Irenka21 — 18. 4. 2006 9:09

Děvčata, mám už čtyři křížky a chtěla bych i navzdory tomu slušně vypadat, poraďte něco nového o hubnutí nebo nějakou dietku, co není moc drahá, budu Vám moc vděčná, sice nejlepší dietou je pohyb, ale znáte to, když přijdete utahané z práce a před sebou máte spoustu domácích povinností, potom člověk padne zničený do postele a kdeže je cvičení.

NOVA — 18. 4. 2006 9:56

Irenko, několik jednoduchých civiků na bříško znáš, tak každý večer, než se jdeš vykoupat si zacvič. Stačí čtvrt hodinky kažý den!
Vynech sladkosti a jen malinko uber z deních dávek. Nedoporučuji umělé tuky, radši máslo a minimálně. Večeři sníst nejpozději do 18 hod. a před spaním si dej menší půlku rohlíku s malým množstvím mléka. Nikdy bychom neměli týrat žaludek hladem. Každé jídlo by mělo být tak velké, abychom se v žádném případě nepřejídali, naopak. Jist častěji, pravidelně a menší porce je jednoduchá a spolehlivá a účinná metoda jak schodit a znovu nepřibrat.

dzahila — 18. 4. 2006 9:58

Zkus si pohlídat příjem a výdej energie,v tom je zakopaný pes.Pokud máš dostatek pohybu stačí jen ubrat na jídle a nebo spíš ho udělat míň kalorické.Pokud příjem snížíš o 2000 Kj,zhubneš zhruba 0,5 kg za týden.Někdo nemá rád počítání kilojaulů,ale je to jednoduchý.Když si budeš týden vážit a počítat jídlo,máš to v oku navždy.Když budeš mít energetický příjem okolo 5000 KJ,měla by jsi zhubnout.Ukázka jídelníčku na 1 den:
sn:tmavé pečivo lehce potřené nízkotučným sýrem
sv:nízkotučný jogurt
ob:kuřecí maso s bramborem a zel.oblohou(kuře na teflonové panvi bez tuku)
sv:ovoce
več:ryba s bramborovou kaší(bez tuku),zelenina

Ero — 18. 4. 2006 10:03

Základní pravidlo
4170 kJ denně rozdělte asi takto: 830 kJ k snídani, 430 kJ na svačinu, na oběd a večeři po 1460 kJ



Varianty na snídani (asi 800 kJ)


Houska s tvarohem: 1 celozrnnou housku překrojte a potřete ji 50 g nízkotučného tvarohu s jemnými proužky mrkve.

Chléb se šunkou: krajíc chleba tence namažte máslem a obložte 50 g šunky a kolečky z 1 rajčete.

Müsli s ovocem: 2 polévkové lžíce ovesných vloček a 3 polévkové lžíce cornflakes smíchejte se 150 g nízkotučného jogurtu a 75 g ovoce.

Svačina (maximálně 430 kJ)

Chroupejte syrovou mrkev a k tomu můžete zakousnout 1 ks celozrnného pečiva nebo 1 plátek celozrnného chleba. Z mrkve si můžete udělat i mrkvový salát, ovšem neslaďte cukrem, ale lžičkou medu a okyselte citrónovou šťávou.

Varianty na obědy a večeře (1500 kJ = 1 porce)

Pestrý salát
Do mísy vložte 50 g uvařené rýže, přidejte 200 g očištěné a nahrubo nastrouhané mrkve, 100 g pokrájených rajčat, 50 g rukoly (nebo hlávkového salátu) a 50 g tvrdého sýra. Přelijte 2 polévkovými lžícemi nízkotučného jogurtu s prolisovaným česnekem.

Krůtí pánev
V osolené vodě uvařte 50 g rýže. Očistěte 200 g mrkve a nakrájejte ji na kostičky. Na jedné polévkové lžíci oleje opečte z obou stan plátek krůtího masa (asi 75 g), přidejte mrkev, 3 polévkové lžíce zeleninového vývaru a 5 minut duste. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a nasekanou petrželovou nať.

Pikantní asijská rýže
Uvařte 50 g rýže v osolené vodě. Očistěte a nakrájejte 1 červenou papriku, čtvrtku čínského zelí, 1 pórek, 2 mrkve a 2 kolečka konzervovaného ananasu. Prudce opečte na pánvi 50 g mražených krevet (nahradit můžete mraženými krabími tyčinkami) s 1 lžičkou oleje, přidejte ananas, prolisovaný stroužek česneku, pokrájenou čili papričku a zbylou zeleninu. Přikryté poduste na mírném ohni asi 10 minut. Podle chuti přidejte sójovou omáčku a sůl. Přimíchejte uvařenou rýži.

Kuřecí hrnec
Namočte 30 g rýže, opláchněte a pokrájejte 100 g kuřecího masa, které asi 4 minuty poduste ve 400 ml zeleninového vývaru. Nakrájejte 2 mrkve, 1 cuketu, 1 menší pórek, 1 papriku a 50 g žampiónů a všechno přidejte k masu. Asi 10 minut duste, potom přidejte rýži, prudce ale krátce povařte a dochuťte solí a pepřem.

Rýže s vajíčkem a mrkví
V osolené vodě uvařte 50 g rýže, 200 g mrkve očistěte a nakrájejte na plátky, krátce poduste na polovině polévkové lžíce másla, zalijte 4 – 6 polévkovými lžícemi vody. Osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem a cukrem a ještě asi 5 minut poduste. Uvařte 2 vejce natvrdo, jedno oloupejte a nakrájejte a smíchejte s mrkví a uvařenou rýží. Druhé vejce nakrájejte na tenká kolečka, kterými pokrm ozdobíte spolu s nasekanou pažitkou.

Daroly — 18. 4. 2006 11:47

Ahoj Irčo.
Základ je určitě v omezení příjmu potravy a větším výdeji energie. Pokud se jedná o dietu, tak myslím, že každý by měl na sobě vyzkoušet co mu vyhovuje, aby se zbytečně netrápil. Sama jsem zhubla díky dělené stravě, ale znám lidičky, kteří při ní trpí nebo to na ně nefunguje..., takže museli zkusit něco jiného... Myslím, že pokud má člověk v jídle rád "klasiku", tak by měl snížit porce, omezit příjem tuků(jíst výrobky s nízkým obsahem tuku, např. sýry do max. 40% tuku v suš.), vynechat cukr(sladit umělým sladidlem nebo aspoň sladit o polovinu méně), nahradit např. knedlíky bramborem, bílé pečivo celozrnným atp. Taky radím do jídelníčku zařadit saláty a pokud to půjde, tak s nimi nahradit jedno jídlo denně, třeba večeři.
A nakonec je nutné přidat pohyb. Ze začátku to i pro mě byla strašná představa, protože já jsem spíš kavárenský typ :) , ale sama jsem pochopila, že i když díky dietě zhubnu, tak špeky na "určitých ženských místech" jinak nepřelstím. Nejdříve jsem začala jezdit na rotopedu a časem začala cvičit kalanetiku. Dnes cvičím kalanetiku každý druhý den a cítím se díky tomu celkově lépe. Za prvé jsem ráda, že pro sebe konečně něco dělám..., přestaly mě bolet záda a cítím se teď ve svém těle opravdu lépe.
Nicméně jak jsem psala na začátku, každý by si měl vybrat "dietu" tak, aby mu vyhovovala a netrpěl při ní, protože "trpící" dieta většinou nemá dlouhého trvání...
Mějte se všichni hezky, D.

P. S.: Zdravím Ero! :)

briza3 — 18. 4. 2006 13:51

Už také nejsem žádná mladice (45), doma 3 žravé chlapy (knedlíky, knedlíky...), denně vařím a to můj problém, neodolám a bohatě večeřím. Teď o velikonocích jsem se hodně "rozežrala", sladké, chlebíčky.... Mám vyzkoušené, že nejlépe vařit jídla co mě nechutnají, případně které nejím a večeře hodně omezit. Během týdne si člověk zvykne a během celého dne jí méně. Jdu do sebe  a začínám se sebou také něco dělat, stačí dolů čtyři  - pět kilo. Všem co mají pevnou vůli držím palce. Snad  také bude jaro a až odhodíme svršky ať se neleknem, kde se vzaly ty špeky.

Pešta — 18. 4. 2006 15:38

Irenko vidím , že jsi začala novým účesem, na fotce Ti to moc sluší.   
Nejsi sama kdo se nemůže přinutit k pohybu, já jsem jednu dobu cvičila doma každý den podle Šípkový , ale ted už se na ní rok práší a já se nedonutím.(ale moc chci )
Zachranují to moji psi se kterýma lítam (chodím) každý den po lese.
A taky jsem už vytáhla brusle a to mě zase donutí holčička.   Chce to najít pohyb ,který Tě bude i bavit,  třeba plavání, spining.  Ono nejhorší je začít, potom jak se člověk rozhýbe tak už to jde samo.


No hlavně , že to všechno vim, ale taky mi to nějak nejde.

aprill — 18. 4. 2006 15:51

Nejlepší je pohyb ve společnosti, doma se nedonutíš cvičit (alespoň u mě to tak je). Samozřejmě i změna jídelníčku - t.j. do 5000 kJ.

Irenka21 — 18. 4. 2006 16:26

Já jdu nyní na zahradu pohybovat hráběmi, ale jinak budu koledovat do staršího syna, aby bral matičku do posilovny, naštěstí jsem dost odolná a nějaké pohledy mladších jedinců mne nedradí od různých aktivit, ducha mám ještě nespoutaného, což někdy asi dost s... mého muže.

Ero — 18. 4. 2006 19:14

Ahojky, holky....já dovedu jen radit, jinak jsem také přes svátky pěkně přibrala, když vařím...neodolám...a vařím ráda !!! Ráda i peču, tak dávejte více dobrých a rychlých receptů...a za chvíli neprojdu dveřma...:)...ale myšlenka je to pěkná....zhubnout....:(