vlastovka — 15. 6. 2020 7:44

Pořádání svatby. Jak se mám zachovat?

Máme celkem velkou rodinu, a to jak ze strany manžela, tak mé. A pak taky máme jediného syna.  Je mu 30.

Nyní se rozhodl oženit se, což jsme i rádi.S manželem jsme koupili byt, kde jsou sami a s přítelkyni žijí již 4 roky.  V minulosti jsme již zažili situaci, kdy přítelkyně rozhodla a všichni jsme se museli podřídit jejímu rozhodnutí. Rozhodli jsme se odletět do zahraničí bez cestovky a naše představa byla, že každý den večer se potkáme a řekneme si, co kdo zažil a tak. Bylo nám však řečeno, že nebude žádná diskuse, že Klárka si to naplánovala jinak, i když muselo být mladým jasné, že se v zahraničí nedomluvíme, ale tehdy jsme si poradili sami a nakonec to dopadlo vše dobře.

A teď ke svatbě:

za našich časů v našich rodinách svatbu platili přibližně napůl rodiče ženicha a nevěsty. Novomanželé byli rádi, že mají oslavu a že nemusí platit. Rodiče to brali tak, že rodině minimálně vrátili pozvání na jejich svatby a že to jsou naše tradice. Chtě nechtě počet svatebčanů se bude blížit 100 lidí. Mladí se rozhodli, že svatba bude na jednom zámku. Předpokládané náklady podle našich zvyklostí se vyšplhají na cca 400tisíc korun. Nebudu se nyní rozepisovat ale skutečně to tak je, a to i proto, že nevěsta ze z Čech a svatba má být na Moravě, takže je nutné počítat s noclehem na zámku. Pro nás je nemyslitelné, že by např. si svatebčané platili alkohol, u nás to není zvykem. Dále i naše rodina žije ve světě a bude potřeba ubytování i pro ně.

Byli jsme připraveni, že uhradíme cca 200 - 250 tisíc a že vše proběhne jak má. Jaké nemilé překvapení pro nás však bylo, když nám syn sdělil, druhou půlku nákladů na svatbu budu platit já. Víš oni její rodiče nemají. Byl to pro mne šok. Rovněž nevěsta je jedináček a má již přes 25 let, rodiče tedy mohli počítat s tím, že by bylo vhodné jí dát něco do života nebo zaplatit polovinu svatby. Já osobně bych se nesrovnala s tím, že bych dítěti nepomohla. Pro upřesnění je však nutné říct, že rodiče si loni pořídli kuchyň za 200 tisíc a velmi často jezdí na víkendové pobyty a když říkám, že často tak je to minimálně 1x v měsíci. Takže mi jaksi nesedí, že by byli takoví chudáci a navíc taky jim rodiče vystrojili svatbu o 50 lidech jak říkají. 

Těžko jsme se s tím s manželem smiřovali, ale prostě jsme to začali brát tak, jak to je. Šok jsme však dostali nyní v sobotu, kdy nám nevěsta sdělila, že jedna dvojice z rodiny ženicha nebude pozvána, i když je to rodina a měli to být hosté ženicha, že ona s ženichem bude rozhodovat, kdo bude pozván a kdo ne. Takže to nás doslova urazilo, protože kdo opovrhuje mou rodinou, ten pak opovrhuje mnou. A my to máme celé platit? Tak tady pro změnu naše tolerance končí. Syn se v rozhovoru mezi mnou a manželem dozvěděl, že takhle ne, že v tom případě my taky neplatíme nic.

A náš syn? Na dotaz, zda sdělil své nastávají, na kolik taková svatba přijde a kdo to teda zaplatí, když na celou nemají. Pochopili jsme, že jí nic neřekl,  pochopili jsme, že tady se chová jako slaboch, který se jí to bojí říct. A nevěsta? Chová se jako rozmazlené dítě, které křičí: já chci, já chci a tak to bude.

A počty hostů na jednotlivých stranách podle nevěsty? Z naší strany se povoleno 25 lidí ze strany nevěsty 29. A rozdělení kamarádů? Ti, které poznali oba dva na studiích jsou milý ženichu všichni tvoji vč. jejich poloviček. Ti, se kterými se tady stýkáme, kde už čtyři roky bydlím jsou ženichu taky tvoji a já si pozvu ještě svoje z Čech, které pořádně jsi ani neviděl, ale platit to budete všichni Vy.

Nechci dělat neshody mezi námi a mladými hned v začátku, ale myslím si, že jsme dali mladým do začátku dostatečně to, že mají kde bydlet a že by rozhodně měla být tolerance z obou stran. Jsem rozhodnuta, že po obřadu půjdu na oběd jinde s těmi co už vím, že nebudou pozváni a zatím vím pouze o jedné dvojici z rodiny a jedné, kde je naše přání, aby byli svatby rovněž účastni. Můžete mi napsat VAŠE NÁZORY?

Palomita — 15. 6. 2020 9:11

Tyjo, tak to já mám naprosto jasnou představu.. chceš svatbu na zámku pro x desítek/stovek lidí? Vydělej si na ni :) Tohle rozmazlování potomků a předvádění se, kdo dá víc, stejně se samotným obřadem a láskou nemá nic společného.
Vlastovko, k vašemu případu. Asi chcete budoucím novomanželům přispět na svatbu, tak přispějte - řekněte částku, přes kterou nejede vlak a buď se do ní vejdou a nebo ne. To už bych nechala na nich.

rina — 15. 6. 2020 10:33

Ty jo! 4 tácy na osobu... To hradíte i cestu tam a zpět?
Můj názor je, že i když jim chcete přispět, tak výběr hostů je na nich, ne?
A jít s nepozvanými ze svatební hostiny někam jinam, tak to je fakt síla. To syn se snachou určitě ocení, jak jste se o nezvané hosty postarali...

Mně se na podzim vdávají dvě dcery, a ač jim přispívám, nemám ani ponětí, kolik to bude stát a koho pozvou. Výši příspěvku jsem určila já, a neptala jsem se, jestli jim to vyhovuje, nebo ne.

AndreaP. — 15. 6. 2020 13:49

No můj názor je takový, že toto není svatba, ale jeden velký prů*er, který skončí akorát tak, že bude rozhádaná rodina a vy příjdete o jediného syna.

Judyna — 15. 6. 2020 16:13

Vlaštovko,

u nás bylo něco podobného. Jediný třicetiletý syn a o dost mladší, ještě i teď pořád studující nevěsta. Moje představa byla malá komorní svatba. Jejich představa byla úplně jiná. Nevěsta si ten den chtěla maximálně užít, být za princeznu (pochopitelně), k mému překvapení i syn tam chtěl mít všechny "své" lidi. Nakonec nás bylo přes 80 s tím, že si to sami hradili (tedy spíš syn protože nevěsta je studentka, ale co mohla, tak chodila na brigády, takže přispěla také). Vše si zorganizovali sami, nenechali si do toho mluvit a musím říct, že to zvládli skvěle, včetně výslužek. Hosté měli zadarmo i nápoje, ale ten, kdo chtěl přespat, platil si ubytování sám. 400 000 to určitě nestálo. Oni mi nechtěli říct, kolik to stálo celkově, ale díky svatebním darům (chtěli hotovost), říkali, že byli nakonec v plusu.
Měla jsem z toho dost obavy, ale nakonec to dopadlo výborně a všichni byli spokojeni.

mia — 15. 6. 2020 16:54

Kdo si koho pozve, toho si sám zaplatí, včetně případného ubytování, společné hosty (kamarády) napůl.....to je naprosto jednoduché řešení a nikdo nemůže proti němu nic namítat.....proti systému "drž hubu a cáluj" bych se teda setsakramensky ohradila. Pokud chce princezna svatbu na zámku, ať jí ji pantatínek král zaplatí......rozhodně alespoň své hosty.
Natahovat ruku a ještě si dirigovat.......to vypadá na velké výchovné chyby, které mají nést rodiče princezničky, ne vy!!!

Nebo jak už tu někdo psal - přispět určitou částkou a přiložila bych seznam svých hostů. Nechceš - neber.
My jsme tedy vždycky řešili oboustrannou dohodou a jako rodiče platili napůl, ale nikdo neměl nereálné nebo omezující požadavky, každý jsme si pozvali koho jsme chtěli a kdo jich má víc jsme neřešili......ale v tomto případě bych to tedy řešila, aby se předešlo dohadům.

LENNNA — 16. 6. 2020 10:47

Dnes je jiná doba a svatbu si hradí mladí sami. Alespoň z mého okolí neznám nikoho, komu by jí hradili rodiče. Rodiče pak třeba dali pár tisíc do obálky jako svatební dar, ale určitě svatbu nehradili.
A k dotazu: chtít po rodičích 400 tisíc na svatbu, hanba by mě fackovala a vy budete hloupí, pokud jim na to přistoupíte. Ufff, tohle ani snad nemůže být myšleno vážně! A vy jste buď velcí milionáři nebo jste se s mužem dočista zbláznili!

normální chlap — 16. 6. 2020 12:02

vlastovka napsal(a):

Jak se mám zachovat?

Když nemám tak nemám. Se svatbou za půl melounu bych se cukal i já, protože je to podle mě blbost. Osobně věřím pravidlu, že čím honosnější svatba, tím bouřlivější rozvod. Vypozorováno v mém okolí to souhlasilo stoprocentně.

rina — 16. 6. 2020 13:26

No já mám dojem, že cenu, provedení a počet hostů neurčovali mladí, ale autorka vlákna. Také podle ní to mělo být fifty fifty.
V dalším jejím projevu také vidím pouze její přání a představy.
Takže ano, je to předvádění se, které skončí trapasem.
Nechápu, kde jste vy někteří vzali to, že mladí po ní zaplacení a organizaci chtějí.
Spíš si myslím, že to oni se snaží udělat kompromis, ustoupit, aby ji vyhověli.
Vpodstatě mi je jich líto...
Pokud se maminka trochu neuklidní, brrr. :grater:

Palomita — 16. 6. 2020 16:58

hmmm, nějak mi poslední dobou nefungují citace.. ale jak píše rina v posledním příspěvku, i to jsou důvody, proč jsme nikdy od nikoho nic nechtěli. Rádi si děláme věci po svém a kdyby do nás někdo "investoval" větší sumu peněz, je více než jasné, že bude mít pocit, že nám do všeho může kecat.. všechno má svá pro a proti :)

Judyna — 16. 6. 2020 17:09

Ano. je to tak.

LENNNA — 16. 6. 2020 17:34

Palomita napsal(a):

hmmm, nějak mi poslední dobou nefungují citace.. ale jak píše rina v posledním příspěvku, i to jsou důvody, proč jsme nikdy od nikoho nic nechtěli. Rádi si děláme věci po svém a kdyby do nás někdo "investoval" větší sumu peněz, je více než jasné, že bude mít pocit, že nám do všeho může kecat.. všechno má svá pro a proti :)

Pravda! :supr: Jak psala Andrejka níže, z této svatby za takových podmínek bude jeden velký průšvih :(

rina — 16. 6. 2020 21:31

Vlaštovka se neozývá... Přilétá do dnešních krajů?

rina — 16. 6. 2020 21:33

Jen mi, Andrejko, nepiš že jsem ji zas "vyštvala"! 💩

vlastovka — 18. 6. 2020 14:32

Tak Vás všechny po pár dnech zdravím. Moc děkuji za všechny názory. Nečekala jsem, že se mne zastane moc lidí, neboť jak jistě víme, tady píšou zejména nevěsty a mladé paní. Na to, aby člověk mohl mít podobný názor jako já, musí projít již nějakým obdobím života.
Pro upřesnění bych jenom uvedla, že skutečně takové náklady to bude asi stát, teda, pokud se uskuteční, Mám i cenovou nabídku zámecké restaurace a jenom tam je bez tvrdého alkoholu předběžný rozpočet 1 600Kč bez dortu a zákusků. A svatba bez tvrdého alkoholu na Moravě, to by byla pěkná trapárna o které by se v rodině mluvilo ještě dlouho.Jak jsem již psala hodně rodiny a kamarádů není z našeho okolí a tudíž minimálně jednu noc budeme muset platit. Noc v hotelu zámku cca 50 000Kč a to ne pro všechny. někteří protože přiletí budou i dvě noci mít placeny. Nestěžuji si, vím, že menší část našich nákladů bude vrácena peněžními dary, jak je v rodině zvykem. Pravdou taky je, že jednou za život potřebujeme vrátit ty pozvánky na svatby, kterých jsme se zúčastnili i my a to včetně naší nevěsty. Nákladům a tradicím, které jsou na vesnici zvykem bychom chtěli ustát. Nepředpokládali jsme, že druhá strana tedy rodiče nevěsty zaplatí přímo půlku, kdyby řekli např. dáme 50 tis. rozumím tomu a řeším zda může nebo nemůže mluvit do hostů od ženicha. A náš pán ženich, že je bačkora a neumí říct, nezlob se, ale vdeční bychom měli být. Dva lidi nebo čtyři lidi tam přežijeme, vždyť nám přispějí. Podle mne je to o úctě k rodičům ženicha, k babičkám ženicha, kteří mají přání, že by chtěli, aby svatba byla v kostele. Já kostel neřeším, ale taky by se mi to líbilo. Další požadavek, že budou mít cimbálovku a potom DJ. Co jim řekl manžel, to raději nebudu ani komentovat. A syn? No Klárka rozhodla. Ale jaksi máme pocit s manželem, že mladá dáma si z nás dělá pokladničku. Protože slevit na levnější místo než je právě ten zámek nechce.
No jak to nyní vypadá. Mladý pán se jí bojí říci, že na celou svatbu nemá. Její rodiče jaksi přispívat vůbec nebudou a tak se tváří, že bych chtěl vše urovnat ale po Klárce omluvu nechtějte. To ne. Jak pak se asi bude slečna chovat k nám až bude manželkou? Nevidíme to dobře, přesto chce ji, má jí mít, stejně by jakékoliv domlouvání nepomohlo.
Můžu říci, že nejsme žádní boháči, přesto jsme se starali, aby měli kde bydlet a zase jsme šetřili, aby měli pěknou svatbu. Ikdyž zdravotní stav nás obou není nejlepší čas od času i jsme chodili do dvou zaměstnání. Já si každé své koruny, kterou mám vážím a nenechám si diktovat jak je zvyklá se synem: Marku účtenka zaplať.
Rodiče, kteří se nechávají hostit od svých dětí za peníze ženicha a nevěsty a do života jim kromě přání ať to vyjde nedají nic, se mi zdají jako vyžírky, to ať se na mne nikdo nezlobí.
No vzhledem k přístupu jsme se rozhodli nepolevit a uvidíme, zda si vezmou půjčku nebo sleví ze svým nároků, nevím. A opravdu jsem se rozhodla, že v rozhodnutí nepolevíme, za takových podmínek takovou částku platit nebudeme. A co do budoucna? Jeden bude platit koně a druhý splátku za svatbu. Jiní MLADÍ musí platit hypotéku. VŠE MÁ SVÉ MEZE. Na blížcích se kulatých narozeninách oslavíme s těmi, co nebudou pozváni a zbytek peněz si užijeme sami. cO NA TO ŘÍKÁTE?

vlastovka — 18. 6. 2020 14:35

a milá Rino, pro upřesnění, MLADÍ CHTĚJÍ , ABYCHOMT O ZAPLATILI...…více jak půlku my rodiče ženicha a druhou půlku náš syn, to co ušetřil za dobu co pracuje.
Zaplatili a drželi hubu. KOmu z Vás by se to líbilo?

rina — 18. 6. 2020 15:27

Že mladí chtějí, to ještě neznamená, že vy musíte. Mmch., tak jste syna vychovali, ne?
Nevidím v tom novém rozsáhlém elaborátu nic nového, akorát ve větě: "Zaplatili a drželi hubu...", je poznat, že opravdu máte potřebu zasahovat do organizace. Také úsudek, že Nečekala jsem, že se mne zastane moc lidí, neboť jak jistě víme, tady píšou zejména nevěsty a mladé paní. Na to, aby člověk mohl mít podobný názor jako já, musí projít již nějakým obdobím života. je mylný a nabubřelý.
Rodiče, kteří se nechávají hostit od svých dětí za peníze ženicha a nevěsty a do života jim kromě přání ať to vyjde nedají nic, se mi zdají jako vyžírky, to ať se na mne nikdo nezlobí. :co: Hm, život a péče až do sňatku je NIC?
Mladý pán se jí bojí říci, že na celou svatbu nemá. Její rodiče jaksi přispívat vůbec nebudou a tak se tváří, že bych chtěl vše urovnat ale po Klárce omluvu nechtějte. To ne. Jak pak se asi bude slečna chovat k nám až bude manželkou? No? Tohle si o svém synovi myslíte? Chudák slečna.
Ten poslední odstavec o "nepolevení" a "užívání si" zbylých peněz radši nekomentuju, neboť bych dostala ban.
Já jen nevinně reagovala na výzvu:
cO NA TO ŘÍKÁTE?

LENNNA — 18. 6. 2020 15:44

Vlaštovko, omlouvám se za upřímnost, ale už dloho jsem neslyšela/nečetla něco tak..... a já teď normálně nemám správné slovo! ....... nesympatického..... hloupého (dát za svatbu 400tis.).... panovačného..... úplně z Vašeho psaní mám skoro husí kůži. Ačkoliv názor na placení svatby mám stejný, mají si ji platit mladí. Tak Vás bych za rodiče - tchyni nechtěla. Z této svatby kouká jen velký průser. Nejen ze svatby, ale celkově - nevěsta (asi, dle Vašich slov) rozkazuje, rozhoduje, ale Vy se chováte dle psaní úplně stejně - pletete se do svatby mladých, hodnotíte jejich rozhodnutí, přání.... to je ten průser, mají si to zařizovat od A do Z mladí. Je to jejich den, NE VÁŠ! :usch:

Judyna — 18. 6. 2020 19:08

Vlaštovko, my dvě jsem asi tak ve stejné věku, přesto to vidím úplně jinak. I dkyž jsem také měla svoje představy, respektovala jsem to, že je to jejich den a že ho chtějí mít podle svých představ.
Pokud rodiče nevěsty nepřispějí, však nemusíte ani vy. Řekněte, že přistupujete na jejich styl a když netějí příspěvek od rodičů, tak ať si to zaplatí sami. Uvidíš, co se bude dít.
A Vlaštovko, to, že si mladí dnes běžně hradí a organizují svatbu sami rozhodně neznamená, že rodiče jim nedají peníze. Já jim třeba přispěla tolik, kolik bych jim přispěla na přípravu svatby. Ale Ty hned odsuzuješ a píšeš o vyžírkách.

Palomita — 18. 6. 2020 19:21

Vlastovko, zeptám se jednoduše - kdo má přístup k vašemu účtu? Jste jako rodiče zbaveni svéprávnosti? Rozhodnutí zda a kolik přispějete je jen a pouze na vás a ostatní si můžou říkat co chtějí. Jsou to vaše peníze a vy si s nimi můžete klidně i vytapetovat a každému je do toho jedno velké nic. Zároveň je ale liché si myslet, že když přispějete, stáváte se automaticky spolurozhodující osobou, jak svatba bude ve finále vypadat. To je zase čistě v režii mladých. Pokud se vám tyto podmínky nelíbí, nepřistupujte na ně. Buď vy ušetříte a nebo se mladí podvolí vašim požadavkům. Ale vždy by to mělo být vaše rozhodnutí. Házet zodpovědnost na druhé je o ničem.

rina — 18. 6. 2020 19:35

Když já bych to tak trochu "čmuchala" na ono synovo 'Maminko, když si chceš plnit své představy, závazky vůči rodinným zvykům a tradicím, tak budeš muset přispět, abychom to zvládli.'
Ještě jinak.
Myslím že kdyby bylo, "jak Klárka po dohodě s partnerem řekla", a vlaštovka neměla potřebu uplatňovat SVÉ představy, spokojila se s jejich verzí, zaplatili by si to mladí celé sami.
To je můj názor. :kapitulation:

AndreaP. — 18. 6. 2020 20:09

Vlaštovko, položím jedinou otázku, a sice, máš jediného syna, ty chceš o něj přijít?

PS : není pravda, že tady píšou jen samé nevěsty a mladé paní, zrovna v tomto vlákně reagují ženy, které už také musely projít nějakým tím obdobím života (cituji tvá slova).

rina — 18. 6. 2020 20:45

Přesně tak!
Vlaštovka vypadá, jakoby četla a hledala jen souhlasné názory se sebou, a ty jiné nevnímá, nezamýšlí se nad nimi, nesouhlasí s nimi a není schopna je respektovat.
Bohužel, myslím si že se tak staví i k názorům svého syna, a, zdá se, že o něj, pokud bude dost důsledný, přijde. K čemuž mu držím, vzhledem k přečtenému, bohužel, vzhledem k její necitelnosti,  palce!

normální chlap — 18. 6. 2020 22:55

vlastovka napsal(a):

tady píšou zejména nevěsty a mladé paní. Na to, aby člověk mohl mít podobný názor jako já, musí projít již nějakým obdobím života.

Zaručuji, že nejsem nevěsta ani mladá paní a nějakým tím obdobím života jsem si už taky prošel. Řeknu ti to tudíž na plnou hubu, pořádně nevymáchanou. Velkolepá svatba se v našich končinách (takové to město uprostřed Čech, rodiště neomalených řidičů) považuje za
-- buranství,
-- předvádění světských, že na to mají,
-- nenažranost nevěsty zcela odtržené od reality.
Kterýkoliv z těchto důvodů stačí na to, abys jim financování svatby odepřela. Tvoje rohodnutí, že se na ně vybodneš podporuji a považuji za jedině správné :-)

Palomita — 19. 6. 2020 7:25

normální chlap napsal(a):

Kterýkoliv z těchto důvodů stačí na to, abys jim financování svatby odepřela. Tvoje rohodnutí, že se na ně vybodneš podporuji a považuji za jedině správné :-)

Ale vlastovka jim ty peníze chce dát a diktovat si podmínky, jinak by jednoduše řekla "ne" a neřešila ;)  Sice poukazuje, že "mladí chtějí", ale zároveň říká, že chce pozvat všechny, aby oplatila jejich pozvání. Pro mě osobně jsou to vyhozené peníze, za jakoukoli svatbu. Svatební den by měl být pro nevěstu a ženicha tím nejkrásnějším a ne řešit, jestli mají o rezervaci na ubytování víc nebo míň, ten nejí to a ten zas ono a že kůň pos_al nevěstě vlečku.. Která jde do tohohle dobrovolně, dobře jí tak :D My dodnes s láskou a úsměvem vzpomínáme na naši tajnou svatbu, kde byli pouze dva svědci, protože bez nich by to nešlo. Nebyl žádný zádrhel, žádný problém a žádné negativní vzpomínky. Nikdo se s nikým nepohádal, nikdo se nezlil pod obraz a dostavili se ti pro nás nejdůležitější - ženich a nevěsta ;) Oslava jako taková pak proběhla o několik měsíců později v pohodlném a uvolněném duchu, bez důrazu, aby vše bylo "perfektní". Pravda, oslavu si už moc nevybavuji (byla mi víceméně jedno, organizovala si ji tchyně, protože to prostě potřebovala oslavit), ale ten svatební den, ten byl jen náš :hjarta:

Judyna — 19. 6. 2020 18:58

Palomito, takto by se mi to líbilo. Jak u mě osobně, tak u syna. Jenže oni to vše pojali velice tradičně - včetně předchozí žádosti o ruku a zasnoubení. K mému překvapení. Ale nakonec to byla moc hezká svatba ve velice přátelském duchu a hlavně - podle jejich představ. A pro mě naprosto bez starostí - vše si perfektně zorganizovali.

vrabčák — 19. 6. 2020 19:32

Hezké! :D
Tak se vdávala i moje paní učitelka z hudebky, ale to už pro ni byla druhá svatba.

Palomita — 19. 6. 2020 20:01

Judy, jestli někoho naplňuje tradiční svatba, měl by ji mít. Je důležité, aby si člověk dokázal obhájit to, co jej dělá šťastným. Ale konkrétně u vlastovky se svatba ještě ani nekonala a už se hádají a dělají zlou krev. Tohle je pak o ničem.. pro mě samozřejmě. Někoho naplňuje i to dohadování :D
vrabčáku, pro mě zatím první a poslední, snad to ještě chvíli vydrží ;)

Judyna — 19. 6. 2020 20:39

No, ale tak - máš mustr do budoucna :D

vrabčák — 19. 6. 2020 22:30

Palomito, držím palce, aby to vydrželo napořád............................................................................................. :D  :hjarta: :jojo:

Palomita — 19. 6. 2020 22:47

vrabčák napsal(a):

Palomito, držím palce, aby to vydrželo napořád............................................................................................. :D  :hjarta: :jojo:

:storstark::pussa:

vrabčák — 19. 6. 2020 22:51

:pussa:  :storstark: ;)

LENNNA — 20. 6. 2020 17:06

normální chlap napsal(a):

vlastovka napsal(a):

tady píšou zejména nevěsty a mladé paní. Na to, aby člověk mohl mít podobný názor jako já, musí projít již nějakým obdobím života.

Zaručuji, že nejsem nevěsta ani mladá paní a nějakým tím obdobím života jsem si už taky prošel. Řeknu ti to tudíž na plnou hubu, pořádně nevymáchanou. Velkolepá svatba se v našich končinách (takové to město uprostřed Čech, rodiště neomalených řidičů) považuje za
-- buranství,
-- předvádění světských, že na to mají,
-- nenažranost nevěsty zcela odtržené od reality.
Kterýkoliv z těchto důvodů stačí na to, abys jim financování svatby odepřela. Tvoje rohodnutí, že se na ně vybodneš podporuji a považuji za jedině správné :-)

Tak hlavně to je podle mého myslná představa, že sem píší mladí... naopak si myslím, že sem nikdo mladý (ve věku nevěst, které by ničím neprošly) nepíše.
Chlape, kolik je tobě? Tebe bych tipovala možná na nejmladšího ze zdejšího osazenstva :)

normální chlap — 22. 6. 2020 10:10

LENNNA napsal(a):

Chlape, kolik je tobě? Tebe bych tipovala možná na nejmladšího ze zdejšího osazenstva :)

V důchodu ještě nejsem, tak snad mě to nediskvalifikuje :D

vrabčák — 22. 6. 2020 18:23

Já mám dojem, že na babi chodí lidi různého věku. Starší asi převažují, ale určitě se tu vyskytuje i naše mládež. :D

rina — 22. 6. 2020 21:56

Jistě ano. Ale nezabývá se svatbou, ani koho pozvat, kolik to bude stát, jak se kdo urazí nebo ocení, jak byl pozván nebo pohoštěn.
Řešej své mladické problémy, kterým zřejmě pisatelka v aktuálním období nevěnovala tolik pozornosti, jako nyní svým vlastním představám o jejich budoucnosti...

vrabčák — 22. 6. 2020 22:14

Mně se víc líbí svatby, kde není moc lidí. Jen ti skutečně nejbližší. :)

rina — 25. 6. 2020 21:44

Mně taky. Poslední dvě jsem měla tak.
Tu třetí jen se svědky, které jsme sehnali před úřadem a tu poslední jen s dcerama, které chtěly, jedna nechtěla...
Nevyšlo to.

rina — 25. 6. 2020 21:47

Myslím si že svatba už dnes není co bývala.

vrabčák — 26. 6. 2020 19:10

Asi jak v které rodině. :)

Judyna — 26. 6. 2020 19:32

V té naší chyběla už jen živá kapela :)

rina — 26. 9. 2020 12:08

rina napsal(a):

Jen mi, Andrejko, nepiš že jsem ji zas "vyštvala"!

Vlaštovka sem ohledně jakési svadby psala, pak se neozvala, jak to dopadlo.
Teď dává  novej link.
Hezké.

LindaL. — 26. 9. 2020 13:45

Moje děti si své svatby platily samy a samy si je organizovaly. Samozřejmě nás seznámily s tím, co a jak bude probíhat. Pokud byl nějaký problém nebo nejasnost, sedli jsme si společně a probrali to. Vždycky jsme došli k řešení, se kterým souhlasili všichni, i když to občas  nebylo jednoduché. Na tom, koho budou zvát jsme se shodli všichni. Pokud jde o peníze, požádali všechny pozvané hosty - pokud jim chceme dát svatební dar, ať jim dáme peníze dle svého uvážení. Nechtěli žádné věci, aby se vyhnuli problémům s tím, že se budou muset něčeho zbavovat.
U nás je zvykem se dohodnout, pokud je problém, sedneme si a probereme ho. Netvrdím, že je to vždy procházka růžovou zahradou, ale my jsme děti odmala učili o problémech mluvit. Naštěstí jejich protějšky jsou vychované podobně.

vrabčák — 26. 9. 2020 19:12

:supr:

Blossom opět s vámi — 27. 9. 2020 9:43

Mně přijde nejpraktičtější jak to udělali naši mladí: Protože už spolu několik let žili, nepotřebovali žádné žehličky apod. svatebním darem, tak požádali hosty, že kdo chce, ať jim přispěje penězi do kasičky. Svatba se tím zaplatila a ještě zbylo na část svatební cesty. A pozvánky či organizace? Plně v rukou jich samých, kdo jiný by taky měl do toho co kecat, když je to jejich den. :-)

Judyna — 27. 9. 2020 10:51

U nás to bylo přesně to samé.

vrabčák — 27. 9. 2020 11:30

Proč to dělat složitě, Vlaštovko, když to jde jednoduše, jak to bylo u Lindy, Blossom i Judyny. :jojo:

rina — 1. 10. 2020 10:19

Vlaštovka už to asi vyřešila, rsp. její syn.
Co se mně týče, jedné z mých dvou vdávajících se dcer cv svadbu naplánovanou v dubnu zrušil a teď, příští týden silně ohrožuje.

Já jí psala, vemte se jen se svědkama... No ale todleto je nutné ve "svobodné zemi"?

heinzkova — 5. 3. 2021 16:44

Tak jsem zase zpátky a nestačím se divit. Taky proč, že? Reagují dámy, které samy přiznávají, že samy byly vdané několikrát a nebo jsou samy. Navíc pořád jedny a ty samé....ty o kterých píšou se určitě najdou. A o takové názory jaksi nemám zájem. Co ty mohou radit, když si samy rodinu neudržely? Š´tourají se v historii a slovíčkaření, kdy se chytají nepodstatné věci. Je vidět, že jediná jejich starost pokaždé když v lepším případě přijdou z práce, je tady udílet rady a poté povzdechnout, že dneska už nejsou svatby jako bývaly. Pokud radíte svým nejbližším, aby se vzali pod hruškou je to Vaše věc, ale pak neraďte jak to mají dělat jiní. Ale jaksi my ostatní nechceme dopadnout jako Vy. My jsme tradiční rodina, naše manželství je více než 35 let a bydlíme na vesnici, kde se tradice jaksi dodržují. A  za to, že bydlíme na vesnici a hlásíme se k tradičnímu pojetí svatby jsem pyšná. Proto zde nebudu ani psát jak to dopadlo, nemám zájem o hysterické reakce.

rina — 5. 3. 2021 19:01

:co:
Výblitek?

Judyna — 5. 3. 2021 20:34

Heinzková, ty jsi vlaštovka? :co:

rina — 6. 3. 2021 12:51

Tos nepoznala podle posledního přízpěvku???  :co:

LENNNA — 7. 3. 2021 14:23

heinzkova napsal(a):

Tak jsem zase zpátky a nestačím se divit. Taky proč, že? Reagují dámy, které samy přiznávají, že samy byly vdané několikrát a nebo jsou samy. Navíc pořád jedny a ty samé....ty o kterých píšou se určitě najdou. A o takové názory jaksi nemám zájem. Co ty mohou radit, když si samy rodinu neudržely? Š´tourají se v historii a slovíčkaření, kdy se chytají nepodstatné věci. Je vidět, že jediná jejich starost pokaždé když v lepším případě přijdou z práce, je tady udílet rady a poté povzdechnout, že dneska už nejsou svatby jako bývaly. Pokud radíte svým nejbližším, aby se vzali pod hruškou je to Vaše věc, ale pak neraďte jak to mají dělat jiní. Ale jaksi my ostatní nechceme dopadnout jako Vy. My jsme tradiční rodina, naše manželství je více než 35 let a bydlíme na vesnici, kde se tradice jaksi dodržují. A  za to, že bydlíme na vesnici a hlásíme se k tradičnímu pojetí svatby jsem pyšná. Proto zde nebudu ani psát jak to dopadlo, nemám zájem o hysterické reakce.

Pobavilo, jak už dlouho nic ne. Zejména ta přednáška o tradiční rodině a přednášce o tom, jak dopadli ostatní - v kontextu s tvými starými příspěvky. Nojo, holt pravda se špatně příjímá, když se ti nelíbí, což?

Petra101 — 7. 3. 2021 22:52

Taky jsem se docela pobavila. Tradicionalisti na druhou stranu jsou nejhorší. Stačí Jochová s Jochem. :co:

LindaL. — 8. 3. 2021 9:23

Mě ta paní ani tak nepobavila, spíše je mi jí líto. Už tím svým konstatováním - cituji:  "Rodiče, kteří se nechávají hostit od svých dětí za peníze ženicha a nevěsty a do života jim kromě přání ať to vyjde nedají nic, se mi zdají jako vyžírky, to ať se na mne nikdo nezlobí."- dává najevo, že nechápe, jednak to, že někteří lidé mají tak samostatné a šikovné děti, kteří si dokáží tohle zorganizovat a zaplatit samy, a také to, že  tihle rodiče jistě na své děti nezanevřeli, ale určitě je to potěší a vynahradí jim to jinak. A její příspěvek, jako heinzkova z 5.3., mě znova utvrzuje v tom, že ji tak nanejvýš polituju, protože tolik hysterie a nenávisti, se tak často v 7 řádcích nevidí. Máme tady taky také rodinu, dodržující tradice. Hluboce věřící, každou chvíli v kostele. jen jim dalo mnoho práce tajit, že jejich věřící dcera, která má téměř svatozář, čeká dítě s knězem a tajila todlouho dokonce i svému nastávajícímu. Asi je to u nich tradice. :)

Judyna — 11. 3. 2021 14:03

Lindo, příběh z vaší rodiny mě pobavil :D. No jo, to jsou přesně oni....

Mně hodně udivilo, že ta samá žena píše na dvou stránkách pod dvěma nicky. Proč? (Ale třeba jen zapomněla heslo)

Blossom opět s vámi — 11. 3. 2021 15:49

Stojí za to nakouknout do heinzkové starších příspěvků. Například jak plánovala nevěru je výživné. ;):D:vissla:

rina — 11. 3. 2021 15:57

Blossom opět s vámi napsal(a):

Stojí za to nakouknout do heinzkové starších příspěvků. Například jak plánovala nevěru je výživné. ;):D:vissla:

Já "nakoukla" už dříve.
Jo, v době kdy se "nudíme", nakoukávání je minimálně zábavné 🤪

Judyna — 11. 3. 2021 18:47

Blossom opět s vámi napsal(a):

Stojí za to nakouknout do heinzkové starších příspěvků. Například jak plánovala nevěru je výživné. ;):D:vissla:

Já se na starší příspěvky vůbec nedívám, ale na tenhle tvůj popud jsem koukla. No, pěkné. Na co si tady heinzková hraje?

Palomita — 11. 3. 2021 18:51

Judyna napsal(a):

Blossom opět s vámi napsal(a):

Stojí za to nakouknout do heinzkové starších příspěvků. Například jak plánovala nevěru je výživné. ;):D:vissla:

Já se na starší příspěvky vůbec nedívám, ale na tenhle tvůj popud jsem koukla. No, pěkné. Na co si tady heinzková hraje?

Vidím to na tradice, ve kterých exkrement zabalený do dárkového papíru nezapáchá :jojo:

rina — 13. 3. 2021 13:31

Anebo kde se za porušení "tradic" dává lopatou po papuli (i vlastnímu děcku!) :skurt: