rElfka005 — 9. 4. 2006 16:35 |
Poraďte někdo, na jaký způsob udělat květák. Dělám pořád jen buď smažený nebo zapečený s brambory a uzeninou.
|
Benja1 — 9. 4. 2006 16:46 |
Poslední dobou jsme si oblíbili tzv. římský květák:
Na oleji zpěním na plátky nakrájený česnek, přidám syrový, na malé růžičky rozebraný květák, trochu přisolím, dám rajč. protlak, mírně podliju a dusím do měkka. Nakonec zamíchám nastrouhaný sýr a nakrájenou petrželku. Jíme to s chlebem.
|
helena — 10. 4. 2006 6:25 |
Květákové karbanátky Vařený květák rozmačkat vidličkou, přidat vajíčko/a/, sůl, pepř, něco zeleného, případně na kostičky nakrájenou uzeninu, zahustit krupičkou nebo strouhankou (v nouzi i moukou). Do omastku dát vždycky lžíci směsi, roztáhnout na placičku a osmažit z obou stran. K tomu brambory s tatarkou, kaši, chleba nebo jenom třeba rajčatový nebo okurkový salát.
|
vEruska — 10. 4. 2006 8:58 |
z květáku se dá udělat i dobrý a zajímavý Neapolský salát:
Složení: 1 středně velký květák, 2 sardelky, 10 černých oliv, 1 lžíce kaparů, 5 lžic oleje, 4 lžíce vinného octa, sůl, mletý pepř
Příprava: Očištěný květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Vychladlý květák rozebereme na růžičky, vložíme do salátové mísy, přidáme sardelky nakrájené na proužky, odpeckované olivy a kapary. Z oleje, octa, soli a pepře připravíme marinádu, kterou salát polijeme a vše dobře promícháme. Salát necháme asi 2 hodiny v chladu odležet.
má na FoodLife www.foodlife.cz takové šílené recepty jako Kohout s květákem, Květákovou roládu nebo Vaječné ragú s kuřetem, kde květák hraje hlavní roli :) stačí zadat do vyhledávacího políčka heslo "květák" a můžete vybírat.
pěkný pondělní den přeje vEruska
|
ivca — 10. 4. 2006 11:40 |
květák smažím syrový, je to mnohem chtnější. Pokud ho nesmažíte ve friťáku, doporučuji dělat malé kousky, aby se prosmažil.
|
Gia — 10. 4. 2006 12:18 |
Květák občas upeču jako prejt s mletým masem. Dávám tam vejce, sůl, kmín, majoránku,pepř a pokud je třeba, tak trochu strouhanky na zahuštění.
|
ajajaj — 11. 4. 2006 17:45 |
Květáková roláda-----květák uvaříme do měkka,rozmačkáme a necháme vychladnout.Oddělíme 3 bílky od žloutků.žloutky dáme do květáku. Zamícháme.Přidáme 100g POlohrubé mouky,40g rozpuštěného másla,sůl,pepř.Ušleháme sníh z bílků a zamícháme do květáku.Dáme na pečící papír a upečeme.Asi 10-15 minut.Po upečení opatrně smotáme do rolády a necháme vychladit.Náplň----pomazánkové máslo.šunka na jemno nakrájená,vařené vejce,kapie.Uděláme takovou hmotu a tu natřeme na roládu.Opět smotáme.Necháme ztuhnout.Následně krájíme na řezy. Dá se dělat i ze špenátu.
|
Iveta X — 12. 4. 2006 15:56 |
Květákový nákyp
1malý květák 3 vejce 1/2 l mlíka 3 lžíce hl. mouky 3 lžíce strouhanky 20 dkg strouhaného sýra 20 dkg šunk. salámu sůl, pepř
Jíšku s mlékem povařit na kaši a vmíchat po vychladnutí žloutky a jemně strouhaný sýr. Promíchat s uvařeným, pokrájeným květákem a nakrájeným salámem. Nakonec vmíchat 3 lžíce strouhanky a ušlehaný bílky. Péct v mírně vyhřáté troubě odklopené.
|
deves — 14. 4. 2006 17:22 |
Zapečený květák
1/4 másla + 4 žloutky rozmíchat,osolit, opepřit a přidat vegetu. 4 bílka ušlehat. Květák uvařit a smíchat se směsí, přidat sníh. Zapékací misku vymastit a vysypat, vylét tam směs a péct asi 20 min. Brambory, tatarka a obloha.
|
Verča — 28. 4. 2006 15:26 |
K v ě t á k o v ý z á v i n
1 balíček listového těsta, 1 vejce,paprika, sezam
Náplň: 1 vařený květák, 1 cibule, olej, 100-150g měkkého salámu nebo zbytků masa, 1 lžička kari, 4 vejce, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, 2-3 lžíce petrželky nebo pažitky.
Nejprve si připravíme náplň. Na 2 lžících oleje zpěníme jemně nasekanou cibulku, přidáme drobně rozmačkaný květák, pokrájený salám a kari. Prohřejeme a zalijeme rozšlehanými vejci se sýrem. + sůl+ petrželka a za stálého míchání necháme ztuhnout a vychladnout. Mezitím listové těsto rozděléme na 2 díly a tence rozválíme. Placky potřeme vychladlou nádivkou a svineme jako závin. Uložíme na plech a svrchu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sladkou paprikou a sezamovými semínky. Dozlatova upečeme, podáváme teplé i studené.
|