lenkaB — 8. 4. 2006 20:47

chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo nějaké zušenosti s želvičkami. Hrozně bych si chtěla nějakou pořídit, ale zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s náročností a rozdílem mezi vodní a suchozemskou. A v neposlední řadě samozřejmě cena - na kolik vyjde pořízení želvy (jen zvířete). Díky moc

Pešta — 9. 4. 2006 9:12

Suchozemská želva musí být registrovaná a vyjde tak kolem 2 a 3 tisíc korun.  Většinou ji neseženeš ve zverimexu, ale od chovatele.  A vodní želva drahá není  je to asi 150,- (nevim jistě)  , ale měla jí moje neteř a můžu říct, že smrděla a milá nebyla..  Cítila jsem jí i po vyčištění.

ctyr,listek — 9. 4. 2006 18:25

Dcera má dvě vodní,má filtr a čistí ho tak 2krát do týdne(protože nadávám :D ) A vodu mění 1krát za 14dní.v létě máme na dvoře vykopanou díru a oplocený(kvůli psovi)tak je pokoj.Suchoz.jsem nechtěla,protože se musí zazimovat a z toho jsem měla strach.Takže se připrav na smrad a práci kolem,hodně děcek si myslí,že si jen tak plavou(moje dcera :dumbom: )a že se nemusí nic dělat!!

maggie7 — 9. 4. 2006 20:03

My máme 3 želvičky suchozemské.  Jsou to milá zvířátka, sice s nimi moc mazlení nebude ale je zábava je pozorovat:) všechny malé děti je milujou :) máme pro ně doopravdy velké terárko a na léto mají veliký výběh venku, s mini jezírkem. máme okolo do země i nad zem zapíchané tyčky aby se nepodhrabali.

lenkaB — 10. 4. 2006 7:37

díky moc za odpovědi
Pešto, proč musí být zaregistrované, kde se to zařizuje a kolik to asi stojí?
ještě mě napadlo, jestli můžou být vodní želvy s rybičkama v akvárku...

Kralka — 10. 4. 2006 9:26

Zařizuje se to na národním výboře, na informacích Vám určitě řeknou, který odbor to vyřizuje. Ale přoč se musí přihlašovat to nevím, asi kvůli vzacnosti v přírodě. Jinak vodní želvička nemůže být v akvárku s rybičkama, vždycky musí mít nějaký ostrůvek, aby si mohla odpočinout. Zní to blbě, ale jinak by se utopila.
Suchozemská želva se nemusí zazimovat, tedy pokud nechceš potomky. Pokud by jste chtěla želvátka tak zazimovat musíš.

ctyr,listek — 10. 4. 2006 17:21

lenulka napsal(a):

díky moc za odpovědi
Pešto, proč musí být zaregistrované, kde se to zařizuje a kolik to asi stojí?
ještě mě napadlo, jestli můžou být vodní želvy s rybičkama v akvárku...

Želvičky moc rádi papaj rybičky,takže ne !!

lenkaB — 11. 4. 2006 6:25

:D no, já jsem si to tak nějak myslela, ale teď už mám jistotu... díky moc

Eva36 — 11. 4. 2006 15:31

Ahoj, Lenulko. Já mám suchozemskou želvu už dva roky, kupovala jsem jí na výstavě těchhle potvor. Stála 1500,- a měla tenkrát asi 20 dkg. Musela se zaregistrovat na magistrátu (nesmí se to pašovat), registrace, myslím, nic nestála, na zádech měla každá želvička barvou číslo už od chovatele, který je prodával a dal mi s tím i formulář k registraci. Je na tom, kde se to zvíře narodilo, u koho (adresa) a taky fotka krunýře zespoda (má to prý každá želva unikátní, něco jako otisky prstů). Naše želva žije v akvárku, má tam piliny, misku na vodu a na granule (vyjdou tak na 150,- měsíčně) a ještě má topný kámen (taky jsem to koupila na tý výstavě). Želvu necháváme lézt i po zemi (máme plovoucí podlahu, tak když se přihodí "nehoda", tak se to snadno uklidí), nechá se krmit z ruky, občas se splete a kousne třeba do nohy (myslím, že moc dobře nevidí :) Nebolí to ale, nemá zuby, jen takový zobák. (Vodní želvy prý koušou do krve.) Volila jsem suchozemskou želvu i kvůli žrádlu, je býložravá a veterinář mi poradil i granule pro ni. Vodní jsou masožravý. Naši suchozemskou nezazimujeme, nikdy. Kdo nemá podmínky, tak prý zazimovat ani nemá. Snáší to dobře, je normálně čilá celý rok. Jo a když jsem ji koupila, tak jsem jí nechala prohlídnout u veterináře, i když ten chovatel vypadal, že se o ně staral dobře. Veterinář udělal různý výtěry a zjistil nějaký parazity ve střevech, takže jí nacpal do huby takovou pastu a tím to bylo vyřešený. Od tý doby jsme u veterináře nebyly :)

Pešta — 11. 4. 2006 17:58

Kralko díky , lépe bych to nenapsala.

Bludička — 12. 4. 2006 2:13

Milá Lenulko, se suchozemskou želvou není tolik práce a starostí jako s vodní. Já mám už 4 roky vodní želvy, aby měli trochu pohybu mají akvárko na 300litrů, na pořízení jsou suchozemské drahé, ale co se týče později, tak se to vyplatí. Aby jsem se zbavili smradu z vodních želv museli jsme pořídit filtr za 3500,- Kč. Želvičky s rybičkami dohromady nedávje. Měla jsem 45 rybiček a zkusila jsem to. Vyprázdili mi ho asi za hodinu. Hlavně že jim chutnalo. Ani by sis takovouto želvu nemusela kupovat. Najdeš je všude na internetu v rubrice daruji ... a proč asi? Zjistí lidi, že je to náročné a pak se toho zbavují. U nás jsou i v rybníce kam je lidi vyhodili. Chvilku přežijou, ale krutou zimu těžko. Jsou původem z mexického zálivu. Navíc bys měla vědět, že potřebují souš a nad ní žárovku. Jako malý žerou denně a někdy jsou i bezedný, ale v dospelosti stačí jednou za 2 dny. Počítej s tím, že pokud se o ně budeš dobře starat a dáš jim prostor k pohybu můžou vyrůst až 30cm měřeno přes krunýř. Na člověka si nezvyknou, nedají se ochočit. Jsou celkem agresivní když strčíš prst do akvárka někdy se ho bojí, jindy tě považují za tučného červíka a hned by tě kously.
Kdybys měla ještě nějaký dotaz, klidně se na mě obrať. Vše se sem stejně nevejde. Tak ahoj a dobrou volbu.
Bludička

lenkaB — 15. 8. 2006 6:49

tak přidávám zase nějaké otázečky.... včera jsme si jednu želvinu přinesli - nakonec zvítězila vodní... trošku se o ni bojím, protože je fakt malinká - chtěla jsem nějakou vtší (aby měla krunýř tak kolem 10cm), ale ta naše má  max.kolem 5.... ale co už. máme ji druhý den a krom dvou malých čevíků ještě nic nesnědla... chci se zeptat, jestli je to novým prostředím - nerada bych, aby mi umřela hlady... :dumbom:  takže teď ty otázečky:
1.jak často ji mám krmit, čím přesně a kolik? mám čekat, dokud nezačne potravu odmítat?
2.jak má přesně vypadat akvaterárium? my máme želví akvárko o rozměrech 60x40 (zhruba) a v rohu máme pod světlemsouš z drobného štěrku. Vody máme tak, aby i když stojí na dně, dosáhla čumákem nad hladinu...
3.čím má být vyplněné dno? zatím tam nemáme nic a zvažuju, co je praktičtější - jestli písek nebo drobný štěrk...
4. jakým způsobem a jak často se provádí čištění? (možná hloupý dotaz, ale já nikdy neměla ani rybičky ani nic vodního, takže fakt nevím, jak to udělat hlavně poud bych tam měla písek...)
5. musí mít osvětlení zapnuté po celý den? bojím se, aby když budeme v práci, nepraskla žárovka a tak...

zatím je to všechno, ale já určitě ještě s nějakýma otázečkama dojdu ;)
Diky moc

Nikiska — 15. 8. 2006 13:20

Ahoj Lenulko. My máme taky vodní želvičku. Nejlepší si je pro začátek koupit knížečku o želvičkách a tam je dost důležitých věcí napsaných. My máme velké akvárium. Dno akvária máme vyplněný kamínky a pak máme čtyři velké kameny na kterých se hrozně ráda vyhřívá. Správně by měla mít místečko na které si může vlízt a hřát se od světla. Světlo jí pouštíme večer, když není doma světlo a jak dlouho to záleží na tobě. Krmíme jí takovýma červíkama a jmenujou se Gamarus a nebo vysokohodnotným krmivem pro želvy a název je: Reptile pellets od vitakraft-firma. Obsahuje to multivitamíny a minerály. A jak často měnit vodu no aby jí v žádném případě neměla zelenou a aby nezapáchala.

Eva36 — 15. 8. 2006 14:39

lenulka: Já si myslím, že dobré by bylo zeptat se přímo veterináře. (To se mi osvědčilo, třeba v našem městě vím o jednom, který želvy a hady i chová, takže je odborník opravdu kovanej.)

lenkaB — 15. 8. 2006 14:53

Niki, to my knížečku máme, ale přijde mi, že je moc stručná :D vypadá to, že už si zvykla, protože už je taková živjší než když jsme ji včera donesli....

Niki, jak velkou želvičku máš a kolik toho sežere? ty červíky máme taky ;) a naučili jste si ji na nějaký režim? myslím, co se žrádla týká - že ji krmíte v určitou hodinu a tak...

a ještě jsem se chtěla zeptat, jak na vysoko máte ty kamínky na dně... my máme zatím udělanou souš z drobného štěrku a ještě tam má 2 větší kameny... ale dneska chceme jít dokoupit kamínky, aby byly po celém dnu.... jak jsem dneska došla z práce, tak jsem se musela smát, protože ta potvůrka celkem hezky rozhrabala ten ostrůve z kamínků a pořád slyžím za zády, jak to přehrabuje :lol:

jaký máte druh a jak jste želvičku pojmenovali? :lol:

Nikiska — 15. 8. 2006 21:19

Lenulko jmenuje se želva nádherná a jméno jako jméno nemá. Ty kameny jsou ve výšce, tak aby nám zas nevylezla z akvária a zároveň mohla být jen na suchu a vyhřívat se. Jo ta naše taky hrabe kameny. No měří asi 12 cm. Čím bude mít větší rozměr akvária tím ti víc vyroste. A režim nemá, že by jsme v určitou hodinu dávali červíky.

Nikiska — 15. 8. 2006 21:20

Jo a ještě jsem ti chtěla napsat, že jsme k ní pořídili před pěti rokama malinkou a ona jí utrápila a nenechala jí vůbec nažrat a ona nám umřela chudinka malinká.

malytrpaslik — 16. 8. 2006 9:08

Dcerce jsme před 4 lety koupili 2 vodní želvičky " pětikačky" byly velké opravdu jako pětikoruna. Na druhý den večer začala jedna plavat na šišato! Volala jsem na veterinu a paní doktorka mi řekla, že to byla podchlazená želvička, že má asi zápal plic a že ji můžu reklamovat ve zverimexu kde sem ji koupila.Neměla jsem doklad o zakoupení - ale v pohodě mi ji vyměnili za druhou. ( Ale raději nechtějte vědět kde dalal tu nemocnou - hodila jí do plechové krabice mezi ostatní invalidy - prý je to normální, velký úhyn!) . Dodnes je mezi želvičkami rozdíl - ta první zdravá -  Klára má přes 20 cm, ta druhý den donesená Klárinka jen 12cm. Přez zimu je máme doma,ale celé léto vegetí venku.  ( Dcerka dodnes neví že je ta želvuša vyměněná - myslí si, že jsme s ní byli u pana veterináře! Taj jí to neříkejte ! Dík!)

Andy — 16. 8. 2006 10:58

lenulka napsal(a):

chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo nějaké zušenosti s želvičkami. Hrozně bych si chtěla nějakou pořídit, ale zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s náročností a rozdílem mezi vodní a suchozemskou. A v neposlední řadě samozřejmě cena - na kolik vyjde pořízení želvy (jen zvířete). Díky moc

Měla jsem suchozemskou želvu a už bych si ji asi nepořídila, vadilo mi, že jsem ji musela každý rok zazimovat. 10 let mám vodní želvy a jsem ráda, že je mám. Jsou ve velkém terárku (200 litru myslim), jelikož používám speciální přípravky aby se voda tak rychle nekazila, tak je čistím tak 1  za měsíc. Filtr čistím 1 týdně, což je otázka 5ti minut. Pokud je krmim mimo akvarium, voda vydrží čistší i déle. Máme je v obýváku a ujišťuji Vás, že ani trošku nesmrdí :gloria:
Moje kamarádka si také koupila vodní želvičku, měla ji v maličkém lavorku a stěžovala si, že smrdí- no taky aby nesmrděla, když tam neměla skoro žádné místo, o filtru nemluvě a čistila ji jendou za tyden.

lenkaB — 16. 8. 2006 13:36

díky moc, tak to vypadá, že si ty naše želvuchy už zvykly... dokonce už hrabou spolua ne každá na opačném konci akvárka :lol: ta, co ji máme o den dél, už i trošku začíná žrát, tak to bude snad dobré... manžel je z nich úplně naměkko :lol: a jak se napřed bránil, že želva je nudný tvor....

Andy, můžu se zeptat, kolik vody tam máte na výšku?

Malytrpasliku, já jsem se právěže včera taky dívala, když jsme vybírali tu druhou, že v tom zverimexu byla jedna, co měla trošku nesouměrný krunýř a byla taková pomalejší.... jen mi jí bylo hrozně líto... co se dá dělat...

ještě jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte nějaké "oblíbené" želví stránky... chtěla bych zjistit, co máme za druh (máme každou jinou) - ve zverimexu mi tvrdil, že je to želva nádherná ale to nemůže v žádném příadě být, protože na to nemá ty správné barvy....

malytrpaslik — 16. 8. 2006 20:41

Zajímavé, poučné, ale i velmi smutné povídání najdeš na ...
http://zelvicky.wz.cz
http://trachemys.wz.cz
http://ifauna.cz
http://www.zoopraha.cz    (lexikon zvířat)
http://www.zoo-ostrava.cz  ( ochrana přírody - kampaň za záchr. volně žijícich želv)

Andy — 17. 8. 2006 13:12

lenulka napsal(a):

díky moc, tak to vypadá, že si ty naše želvuchy už zvykly... dokonce už hrabou spolua ne každá na opačném konci akvárka :lol: ta, co ji máme o den dél, už i trošku začíná žrát, tak to bude snad dobré... manžel je z nich úplně naměkko :lol: a jak se napřed bránil, že želva je nudný tvor....

Andy, můžu se zeptat, kolik vody tam máte na výšku?

Malytrpasliku, já jsem se právěže včera taky dívala, když jsme vybírali tu druhou, že v tom zverimexu byla jedna, co měla trošku nesouměrný krunýř a byla taková pomalejší.... jen mi jí bylo hrozně líto... co se dá dělat...

ještě jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte nějaké "oblíbené" želví stránky... chtěla bych zjistit, co máme za druh (máme každou jinou) - ve zverimexu mi tvrdil, že je to želva nádherná ale to nemůže v žádném příadě být, protože na to nemá ty správné barvy....

Lenulko, vody na výšku máme tak asi 50 cm, želvičky mají v terárku ostrůvek na který si vylezou, když chtějí- tráví tam většinu času jelikož se tam i pod lampičkou sluní.Jestli chceš, můžu ti poslat foto. Jinak moje želvičky strašně rády plavou, takže té vody je pro ně skoro i málo.

lenkaB — 17. 8. 2006 15:15

jé, Andy, to bys byla moc hodná- fotečky jsou nejlepší studijní materiál... děkuju moc - moje adresa: lenik.leninek@seznam.cz

Andy — 17. 8. 2006 15:55

lenulka napsal(a):

jé, Andy, to bys byla moc hodná- fotečky jsou nejlepší studijní materiál... děkuju moc - moje adresa: lenik.leninek@seznam.cz

Dobre, vecer to nafotim a poslu je.

misha88 — 8. 5. 2007 11:07

.

kety — 24. 6. 2008 9:14

Koupili jsme synovi jednu vodní želvičku, je to mládě, krunýř měří 3,5 cm, Zatím ji máme v takovém tom plastovém akvárku s palmičkou. Do budoucna až vyroste, pořídíme želvárium. Dali jsme tam mořské kamínky a velkou mušli,do které želvička zalézá. Ale na ostrůvek nijak neleze. Spíš je pořád ve vodě, nebo zalezlá v té mušli. Je to tím, že je ještě malá, tak proto není tak aktivní? Do vody dáváme vitamíny i vápník a krmíme ji jednou denně. Svítíme ji asi hodinu večer.  Můžeme ji dát přes den na balkón. Odpoledne tam svítí dost slunce, aby se neupekla v tom plastovém akvárku.

kety — 7. 7. 2008 14:21

NEŽERE A NEŽERE! NEMOCNÁ NEVYPADÁ. NENÍ TO TÍM ŽE JE V AKVÁRKU SAMA? COPAK NIKDO NECHOVÁ VODNÍ ŽELVY?

misha88 — 7. 7. 2008 14:32

.

kety — 7. 7. 2008 16:28

Na ostrůvek leze a ještě nejraději je schovaná v děravé velké mušli a kouká z ní ven. Jelikož mám malé akvárko, tak vím, že to co ji tam hodím, tak to nesní, ať už jsou to granule pro vodní želvy nebo sušení červíci, salát na kousky jsem jí dala, ale nic nesežere. Tak nevím, z čeho žije?