elementgirl — 19. 4. 2006 8:56

Poradite nekdo nejaky recept na tuto polevku?Chtela bych uvarit takovou tu co vetsinou vari v restauracich...davaji tam syr a je takova husta.Dik

Ero — 19. 4. 2006 9:57

Nevím, co přesně myslíš, ale brambory na kostičky,kmín,masox,uvařit do měkka,přidat sádlo,česnek, nechat jen přejít varem, sýr dávám až do misky těsně před podáváním, máme rádi i osmažený chléb, nebo housku....

Ero — 19. 4. 2006 9:59

nebo přidat před podáním žloutek, samozřejmě ochutit, pepř,sůl,pažitka.,petržel........kdo má co rád....

Iveta X — 19. 4. 2006 10:11

Na česnečku je výborný použít vodu, kterou nakonec sliješ při vaření brambor. Bramborový vývar je výborný i na pórkovou polévku. Jinak můj taťka si z domova ze svého dětství přinesl recept na česnečku rychlovku. Není to asi ta, co myslíš, ale je výborná a hodně silná.

V hrnci na trošce másla nebo sádla do zlatova osmahnout pokrájenou cibuli. Dát pryč ze sporáku a do hrnce přidat prolisovaný česnek, mletou papriku, majoránku a trochu magi nebo kousek masoxu. Do tohoto hrnce slít vodu z brambor, chviličku, jen krátce ihned povařit ( jen nechat přejít varem ) a přidat pár uvařených brambor, ze kterých jsme slívali vodu. Se solí opatrně, protože voda z brambor je už slaná. Tuhle polívku jsme dělávali, když se nedostával čas na větší vaření a dělávám jí i teď já ve své domácnosti.

Hajda — 19. 4. 2006 12:34

elementgirl napsal(a):

Poradite nekdo nejaky recept na tuto polevku?Chtela bych uvarit takovou tu co vetsinou vari v restauracich...davaji tam syr a je takova husta.Dik

Do hrnce dej vařit  půl l vody,sůl a lžičku kmínu. Na pánvi osmaž na kostičky nakrájenou dobrou slaninu a na ní  do zlatova 2 krajíce staršího chleba pokrájeného na kostičky .
Klepni na to 2 celá vejce a okamžite stáhni z ohně. Do talířků prolisuj vždy po jednom stroužku česneku.Na česnek rozděl opečený chléb a téměř syrové vajíčko
a zalej to vše vařící vodou se solí a kmínem a mletým pepřem.. Můžeš postrouhat dobrým sýrem. Je to česnečka po valašsku. Musí se jíst horká.  Jest-li se po ní zpotíte, tak byla správně uvařena. Vyžene všechny neduhy z těla ven..
                      D o b r o u   ch u ť!!!!!!!!!!!!!
Napište, zda Vám chutnala. Hajda

martinaka — 19. 4. 2006 13:26

U nás v hospodě to dělali takhle.. Dám vařit vodu hodím do ní masox, nechám přejít varem.Natřu si česnek, rozšlehám vejce, nakrájím trochu, šunky. Hodím do vody vajíčko, šunku nakonec česnek, sůl. Na talíři to posypu osmaženým chlebem.

Gia — 19. 4. 2006 15:18

Nakrájím na kousky nějakou klobásu (dunajskou, čabajku apod), osmažím, zaliju vodou a vložím masox. Až se provaří přidám na 1 osobu 1 vejce - nerozšlehávám, jen to naliju, aby co nejvíce zůstalo v 1 kuse. Přidám česnek. Na talíř dám na kostičky eidam, zaliju polívkou a na konec přidám usmažené kostičky chleba.

ajajaj — 19. 4. 2006 15:54

Já dělam česnekačku takto.Voda,masox,kmín,brambory,česnek,zelenina,vejce,tavený sýr.

Verča — 22. 4. 2006 18:57

Č e s n e č k a


Voda - masox - trochu sádla - brambory - česnek - sůl - pepř - základ jak je každý zvyklý.....

na kostičky šunka - sterilované žampiony na krájené na malé kousky - krátce povaříme a na konec vhodíme na kostičky nakrájený tvrdý sýr.
http://www.gify.nou.cz/r_ovoce_soubory/ov25.gif

janyka — 27. 4. 2006 21:50

V podstatě je to asi totéž .
Dám vařit nadrobno nakrájené brambory do osolené vody , přidám kmín , nadrtím trochu natě sušeného celeru , až jsou brambory měkké , rozmačkám je "šťouchadlem" , tím polévka zhoustne , ale zůstanou tam i menší kousky . Pak ,tam rozkvedlám vajíčko  , přidám lžičku oleje nebo sádla  a podle chuti prolisuju nějaký ten strouček česneku . Masox nedávám , chutná i tak . A můžou ji i malé děti . No a ten sýr mě tam ani nenapadlo dát , ale teď to vyzkouším .

Dana — 28. 4. 2006 10:58

janyko, dělám to přesně jak ty, taky bez masoxu a bez sýra, ale tem sýr vyzkouším.