysvětlíš, myslíš, že to pojme? Že si to dokáže představit? Já to opravdu vidím jako přílišnou zátěž pro děti, proto bych to vůbec neřešila. Ale každý jsme jiný,Nikyna dcera to vidí jinak a opravdu je to věc každé rodiny.

Mám pocit, že každá řešíme něco jiného. Tady řešíme situaci, kdy matka své děti u porodu chce, bez ohledu na to, zda je to pro ně vhodné či ne. Říkám ano, je to možné, ale za určitých okolností, které musí být s dětmi probrány dopředu. A i přesto ne každé dítě je ochotné porodu vlastní matky přihlížet a proto by mělo mít možnost říct ne. Co se vyhodnocení týče, je to individuální. U nás by to v daném věku dětí problém nebyl, za ostatní mluvit nemůžu. Můj osobní typ je, že tenkrát by řekly, vzhledem ke svému nastavení, ne. Znám děti, které u porodu svého mladšího sourozence byly, nyní jsou dospělé, mají vlastní rodiny a žádné negativní následky to na nich nezanechalo. Matka rodila v obýváku v bazénku, jednu chvíli měla pupek a v další se nad hladinu vyhouplo mimino. Nic explicitně vidět nebylo. A že u toho hlasitě prodýchávala? Vzhledem k tomu, jak uměla vřeštět po celém baráku, když ji chytl rapl, byla tohle docela pohodička :D

Niky123 — 3. 4. 2023 9:45

Starší vnouče (holčička) prý u porodu být chce (???). Dcera se jí ptala. Prý jí všechno vysvětlí a pustí nějaká videa...:o No, když to tak musí být, aspoň bude na situaci trošku připravená.

Ono já mám s některými aspekty jejich výchovy problém - třeba s tím, že se dětí ptají na jejich "rozhodnutí" - třeba dvouleťáka na to, jestli chce ostříhat - řekl ne, tak vypadá jako vodníček - většinou s neupravenými vlásky, padajícími do očí.... :(
Taky se jich odmala ptají, co si chtějí vzít na sebe...což bývá někdy problém, když se nechtějí obléct podle studeného počasí venku...

Vychovávají jinak, než naše generace, nepoužívají fyzické tresty vůbec, jen se domlouvá a vysvětluje (což občas je absolutně neúčinné) a kdykoli dítě brečí, tak je konejší (při sebemenším klopýtnutí třeba), a děti denně uspávají v objetí. Budou je vzdělávat doma.
V mnohém určitě mají lepší postoj (např. více trpělivosti s dětmi), ale někdy vnitřně trpím.... Děti ale určitě mají hromadu lásky a pozornosti a pozitivních podnětů, jsou šikovnější a znalejší než běžné děti jejich věku. Tak snad to dělají dobře...:/

Vždy byly rozdíly ve výchově různých generací, tak se to tak snažím brát a respektovat jejich způsob výchovy. Ale mám s tím často svůj vnitřní problém.

Niky123 — 3. 4. 2023 9:52

Možná bych uvítala i názor současných maminek tady, které vychovávají děti teď. Jste tu některá?

Niky123 — 3. 4. 2023 9:53

.

Palomita — 3. 4. 2023 13:45

Niky123 napsal(a):

Ono já mám s některými aspekty jejich výchovy problém - třeba s tím, že se dětí ptají na jejich "rozhodnutí" - třeba dvouleťáka na to, jestli chce ostříhat - řekl ne, tak vypadá jako vodníček - většinou s neupravenými vlásky, padajícími do očí.... :(
Taky se jich odmala ptají, co si chtějí vzít na sebe...což bývá někdy problém, když se nechtějí obléct podle studeného počasí venku...

Vychovávají jinak, než naše generace, nepoužívají fyzické tresty vůbec, jen se domlouvá a vysvětluje (což občas je absolutně neúčinné) a kdykoli dítě brečí, tak je konejší (při sebemenším klopýtnutí třeba), a děti denně uspávají v objetí. Budou je vzdělávat doma.
V mnohém určitě mají lepší postoj (např. více trpělivosti s dětmi), ale někdy vnitřně trpím.... Děti ale určitě mají hromadu lásky a pozornosti a pozitivních podnětů, jsou šikovnější a znalejší než běžné děti jejich věku. Tak snad to dělají dobře...:/

Každý normální rodič vychovává dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Tvoje dcera není výjimkou :) Jsem si jistá, že jsou v tomto všichni u nich doma spokojeni a to je to nejdůležitější. :hjarta:

Judyna — 3. 4. 2023 17:31

Niky, netrap se. Stejně s tím nic neuděláš. Ale já osobně bych s tímhle přístupem také měla problém. Protože hranice a pevný řád děti uklidńují a dávají pocit jistoty. Ostatně - i dospělým.
Já jsem synovi také odmala nechávala některé věci rozhodnout - ale byly to věci nedůležité, např. barva trička nebo jakou knížku si přečteme, samozřejmě s vyšším věkem těch jeho rozhodnutí bylo víc, ale nikdy ne takové, které by ho nějak ohrožovalo na zdraví (např. nevhodné oblečení do zimy či vyhýbání se některým druhů
ům potravy. Známe i případy velice zanedbaných dětí co do výživy, když rodiče nechávají děti jíst jen to, co jim chutná, např. jen sladké).
Já jsem třeba fyzické tresty také nepoužívala a když slyším mluvit svou snachu, která ještě nemá děti, ale její pohled na výchovu je hodně "tradiční", tak to teda taky nevím...

Palomita — 3. 4. 2023 20:24

Judyna napsal(a):

hranice a pevný řád děti uklidńují a dávají pocit jistoty. .

:offtopic: Pod to se můžu podepsat. Jen si někteří rodiče pletou řád a hranice s absolutní poslušností. Vždycky mě fascinují matky, které neustále své děti úkolují nebo po nich něco chtějí. Zatím jsem vypozorovala jediné - děti pak své matky totálně ignorují. A co absolutně nechápu, to je plané vyhrožování. Proč to rodiče dělají?
Své děti se snažím pokud možno neúkolovat. Když, tak je slušně požádám o laskavost. Mají své povinnosti a ty si plní bez toho, aniž bych je neustále kontrolovala, nebo vyžadovala plnění úkolů. Když mají na starosti úklid kuchyně a je tam nepořádek, řeknu jen, že za 20 min jdu vařit a ony se seberou a jdou to okamžitě uklidit. Kdyby ta kuchyň nebyla uklizená a ony si nesplnily svou povinnost, přidám ještě další tři povinnosti, aby to příště stihly a nezapomněly. Ví to, je to náš běžný postup a v tomto se na mě můžou spolehnout. :jojo: Nebazíruju na tom, jestli si do školy vezmou to či ono, nebo jestli se ostříhají nebo ne, ani kdy provedou úklid kuchyně. Nejsou to pro mě podstatné věci a pro ně je třeba důležité, aby si o tom mohly rozhodovat. Taky jsem se jim snažila určovat, co kdo bude uklízet, normálně mi řekly, že si to chtějí rozhodit mezi sebou samy (bylo jim kolem sedmi), aby jim to vyhovovalo víc. No a co, proč by nemohly?
Například náš mládežník je děsný lenoch a solitér. Nehne prstem navíc ani kdyby já nevím co. Jednu dobu si sám pral, vařil, uklízel, žehlil (asi tři dny :D). Nebyl to trest, byla to příprava na jeho samostatný život, který se snažil zavést dřív, než na to má ze zákona právo. Dodnes mi za tu zkušenost děkuje :D Bylo úžasné sledovat, jak začínal se slzičkama v očích, zhroucen pod náporem té práce. Když si vyžehlil koš svého prádla, byl na sebe tak hrdý! A ještě mi neopomněl připomenout, že to mohl udělat jen díky tomu, že měl průšvih a že to bylo moc dobře :lol: Pro mě to byla hrozná řehole, protože jsem mu musela všechno vysvětlit, být poblíž a podporovat ho. Chtěla jsem, aby v tom uspěl. Povedlo se :) Pravda, mohla jsem mu vynadat. Bylo by to pro mě jednodušší a hlavně rychlejší. Jenže za pár dní by se situace opakovala znovu a to pro mě není žádoucí. Nepotřebuju, aby mě děti poslouchaly, jen chci, aby uměly uvažovat v souvislostech a aby se nám společně žilo dobře. Zatím to vychází a snad ještě chvíli bude :) :offtopic:
Omlouvám se za příspěvek mimo téma, ale hranice a jistoty jsou pro mě opravdu důležité. Čím pevněji (čitelněji) jsou nastavené hranice, tím benevolentnější může rodič být a tím svobodněji se pak dítě cítí. :)

Judyna — 3. 4. 2023 20:43

Ano. A nejen že se dítě pak cítí svobodnější, ale řekla bych že i sebevědomější, protože zocelenější :supr::storstark:

Niky123 — 12. 8. 2023 14:12

Tak trochu vám dlužím konec příběhu, tedy jak to tehdy nakonec dopadlo: Miminko to vyřešilo naprosto bravurně: Rozhodlo se vyklubat na svět v noci, takže děti nic nevěděly a neviděly - prostě to zaspaly. A ráno na ně čekalo miminko jako překvapení. :dudlik::hjarta:

vrabčák — 12. 8. 2023 15:42

Podle mne Příroda přihrála ten nejjednodušší a nejlepší způsob s nádherným překvapením. :godlike:
Ať je miminko spokojené a zdravé! :storstark:

Eva. — 15. 8. 2023 7:34

:godlike: Přeji celé rodině hlavně zdraví.

Niky123 — 15. 8. 2023 12:20

Děkuji moc za přání. :pussa::hjarta::hjarta::hjarta:

Judyna — 15. 8. 2023 21:21

Tak to nevymyslíš :godlike:
Gratuluji k miminku s fištrónem. Kéž by se mu vše v životě podařilo tak pěkně a elegantně vyřešit.

vrabčák — 15. 8. 2023 22:06

:supr: :dudlik:

Pedro — 17. 8. 2023 4:28

Hmm, kdysi jsem měl zaplacenou účast na porodu svý tenkrát ženy..
Ale zrovna celá jihlava se jala rodit, takže tam vznikaly provizorní porodiště a i z cěkárny mě vyhnali...
A nakonec jsem neviděl porod ani jeden!

vrabčák — 17. 8. 2023 12:06

V době, kdy se rodily naše děti, se přítomnost pánů u porodu, pokud vím, neplatila. Taky jsme to měli domluvené (u staršího potomka), primář odsouhlasil, ale lékař, který měl porod vést, s tím nesouhlasil, že tam na to prý nemají podmínky, což mi řekl až těsně před..., a tak tam muž nakonec neasistoval. (U mladšího potomka už jsme se o to ani nepokoušeli.)
Po 3. ročníku na gymplu jsem byla na brigádě v porodnici a viděla jsem snad všechny základní typy porodu. :jojo:

Judyna — 17. 8. 2023 20:07

Za mě se už také neplatilo, ale zase nebyly mobily, tehdejší manžel byl mimo domov, takže se dozvěděl později  až to, že má syna. Možná to bylo dobře. Tenkrát myslím na to ti chlapi nebyli až tak připraveni. Teď se to bere normálně.

Judyna — 17. 8. 2023 20:09

Vrabčáku, brigáda v porodnici? Tak to jsem ještě neslyšela. Já jezdila tak akorát na cibuli, okurky nebo jiné zemědělské plodiny.
Tys ale nedělala zdravotní obor nebo ano?

vrabčák — 17. 8. 2023 21:25

Pojala jsem tehdy nápad pokusit se o přijímačky na medicínu (Bi - Chem větev, vliv profesorů i spolužáků), a tak jsem strávila část prázdnin na gynekologicko - porodnickém odd. Na gyn. odd. jsem cídila i stolky, pacientky byly evidentně překvapené. :co: Na porodn. odd. jsem přijímala u dveří s okýnkem pugéty od šťastných tatínků a doručovala je šťastným maminkám. :D Jedné paní se narodilo mrtvé miminko......., byla jsem s ní chvíli sama na pokoji a pocítila ten bezedný smutek....... :grater: Taky jsem myla v kuchyňce nádobí; dřez byl v divné výšce a já nemohla vydržet se zády. :(
Kamarádka z porodního sálu mi umožnila dostat se k mnoha porodům. Nejzajímavější to bylo při večerních a nočních bouřkách; to se hrnula ven všechna :dudlik: :dudlik: :dudlik: :dudlik: najednou. :jojo:

Judyna — 17. 8. 2023 21:50

No jo vlastně, to se říkávalo, že při bouřkách se víc rodí....
Tak tos měla ale zajímavou brigádu.

vrabčák — 18. 8. 2023 19:44

Jo, líbilo se mi tam. Taky si pamatuju, jak sestřičky rychle vezly na vozíku nejtlustší sestru Míšu a ta pronikavě ječela. :D