Kamčitka — 2. 5. 2006 12:09

Po zimě jsme měli opětovně podrytou zahradu, ale letos byl pozemek 2500m2 totálně prouličkován. No hrůza. Naštěstí jsme na podzim na celé zahradě vypalovali Randupem plevel, takže to nebyla taková újma. Nicméně jsem celý týden upravovala a rovnala terén a sadila trávník a nerada bych aby má práce přišla vniveč.  Někdo říká trávit trávit trávit, jenže i krtky? A navíc si nedokážu představit, jak do všech děr sypu jedy, to bych potřebovala snad tunu :o :o
Slyšela jsem zatlouct do země duté trubky nebo zakopat láhve a kousek hrdla nechat čouhat, že to vyžene hlodavce na sousední pozemek. A protože mám své sousedÿ ráda, vůůůůůůůůbec by mi to nevadilo. Poraďte jak na ně ...

Décima — 29. 11. 2006 9:44

Nech krtka žít....
My trávník na chatě nijak neprožíváme. Krtci tam vesele rejdí, žádné chemikalie nepoužíváme jako naši sousedi, kteří měří své anglické trávníky málem na milimetry. Zviřátka si to nějak řekla tichou poštou, tak máme na zahradě i ještěrky, užovky, hnízdo tam má i veverka, ježky (loni měla 6 mladých), občas přijde i polodivoká kočka a nenápadně vymete mističku našemu jezevčíkovi....

Bára — 5. 12. 2006 15:35

Nech krtka žít, haha:D To jsem taky říkala, ale tento rok se nám na zahradu nastěhoval krtek, patrně má nukleární pohon, protože zahrada vypadá jako měsíční krajina. Na 1m čtvereční je tak 5 krtinců. Nikdy bych tomu nevěřila, že je něco takového možné. Tak mne zoufalství dohnalo k tomu, že jsem podlehla a podle reklamy koupila plašítko na krtky (TV products), mámin soused chválil, tak co to nezkusit. Má to jeden háček, nefunguje v teplotách pod 13 stupňů, na což v návodu nikdo neupozornil. Takže v kuchyni bzučí a plaší psy a na zahradě nic!!!

Gioia — 5. 12. 2006 15:50

přidávám se k prosbě :godlike:
na jaře chceme založit novou zahradu (na podzim -randap) a teď to nam vypadá jak na .......
ani nevím jak to pojmenovat!!!!
jo ty petky na tyčce prý! fungují,ale nesmíš mít zvídavého pejska,který si myslí,že to tam je nachystaný pro něj :rolleyes:

eskyna — 13. 12. 2006 12:43

Tak my jsme zkoušeli od vyplavování,strkání chuchvalců psí srsti,plašiče krtků a já nevím co všechno.
Nakonec (teď mě budou kamenovat všichni ochránci zvířat :skurt: ),nám poradila jedna velmi chytrá osůbka,abychom koupili petardy(ty malé 1ks/cca 2 Kč) a když se krtinec objeví,tak jí zapálili a strčili dovnitř.Už to takhle děláme 2 roky a po petardě máme asi 1-2měsíce naprostý pokoj. :reta:

Bára — 14. 12. 2006 10:25

Já bych tě s chutí "ukamenovala", kdybych nevěděla...jak jsou krtci činorodí. Kdybych tu uměla připíchnot fotku, tak budete všichni koukat. Jenže já bych za ty petardy musela vyvalit půl výplaty, zahrada je velká a krtinců nepočitatelné množství. Ale zkusím to! Aspoň trošku

eskyna napsal(a):

Tak my jsme zkoušeli od vyplavování,strkání chuchvalců psí srsti,plašiče krtků a já nevím co všechno.
Nakonec (teď mě budou kamenovat všichni ochránci zvířat :skurt: ),nám poradila jedna velmi chytrá osůbka,abychom koupili petardy(ty malé 1ks/cca 2 Kč) a když se krtinec objeví,tak jí zapálili a strčili dovnitř.Už to takhle děláme 2 roky a po petardě máme asi 1-2měsíce naprostý pokoj. :reta:

eskyna — 14. 12. 2006 12:29

Nééé to jsi mě špatně pochopila,stačí jedna petarda. Jelikož mají krtci citlivý sluch,tak se ta prda od petardy rozlehne po všech chodbičkách,které nadělal:supr:

Jaňulka — 19. 12. 2006 15:31

Úplně mě mluvíte z duše, když se chcete zbavit krtka jakýmkoli způsobem. My máme postavený nový rodinný baráček a to jsou 4 roky, doteď se krtek neukázal, ale letos jsme začali zakládat záhonky, klasika: mulčovací kůra, fólie, desítky malých a větších stromků a stromečků, kamínky jako dekorace, vše by bylo nádherné, kdyby to nevyčíhl krtek a hned mou práci už dokončenou totálně nezničil. My jsme už vyzkoušeli snad všechno, petlahve  jako plašítko, vodu, chumáče vlasů, pastičky a nic, krtek si z nás vyložýeně střílel,  teď  minulý týden manžel dokonce vyzkoušel i petardy o kterých tady byla řeč a musím říci, že od té doby ani hromádka, ovšem jestli to nebude tou zimou. Jsem mírumilovný člověk a nikdy bych žádnému zvířeti neublížila, ale krterk už pro mě není neškodné chráněné zvířátko, když opět vidím hromádku v nové upraveném záhonku, na kterém jsem nechala půl dne práce a záda, tak bych ho asi umlátila. Promiňte, ale už nás vytočil na plné obrátky. Příští rok budeme zakládat anglický trávník, takže doufám, že už dá pokoj, lae nevím, nevím,...

Kamčitka — 9. 1. 2007 0:27

Takže mám pro Vás dobrou zprávu. Má úchylka sběru láhví od alkoholu a vína (od piva mi bylo líto :( ) se vyplatila. Ke každému sloupku na jedné straně zahrady, kde loni bylo nejvíce chodbiček a hromádek, jsem "zasadila" láhve - pravda stále nevím, zda dnem vzhůru nebo naopak, tak jsem je dávala cik cak - a když teĎ kouknu z okna , musím se smát, na té straně skleněného záhonu není jediný krtinec , a všichni se přemístili jednak na naší levou polovinu, ale halvně k sousedce - minulý týden se mně podezíravě ptala, jak je možné, že nemáme krtince a oni jo :)
Takže zasaďtě láhve, zasypejte mulčí a JE TO :)

cilka — 9. 1. 2007 10:41

láhve patří hrdlem nahoru, protože proudící vzduch v nich vydává tón, který je krtkovi nepříjemný, ovšem špatná zpráva je, že krtek se časem vrátí, zvykne si na ten zvuk. Láhev zakopejte do dvou třetin, mírě nakloněnou na směr odkud nejčastěji fouká. Tedy dobře slyší.... Proto se vyrábí zvukové plašiče.
Krtek má taky úžasný čuch. Spousta lidí v norách pálí vlasy, nehty, lijou do děr vše možné..... Pomáhájí i uzené rybí šproty.....
Můj otec má velikou okrasnou zahradu, pochopitelně se tam nastěhovali všichni krtci z okolí..... Bojuje pro ti nim vším možným, občas se musím i smát. Přijela jsem tak na návštěvu a na zahradě stále hrála muzika - táta nakoupil laciná rádia na baterky, dal do igelitových sáčků a zakopal kam mohl. Na tři měsíce krtci zmizeli, po roce a půl tohle přestalo fungovat.
Pomáhají záhony s afrikány a velmi dobrý je řebčík královský, ta rostlina má tak smrdící hlízu, že se jí obloukem vyhne.
                                            http://www.garten.cz/images_enc/00347/0034701.jpg
Také se vyrábějí pasti na krtka, pozor ale na lidský pach!!! Je dobré si obléct gumové rukavice, past opláchnout v louži, nejlépe bahnité aby se pachy překryly, ale neznám nikoho, kdo by krtka chytil...... Pokud budete zkoušet pasti, myslete na to, že krtek je hmyzožravec.
Poseldního půl roku, používá táta nový způsob vyhánění krtka, varuji předem, spoustě se může zdát nechutný, ale dosud učinkuje: Máte-li jímku, opatřete si kalové čerpadlo a občas prostě tu jímku odpusťte krtkovi do chodbiček. Sice by se to nemělo, to víme všichni, ale být jako chudák zahradník v pohádce o krtečkovi je horší, jedy v zemi nejsou dobrý.
Kdysi jsem četla článek o jednom zoufalci, který spoustu let bojoval proti krtkovi na pozemku, kde měl zahrádku a zahradní chatičku a prostě pořád prohrával. tak se jednoho dne rozhodl.... Odpojil od sporáku propanbutanovou lahev a hadičkou, vypustil plyn do chodbiček..... Škrtl zápalkou. Celou zahradu měl jak po výbuchu bomby, všechny stromky a keře byly venku.... Jenže ta potvora krtek měla chodbičky i pod chatičkou.....
jednu moji kamarádku v dětství krtek kousnul, rodiče jej chytili a ona si jej chtěla pohladit. Skončila na infekčním na injekcích proti vzteklině.
                                                   http://redakce.atlas.cz/edition_files/images/200/288350.jpg

                                                            NEZAPOMEŇTE ALE NA TO, ŽE KRTEK JE CHRÁNĚNÝ!!!