demonikan — 9. 7. 2022 21:02

Zdravím, zajímá mě, jestli máte nějakého oblíbeného maíře, nebo knižního ilustrátora.
Pro mě je nejlepší malíř a ilustrátor Zdeněk Burian. Jeho obrazy a ilustrace se mi pokaždé vybaví, když se řekne pravěk a dobrodružství.
A ještě se mi líbí malby od Jana Sováka.

vrabčák — 9. 7. 2022 22:11

Už od dětských let mám moc ráda Josefa Ladu, sbírala jsem i jeho obrázky (pohledy), Mikoláše Alše, Josefa Čapka, Karla Čapka, Helenu Zmatlíkovou... Burianovy kresby a malby jsou mimořádné. :godlike:

AndreaP. — 10. 7. 2022 12:24

Jednoznačně moje celoživotní láska je Josef Lada. Dále Jiří Trnka, Helena Zmatlíková, Zdeněk Miler a tak bych asi mohla pokračovat ještě dlouho :D

vrabčák — 10. 7. 2022 16:13

Ještě přidám Karla Frantu :godlike:, Ondřeje Sekoru, Zdeňka Milera, Adolfa Zábranského :godlike:, Marii Fischerovou - Kvěchovou :godlike:, Jana Zrzavého, Jiřího Trnku....................  :D  :hjarta:

Palomita — 10. 7. 2022 17:08

Nejvíc na mě promlouvají obrazy Fridy Kahlo a Gustava Klimta. U Fridy mě fascinuje, že navzdory veškeré bolesti a strasti, kterou si v životě musela vytrpět, obsahují její obrazy určitý vzdor, touhu po životě a lásku. Vzpomínám, jak mi tekly slzy, když ve filmu malovala svůj (mužský) portrét a ta namalovaná postava se pod náporem duševní bolesti zhroutila. Její obrazy jsou neskutečně silné a plné života.
U Klimta mě baví, že celek je tvořen z drobných detailů, které samostatně ani nemusí dávat smysl, ale dohromady je to všechno tak, jak má být. Můžu se na ty obrazy dívat zas a znovu a pokaždé najít nový prvek, který mi byl předtím skryt, nebo objevit nové spojení. Každý jeho obraz je příběh na pokračování a záleží jen na pozorovateli, kterou část zrovna odhalí.
Jako dítě jsem vždy se zaujetím zkoumala ilustrace Adolfa Borna. Líbilo se mi, jak "jednoduše" ilustrace vypadá a přitom byla dotažena do detailu.

vrabčák — 10. 7. 2022 21:58

Palomito, krásně jsi to podala. :godlike: Jo, Adolf Born, jak :co: jsem na něj mohla zapomenout?!??

Nevím proč, ale vlivem úvodního příspěvku jsem si představila hlavně ilustrátory dětských knížek. Čtu nepozorně. :dumbom:

Tak ještě třeba Adolf Kašpar, František Tichý, Josef Mánes :supr:, Antonín Mánes, Václav Brožík, Jaroslav Čermák :godlike:, Jakub Schikaneder :godlike: .

Palomita — 11. 7. 2022 7:14

vrabčák napsal(a):

Jo, Adolf Born, jak :co: jsem na něj mohla zapomenout?!??

Přece abych mohla něčím přispět i já :D Chyběl mi tady v tom výčtu výtečných ilustrátorů a umělců. Střípek doplněn, mise splněna :pussa: :storstark:

vrabčák — 11. 7. 2022 16:06

Obrazy Gustava Klimta bohužel neznám, jedině jejich zmenšeniny z hrnečků... Nebyla jsem ani na výstavě obrazů Fridy Kahlo, viděla jsem jen plakát.
Palomito, jednoduše vypadající obrázky zas obdivuju u Josefa Čapka, ale u Adolfa Borna taky. :supr:  :D

rosydam — 5. 10. 2023 8:59

demonikan napsal(a):

Zdravím, zajímá mě, jestli máte nějakého oblíbeného maíře, nebo knižního ilustrátora.
Pro mě je nejlepší malíř a ilustrátor retro bowl college unblocked Zdeněk Burian. Jeho obrazy a ilustrace se mi pokaždé vybaví, když se řekne pravěk a dobrodružství.
A ještě se mi líbí malby od Jana Sováka.

Zdravím! Je skvělé slyšet o tvých oblíbených malířích a ilustrátorech. Zdeněk Burian a Jan Sovák jsou vynikající umělci, kteří se specializují na obrazy a ilustrace z oblasti pravěkého světa a přírody. Jejich práce jsou známé a respektované nejen v České republice, ale i po celém světě.

Zdeněk Burian je známý svými detailními a věrohodnými obrazy pravěkých tvorů a prehistorického prostředí. Jeho ilustrace často sloužily jako základ pro vědecké rekonstrukce a popularizaci paleontologie.

Jan Sovák je dalším talentovaným umělcem, jehož práce zahrnuje ilustrace zvířat, přírody a dobrodružných témat. Jeho barvitý a živý styl se líbí mnoha lidem a často se objevuje v knihách pro děti i dospělé.

Každý má své oblíbené umělce a umělkyně, kteří jejich práci obdivují. Zdeněk Burian a Jan Sovák jsou určitě významnými příspěvky k světu umění a literatury. Děkuji, že jsi sdílel své oblíbené umělce!