rElfka005 — 9. 4. 2006 16:35

Poraďte někdo, na jaký způsob udělat květák. Dělám pořád jen buď smažený nebo zapečený s brambory a uzeninou.

Benja1 — 9. 4. 2006 16:46

Poslední dobou jsme si oblíbili tzv. římský květák:

Na oleji zpěním na plátky nakrájený česnek, přidám syrový, na malé růžičky rozebraný květák, trochu přisolím, dám rajč. protlak, mírně podliju a dusím do měkka. Nakonec zamíchám nastrouhaný sýr a nakrájenou petrželku.
Jíme to s chlebem.

helena — 10. 4. 2006 6:25

Květákové karbanátky
Vařený květák rozmačkat vidličkou, přidat vajíčko/a/, sůl, pepř, něco zeleného, případně na kostičky nakrájenou uzeninu, zahustit krupičkou nebo strouhankou (v nouzi i moukou). Do omastku dát vždycky lžíci směsi, roztáhnout na placičku a osmažit z obou stran. K tomu brambory s tatarkou, kaši, chleba nebo jenom třeba rajčatový nebo okurkový salát.

vEruska — 10. 4. 2006 8:58

z květáku se dá udělat i dobrý a zajímavý Neapolský salát:

Složení:
1 středně velký květák, 2 sardelky, 10 černých oliv, 1 lžíce kaparů, 5 lžic oleje, 4 lžíce vinného octa, sůl, mletý pepř

Příprava:
Očištěný květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Vychladlý květák rozebereme na růžičky, vložíme do salátové mísy, přidáme sardelky nakrájené na proužky, odpeckované olivy a kapary. Z oleje, octa, soli a pepře připravíme marinádu, kterou salát polijeme a vše dobře promícháme. Salát necháme asi 2 hodiny v chladu odležet.

má na FoodLife www.foodlife.cz takové šílené recepty jako Kohout s květákem, Květákovou roládu nebo Vaječné ragú s kuřetem, kde květák hraje hlavní roli :)
stačí zadat do vyhledávacího políčka heslo "květák" a můžete vybírat.


pěkný pondělní den přeje vEruska

ivca — 10. 4. 2006 11:40

květák smažím syrový, je to mnohem chtnější.
Pokud ho nesmažíte ve friťáku, doporučuji dělat malé kousky, aby se prosmažil.

Gia — 10. 4. 2006 12:18

Květák občas upeču jako prejt s mletým masem. Dávám tam vejce, sůl, kmín, majoránku,pepř a pokud je třeba, tak trochu strouhanky na zahuštění.

ajajaj — 11. 4. 2006 17:45

Květáková roláda-----květák uvaříme do měkka,rozmačkáme a necháme vychladnout.Oddělíme 3 bílky od žloutků.žloutky dáme do květáku.        Zamícháme.Přidáme 100g POlohrubé mouky,40g rozpuštěného másla,sůl,pepř.Ušleháme sníh z bílků a zamícháme do květáku.Dáme na pečící papír a upečeme.Asi 10-15 minut.Po upečení opatrně smotáme do rolády a necháme vychladit.Náplň----pomazánkové máslo.šunka na jemno nakrájená,vařené vejce,kapie.Uděláme takovou hmotu a tu natřeme na roládu.Opět smotáme.Necháme ztuhnout.Následně krájíme na řezy.        Dá se dělat i ze špenátu.

Iveta X — 12. 4. 2006 15:56

Květákový nákyp

1malý květák
3 vejce
1/2 l mlíka
3 lžíce hl. mouky
3 lžíce strouhanky
20 dkg strouhaného sýra
20 dkg šunk. salámu
sůl, pepř

Jíšku s mlékem povařit na kaši a vmíchat po vychladnutí žloutky a jemně strouhaný sýr. Promíchat s uvařeným, pokrájeným květákem a nakrájeným salámem. Nakonec vmíchat 3 lžíce strouhanky a ušlehaný bílky. Péct v mírně vyhřáté troubě odklopené.

deves — 14. 4. 2006 17:22

Zapečený květák

1/4 másla + 4 žloutky rozmíchat,osolit, opepřit a přidat vegetu.
4 bílka ušlehat.
Květák uvařit a smíchat se směsí, přidat sníh.
Zapékací misku vymastit a vysypat, vylét tam směs a péct asi 20 min.
Brambory, tatarka a obloha.

Verča — 28. 4. 2006 15:26

K v ě t á k o v ý     z á v i n



1 balíček listového těsta, 1 vejce,paprika, sezam

Náplň:  1 vařený květák, 1 cibule, olej, 100-150g měkkého salámu nebo zbytků masa, 1 lžička kari, 4 vejce, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, 2-3 lžíce petrželky nebo pažitky.

Nejprve si připravíme náplň. Na 2 lžících oleje zpěníme jemně nasekanou cibulku, přidáme drobně rozmačkaný květák, pokrájený salám a kari. Prohřejeme a zalijeme rozšlehanými vejci se  sýrem. + sůl+ petrželka a za stálého míchání necháme ztuhnout a vychladnout. Mezitím listové těsto rozděléme na 2 díly a tence rozválíme. Placky potřeme vychladlou nádivkou a svineme jako závin. Uložíme na plech a svrchu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sladkou paprikou a sezamovými semínky. Dozlatova upečeme, podáváme teplé i studené.
http://animace.org/wmf_ovoce/thumb/t_W070280.jpg